Edmonton Oilers

Läs mer om lagen i NHL.

En gång i tiden, som blir allt mer avlägsen, kallades Edmonton Oilers för Championship Town i och med att man vann fem Stanley Cup-titlar på sju säsonger. Laget leddes av den bäste ishockeyspelaren genom tiderna, Wayne Gretzky. Sedan dess har Edmonton tyvärr varit mest kända som Deadmonton. Men kanske är gryningsdagen nära, med den kanadensiske centern Connor McDavid som den stora solen på stjärnhimlen.

Hemmaarena: Rogers Place
Stanley Cup-titlar: 5 st
Division: Pacific
Cap hit: 79,4 miljoner dollar
Coach: Ken Hitchcock
Kända spelare: Wayne Gretzky, Mark Messier, Jari Kurri, Paul Coffey, Grant Fuhr, Ryan Smyth, Doug Weight, Esa Tikkanen, Chris Pronger

Spela på Edmonton Oilers.

Några framstående spelare

Connor McDavid

När säsongen 18/19 startar blir Connor McDavid den bäst betalde spelaren i NHL:s historia. Det säger något om 21-åringens status i hockeyvärlden. Inför draften 2015 jämförde Wayne Gretzky McDavid med Guy Lafleur, Mario Lemieux och Sidney Crosby, i en intervju av Edmonton Journal. Han är ännu mest dekorerad individuellt, men har redan vunnit både VM-guld och JVM-guld. Tanken är nu att centern ska leda Oilers till sin sjätte Stanley Cup genom tiderna. Connor har under sina två fulla säsonger vunnit poängligan överlägset. Gångna säsong noterades han för hela 41 mål och 67 assist, totalt 108 poäng. Blir det ytterligare en vinst i poängligan 18-19? För att Oilers ska lyfta mot cupen behöver gänget bakom honom steppa upp.

Namn: Connor McDavid
Född: 1997-01-13
Position: Center
Säsonger i NHL: 3 st
NHL Entry Draft: 2015, 1:a rundan, 1:a totalt av Edmonton Oilers
Cap hit: 12,5 miljoner dollar
Meriter: VM-guld, JVM-guld, U18-VM-guld, Art Ross Trophy, Hart Trophy, Ted Lindsay Award. Från OHL; Wayne Gretzky 99 Award, Emms Family Award, Bobby Smith Trophy, Red Tilson Trophy, William Hanley Trophy
Klubbar: Edmonton Oilers, Erie Otters

Leon Draisaitl

Leon Draisaitl är bara 22 år men kan redan nu göra anspråk på att vara Tysklands bästa ishockeyspelare genom tiderna. Han valde som 17-åring att åka över till den kanadensiska juniorligan WHL för att utvecklas och slutade direkt tvåa i den interna poängligan hos Prince Albert Raiders. Draisaitl har ännu inte helt funnit sin roll i NHL, om det är som andrecenter bakom Connor McDavid eller på högerkanten i McDavids kedja. En viktig egenskap tysken har, oavsett position, är att han gör många poäng i slutspel. Oavsett nivå har han hittills snittat över en poäng per match i playoff. Det kan bli viktigt för Edmonton Oilers i framtiden. Problemet kan vara att laget måste ta sig till slutspel för att få ut den fulla potentialen av tysken. Det är inget snack, Draisaitl måste producera mer under säsongen för att Edmonton ska lyfta.

Namn: Leon Draisaitl
Född: 1995-10-27
Position: Center, högerforward
Säsonger i NHL: 4 st
NHL Entry Draft:  2014, 1:a rundan, 3:a totalt av Edmonton Oilers
Cap hit: 8,5 miljoner dollar
Meriter: WHL-mästare, World Cup-silver,
Klubbar: Edmonton Oilers, Bakersfield Condors, Kelowna Rockets, Prince Albert Raiders, Jungadler Mannheim

Adam Larsson

Skellefteå-sonen Adam Larsson var en gång i tiden mer haussad än Victor Hedman och ansedd som nästa stora svenskback i fotspåren av bland andra Nicklas Lidström. Han draftades av New Jersey Devils 2011, som haft en tradition med stjärnbackar som Scott Stevens och Scott Niedermayer. Men i Devils stannade utvecklingen upp för tvåvägsbacken, och det var inte förrän han trejdades till Edmonoton Oilers mot forne draftettan Taylor Hall sommaren 2016 som karriären åter tagit fart.

Namn: Adam Larsson
Född: 1992-11-12
Position: Back
Säsonger i NHL: 7 st
NHL Entry Draft: 2011, 1:a rundan, 4:e totalt av New Jersey Devils
Cap hit: 4,166 miljoner dollar
Meriter: SM-silver, silver tv-pucken, JVM-brons, Lill-Strimmas Stipendium (bäste back i tv-pucken)
Klubbar: Edmonton Oilers, New Jersey Devils, Albany Devils, Skellefteå AIK

Oscar Klefbom

Svenskbackarna i Edmonton Oilers, Oscar Klefbom och Adam Larsson, har identiskt löneläge och spelar ungefär lika mycket. Skillnaden är att Klefbom spelar i powerplay, vilket Larsson inte gör. Det stora problemet för Oilers de senaste åren är att puckarna trillat in bakåt. Bara Toronto Maple Leafs har släppt in fler mål än Oilers de sex senaste säsongerna. Den reslige (192 cm, 95 kg), tidigare Färjestad-spelaren, Oscar Klefbom är en viktig del i att bryta den trenden.

Namn: Oscar Klefbom
Född: 1993-07-20
Position: Back
Säsonger i NHL: 5 st
NHL Entry Draft: 2011, 1:a rundan, 19:e totalt av Edmonton Oilers
Cap hit: 4,167 miljoner dollar
Meriter: JVM-guld, U18-VM-guld
Klubbar: Edmonton Oilers, Oklahoma City Baron, Färjestad BK, Skåre BK, IFK Munkfors

Milan Lucic

En del kan tycka att det finns ett stort mått av ironi att Milan Lucic, som är född och uppvuxen i Vancouver, vann Stanley Cup i hemorten – för ett lag på östkusten (Boston Bruins). Han hade tidigare vunnit juniormästerskapet Memorial Cup med hemmaklubben Vancouver Giants. Nu är förvisso Lucic tillbaka i västra Kanada, men i konkurrentstaden Edmonton. En del skulle säga att Lucic är en av NHL:s sista power forwards som både gör mål och slåss, men det senare har reducerats kraftigt för Lucic precis som för hela ligan. Dock är Lucic ännu en av de forwards i NHL som tacklas mest. Han är femma på den listan de tre senare åren.

Namn: Milan Lucic
Född: 1988-06-07
Position: Vänsterforward
Säsonger i NHL: 11 st
NHL Entry Draft: 2006, 2:a rundan, 50:e totalt av Boston Bruins
Cap hit: 6 miljoner dollar
Meriter: Stanley Cup, Memorial Cup
Klubbar: Edmonton Oilers, Los Angeles Kings, Boston Bruins, Vancouver Giants

Spela på samtliga matcher i NHL här.

Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.