Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Klassiska Canadiens engagerar, inte minst i den franskspråkiga delen av Kanada. Laget gick överraskande till Stanley Cup-final våren 2021, men förra säsongen gick allting fel. Var står Canadiens nu?
Spela på NHL

Läs mer om och spela på Montreal Canadiens i NHL

Fakta om Montreal Canadiens

Hemmaarena: Bell Centre
Stanley Cup-titlar: 24 st
Division: Atlantic
Cap hit: 88,7 miljoner dollar
Coach: Martin St. Louis
Kända spelare: Maurice ”Rocket” Richard, Jean Beliveau, Doug Harvey, Patrick Roy, Toe Blake, Guy Lafleur, Larry Robinson, Saku Koivu, Bob Gainey, Ken Dryden, Georges Vezina

NHL:s mest klassiska lag är Canadiens från Montreal. Men det finns ett Canadiens som vann 22 Stanley Cup-titlar 1916-1979 och ett Canadiens som bara vunnit två titlar sedan dess. Original Six-klubben hade i många år en särställning där man på olika sätt lyckades behålla flera av sina bästa spelare när ligan expanderades, samtidigt som man hade en inofficiell ensamrätt på de bästa fransk-kanadensiska spelarna. Canadiens har på 2000-talet blivit mindre fokuserat på kanadensiska spelare. Säsongen 2020/21 överträffade ishockeyklubben alla förväntningar genom att ta sig hela vägen till Stanley Cup-final där det tog stopp mot Tampa Bay. Med nuvarande trupp torde det vara höga odds på att “Habs” lyckas upprepa den bedriften.
Spela på NHL på Oddset

Spännande spelare i Montreal Canadiens

Förra säsongen blev verkligen platt fall för Montreal. Men framtiden ser ändå spännande ut, inte minst nu när slovakiska supertalangen Juraj Slafkovsky anlänt, draftad som nummer 1 senast.

Carey Price

Född: 1987-08-16
Position: Målvakt
Säsonger i NHL: 16 st
NHL Entry Draft: 2005, 1:a rundan, 5:a totalt av Montreal Canadiens
Meriter: World Cup-titel, OS-guld, JVM-guld, Calder Cup-titel, Hart Trophy, Vezina Trophy, Ted Lindsay Award, Jennings Trophy, Kanadas bäste idrottare (Lou Marsh), Kanadas bäste manlige idrottare (Lionel Conacher Award), Bäste målvakt i OS (2014), WHL:s bäste målvakt, CHL:s bäste målvakt, MVP AHL-slutspelet, Masterton Trophy
Klubbar: Montreal Canadiens, Hamilton Bulldogs, Tri-City Americans

Carey Price för vidare den stolta kanadensiska målvaktstraditionen som förvisso tunnats ut de senaste åren, men som inkluderar Patrick Roy, Martin Brodeur, Ken Dryden och Jacques Plante. Säsongen 2014/15 sopade Price rent på prisbordet i NHL. Han fick ta emot Hart-, Vezina-, Ted Lindsay- och Jennings Trophy. Problemet för Price är inte hans egna prestationer utan att Montreal Canadiens, under stora delar av Price tid i organisationen, gjort för få mål framåt för att bli framgångsrika. Det gör att Carey Price är otroligt dekorerad som ishockeymålvakt, men bara nått Stanley Cup-finalen vid ett tillfälle. Price har kämpat med skador och missbruk på senare år och spelade bara fem matcher för Canadiens föregående säsong.

Jonathan Drouin

Född: 1995-03-28
Position: Center/ytterforward
Säsonger i NHL: 9 st
NHL Entry Draft: 2013, 1:a rundan, 3:a totalt av Tampa Bay Lightning
Meriter: Memorial Cup, guld Ivan Hlinka Memorial Tournament, Årets juniorspelare i Kanada
Klubbar: Montreal Canadiens, Tampa Bay Lightning, Syracuse Crunch, Halifax Mooseheads

Jonathan Drouin trejdades till Montreal Canadiens sommaren 2017 med hopp om att både få rejäl fart på sin då unga karriär, och vara en lösning på Canadiens måltorka. Drouin är från Quebec och spelade även juniorhockey i provinsen. Det var dock Tampa Bay Lightning som kunde lägga vantarna på råämnet som hittills inte slipats till en diamant. Tveksamma prestationer och synpunkter på ledningen har kantat Drouins karriär än så länge. Dessutom har man på NHL-nivå inte listat ut om kanadensaren passar bättre som center eller på en kant. Gjorde ett bra slutspel för “Habs” 2019/20 då han stod för sju poäng på tio matcher, men missade slutspelet 2020/2021 på grund av skada då Montreal nådde Stanley Cup-final. Hade även ett skadefyllt år i fjol och behöver göra en stark säsong då han kliver in på sitt sista kontraktsår med Canadians.  

Nick Suzuki

Född: 1999-08-10
Position: Center
Säsonger i NHL: 4 st
NHL Entry Draft: 2017, 1:a rundan, 13:e totalt av Vegas Golden Knights
Meriter: OHL-mästare, MVP OHL,
Klubbar: Montreal Canadiens, Guelph Storm, Owen Sound Attack, Chicago Wolves, London Nationals

Nicholas “Nick” Suzuki har alltid varit liten till växten men ändå öst in poäng var han än befunnit sig. Den Ontario-bördige 23-åringen, som 2017 tingades av Vegas Golden Knights, svarade för närmare 400 poäng i OHL mellan 2016-2019. Det sista året i OHL vann han dessutom en titel med Guelph Storm och representerade Kanada i JVM. Trots sin fina juniorkarriär blev Nick, vars pappa härstammar från Japan, trejdad av Vegas till Montreal i den stora Max Pacioretty-affären. I Montreal Canadiens har Nick Suzuki  gjort succé från dag 1 och under 2020/21 var hockeyforwarden en stor bidragande orsak till att Original Six-klubben tog sig hela vägen till Stanley Cup-final. Är en av få ljusglimtar i en annars dyster upplaga av Montreal Canadiens.

Juraj Slafkovský

Född: 2004-03-30
Position: Forward
Säsonger i NHL: 1 st
NHL Entry Draft: 2022, 1:a rundan, 1:a totalt av Montreal Canadians
Meriter: OS-brons, All-Star Team OS, MVP OS, Årets Rookie i Slovakien,
Klubbar: Montreal Canadiens, HC Kosice, RB Hockey Academy, Mountfield, TPS Åbo

Slovakisk hockey hade ett fantastiskt 2022 då man dels bärgade nationens allra första OS-medalj (brons i Beijing), men även fick två spelare valda först i NHL-draften. Som nummer ett valdes Juraj Slafkovský, som anses vara Slovakiens största talang någonsin, och det det skulle knappast förvåna någon om den väldige forwarden slår igenom redan under sitt första år i hockeytokiga Montreal. Slafkovský var den stora spelaren för det slovakiska landslaget under OS i Beijing och utsågs välförtjänt till turneringens mest värdefulla spelare. 18-åringen besitter ett sylvasst handledsskott och med sin fysik är han inte heller rädd att ta den snabbaste vägen till målburen, något som torde passa utmärkt på liten rink.    

Spela på NHL på Oddset