Los Angeles Kings

Läs mer om lagen i NHL.

Los Angeles Kings förste ägare, Jack Kent Cooke, var en av de drivande personerna bakom expansionen av NHL på 1960-talet. I sann LA-anda skapade Cooke också spektakulära smeknamn på spelarna för att dra publik till matcherna. 1988 gjorde Kings the Trade, som den kallas i NHL, när man bytte till sig Wayne Gretzky och tog ishockeyn in i en ny tidsålder. Kings vann aldrig Stanley Cup med the Great One, men har på 2010-talet vunnit två titlar, med spelare som Jonathan Quick, Anze Kopitar, Drew Doughty och Dustin Brown i spetsen. Kings delar också arena med NBA-klubbarna Los Angeles Lakers och Clippers.

Hemmaarena: Staples Center
Stanley Cup-titlar: 2 st
Division: Pacific
Cap hit: 79,1 miljoner dollar
Coach: Willie Desjardins
Kända spelare: Wayne Gretzky, Larry Robinson, Marcel Dionne, Luc Robitaille, Rob Blake, Rogie Vachon, Dave Taylor, Mattias Norström, Butch Goring

Spela på LA Kings.

Några framstående spelare

Jonathan Quick

Utan målvakten Jonathan Quick hade det inte blivit några Stanley Cup-titlar för Los Angeles Kings. I samband med den första segern 2012 satte han ett prydligt NHL-rekord med att bara släppa in 1,41 mål per match. Men det var nära att det inte blev någon vettig NHL-karriär alls för Quick. 09/10 konkurrerade han med svenske Erik Ersberg och påläggskalven Jonathan Bernier. Quick hade sämre statistik men lyckades att ta förstaspaden, bland annat tack vare att han blev pappa och därmed inte längre lika hetlevrad när han släppte in enkla mål. Nu talar istället mycket för att han väljs in i hockeyns Hall of Fame när karriären är över.

Namn: Jonathan Quick
Född: 1986-01-21
Position: Målvakt
Säsonger i NHL: 10 st
NHL Entry Draft: 2005, 3:e rundan, 72:a totalt av Los Angeles Kings
Cap hit: 5,8 miljoner dollar
Meriter: 2 Stanley Cup-titlar, OS-silver, Conn Smythe Trophy, Jennings Trophy
Klubbar: Los Angeles Kings, Manchester Monarchs, Reading Royals, UMass

Drew Doughty

Drew Doughty gick som tvåa i en draft med många bra backar. Efter Doughty valdes till exempel ytterligare tre backar och ända ner till sista rundan kan man hitta backar som är ordinarie i NHL (Jason Demers och Matt Bartkowski). Doughty har dock haft klart bäst karriär och är bara ett VM-guld från att bli medlem av den exklusiva Triple Gold Club. Doughty har fått röster för Norris Trophy i sju av sina nio spelade säsonger, och vann till slut priset 2016.

Namn: Drew Doughty
Född: 1989-12-08
Position: Back
Säsonger i NHL: 10 st
NHL Entry Draft: 2008, 1:a rundan, 2:a totalt av Los Angeles Kings
Cap hit: 7 miljoner dollar
Meriter: 2 Stanley Cup-titlar, 2 OS-guld, World Cup-titel, VM-silver, JVM-guld, Norris Trophy, Bäste back i JVM, Bäste back i OHL
Klubbar: Los Angeles Kings, Guelph Storm

Anze Kopitar

Familjen Kopitar är utan konkurrens den mest betydelsefulla för slovensk ishockey. Slovenien är ett mycket litet hockeyland, med 1024 registrerade spelare, varav 136 herrspelare. Två av dem är Anze Kopitar och hans bror Gasper (som aldrig varit nära NHL). Anze har däremot lyckats otroligt väl och fått sin hockeyfostran i Sverige och SSK. Få kunde nog dock föreställa sig den karriär som Kopitar sedan haft, med två Stanley Cup-titlar och individuella priser. Kopitar har dessutom vunnit den interna poängligan i Kings nio av sina 12 hela säsonger i ligan. Kan kapten Kopitar ta Kings till toppen igen?

