Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Los Angeles Kings

LA Kings tog klubbens två första Stanley Cup-guld 2012 och 2014. Efter den extrema formtoppen har det dock gått lite tyngre för "Kungarna", som knappast går till slutspel denna säsong heller?
Här kan du spela på NHL

Läs mer om och spela på Los Angeles Kings i NHL

Hemmaarena: Staples Center
Stanley Cup-titlar: 2 st
Division: Pacific
Cap hit: 72,3 miljoner dollar
Coach: Todd McLellan
Kända spelare: Wayne Gretzky, Larry Robinson, Marcel Dionne, Luc Robitaille, Rob Blake, Rogie Vachon, Dave Taylor, Mattias Norström, Butch Goring

Los Angeles Kings förste ägare, Jack Kent Cooke, var en av de drivande personerna bakom expansionen av NHL på 1960-talet. I sann LA-anda skapade Cooke också spektakulära smeknamn på spelarna för att dra publik till matcherna. 1988 gjordes Kings the Trade, som den kallas i NHL, när man bytte till sig Wayne Gretzky och tog ishockeyn in i en ny tidsålder. Kings vann aldrig Stanley Cup med the Great One, men har på 2010-talet vunnit två titlar med spelare som Jonathan Quick, Anze Kopitar, Drew Doughty och Dustin Brown i spetsen. Kings delar också arena med NBA-klubbarna Los Angeles Lakers och Clippers.

Några stjärnor i Kings

Jonathan Quick 

Född: 1986-01-21

Position: Målvakt

Säsonger i NHL: 14 st

NHL Entry Draft: 2005, 3:e rundan, 72:a totalt av Los Angeles Kings

Meriter: 2 Stanley Cup-titlar, OS-silver, Conn Smythe Trophy, Jennings Trophy

Klubbar: Los Angeles Kings, Manchester Monarchs, Reading Royals, UMass

Utan målvakten Jonathan Quick hade det inte blivit några Stanley Cup-titlar för Los Angeles Kings. I samband med den första segern 2012 satte han ett prydligt NHL-rekord med att bara släppa in 1,41 mål per match. Men det var nära att det inte blev någon vettig NHL-karriär alls för Quick. 2009/10 konkurrerade han med svenske Erik Ersberg och påläggskalven Jonathan Bernier. Quick hade sämre statistik men lyckades ta förstaspaden, bland annat tack vare att han blev pappa och därmed inte längre var lika hetlevrad när han släppte in enkla mål. Nu talar istället mycket för att han väljs in i hockeyns Hall of Fame när karriären är över. Spelade bara 22 matcher i fjol och fick se sig förbipasserad av landsmannen Cal Petersen. 

Alexander Edler 

Född: 1986-04-21

Position: Back

Säsonger i NHL: 15 st

NHL Entry Draft: 2004, 3:e rundan, 91:a totalt av Vancouver Canucks

Meriter: 2 VM-guld, OS-silver

Klubbar: Los Angeles Kings, Vancouver Canucks, Manitoba Moose, Kelowna Rockets, Jämtlands HF

Om Daniel och Henrik Sedin var nyckelspelare framåt för Vancouver Canucks under 2000-talet så var Alexander Edler jätten på Canucks blålinje. Sedan han slog igenom för 14 år sedan har Edler nästan varit den som spelat mest i Canucks, i alla spelformer. I år påbörjar jämtlänningen ett en ny resa i LA Kings där en viss Drew Doughty innehar rollen som bärande försvarsspelare. Alex Edler är kanske något okänd för den svenska ishockeypubliken då han valde att lämna MODO för spel i WHL sitt sista år som junior. 35-åringen signade bara för ett år med “Kungarna” från Kalifornien och mycket talar för att han antingen vänder hem till Sverige och avslutar sin karriär här, alternativt lägger skridskorna på hyllan efter säsongen 2021/22.

