Minnesota Wild

Läs mer om lagen i NHL.

Hockeystaten Minnesota gick sju säsonger utan NHL-lag på 1990-talet efter att North Stars flyttade till Dallas och blev Stars. Istället gjorde Wild entré år 2000. Framgångarna har förvisso varit större för Wild än Columbus Blue Jackets, som anslöt till NHL samtidigt, men riktigt nära en Stanley Cup har man inte varit. Möjligen är de bästa möjligheterna med nuvarande trupp som innehåller både unga och rutinerade spelare.

Hemmaarena: Xcel Energy Center
Stanley Cup-titlar: 0 st
Division: Central
Cap hit: 77 miljoner dollar
Coach: Bruce Boudreau
Kända spelare: Niklas Bäckström, Marian Gaborik, Manny Fernandez, Brent Burns, Dwayne Roloson, Andrew Brunette, Brian Rolston

Spela på Minnesota Wild.

Några framstående spelare

Jonas Brodin

Värmlänningen gick tidigt, tia totalt, i draften 2011 men var faktiskt bara fjärde svensk dittills. Gabriel Landeskog, Adam Larsson och Mika Zibanejad och Jonas Brodin har alla varit framgångsrika i NHL hittills. Sedan Jonas Brodin slog igenom 13/14 är det bara storstjärnan Ryan Suter och Jared Spurgeon som spelar mer i Wild. Intressant nog har han utvecklat en offensiv först i NHL, som han aldrig haft i Sverige. Men är ändå ingen offensiv back, defensiven först är Jonas mantra. Gångna säsongen stod han för 21 poäng på 73 matcher.

Namn: Jonas Brodin
Född: 1993-07-12
Position: Back
Säsonger i NHL: 6 st
NHL Entry Draft: 2011, 1:a rundan, 10:e totalt av Minnesota Wild
Cap hit: 4,166 miljoner dollar
Meriter: VM-guld, JVM-guld, SM-guld, U18-VM-silver
Klubbar: Minnesota Wild, Houston Aeros, Färjestad BK, Skåre BK

Zach Parise

Sommaren 2014 gjorde Minnesota Wild en av de största kioskvältarna i NHL:s free agent-historia när man skrev kontrakt med både Zach Parise och Ryan Suter till ett totalt värde av 196 miljoner dollar. Parise har väl i någon mening levererat enligt förväntningarna, bara Eric Staal har högre poängsnitt än Parise sedan han anlände till hemstaden Minneapolis. Samtidigt har han inte gjort lika många poäng som han gjorde under åren i New Jersey Devils. Parise har dessutom en cap hit som gör honom till lagets bäst betalda spelare fram till han blir 39 år.

Namn: Zach Parise
Född: 1984-07-28
Position: Vänsterforward
Säsonger i NHL: 13 st
NHL Entry Draft: 2003, 1:a rundan, 17:e totalt av New Jersey Devils
Cap hit: 7,5 miljoner dollar
Meriter: OS-silver
Klubbar: Minnesota Wild, New Jersey Devils, Iowa Wild, Albany River Rats, University of North Dakota

Mikko Koivu

Mikko är elva år yngre bror till Saku Koivu. Båda har uppenbarligen fått med sig ledaregenskaper från modersmjölken för Saku var kapten för anrika Montreal Canadiens i nio säsonger, ett antal som tangeras för Mikko i Minnesota Wild, säsongen 17/18. Mikko Koivu draftades redan 2001 men kom till Wild först efter NHL-lockouten 2005. Han har spelat flest matcher, gjort flest poäng och är faktiskt även trea i utvisningsligan i Wild genom tiderna. Även om en Stanley Cup möjligen skulle saknas i Koivus prisskåp när karriären är över kommer han oavsett räknas som en av Finlands bästa ishockeyspelare genom tiderna.

Namn: Mikko Koivu
Född: 1983-03-12
Position: Center
Säsonger i NHL: 13 st
NHL Entry Draft: 2001, 1:a rundan, 6:e totalt av Minnesota Wild
Cap hit: 5,5 miljoner dollar
Meriter: VM-guld, 2 VM-silver, 2-VM-silver, 2 VM-brons, OS-silver, OS-brons, World Cup-silver, SM-Liiga-guld, SM-Liiga-silver, JVM-silver, JVM-brons, U18 VM-guld, U18-VM-brons
Klubbar: Minnesota Wild, Houston Aeros, TPS

Eric Staal

Eric Staal är äldst i brödraskaran om fyra, tillsammans med Marc Staal, Jordan Staal och Jared Staal. Eric är den mest framgångsrika av bröderna och nådde karriärens höjdpunkt redan som 22-åring när han gjorde 100 poäng och framför allt – vann Stanley Cup. Sedan dess har Staal även blivit en medlem av Triple Gold Club. Efter tolv säsonger i North Carolina, varav sju som kapten, var karriären nästan på dekis, när han trejdades till New York Rangers i en misslyckad deadline-deal. Men i Minnesota Wild har karriären tagit ny fart och det ska bli intressant att se om Eric Staal kommer att nämnas i Hockey Hall of Fame-diskussioner när karriären är över. En parentes är att Eric Staal, som draftades av Carolina Hurricanes, är kusin med Carolinas andra förstaval någonsin, Jeff Heerema.

Namn: Eric Staal
Född: 1984-10-29
Position: Center
Säsonger i NHL: 14 st
NHL Entry Draft: 2003, 1:a rundan, 2:a totalt av Carolina Hurricanes
Cap hit: 3,5 miljoner dollar
Meriter: Stanley Cup, OS-guld, VM-guld, VM-silver
Klubbar: Minnesota Wild, New York Rangers, Carolina Hurricanes, Lowell Lock Monsters, Peterborough Petes

Mikael Granlund

Mikael Granlund är sannerligen en trollgubbe på isen! Trots att han är född 1992 och nu är rutinerad i NHL-sammanhang så finns det fortfarande en talangstämpel på finländaren. Han har teknik som få och en blick för spelet som gör honom till något alldeles extra. Tar ansvar över hela rinken och jobbar hårt för laget med finess, där har du Granlund. Har noterats för 67 och 69 poäng de två senaste säsongerna och frågan är om han kan ta nästa kliv? Har Granlund 80 poäng i sig? För att Minnesota ska ta sig djupt in i slutspelet mot en cup måste förmodligen den gränsen nås.

Namn: Mikael Granlund
Född: 1992-02-26
Position: Center, ytterforward
Säsonger i NHL: 5 st
NHL Entry Draft: 2010, 1:a rundan, 9:a totalt av Minnesota Wild
Cap hit: 5,75 miljoner dollar
Meriter: VM-guld, OS-brons, VM-silver, WJC18-brons, SM-liiga-guld
Klubbar: Minnesota Wild, Houston Aeros, HIFK, Kärpät

Spela på samtliga matcher i NHL här.

Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.