Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Florida Panthers

Bortsett från säsongen 1995/1996 har Florida Panthers verkligen inte rosat marknaden i NHL. Då blev det finalförlust mot Peter Forsbergs Colorado. Denna säsong ser Panthers ovanligt starkt ut - skrällvarning?
Här kan du spela på NHL

Läs mer om och spela på Florida Panthers i NHL

Hemmaarena: BB&T Center
Stanley Cup-titlar: 0 st
Division: Atlantic
Cap hit: 79,9 miljoner dollar
Coach: Joel Quenneville
Kända spelare: Pavel Bure, Olli Jokinen, Paul Laus, Johan Vanbiesbrouck, Tomas Vokoun, Scott Mellanby, Stephen Weiss, Brian Campbell

Uffe Bodin på hockeysverige.se har kallat Florida Panthers för NHL:s mest misskötta lag. Det kan mycket väl vara så. Panthers har legat på nedre halvan i publiksnitt under hela 2000-talet, och oftast har det varit i den sämsta tredjedelen. Hockeyklubben debuterade i NHL 1993 och har bara gått till slutspel sex gånger på 28 försök. Det finns numera en del talang i truppen, med Aaron Ekblad, Jonathan Huberdeau och Aleksander Barkov. Bobrovsky har tagit plats mellan stolparna, men efter två mediokra säsonger har “Bob” mycket kvar att bevisa för publiken i Sunrise. 

Några framstående spelare

Sergei Bobrovsky

Född: 1988-09-20 

Position: Målvakt

Säsonger i NHL: 12 st

NHL Entry Draft: Odraftad

Meriter: VM-guld, VM-silver, VM-brons, JVM-brons, 2 Vezina Trophys, VM:s bästa målvakt 2014

Klubbar: Florida Panthers, Columbus Blue Jackets, SKA St. Petersburg, Philadelphia Flyers, Metallurg Novokuznetsk

Den ryske målvakten Sergei Bobrovsky kallades helt enkelt för ”Bob” när han kom över till NHL och Philadelphia Flyers som odraftad 22-åring 2010. Hjälteglorian försvinner dock fort i the City of Brotherly Love och Bobrovsky trejdades till Columbus Blue Jackets för några draftval efter bara två säsonger. I Columbus utvecklades ryssen till en av NHL:s bästa målvakter och belönades med Vezina Trophy två gånger som ett bevis på det. Det är fler gånger än Henrik Lundqvist fått priset exempelvis. För två säsonger sedan skrev Bobrovsky på ett gigantiskt kontrakt med Florida som ger honom 70 miljoner dollar över sju år. Han har inte lyckats leva upp till hypen under sina två första år i Sunrise.

Aaron Ekblad

Född: 1996-02-07 

Position: Back

Säsonger i NHL: 8 st

NHL Entry Draft: 2014, 1:a rundan, 1:a totalt av Florida Panthers

Meriter: VM-guld, Calder Trophy, Max Kaminsky Trophy (Årets back i OHL), Emms Family Award (Årets rookie i OHL)

Klubbar: Florida Panthers, Barrie Colts

Den store backen Aaron Ekblad är en av fem hockeyspelare som undantagits åldersgränsen för spel i de kanadensiska juniorligorna, tillsammans med John Tavares, Connor McDavid Sean Day och Shane Wright. Det innebär att de börjat spela där redan som 15-åringar, för att de ansetts vara extrema talanger. Ekblad har hittills dominerat varje turnering eller liga han spelat i, den riktiga skjutsen har inte riktigt kommit i Panthers även om han stod för sin poängbästa säsong i karriären 2019/20. Ekblad drabbades av ett otäckt benbrott föregående säsong varpå han bommade cirka halva grundserien och hela slutspelet.

Aleksander Barkov 

Född: 1995-09-02 

Position: Center

Säsonger i NHL: 9 st

NHL Entry Draft: 2013, 1:a rundan, 2:a totalt av Florida Panthers

Meriter: OS-brons, VM-silver, finskt ligasilver, Lady Byng Trophy, Selke Trophy

Klubbar: Florida Panthers, Tappara

Sasha Barkov leder Florida Panthers förstakedja med sin storlek och mångsidighet. Säsongen 2019/20 mäktade finländaren med att göra 96 poäng i grundserien vilket är hans klart bästa notering. Det är Barkov som spelar mest av forwardsspelarna i Panthers och är redan Floridas bästa finske ishockeyspelare sedan Olli Jokinen. Jokinen har gjort flest mål och poäng i Panthers historia. Barkovs ryskklingande namn beror på att Alexander Barkov den äldre är från Ryssland, men spelade tio säsonger i Tappara, samtidigt som Barkov Jr växte upp. Är sedan tre år tillbaka lagkapten för Panthers och kommer sannolikt att skriva ett långt kontrakt med Florida-klubben efter säsongen 2021/2022. 

