Florida Panthers

Läs mer om lagen i NHL.

Uffe Bodin på hockeysverige.se har kallat Florida Panthers för NHL:s mest misskötta lag. Det kan mycket väl vara så, möjligen i konkurrens med New York Islanders. Panthers har legat på nedre halvan i publiksnitt under hela 2000-talet, och oftast har det varit i den sämsta tredjedelen. Klubben debuterade i NHL 1993 och har bara gått till slutspel fem gånger, på 24 försök. Visserligen finns en del talang i truppen, med Aaron Ekblad, Jonathan Huberdeau, Aleksander Barkov och Vincent Trocheck, men en storhetstid inom snar framtid är ändå en högoddsare för Panthers.

Hemmaarena: BB&T Center
Stanley Cup-titlar: 0 st
Division: Atlantic
Cap hit: 78,1 miljoner dollar
Coach: Bob Boughner
Kända spelare: Pavel Bure, Olli Jokinen, Paul Laus, Johan Vanbiesbrouck, Tomas Vokoun, Scott Mellanby, Stephen Weiss, Brian Campbell

Spela på Florida Panthers.

Några framstående spelare

Roberto Luongo

Roberto Luongo, eller Strombone som han kallar sig på ett ganska underhållande Twitter-konto, har ofta hamnat på fel sida historien för att nå de stora framgångarna med sina lag. När han draftades 1997 var han den tidigast draftade målvakten genom tiderna, och har vunnit fjärde mest matcher av alla målvakter i NHL:s historia. 2011 ledde hans Vancouver Canucks Stanley Cup-finalen med 3-2 i matcher mot Boston Bruins, men Luongo släppte in sex mål på 28 skott i de två sista matcherna och det blev ingen titel för bröderna Sedin och Luongo. Varken före eller efter har han varit i närheten av en Stanley Cup-titel. När lönetaket ännu var i sin linda skrev Roberto Luongo på ett vansinnigt 12-årskontrakt för att få ner cap hiten, så trots att han är 38 år gammal är tanken att han ska spela ytterligare 3 säsonger i NHL.

Namn: Roberto Luongo
Född: 1979-04-04
Position: Målvakt
Säsonger i NHL: 18 st
NHL Entry Draft: 1997, 1:a rundan, 4:e totalt av New York Islanders
Cap hit: 4,53 miljoner dollar
Meriter: 2 OS-guld, 2 VM-guld, World Cup, VM-silver, Jennings Trophy (färst insläppta mål i NHL)
Klubbar: Florida Panthers, Vancouver Canucks, New York Islanders, Lowell Lock Monsters, Louisville Panthers, Acadie-Bathurst Titan, Val-d’Or Foreurs

Aleksander Barkov

Sasha Barkov leder Florida Panthers förstakedja med sin storlek och mångsidighet. Härom året hade han Jaromir Jagr och Jonathan Huberdeau som lekkamrater vilket fungerade alldeles utmärkt för 22-åringen. Det är Barkov som spelar mest av forwardsspelarna i Panthers och skulle kunna bli Floridas bäste finske spelare sedan Olli Jokinen. Jokinen har gjort flest mål och poäng i Panthers historia. Finländarens ryskklingande namn beror på att Alexander Barkov den äldre är från Ryssland, men spelade tio säsonger i Tappara, samtidigt som Barkov Jr växte upp. Barkov har imponerat stort i Florida och spelar med stort hjärta över hela isen varje kväll och för det tilldelades han C:et på bröstet till säsongen 18-19. Vi räknar med många framgångsrika år för den reslige finländaren.

Namn: Aleksander Barkov
Född: 1995-09-02
Position: Center
Säsonger i NHL: 5 st
NHL Entry Draft: 2013, 1:a rundan, 2:a totalt av Florida Panthers
Cap hit: 5,9 miljoner dollar
Meriter: OS-brons, VM-silver, finskt ligasilver
Klubbar: Florida Panthers, Tappara

Aaron Ekblad

Den store backen Aaron Ekblad är en av bara tre ishockeyspelare som undantagits åldersgränsen för spel i de kanadensiska juniorligorna, tillsammans med John Tavares och Connor McDavid. Det innebär att de börjat spela där redan som 15-åringar, för att de ansetts vara extrema talanger. Ekblad har hittills dominerat varje turnering eller liga han spelat i, men framför allt hjärnskakningar har redan skapat vissa frågetecken för 22-åringens fortsatta karriär.

Namn: Aaron Ekblad
Född: 1996-02-07
Position: Back
Säsonger i NHL: 4 st
NHL Entry Draft: 2014, 1:a rundan, 1:a totalt av Florida Panthers
Cap hit: 7,5 miljoner dollar
Meriter: VM-guld, Calder Trophy, Max Kaminsky Trophy (Årets back i OHL), Emms Family Award (Årets rookie i OHL)
Klubbar: Florida Panthers, Barrie Colts

Jonathan Huberdeau

Kanadensaren Jonathan Huberdeau har gjort klart mest poäng för Florida Panthers sedan han debuterade i NHL efter lockouten 2012. Ytterforwarden har varit en stor talang hela sitt liv och ledde som lagkapten St. John Sea Dogs till Memorial Cup-seger sin sista hela säsong i den kanadensiska juniorligan. Huberdeau är en av alla talangfulla hockeyspelare som Panthers draftat de senaste åren som måste ta steget in i den absoluta eliten i NHL om Florida ska bli ett lag att räkna med.

Namn: Jonathan Huberdeau
Född: 1993-06-04
Position: Vänsterforward
Säsonger i NHL: 6 st
NHL Entry Draft: 2011, 1:a rundan, 3:a totalt av Florida Panthers
Cap hit: 5,9 miljoner dollar
Meriter: Memorial Cup, JVM-brons, guld Ivan Hlinka-tournament, Calder Trophy, Stafford Smythe Trophy (MVP i Memorial Cup)
Klubbar: Florida Panthers, St. John Sea Dogs

Spela på samtliga matcher i NHL här.

Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.