Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Los Angeles Kings 2023/2024

LA Kings tog klubbens två första Stanley Cup-guld 2012 och 2014. Efter den extrema formtoppen har det gått lite tyngre för "Kungarna", som dock har ett par stabila säsonger bakom sig. Det borde bli slutspel igen denna gång, men inte så mycket mer än så?
Spela på NHL på Oddset

Bild på hockeyklubba, puck och en supporterkeps med NHL-laget Los Angeles Kings färger

Fakta om LA Kings

Hemmaarena: Crypto.com Arena
Stanley Cup-titlar: 2 st
Division: Pacific
Cap hit: 83,4 miljoner dollar
Coach: Todd McLellan
Kända spelare: Wayne Gretzky, Larry Robinson, Marcel Dionne, Luc Robitaille, Rob Blake, Rogie Vachon, Dave Taylor, Mattias Norström, Butch Goring, Dustin Brown, Anze Kopitar, Drew Doughty

Los Angeles Kings förste ägare, Jack Kent Cooke, var en av de drivande personerna bakom expansionen av NHL på 1960-talet. I sann LA-anda skapade Cooke också spektakulära smeknamn på spelarna för att dra publik till matcherna. 1988 gjordes Kings the Trade, som den kallas i NHL, när man bytte till sig Wayne Gretzky och tog ishockeyn in i en ny tidsålder. Kings vann aldrig Stanley Cup med “The Great One”, men vann två titlar på 2010-talet med spelare som Jonathan Quick, Anze Kopitar, Drew Doughty och Dustin Brown i spetsen. Kings delar också arena med NBA-klubbarna Los Angeles Lakers och Clippers. Efter några mindre bra år har Kings gjort en nysatsning och bland annat trejdat till sig Viktor Arvidsson samt Kevin . Ett bet på att “Kungarna” tar sig förbi första rundan i slutspelet känns helt klart intressant.

Spela på NHL på Oddset

Tongivande spelare i Los Angeles Kings

Adrian Kempes 41 mål förra säsongen imponerar stort. Om den svenska snipern kan fortsätta i samma stil och få med sig Kevin Fiala med flera så finns goda förutsättningar för LA Kings. Målvaktsparet känns dock skakigt på förhand.

Drew Doughty

Född: 1989-12-08
Position: Back
Säsonger i NHL: 16 st
NHL Entry Draft: 2008, 1:a rundan, 2:a totalt av Los Angeles Kings
Meriter: 2 Stanley Cup-titlar, 2 OS-guld, World Cup-titel, VM-silver, JVM-guld, Norris Trophy, Bäste back i JVM, Bäste back i OHL
Klubbar: Los Angeles Kings, Guelph Storm

Drew Doughty gick som tvåa i en draft med många bra backar. Efter Doughty valdes till exempel ytterligare tre backar och ända ner till sista rundan kan man hitta försvarare som är ordinarie i NHL. Doughty har dock haft klart bäst karriär och är bara ett VM-guld från att bli medlem av den exklusiva Triple Gold Club. Doughty var under flera säsonger högaktuell för att vinna Norris Trophy som ligans bästa back, och tog sedan hem priset 2016. Är känd för att utan agent ha förhandlat sig till ett av de största kontrakten en back någonsin fått i NHL, när han skrev på ett åttaårskontrakt värt 88 miljoner dollar sommaren 2018. Efter några skadefyllda år missade 33-åringen endast en match förra säsongen och stod för sin tredje bästa poängnotering i karriären.

Anze Kopitar

Född: 1987-08-24
Position: Center
Säsonger i NHL: 18 st
NHL Entry Draft: 2005, 1:a rundan, 11:e totalt av Los Angeles Kings
Meriter: 2 Stanley Cup-titlar, 2 Selke Trophy, 2 Lady Byng Trophy, Mark Messier Leadership Award
Klubbar: Los Angeles Kings, Mora IK, Södertälje SK, HK Kranjska Gora

Familjen Kopitar är utan konkurrens den mest betydelsefulla för slovensk ishockey. Slovenien är ett mycket litet hockeyland, med knappt 1100 registrerade spelare. Två av dem är Anze Kopitar och hans bror Gasper (som aldrig varit nära NHL). Anze har däremot lyckats otroligt väl och fått sin hockeyfostran i Sverige och Södertälje SK. Få kunde nog dock föreställa sig den karriär som Kopitar sedan haft, med två Stanley Cup-titlar och flera individuella priser. Kopitar har dessutom vunnit den interna poängligan i Los Angeles Kings i de sex senaste säsongerna. Att tröja nummer 11 kommer hängas upp i taket på Crypto.com Arena (tidigare Staple Center) efter Kopitars karriär är det väldigt låga odds på.