Jonathan Huberdeau 

Född: 1993-06-04 

Position: Vänsterforward

Säsonger i NHL: 10 st

NHL Entry Draft: 2011, 1:a rundan, 3:a totalt av Florida Panthers

Meriter: Memorial Cup, JVM-brons, guld Ivan Hlinka-tournament, Calder Trophy, Stafford Smythe Trophy (MVP i Memorial Cup)

Klubbar: Florida Panthers, St. John Sea Dogs

Kanadensaren Jonathan Huberdeau har gjort klart mest poäng för Florida Panthers sedan han debuterade i NHL efter lockouten 2012. Ytterforwarden har varit en stor talang hela sitt liv och ledde som lagkapten St. John Sea Dogs till Memorial Cup-seger sin sista hela säsong i den kanadensiska juniorligan. Huberdeau är en av alla talangfulla ishockeyspelare som Panthers draftat de senaste åren som måste ta steget in i den absoluta eliten i NHL om Florida ska bli ett lag att räkna med, och med ett snitt på en bit över en poäng per match sista tre åren är han där uppe och nosar. Det är ingen högoddsare att Huberdeau har många fina säsonger framför sig i världens bästa ishockeyliga. 

Patric Hörnqvist 

Född: 1987-01-01

Position: Högerforward

Säsonger i NHL: 14 st

NHL Entry Draft: 2005, 7:e rundan, 230:e totalt av Nashville Predators

Meriter: 2 Stanley Cup-titlar, VM-guld, U18-VM-brons, Årets rookie i SHL, J20-SM-silver

Klubbar: Florida Panthers, Pittsburgh Penguins, Nashville Predators, Red Ice, Djurgården, Milwaukee Admirals

”Bengan” hade en intressant tid i Pittsburgh i och med att han understundom varit kedjekamrat med Sidney Crosby och skällt ut honom i båset mellan byten. Patric Hörnqvist gick sist av alla i draften som Crosby valdes först i 2005. Efter sex säsonger ihop och två Stanley Cups tillsammans blev dock stockholmaren, till Penguins-fansens stora besvikelse trejdad till Florida. Hörnqvist är dagens svenska svar på Tomas Holmström. Han gör sina mål precis framför målvakten. Hörnqvist blev också sommaren 2017 den tredje svensken att göra det Stanley Cup-vinnande målet, efter Henrik Zetterberg och Ulf Samuelsson (också för Penguins för övrigt).

Joe Thornton

Född: 1979-01-02

Position: Center

Säsonger i NHL: 24 st

NHL Entry Draft: 1997, 1:a rundan, 1:a totalt av Boston Bruins

Meriter: 2 World Cup-titlar, OS-guld, VM-silver, JVM-guld, NLA-titel, Hart Trophy, Art Ross Trophy, Årets rookie i hockey Canada, MVP VM 2005

Klubbar: Florida Panthers, Toronto Maple Leafs, San Jose Sharks, Boston Bruins, HC Davos, Sault St. Marie Greyhounds

Jumbo Joe Thornton är något så unikt som den ende som vunnit poängligan i NHL samma säsong som han blivit trejdad. Boston Bruins gav till slut av någon anledning upp på sin guldklimp lagom till att han började blomma ut till en världsstjärna. San Jose Sharks tackade och tog emot den store centern med de mjuka handlederna med öppna armar. Joe Thornton är ännu utan Stanley Cup, men otroligt dekorerad i övrigt, så han blir ett intressant fall för Hockey Hall of Fame dagen han lägger skridskorna på hyllan. Joe Thornton är också känd för sitt ansenliga skägg. Efter 15 säsonger med San Jose Sharks gick äventyret vidare i Toronto. Efter 51 matcher med Maple Leafs och ytterligare 21 inspelade poäng på kontot ska Joe testa sina vingar i Florida. Thornton har spelat över 1600 matcher i NHL, har producerat över 1500 poäng och gör nu sin 24:e säsong i världens bästa liga. En fullkomligt makalös karriär av en makalös spelare.  

Till NHL-startsida

Här kan du spela på NHL