Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Edmonton Oilers

Oliers från Edmonton drömmer om en ny storhetstid. Då hette storstjärnan Wayne Gretzky - i dag heter han Connor McDavid. Frågan är om Stanley Cup-guldet är nåbart inom en snar framtid?
Här kan du spela på NHL

Läs mer om och spela på Edmonton Oilers i NHL

Hemmaarena: Rogers Place
Stanley Cup-titlar: 5 st
Division: Pacific
Cap hit: 85,6 miljoner dollar
Coach: Dave Tippett
Kända spelare: Wayne Gretzky, Mark Messier, Jari Kurri, Paul Coffey, Grant Fuhr, Ryan Smyth, Doug Weight, Esa Tikkanen, Chris Pronger, Connor McDavid

En gång i tiden, som blir allt mer avlägsen, kallades Edmonton Oilers för Championship Town i och med att man vann fem Stanley Cup-titlar på sju säsonger. Laget leddes av den bäste ishockeyspelaren genom tiderna, Wayne Gretzky. Sedan dess har Edmonton tyvärr varit mest kända som Deadmonton. Men kanske är gryningsdagen nära, med den kanadensiske centern Connor McDavid och den tyske pansarvagnen Leon Draisaitl som de klarast lysande stjärnorna på himlen. Kommer att behöva se över bredden på laget för att på allvar kunna utmana om Stanley Cup.

Några av Oilers stjärnor

Duncan Keith 

Född: 1983-07-16 

Position: Back

Säsonger i NHL: 18 st

NHL Entry Draft: 2002, 2:a rundan, 54:e totalt av Chicago Blackhawks

Meriter: 3 Stanley Cups, 2 OS-guld, WHL-titel, VM-silver, Conn Smythe Trophy, 2 Norris Trophy

Klubbar: Edmonton Oilers, Chicago Blackhawks, Norfolk Admirals, Kelowna Rockets, Michigan State University

Den kanadensiske ishockeybacken Duncan Keith har lirat 18 säsonger för Chicago Blackhawks i NHL. Samtliga säsonger har han spelat mest i laget. I slutspelet är det bara Keith och Chris Pronger som snittat över 30 minuter per match i ett slutspel där laget gått längre än första rundan. Det speglade Duncan Keiths betydelse för Blackhawks under klubbens framgångsperiod i mitten av 2010-talet. Två gånger har han blivit utsedd till ligans bäste back och lär vara given i ishockeyns Hall of Fame när han en dag slutar. Har sina största kvaliteter i egen zon, både med och utan puck. Har lite oväntat lämnat Blackhawks och signat med Edmonton Oilers och kommer därmed ha en kanadensisk arena som hemmais för första gången sedan 2003. 

Connor McDavid 

Född: 1997-01-13

Position: Center

Säsonger i NHL: 7 st

NHL Entry Draft: 2015, 1:a rundan, 1:a totalt av Edmonton Oilers

Meriter: VM-guld, JVM-guld, U18-VM-guld, 2 Art Ross Trophy, Hart Trophy, 2 Ted Lindsay Award. Från OHL; Wayne Gretzky 99 Award, Emms Family Award, Bobby Smith Trophy, Red Tilson Trophy, William Hanley Trophy

Klubbar: Edmonton Oilers, Erie Otters

För tre år sedan blev Connor McDavid den bäst betalde spelaren i NHL:s historia. Det säger något om 24-åringens status i hockeyvärlden. Inför draften 2015 jämfördes han med Wayne Gretzky, Guy Lafleur, Mario Lemieux och Sidney Crosby. Han är ännu mest dekorerad individuellt, men har vunnit både VM-guld och JVM-guld. Tanken är nu att “Mc Jesus” ska leda Oilers till sin sjätte Stanley Cup genom tiderna, men efter fyra tuffa säsonger är Oilers en bra bit ifrån en ny storhetstid. Att McDavid kommer ösa in poäng under många NHL-säsonger framöver är det med det sagt låga odds på. 

Leon Draisaitl 

Född: 1995-10-27

Position: Center/högerforward

Säsonger i NHL: 8 st

NHL Entry Draft: 2014, 1:a rundan, 3:a totalt av Edmonton Oilers

Meriter: WHL mästare, Silver World Cup, Art Ross Trophy, Ted Lindsay Award

Klubbar: Edmonton Oilers, Bakersfield Condors, Kelowna Rockets, Prince Albert Raiders, Jungadler Mannheim

Leon Draisaitl är bara 26 år men kan redan nu göra anspråk på att vara Tysklands bästa ishockeyspelare genom tiderna. Han valde som 17-åring att åka över till den kanadensiska juniorligan WHL för att utvecklas och slutade direkt tvåa i den interna poängligan hos Prince Albert Raiders. Draisaitl har ännu inte helt funnit sin roll i NHL, om det är som andrecenter bakom Connor McDavid eller på högerkanten i McDavids kedja. En viktig egenskap tysken har, oavsett position, är att han gör många poäng i slutspel. Oavsett nivå har han hittills snittat över en poäng per match i playoff. Det kan bli viktigt för Edmonton Oilers i framtiden. Draisaitl gjorde sin bästa säsong någonsin 2019/20 då han med sina brutala 110 poäng på 71 grundseriematcher vann NHL:s poängliga.

Darnell Nurse 

Född: 1995-02-04

Position: Back

Säsonger i NHL: 6

NHL Entry Draft: 2013, 1:a rundan, 7:a totalt av Edmonton Oilers

Meriter: VM-silver, JVM-guld, U18 VM-silver

Klubbar: Edmonton Oilers, Bakersfield Condors, Oklahoma City Barons, Soo Greyhounds, St. Michael’s Buzzers, Don Mills Flyers

Darnell Nurse har hunnit bli 26 år gammal, men det var inte förrän säsongen 2017/18 som den storväxte backen på allvar etablerade sig i hockeyns absoluta finrum. Nurse var väldigt lovande som ung och valdes redan som nr 7 i draften 2013. Året därpå vann 100 kilos bjässen JVM-guld med Kanada och många trodde nog att den Hamilton-bördige hockeyspelaren skulle ta en ordinarie tröja i ett på pappret svagt Edmonton Oilers. Nurse hamnade dock i organisationens farmarlag, Oklahoma City och Soo Greyhounds, där han inte gjorde mycket väsen av sig. På senare år har Nurse utvecklat sitt spel med pucken och drar sig inte heller för att sätta upp motståndarlagets stjärnor i “planket”. Är assisterande kapten till Connor McDavid.

Till NHL-startsida

Här kan du spela på NHL