Drew Doughty 

Född: 1989-12-08

Position: Back

Säsonger i NHL: 14 st

NHL Entry Draft: 2008, 1:a rundan, 2:a totalt av Los Angeles Kings

Meriter: 2 Stanley Cup-titlar, 2 OS-guld, World Cup-titel, VM-silver, JVM-guld, Norris Trophy, Bäste back i JVM, Bäste back i OHL

Klubbar: Los Angeles Kings, Guelph Storm

Drew Doughty gick som tvåa i en draft med många bra backar. Efter Doughty valdes till exempel ytterligare tre backar och ända ner till sista rundan kan man hitta försvarare som är ordinarie i NHL (Jason Demers). Doughty har dock haft klart bäst karriär och är bara ett VM-guld från att bli medlem av den exklusiva Triple Gold Club. Doughty var under flera säsonger högaktuell för att vinna Norris Trophy som ligans bästa back, och tog sedan hem priset 2016. Är känd för att utan agent ha förhandlat sig till det största kontrakt en back någonsin fått i NHL, när han skrev på ett åttaårskontrakt värt 88 miljoner dollar sommaren 2018.

Anze Kopitar 

Född: 1987-08-24

Position: Center

Säsonger i NHL: 16 st

NHL Entry Draft: 2005, 1:a rundan, 11:e totalt av Los Angeles Kings

Meriter: 2 Stanley Cup-titlar, Selke Trophy (Årets defensive forward), Lady Byng Trophy (Årets gentleman)

Klubbar: Los Angeles Kings, Mora IK, Södertälje SK, HK Kranjska Gora

Familjen Kopitar är utan konkurrens den mest betydelsefulla för slovensk ishockey. Slovenien är ett mycket litet hockeyland, med drygt 1200 registrerade spelare. Två av dem är Anze Kopitar och hans bror Gasper (som aldrig varit nära NHL). Anze har däremot lyckats otroligt väl och fått sin hockeyfostran i Sverige och SSK. Få kunde nog dock föreställa sig den karriär som Kopitar sedan haft, med två Stanley Cup-titlar och individuella priser. Kopitar har dessutom vunnit den interna poängligan i Kings i tolv av sina 14 hela säsonger i ligan. Att tröja nummer 11 kommer hängas upp i taket på Staple Center efter Kopitars karriär är det väldigt låga odds på.

Dustin Brown 

Född: 1984-11-04

Position: Ytterforward

Säsonger i NHL: 18 st

NHL Entry Draft: 2003, 1:a rundan, 13:e totalt av Los Angeles Kings

Meriter: 2 Stanley Cup-titlar, OS-silver, VM-brons, Mark Messier Leadership Award

Klubbar: Los Angeles Kings, ZSC Lions, Manchester Monarchs, Guelph Storm

Det vore kanske synd att kalla Dustin Brown för Mr King, men det finns argument för det. Brown har bland annat spelat flest matcher för Kings genom alla tider. Han har varit kapten vid två Stanley Cup-segrar och dessutom meste kapten i Kings ärade historia. Han har också gått ifrån att vara klubbens ansikte utåt till att bli en rollspelare på äldre dagar. Brown har också fått priser för sitt ledarskap och sitt arbete utanför isen. Kliver in på sista året på nuvarande kontrakt och det finns nog en hel del som talar för att detta blir 36-åringens (37 i november) sista säsong i världens bästa ishockeyliga. Det är bara att lyfta på hatten för en av USA:s främsta hockeyspelare genom tiderna.

Viktor Arvidsson 

Född: 1993-04-08

Position: Ytterforward

Säsonger i NHL: 8 st

NHL Entry Draft: 2014, 4:e rundan, 112:e totalt av Nashville Predators

Meriter: VM-guld, 2 SM-guld, JVM-silver, U18-VM-silver, Årets junior

Klubbar: Los Angeles Kings, Nashville Predators, Milwaukee Admirals, Skellefteå AIK

Den lille (176 cm) Skellefteå AIK-produkten gjorde framförallt väsen av sig i NHL-slutspelet säsongen 2016/17. Viktor Arvidsson gjorde 13 poäng när Nashville Predators gick till Stanley Cup-final, där Sidney Crosbys Pittsburgh Penguins blev för svåra. Passande nog för Arvidsson var det också sista året på hans rookieavtal vilket gjorde att han kunde casha in rejält till sommaren. Trots sin ringa storlek har Arvidsson gjort många poäng i både SHL, AHL och NHL. Under de senaste åren har dock “Arvy” haft en del skadeproblematik, och inte heller varit lite lyckosam i sin poängproduktion. Till Filip Forsbergs stora förtret blev Arvidsson trejdad till LA Kings under sommaren 2021 där Kusmark-sonen blir lagkamrat med sex andra svenskar.

Till NHL-startsida

Här kan du spela på NHL