Namn: Anze Kopitar
Född: 1987-08-24
Position: Center
Säsonger i NHL: 12 st
NHL Entry Draft: 2005, 1:a rundan, 11:e totalt av Los Angeles Kings
Cap hit: 10 miljoner dollar
Meriter: 2 Stanley Cup-titlar, Selke Trophy (Årets defensive forward), Lady Byng Trophy (Årets gentleman)
Klubbar: Los Angeles Kings, Mora IK, Södertälje SK, HK Kranjska Gora

Adrian Kempe

Adrian Kempe var med och lyfte VM-guldet i Köpenhamn i maj 2018. Kramforssonen har tagit fina kliv de senaste säsongerna, från Modo via en lyckad sejour i AHL till given i LA Kings. Adrian står för power och snabbhet blandat med finess och sitter inne på ett fint handledsskott. Hans spel har gjort honom bofast i Kings sedan förra säsongen där han för stunden (november 2018) ser ut att hållas tillbaka lite då laget går riktigt tungt. Det ser lite trögt ut för Kings och Kempe men vi är övertygade om att det vänder! Adrians äldre bror Mario spelar även han på högsta nivån och återfinns för stunden i Arizona där han haft svårt att ta plats i laget såhär långt in på säsongen 2018-19. Kempe kommer med all säkerhet spela många många år i NHL, det blir spännande att se om han kan få upp poängsnittet över tid.

Namn: Adrian Kempe
Född: 1996-09-13
Position: Center, ytterforward
Säsonger i NHL: 2 st
NHL Entry Draft: 2014, 1:a rundan, 29:e totalt av Los Angeles Kings
Cap hit: 894 167 dollar
Meriter: VM-guld, AHL-mästare, 
Klubbar: Los Angeles Kings, Ontario Reign, Manchester Monarchs, Modo, Djurgården, Kramfors-Alliansen

Jeff Carter

Jeff Carter har haft en lite udda karriär, men poäng och segrar är dock kännetecken för den. Han gick tidigt i den berömda 03-draften men fick vänta med debuten på grund av lockouten 2005. Då spelade han istället med juniorlaget och anslöt till Flyers farmarlag mot slutet av grundserien och var med och vann Calder Cup. Efter en hjärtskärande finalförlust i Stanley Cup 2010 trejdades Carter oväntat till Columbus Blue Jackets men trivdes inte alls där utan blev istället tungan på vågen för Los Angeles Kings när man vann sin första Stanley Cup någonsin 2012. Carters lag går också nästan alltid till slutspel. Av 17 säsonger, daterat tillbaka till juniorligan i Kanada, har Carters lag gått till slutspel 14 gånger.

Namn: Jeff Carter
Född: 1985-01-01
Position: Center, högerforward
Säsonger i NHL: 13 st
NHL Entry Draft: 2003, 1:a rundan, 11:e totalt av Philadelphia Flyers
Cap hit: 5,27 miljoner dollar
Meriter: 2 Stanley Cup-titlar, OS-guld, Calder Cup, JVM-guld, JVM-silver, U18-VM-guld
Klubbar: Los Angeles Kings, Columbus Blue Jackets, Philadelphia Flyers, Philadelphia Phantoms, Sault Ste. Marie Greyhounds

Dustin Brown

Det vore kanske synd att kalla Dustin Brown för Mr King, men det finns argument för det. Brown kommer att ha spelat flest matcher för Kings om han spelar ett par säsonger till, just nu är han trea på listan. Han har varit kapten vid två Stanley Cup-segrar och dessutom meste kapten i Kings ärade historia. Han har också gått ifrån att vara klubbens ansikte utåt till att bli en rollspelare på äldre dar. Brown har också fått priser för sitt ledarskap och sitt arbete utanför isen. Så Dustin Browns betydelse för Los Angeles Kings kan inte överskattas.

