Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Bortsett från säsongen 1995/1996 har Florida Panthers verkligen inte rosat marknaden i NHL. Då blev det finalförlust mot Peter Forsbergs Colorado. Men den gångna säsongen var "Pantrarna" heta igen! Kan laget hålla i den formen?
Spela på NHL

Läs mer om och spela på Florida Panthers i NHL

Fakta om Florida Panthers

Hemmaarena: BB&T Center
Stanley Cup-titlar: 0 st
Division: Atlantic
Cap hit: 85,9 miljoner dollar
Coach: Paul Maurice
Kända spelare: Pavel Bure, Olli Jokinen, Paul Laus, Johan Vanbiesbrouck, Tomas Vokoun, Scott Mellanby, Stephen Weiss, Brian Campbell

Välkända hockeyjournalisten Uffe Bodin har kallat Florida Panthers för NHL:s mest misskötta lag. Det kan mycket väl vara så. Panthers har legat på nedre halvan i publiksnitt under hela 2000-talet, och oftast har det varit i den sämsta tredjedelen. Hockeyklubben debuterade i NHL 1993 och har bara gått till slutspel åtta gånger på 28 försök. Det finns numera en del talang i truppen, med Aaron Ekblad, Aleksander Barkov, Gustav Forsling och Anton Lundell för att nämna några. Vann Presidents Trophy i fjol, men fick respass i slutspelets andra omgång mot värsta rivalen Tampa Bay. 
Spela på NHL på Oddset

Spännande spelare i Florida Panthers

Jonathan Huberdeau ut, och Matt Tkachuk in. Det blev Panthers utfall i sommarens uppmärksammade trade med Calgary. I övrigt är spelartruppen fortsatt mycket stark.

Sergei Bobrovsky

Född: 1988-09-20 
Position: Målvakt
Säsonger i NHL: 13 st
NHL Entry Draft: Odraftad
Meriter: VM-guld, VM-silver, VM-brons, JVM-brons, 2 Vezina Trophys, VM:s bästa målvakt 2014
Klubbar: Florida Panthers, Columbus Blue Jackets, SKA St. Petersburg, Philadelphia Flyers, Metallurg Novokuznetsk

Den ryske målvakten Sergei Bobrovsky kallades helt enkelt för ”Bob” när han kom över till NHL och Philadelphia Flyers som odraftad 22-åring 2010. Hjälteglorian försvinner dock fort i the City of Brotherly Love och Bobrovsky trejdades till Columbus Blue Jackets för några draftval efter bara två säsonger. I Columbus utvecklades ryssen till en av NHL:s bästa målvakter och belönades med Vezina Trophy två gånger som ett bevis på det. Det är fler gånger än Henrik Lundqvist fått priset exempelvis. För tre säsonger sedan skrev Bobrovsky på ett gigantiskt kontrakt med Florida som ger honom 70 miljoner dollar över sju år. Han lyckades inte leva upp till hypen under sina två första år i Sunrise, men studsade tillbaka den gångna säsongen och håller fortsatt världsklass i sina bästa stunder.

Aaron Ekblad

Född: 1996-02-07 
Position: Back
Säsonger i NHL: 9 st
NHL Entry Draft: 2014, 1:a rundan, 1:a totalt av Florida Panthers
Meriter: VM-guld, Calder Trophy, Max Kaminsky Trophy (Årets back i OHL), Emms Family Award (Årets rookie i OHL)
Klubbar: Florida Panthers, Barrie Colts, Sun County Panthers

Den store backen Aaron Ekblad är en av fem hockeyspelare som undantagits åldersgränsen för spel i de kanadensiska juniorligorna, tillsammans med John Tavares, Connor McDavid, Sean Day och Shane Wright. Det innebär att de börjat spela där redan som 15-åringar, för att de ansetts vara extrema talanger. Ekblad har hittills dominerat varje turnering eller liga han spelat i, men den riktiga skjutsen har inte riktigt kommit i Panthers även om han stod för sin poängbästa säsong i karriären 2021/22. Ekblad har drabbats av två otäcka skador inom loppet av två säsonger och missade bland annat 21 grundseriematcher i fjol.

