Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Minnesota Wild

Läs mer om lagen i NHL.

Hockeystaten Minnesota gick sju säsonger utan NHL-lag på 1990-talet efter att North Stars flyttade till Dallas och blev Stars. Istället gjorde Wild entré år 2000. Framgångarna har förvisso varit större för Wild än Columbus Blue Jackets, som anslöt till NHL samtidigt, men riktigt nära en Stanley Cup har man inte varit. I fjol missade man slutspel och med nuvarande trupp lockar ett bet på att “Vildarna” återigen får nöja sig med 82 grundspelsmatcher.    

Hemmaarena: Xcel Energy Center
Stanley Cup-titlar: 0 st
Division: Central
Cap hit: 73,5 miljoner dollar
Coach: Bruce Boudreau
Kända spelare: Niklas Bäckström, Marian Gaborik, Manny Fernandez, Brent Burns, Dwayne Roloson, Andrew Brunette, Brian Rolston

Spela på Minnesota Wild.

Några framstående spelare

Jonas Brodin 

Född: 1993-07-12 
Position: Back 
Säsonger i NHL: 8 st 
NHL Entry Draft: 2011, 1:a rundan, 10:e totalt av Minnesota Wild 
Meriter: VM-guld, JVM-guld, SM-guld, U18-VM-silver 
Klubbar: Minnesota Wild, Houston Aeros, Färjestad BK, Skåre BK 

Värmlänningen gick tidigt, 10:a totalt, i draften 2011 men var faktiskt bara fjärde svensk dittills. Gabriel Landeskog, Adam Larsson och Mika Zibanejad och Jonas Brodin har alla varit framgångsrika i NHL hittills. Sedan Jonas Brodin slog igenom 2013/14 är det bara storstjärnan Ryan Suter och Jared Spurgeon som spelar mer i Wild. Intressant nog har han utvecklat en offensiv först i NHL, som han aldrig haft i Sverige. 

Victor Rask 

Född: 1993-03-01 
Position: Center 
Säsonger i NHL: 6 st 
NHL Entry Draft: 2011, 2:a rundan, 42:a totalt av Carolina Hurricanes  
Meriter: Rikspucken, JVM-guld, VM-guld, U18-VM-silver 
Klubbar: Minnesota Wild, Carolina Hurricanes, Charlotte Checkers, Calgary Hitmen, Leksands IF 

Leksingen Victor Rask har förvisso kontrakt till 2022 men karriären har gått rejält i stå de senaste åren. 26-åringen har förvisso varit en del skadad men sin poängmässigt bästa säsong gjorde han sitt andra år i ligan 2015/16. Tre mål blev det till exempel på 49 matcher säsongen 2018/19, när han tvingades bort från Carolina Hurricanes till Minnesota Wild. Kanske kan miljöombytet bli bra för Rask, som har stora förväntningar på sig. 

Zach Parise 

Född: 1984-07-28 
Position: Vänsterforward 
Säsonger i NHL: 15 st 
NHL Entry Draft: 2003, 1:a rundan, 17:e totalt av New Jersey Devils 
Meriter: OS-silver, JVM-guld 
Klubbar: Minnesota Wild, New Jersey Devils, Iowa Wild, Albany River Rats, University of North Dakota 

Sommaren 2014 gjorde Minnesota Wild en av de största kioskvältarna i NHL:s free agent-historia när man skrev kontrakt med både Zach Parise och Ryan Suter till ett totalt värde av 196 miljoner dollar. Parise har väl i någon mening levererat enligt förväntningarna, bara Eric Staal har högre poängsnitt än Parise sedan han anlände till hemstaden Minneapolis. Samtidigt har Parise inte gjort lika många poäng som han gjorde under åren i New Jersey Devils. Parise har dessutom en cap hit som gör honom till en av lagets bäst betalda spelare fram till han blir 39 år. 

Mats Zuccarello 

Född: 1987-09-01 
Position: Högerforward 
Säsonger i NHL: 10 st 
NHL Entry Draft: Odraftad 
Meriter: World-Cup-silver, Guldhjälmen, Årets norske spelare 6 gånger 
Klubbar: Minnesota Wild, Dallas Stars, New York Rangers, Connecticut Whale, Metallurg Magnitogorsk, MODO hockey, Frisk Asker 

Kärt barn har många namn. Eller i alla fall många stavningar. Mats Zuccarello Aasen strök sista delen av namnet när han lämnade MODO och SHL för New York Rangers och NHL. Ibland ser man även stavningen Zucarello av hans namn. Den korte (171 cm) norrmannen har gjort en osannolik karriär där han är speciellt känd för att spela med en väldigt lång klubba. När hans kontrakt skulle gå ut sommaren 2019 valde Rangers att trejda honom till Dallas Stars, något som fick Henrik Lundqvist att brista ut i tårar. Under sommaren skrev han på för Minnesota Wild som free agent. Zuccarello är utan konkurrens den mest framgångsrike norske ishockeyspelaren i NHL:s historia. 

Mikko Koivu 

Född: 1983-03-12 
Position: Center 
Säsonger i NHL: 15 st 
NHL Entry Draft: 2001, 1:a rundan, 6:e totalt av Minnesota Wild 
Meriter: VM-guld, 2 VM-silver, 2-VM-silver, 2 VM-brons, OS-silver, OS-brons, World Cup-silver, SM-Liiga-guld, SM-Liiga-silver, JVM-silver, JVM-brons, U18-VM-guld, U18-VM-brons 
Klubbar: Minnesota Wild, Houston Aeros, TPS 

Mikko är 11 år yngre bror till Saku Koivu. Båda har uppenbarligen fått med sig ledaregenskaper från modersmjölken för Saku var kapten för anrika Montreal Canadiens i nio säsonger, ett antal som tangerades för Mikko i Minnesota Wild, säsongen 17/18. Mikko Koivu draftades redan 2001 men kom till Wild först efter NHL-lockouten 2005. Han har spelat flest matcher, gjort flest poäng och är faktiskt även trea i utvisningsligan i Wild genom tiderna. Även om en Stanley Cup möjligen skulle saknas i Koivus prisskåp när karriären är över kommer han oavsett räknas som en av Finlands bästa ishockeyspelare genom tiderna. 

Eric Staal 

Född: 1984-10-29 
Position: Center 
Säsonger i NHL: 16 st 
NHL Entry Draft: 2003, 1:a rundan, 2:a totalt av Carolina Hurricanes 
Meriter: Stanley Cup, OS-guld, VM-guld, VM-silver, Triple Gold Club 
Klubbar: Minnesota Wild, New York Rangers, Carolina Hurricanes, Lowell Lock Monsters, Peterborough Petes 

Eric Staal är äldst i brödraskaran om fyra, tillsammans med Marc Staal, Jordan Staal och Jared Staal. Eric är den mest framgångsrika av bröderna och nådde karriärens höjdpunkt redan som 22-åring när han gjorde 100 poäng och framförallt vann Stanley Cup. Sedan dess har Staal även blivit en medlem av Triple Gold Club. Efter tolv säsonger i North Carolina, varav sju som kapten, var karriären nästan på dekis när han trejdades till New York Rangers i en misslyckad deadline-deal. Men i Minnesota Wild har karriären tagit ny fart och det ska bli intressant att se om Eric Staal kommer att nämnas i Hockey Hall of Fame-diskussioner när karriären är över. En parentes är att Eric Staal, som draftades av Carolina Hurricanes, är kusin med Carolinas andra förstaval någonsin, Jeff Heerema. 

Spela på samtliga matcher i NHL här.
Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.