Namn: Dustin Brown
Född: 1984-11-04
Position: Ytterforward
Säsonger i NHL: 14 st
NHL Entry Draft: 2003, 1:a rundan, 13:e totalt av Los Angeles Kings
Cap hit: 5,8 miljoner dollar
Meriter: 2 Stanley Cup-titlar, OS-silver, VM-brons, Mark Messier Leadership Award
Klubbar: Los Angeles Kings, ZSC Lions, Manchester Monarchs, Guelph Storm

Dion Phaneuf

Den reslige kanadensiske backen Dion Phaneuf gick tidigt i den berömda draften 2003 och är faktiskt en av de bästa spelarna från den årgången. Han har ändå ofta fått mycket kritik för att både vara långsam, fult spelande och inte tillräckligt bra ledare. Ändå har han tacklats mest, spelat runt 15:e mest och ligger på topp-10 bland backarna som gjort flest poäng sedan han debuterade i NHL 2005. Phaneuf har också varit kapten eller assisterande kapten i alla klubbar han spelat fram tills flytten till LA Kings. Det är ingen stor chans att han väljs in i Hockey Hall of Fame dagen han slutar, men förtjänar kanske ändå lite upprättelse.

Namn: Dion Phaneuf
Född: 1985-04-10
Position: Back
Säsonger i NHL: 13 st
NHL Entry Draft: 2003, 1:a rundan, 9:a totalt av Calgary Flames
Cap hit: 5,25 miljoner dollar
Meriter: VM-guld, JVM-guld, JVM-silver
Klubbar: Los Angeles Kings, Ottawa Senators, Toronto Maple Leafs, Calgary Flames, Red Deer Rebels

Ilya Kovalchuk

Den elegante ryssen är tillbaka i NHL igen efter fem år hemma i SKA St. Petersburg. Den här gången valde han soliga Kalifornien och LA Kings. Om det blir succé återstår att se!

Namn: Ilya Kovalchuk
Född: 1983-04-15
Position: Forward
Säsonger i NHL: 11 st
NHL Entry Draft: 2001, 1:a rundan, 1:a totalt av Atlanta Trashers
Cap hit: 6,25 miljoner dollar
Meriter: OS-guld, VM-guld, U18-VM-guld, Gagarin Cup-mästare, 
Klubbar: Los Angeles Kings, SKA St. Petersburg, New Jersey Devils, Atlanta Trashers, Khimik Mytishchi, Ak Bars Kazan, Spartak Moskva

Carl Hagelin

Om det drar ihop sig till slutspel i ishockey då ska man se till att ha Carl Hagelin i laget. Redan när han spelade på college blev han mästare två gånger och han har nu även två titlar i Stanley Cup med Pittsburgh Penguins. Faktum är att Hagelin spelat minst semifinal i Stanley Cup fem av sina sju säsonger i NHL. Ett osannolikt facit med tanke på att han representerat fyra olika NHL-klubbar under tiden. Carl Hagelin är främst känd för sin fart, som framför allt har passat i snabbt spelande Pittsburgh Penguins. 14 november 2018 trejdades Hagelin till Kings i utbyte mot Tanner Pearson. Det blir spännande att se om Carl med sin speed kan få fart på Kings som inlett säsongen trögt.

Namn: Carl Hagelin
Född: 1988-08-23
Position: Vänsterforward
Säsonger i NHL: 7 st
NHL Entry Draft: 2007, 6:e rundan, 168:e totalt av New York Rangers
Cap hit: 3,75 miljoner dollar
Meriter: 2 Stanley Cup-titlar, 2 CCHA-titlar, OS-silver, JVM-silver
Klubbar: Los Angeles Kings, Pittsburgh Penguins, Anaheim Ducks, New York Rangers, Södertälje SK, Connecticut Whale, University of Michigan

Spela på samtliga matcher i NHL här.

Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.