Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Florida Panthers

Läs mer om lagen i NHL.

Uffe Bodin på hockeysverige.se har kallat Florida Panthers för NHL:s mest misskötta lag. Det kan mycket väl vara så, möjligen i konkurrens med New York Islanders. Panthers har legat på nedre halvan i publiksnitt under hela 2000-talet, och oftast har det varit i den sämsta tredjedelen. Klubben debuterade i NHL 1993 och har bara gått till slutspel fem gånger, på 24 försök. Visserligen finns en del talang i truppen, med Aaron Ekblad, Jonathan Huberdeau, Aleksander Barkov och Vincent Trocheck, men en storhetstid inom snar framtid är ändå en högoddsare för Panthers.

Hemmaarena: BB&T Center
Stanley Cup-titlar: 0 st
Division: Atlantic
Cap hit: 80,7 miljoner dollar
Coach: Joel Quenneville
Kända spelare: Pavel Bure, Olli Jokinen, Paul Laus, John Vanbiesbrouck, Tomas Vokoun, Scott Mellanby, Stephen Weiss, Brian Campbell

Spela på Florida Panthers.

Några framstående spelare

Sergei Bobrovsky  

Född: 1988-09-20  
Position: Målvakt 
Säsonger i NHL: 10 st 
NHL Entry Draft: Odraftad 
Meriter: VM-guld, VM-silver, VM-brons, JVM-brons, 2 Vezina Trophys, VM:s bästa målvakt 2014 
Klubbar: Florida Panthers, Columbus Blue Jackets, SKA St. Petersburg, Philadelphia Flyers, Metallurg Novokuznetsk 

Den ryske målvakten Sergei Bobrovsky kallades helt enkelt för ”Bob” när han kom över till NHL och Philadelphia Flyers som odraftad 22-åring 2010. Hjälteglorian försvinner dock fort i the City of Brotherly Love och Bobrovsky trejdades till Columbus Blue Jackets för några draftval efter bara två säsonger. I Columbus utvecklades ryssen till en av NHL:s bästa målvakter och belönades med Vezina Trophy två gånger som ett bevis på det. Det är fler gånger än Henrik Lundqvist fått priset exempelvis. Inför kommande säsong skrev Bobrovsky på ett gigantiskt kontrakt med Florida som ger honom 70 miljoner dollar över sju år. 

Anton Strålman  

Född: 1986-07-01 
Position: Back 
Säsonger i NHL: 13 st 
NHL Entry Draft: 2005, 7:e rundan, 216:e totalt av Toronto Maple Leafs 
Meriter: VM-guld, VM-brons 
Klubbar: Florida Panthers, Tampa Bay Lightning, New York Rangers, Columbus Blue Jackets, Toronto Maple Leafs, Toronto Marlies, Timrås IK, Skövde IK 

Västgöten från Tibro vid Vättern har verkligen kämpat för varenda minut han spelat i NHL. Hösten 2011 hade nog många andra hockeyspelare gett upp tanken på NHL, om man varit i Anton Strålmans skridskor. Columbus Blue Jackets förlängde inte Strålmans kontrakt sommaren 2011 och inte heller ringde några andra klubbar. Till slut tog han en try-out med New Jersey Devils men lyckades inte ta en plats. En månad in på säsongen skrev han till slut på ett ettårskontrakt med New York Rangers och resten är historia. Strålman tog en plats i Rangers och gick sedan till Stanley Cup-final två år i rad, först säsongen 2013/14 med Rangers och året efter med Tampa Bay Lightning. Efter en skadefylld säsong 2018/19 skrev Tibrosonen på ett 3-årskontrakt med Florida som ger Strålman 5,5 miljoner dollar per säsong.   

Aleksander Barkov 

Född: 1995-09-02  
Position: Center 
Säsonger i NHL: 7 st 
NHL Entry Draft: 2013, 1:a rundan, 2:a totalt av Florida Panthers 
Meriter: OS-brons, VM-silver, finskt ligasilver, Lady Byng 
Klubbar: Florida Panthers, Tappara 

Sasha Barkov leder Florida Panthers förstakedja med sin storlek och mångsidighet. I fjol mäktade finländaren med att göra 96 poäng i grundserien vilket är hans klart bästa notering. Det är Barkov som spelar mest av forwardsspelarna i Panthers och är redan Floridas bäste finske spelare sedan Olli Jokinen. Jokinen har gjort flest mål och poäng i Panthers historia. Finländarens ryskklingande namn beror på att Alexander Barkov den äldre är från Ryssland, men spelade tio säsonger i Tappara, samtidigt som Barkov Jr växte upp. 

Aaron Ekblad  

Född: 1996-02-07  
Position: Back 
Säsonger i NHL: 6 st 
NHL Entry Draft: 2014, 1:a rundan, 1:a totalt av Florida Panthers 
Meriter: VM-guld, Calder Trophy, Max Kaminsky Trophy (Årets back i OHL), Emms Family Award (Årets rookie i OHL) 
Klubbar: Florida Panthers, Barrie Colts 

Den store backen Aaron Ekblad är en av bara tre spelare som undantagits åldersgränsen för spel i de kanadensiska juniorligorna, tillsammans med John Tavares och Connor McDavid. Det innebär att de börjat spela där redan som 15-åringar, för att de ansetts vara extrema talanger. Ekblad har hittills dominerat varje turnering eller liga han spelat i även om den riktiga skjutsen inte riktigt kommit i Panthers. Trots att Ekblad drabbades av en rad hjärnskakningar för ett par år sedan har den högerfattade backen nu inte missat en enda tävlingsmatch sedan säsongen 2016/17.    

Jonathan Huberdeau  

Född: 1993-06-04  
Position: Vänsterforward 
Säsonger i NHL: 8 st 
NHL Entry Draft: 2011, 1:a rundan, 3:a totalt av Florida Panthers 
Meriter: Memorial Cup, JVM-brons, guld Ivan Hlinka-tournament, Calder Trophy, Stafford Smythe Trophy (MVP i Memorial Cup) 
Klubbar: Florida Panthers, St. John Sea Dogs 

Kanadensaren Jonathan Huberdeau har gjort klart mest poäng för Florida Panthers sedan han debuterade i NHL efter lockouten 2012. Ytterforwarden har varit en stor talang hela sitt liv och ledde som lagkapten St. John Sea Dogs till Memorial Cup-seger sin sista hela säsong i den kanadensiska juniorligan. Huberdeau är en av alla talangfulla spelare som Panthers draftat de senaste åren som måste ta steget in i den absoluta eliten i NHL om Florida ska bli ett lag att räkna med, och med föregående säsong i åtanke (92 poäng) är han där uppe och nosar. 

Spela på samtliga matcher i NHL här.
Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.