Aleksander Barkov

Född: 1995-09-02 
Position: Center
Säsonger i NHL: 10 st
NHL Entry Draft: 2013, 1:a rundan, 2:a totalt av Florida Panthers
Meriter: OS-brons, VM-silver, finskt ligasilver, Lady Byng Trophy, Selke Trophy
Klubbar: Florida Panthers, Tappara

“Sasha” Barkov leder Florida Panthers förstakedja med sin storlek och mångsidighet. Säsongen 2019/20 mäktade finländaren med att göra 96 poäng i grundserien, en notering Barkov säkerligen hade bräckt om han hade fått vara skadefri under förra säsongen. Det är Barkov som spelar mest av forwardsspelarna i Panthers och är redan Floridas bästa finske ishockeyspelare sedan Olli Jokinen. Jokinen har gjort flest mål och poäng i Panthers historia. Barkovs ryskklingande namn beror på att Alexander Barkov den äldre är från Ryssland, men spelade tio säsonger i Tappara, samtidigt som Barkov Jr växte upp. Är sedan fyra år tillbaka lagkapten för Panthers och har tecknat ett nytt kontrakt med Florida-klubben som sträcker sig fram till 2030.

Patric Hörnqvist

Född: 1987-01-01
Position: Högerforward
Säsonger i NHL: 15 st
NHL Entry Draft: 2005, 7:e rundan, 230:e totalt av Nashville Predators
Meriter: 2 Stanley Cup-titlar, VM-guld, U18-VM-brons, Årets rookie i SHL, J20-SM-silver
Klubbar: Florida Panthers, Pittsburgh Penguins, Nashville Predators, Red Ice, Djurgården, Milwaukee Admirals

”Bengan” hade en intressant tid i Pittsburgh i och med att han understundom varit kedjekamrat med Sidney Crosby och skällt ut honom i båset mellan byten. Patric Hörnqvist gick sist av alla i draften som Crosby valdes först i 2005. Efter sex säsonger ihop och två Stanley Cups tillsammans blev dock stockholmaren, till Penguins-fansens stora besvikelse, trejdad till Florida. Hörnqvist är dagens svenska svar på Tomas Holmström. Han gör sina mål precis framför målvakten. Hörnqvist blev också sommaren 2017 den tredje svensken att göra det Stanley Cup-vinnande målet, efter Henrik Zetterberg och Ulf Samuelsson (också för Penguins för övrigt). Får inte lika många minuter i ett offensivt skickligt Panthers, men bidrar ändå mycket med sina ledaregenskaper och tuffa spelstil.

Gustav Forsling

Född: 1996-06-12
Position: Back
Säsonger i NHL: 6 st
NHL Entry Draft: 2014, 5:e rundan, 126 totalt av Vancouver Canucks
Meriter: J18 SM-silver, Årets Rookie SHL
Klubbar: Florida Panthers, Charlotte Checkers, Rockford IceHogs, Chicago Blackhawks, Linköping HC

Tillsammans med Magnus Johansson är Gustav Forsling den enda Linköpingsfödda ishockeyspelare som noterats för matcher i NHL, inför säsongen 2022/23. Till skillnad från “late bloomern”, Mange Johansson, var Forsling en talang redan som junior och deltog bland annat i två JVM, varav han blev uttagen till All Star-Team som underårig 2015. Det var emellertid inte förrän under säsongen 2021/2022 som “Gurra” tog en ordinarie tröja i Florida, efter några mindre lyckade sejourer i Chicagos organisation. Hade fenomenala +41 i plus/minus-statistiken i fjol, bäst i hela Panthers, och lär vara med och utmana om en plats i ett framtida svenskt World Cup-lag.

Matt Tkachuk

Född: 1997-12-11 
Position: Forward
Säsonger i NHL: 7 st
NHL Entry Draft: 2016, 1:a rundan, 6:e totalt av Calgary Flames
Meriter: OHL-seger, JVM-brons
Klubbar: Florida Panthers, Calgary Flames, London Knights, USNTDP

Ishockey rinner djupt i blodet hos familjen Tkachuk. Pappa Keith var urtypen för en powerforward i NHL och gjorde över 500 mål och hade 2200 utvisningsminuter under sin karriär. Lillebror Brady bedöms vara en större talang än både brodern och pappan. Dessutom är de släkt med bröderna Hayes (Kevin och den tyvärr bortgångne Jimmy) och familjen Fitzgerald (Tom har spelat över 1000 NHL-matcher). Matt har lyckats att göra både positiva och negativa intryck i NHL hittills. En och annan tveksam tackling och en hög med utvisningsminuter i Flames-dressen hörde till vanligheterna. Samtidigt klev Tkachuk över hundra poäng i fjol och var en av ligans mest produktiva forwards. Så vägen är öppen för både autostrada och dikeskörning i NHL för Tkachuk och det ska bli väldigt spännande att se vad 24-åringen kan uträtta i sin nya dress nere i Florida. 
 

Spela på NHL på Oddset