Viktor Arvidsson

Född: 1993-04-08
Position: Ytterforward
Säsonger i NHL: 10 st
NHL Entry Draft: 2014, 4:e rundan, 112:e totalt av Nashville Predators
Meriter: VM-guld, 2 SM-guld, JVM-silver, U18-VM-silver, Årets junior
Klubbar: Los Angeles Kings, Nashville Predators, Milwaukee Admirals, Skellefteå AIK

Den lille (176 cm) Skellefteå AIK-produkten gjorde framförallt väsen av sig i NHL-slutspelet säsongen 2016/17. Viktor Arvidsson gjorde 13 poäng när Nashville Predators gick till Stanley Cup-final, där Sidney Crosbys Pittsburgh Penguins blev för svåra. Passande nog för Arvidsson var det också sista året på hans rookieavtal vilket gjorde att han kunde casha in rejält till sommaren. Trots sin ringa storlek har Arvidsson gjort många poäng i både SHL, AHL och NHL. Under de senaste åren har dock “Arvy” haft en del skadeproblematik och inte heller varit lite lyckosam i sin poängproduktion, bortsett från i fjol då han slutade fyra i den interna poängligan med sina 59 pinnar. Kan han bräcka den siffran i år?

Adrian Kempe

Född: 1996-09-13
Position: Center/Forward
Säsonger i NHL: 8 st
NHL Entry Draft: 2014, 1:a rundan, 29 totalt av Los Angeles Kings
Meriter: J18 SM-Guld, Calder Cup Champion, VM-Guld
Klubbar: Los Angeles King, Ontario Reign, Manchester Monarchs, MODO, Djurgården, Kramfors-Alliansen

Adrian Kempe har varit en stor talang sedan han tog sina första skär i Kramfors-Alliansen. Den vindsnabba ishockeyforwarden noterades för matcher i moderklubbens J18-lag redan som 14-åring innan flyttlasset gick till Stockholm och Djurgårdens IF. Kempe återvände till Ångermanland redan efter ett år i huvudstaden och var sedan MODO trogen fram tills dess att han tog planet över Atlanten, inför säsongen 2015/16. Adrian Kempe kommer från karriärens bästa säsong och blev den bästa blågula målskytten med sina 41 baljor. Kempe var dessutom LA Kings bästa spelare i slutspelet (5+3) som slutade med sorti redan i första rundan mot Edmonton Oilers. Oddsen är låga på att han tampas om att bli lagets bästa målskytt denna säsong.

Kevin Fiala

Född: 1996-07-22
Position: Forward
Säsonger i NHL: 8 st
NHL Entry Draft: 2014, 1:a rundan, 11:a totalt av Nashville Predators 
Meriter: VM-silver, SM-guld J20
Klubbar: Los Angeles Kings, Minnesota Wild, Nashville Predators, Milwaukee Admirals, HV71, Malmö Redhawks, ZSC Lions

Kevin Fiala är en typisk modern power forward som är ganska kort i sammanhanget, men som är likt ett granitblock i kroppen och som dessutom är kvick och besitter ett vass skott. Han är född i Schweiz och har representerat det schweiziska landslaget i flera VM-turneringar. Har fick dock sin huvudsakliga utbildning i Sverige och har bland annat strax under 50 SHL-matcher med HV71 och Malmö på meritlistan. Nashville tingade honom och det blev fyra säsonger i countryns mecka innan det bar av till Minnesota där 27-åringen så äntligen fick lyftet han väntat på. På grund av lönetaket så trejdades Fiala till Los Angeles Kings där han är en viktig pusselbit i klubbens resa mot en ny potentiell storhetstid.

Spela på NHL på Oddset