Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Montreal Canadiens 2023/2024

Klassiska Canadiens engagerar, inte minst i den franskspråkiga delen av Kanada. Laget gick överraskande till Stanley Cup-final våren 2021, men sedan dess har det varit nattsvart. Allt talar för en ny jobbig säsong i stentuffa Eastern Conference.
Spela på NHL på Oddset

Läs mer om och spela på Montreal Canadiens i NHL

Fakta om Montreal Canadiens

Hemmaarena: Bell Centre
Stanley Cup-titlar: 24 st
Division: Atlantic
Cap hit: 87 miljoner dollar
Coach: Martin St. Louis
Kända spelare: Maurice ”Rocket” Richard, Jean Beliveau, Doug Harvey, Patrick Roy, Toe Blake, Guy Lafleur, Larry Robinson, Saku Koivu, Bob Gainey, Ken Dryden, Georges Vezina, Carey Price

NHL:s mest klassiska lag är Canadiens från Montreal. Men det finns ett Canadiens som vann 22 Stanley Cup-titlar 1916-1979 och ett Canadiens som bara vunnit två titlar sedan dess. Original Six-klubben hade i många år en särställning där man på olika sätt lyckades behålla flera av sina bästa spelare när ligan expanderades, samtidigt som man hade en inofficiell ensamrätt på de bästa fransk-kanadensiska spelarna. Canadiens har på 2000-talet blivit mindre fokuserat på kanadensiska spelare. Säsongen 2020/21 överträffade ishockeyklubben alla förväntningar genom att ta sig hela vägen till Stanley Cup-final där det tog stopp mot Tampa Bay. Med nuvarande trupp är det höga odds på att “Habs” lyckas upprepa den bedriften.
 

Spela på NHL på Oddset

Tongivande spelare i Montreal Canadiens

Det som är positivt är att det finns framtidshopp med spelare som slovakiska supertalangen Juraj Slafkovsky. Men till denna säsong är det inte mycket som talar för att Canadiens trupp ska räcka till. 

Kirby Dach

Född: 2001-01-21
Position: Center
Säsonger i NHL: 4
NHL Entry Draft: 2019, 1:a rundan, 3:a totalt av Chicago Blackhawks
Meriter: JVM-silver
Klubbar: Montreal Canadiens, Chicago Blackhawks, Rockford IceHogs, Saskatoon Blades

Kirby Dach kommer från en aktad hockeyfamilj då hans pappa, syster, bror och kusin samtliga har spelat/spelar ishockey. Hans yngre bror Colton är en lovande målskytt och valdes av Chicago Blackhawks i NHL Entry Draft 2021. Kirby Dach draftades även han av Blackhawks fast två år tidigare än sin lillebror, som nummer tre totalt.  Det blev dock endast tre säsonger i “Windy City” för 22-åringen som aldrig lyckades nå sin fulla potential i ett skandalomsusat Chicago. Under ledning av Martin St. Louis har den storvuxna och spelskickliga centern fått fart på karriären. Under sitt första år med Montreal slog Dach personligt poängrekord med råge, detta trots att han missade 24 matcher i grundserien. Det ska bli spännande se att Kirby Dachs framfart i ett talangfullt Canadiens under många år framöver.

Cole Caufield

Född: 2001-01-02
Position: Forward
Säsonger i NHL: 3
NHL Entry Draft: 2019, 1:a rundan, 15:e totalt av Montreal Canadiens
Meriter: JVM-guld, U18 VM-silver, U18 VM-brons, MVP U18 VM
Klubbar: Montreal Canadiens, Laval Rocket, University of Wisconsin, U.S. National Team, Stevens Point Area High

Cole Caufield är en av ligans kortaste ishockeyspelare med sina 170 centimeter, men han är likväl den Montreal-spelaren som tjänar näst mest per år. Den unge amerikanen har en otrolig näsa för målet, trots att han missade halva grundserien i fjol slutade han på delat förstaplats i den interna skytteligan med 26 fullträffar. Att han överskrider 40 mål kommande säsong kan med andra ord vara ett riktigt intressant bet. Caulfields NHL-karriär må vara i sin linda, men som junior var högerskytten lyckosam och på meritlistan syns bland annat ett JVM-guld samt dubbla medaljer med det amerikanska U18-landslaget.

