Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Montreal Canadiens

Läs mer om lagen i NHL.

NHL:s mest klassiska lag är Canadiens från Montreal. Men det finns ett Canadiens som vann 22 Stanley Cup-titlar 1916-1979 och ett Canadiens som bara vunnit två titlar sedan dess. Original Six-klubben hade i många år en särställning där man på olika sätt lyckades behålla flera av sina bästa spelare när ligan expanderades, samtidigt som man hade en inofficiell ensamrätt på de bästa fransk-kanadensiska spelarna. Canadiens har på 2000-talet blivit mindre fokuserat på kanadensiska spelare. Av de som gjorde flest poäng för Montreal på 2000-talet kommer första kanadensare först på femte plats (P.K. Subban). Montreal Canadiens är ett hyggligt lag i NHL på 2000-talet, men mesta mästarna lär få vänta på ytterligare en Stanley Cup-titel.

Hemmaarena: Bell Centre
Stanley Cup-titlar: 24 st
Division: Atlantic
Cap hit: 77,5 miljoner dollar
Coach: Claude Julien
Kända spelare: Maurice ”Rocket” Richard, Jean Beliveau, Doug Harvey, Patrick Roy, Toe Blake, Guy Lafleur, Larry Robinson, Saku Koivu, Bob Gainey, Ken Dryden, Georges Vezina

Spela på Montreal Canadiens.

Några framstående spelare

Carey Price 

Född: 1987-08-16 
Position: Målvakt 
Säsonger i NHL: 13 st 
NHL Entry Draft: 2005, 1:a rundan, 5:a totalt av Montreal Canadiens 
Meriter: World Cup-titel, OS-guld, JVM-guld, Calder Cup-titel, Hart Trophy, Vezina Trophy, Ted Lindsay Award, Jennings Trophy, Kanadas bäste idrottare (Lou Marsh), Kanadas bäste manlige idrottare (Lionel Conacher Award), Bäste målvakt i OS (2014), WHL:s bäste målvakt, CHL:s bäste målvakt, MVP AHL-slutspelet 
Klubbar: Montreal Canadiens, Hamilton Bulldogs, Tri-City Americans 

Carey Price för vidare den stolta kanadensiska målvaktstradition som förvisso tunnats ut de senaste åren, men som inkluderar Patrick Roy, Martin Brodeur, Ken Dryden och Jacques Plante. Säsongen 2014/15 sopade Price rent på prisbordet i NHL. Han fick ta emot Hart-, Vezina-, Ted Lindsay- och Jennings Trophy. Problemet för Price är inte hans egna prestationer utan att Montreal Canadiens, under hela Price tid i organisationen, gjort för få mål framåt för att bli framgångsrika. Det gör att Carey Price är otroligt dekorerad som ishockeyspelare, men aldrig gått längre än till tredje rundan i Stanley Cup.  

Shea Weber 

Född: 1985-08-14 
Position: Back 
Säsonger i NHL: 15 st 
NHL Entry Draft: 2003, 2:a rundan, 49:e totalt av Nashville Predators 
Meriter: World Cup-titel, 2 OS-guld, VM-guld, VM-silver, JVM-guld, Mark Messier Leadership Award 
Klubbar: Montreal Canadiens, Nashville Predators, Milwaukee Admirals, Kelowna Rockets 

En bomb slog ner i NHL ett par dagar före free agenzy 2016, när Montreal Canadiens trejdade kultspelaren P.K. Subban mot den fyra år äldre Shea Weber. Weber var restricted free agent när Philadelphia Flyers gav honom ett offer sheet, ett monsterkontrakt på 110 miljoner dollar över 14 år. Men klubben som ägde hans rättigheter, Nashville Predators, matchade budet och Weber blev kvar i countryns hemstad. Weber har hela sin karriär presterat så väl som man hoppats på, och är känd för sitt hårda skott från blålinjen. De frågetecken som finns rör snarare hans kontrakt. Kommer han verkligen vara lika bra även när han är 40 år gammal, och fortfarande kommer att ha en av lagets största cap hits? 

Jonathan Drouin 

Född: 1995-03-28 
Position: Center, ytterforward 
Säsonger i NHL: 6 st 
NHL Entry Draft: 2013, 1:a rundan, 3:a totalt av Tampa Bay Lightning 
Meriter: Memorial Cup, guld Ivan Hlinka Memorial Tournament, Årets juniorspelare i Kanada 
Klubbar: Montreal Canadiens, Tampa Bay Lightning, Syracuse Crunch, Halifax Mooseheads 

Jonathan Drouin trejdades till Montreal Canadiens sommaren 2017 med hopp om att både få rejäl fart på sin ännu unga karriär, och vara en lösning på Canadiens måltorka offensivt. Drouin är från Quebec och spelade även juniorhockey i provinsen. Det var dock Tampa Bay Lightning som kunde lägga vantarna på råämnet som hittills inte slipats till en diamant. Tveksamma prestationer och synpunkter på ledningen har kantat Drouins karriär än så länge. Dessutom har man på NHL-nivå inte listat ut om kanadensaren passar bättre som center eller på en kant.  

Max Domi  

Född: 1995-03-02 
Position: Vänsterforward 
Säsonger i NHL: 5 st 
NHL Entry Draft: 2013, 1:a rundan, 12:e totalt av Arizona Coyotes 
Meriter: Guld Ivan Hlinka Tournament, OHL-segrare, JVM-guld, VM-guld 
Klubbar: Montreal Canadiens, Arizona Coyotes, London Knights 

Namnet Domi förpliktigar. Max föddes i Winnipeg när pappa Tie Domi spelade för Jets. Tie är en av NHL:s bästa fighters genom tiderna och även om Max kan spela fysiskt är han en betydligt bättre ishockeyspelare än sin far. Domi var en urkraft sitt sista år som junior och blev bland annat utsedd till bästa forward på junior-VM 2015. I NHL har han hittills varit stabil, men har ännu en bit till den yttersta eliten i National Hockey League. 2018/19 tog han ett rejält kliv offensivt, när han förbättrade sitt tidigare personbästa på 52 poäng, till 72 poäng på en säsong. 

Spela på samtliga matcher i NHL här.
Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.