Nick Suzuki

Född: 1999-08-10
Position: Center
Säsonger i NHL: 4 st
NHL Entry Draft: 2017, 1:a rundan, 13:e totalt av Vegas Golden Knights
Meriter: OHL-mästare, MVP OHL,
Klubbar: Montreal Canadiens, Guelph Storm, Owen Sound Attack, Chicago Wolves, London Nationals

Nicholas “Nick” Suzuki har alltid varit liten till växten men ändå öst in poäng var han än befunnit sig. Den Ontario-bördige 24-åringen, som 2017 tingades av Vegas Golden Knights, svarade för närmare 400 poäng i OHL mellan 2016-2019. Det sista året i OHL vann han dessutom en titel med Guelph Storm och representerade Kanada i JVM. Trots sin fina juniorkarriär blev Nick, vars pappa härstammar från Japan, trejdad av Vegas till Montreal i den stora Max Pacioretty-affären. I Montreal Canadiens har Nick Suzuki  gjort succé från dag 1 och under 2020/21 var hockeyforwarden en stor bidragande orsak till att Original Six-klubben tog sig hela vägen till Stanley Cup-final. För andra året i rad bär också Suzuki ett “C” på bröstet. Montreals tveklöst viktigaste hockeyspelare.

Juraj Slafkovský  

Född: 2004-03-30
Position: Forward
Säsonger i NHL: 1 st
NHL Entry Draft: 2022, 1:a rundan, 1:a totalt av Montreal Canadiens
Meriter: OS-brons, All-Star Team OS, MVP OS, Årets Rookie i Slovakien,
Klubbar: Montreal Canadiens, HC Kosice, RB Hockey Academy, Mountfield, TPS Åbo

Slovakisk hockey hade ett fantastiskt 2022 då man dels bärgade nationens allra första OS-medalj (brons i Beijing), men även fick två spelare valda först i NHL-draften. Som nummer ett valdes Juraj Slafkovský, som anses vara Slovakiens största talang någonsin. Första året i den hockeytokiga staden blev däremot tämligen svagt. Slafkovský svarade bara för tio poäng på sina 39 spelade matcher där skador i mångt och mycket satte stopp för den unge forwarden. Att det finns talang så det räcker och blir över i Jurajs kropp är det inte tu tal om. För att nämna några av ynglingens bravader så var han den stora spelaren för det slovakiska landslaget under OS i Beijing och utsågs välförtjänt till turneringens mest värdefulla spelare. 19-åringen besitter också ett sylvasst handledsskott och med sin fysik är han inte heller rädd att ta den snabbaste vägen till målburen. Kan hockeyspelaren från Slovakien hålla sig frisk i år finns goda möjligheter att poängproduktionen skjuter iväg till riktigt höga höjder. Ett kul bet till trevligt odds är att Slafkovsky får sitt genombrott som NHL-spelare denna säsong och löser minst 50 poäng.

Josh Anderson

Född: 1994-05-07    
Position: Forward
Säsonger i NHL: 8
NHL Entry Draft: 2012, 4:e rundan, 95:a totalt av Columbus Blue Jackets
Meriter: VM-silver, AHL-mästare, 2 OHL titlar
Klubbar: Montreal Canadiens, Columbus Blue Jackets, Lake Erie Monsters, London Knights, Burlington Cougars

Josh Anderson kliver in på sitt fjärde år med Montreal och är en spelare som coach Martin St. Louis hoppas kan hitta tillbaka till sitt gamla jag och bidra med omkring 40-50 poäng. Det har inte den Burlington-födde kanadensaren lyckats med sedan dennes näst sista säsong i Columbus Blue Jackets. Något högt aktad framspelare har Anderson aldrig varit, men väl en skarp sniper. Han och Nick Suzuki bildade en vass duo under säsongen 2020/21 då Original Six-laget överraskade och tog sig hela vägen till en Stanley Cup-final. 21 fullträffar den gångna säsongen räckte till en tredjeplats i den interna skytteligan, lyckas Josh Anderson toppa den noteringen i år?     

Spela på NHL på Oddset