Nashville Predators

Läs mer om lagen i NHL.

Countryns mecka har haft NHL-hockey i 20 år. Man kan utan överdrift säga att Nashville har de mest namnkunniga framförarna av nationalsången i ligan. Klubben har sakta men säkert blivit bättre och främst vilat på en tradition av bra målvakter och backar. Det har i sin tur gjort att man kunnat trejda till sig bra forwards, där trejden med Seth Jones (back) mot Ryan Johansen (center) är det bästa exemplet. Predators var otroligt nära att vinna sin första Stanley Cup sommaren 2017, men till slut var det målskyttet som svek. Nashville gick ifrån de två sista matcherna av finalserien utan att göra mål.

Hemmaarena: Bridgestone Arena
Stanley Cup-titlar: 0 st
Division: Central
Cap hit: 72 miljoner dollar
Coach: Peter Laviolette
Kända spelare: David Legwand, Shea Weber, Ryan Suter, Tomas Vokoun, Kimmo Timonen, Martin Erat, Jordin Tootoo

Spela på Nashville Predators.

Några framstående spelare

Pekka Rinne

Den finländske målvakten Pekka Rinne är en av NHL:s bästa och för vidare en stolt finsk målvaktstradition i NHL de 20 senaste åren. Kari Lehtonen, Miikka Kiprusoff, Tuukka Rask, Niklas Bäckström och Antti Niemi för att nämna några namn. Pekka Rinne är en av en uppsjö målvakter de senaste åren i ishockeyn som är anmärkningsvärt stora. Rinne är 195 cm lång, och väger 98 kg. När stora målvakter lär sig behärska tekniken säger det sig självt att det blir svårare för motståndare att göra mål än på en liten målvakt. 36-åringen har varit i toppen av tabeller för vinster, nollor och GAA/SV% sedan han debuterade i ligan på allvar 2008.

Namn: Pekka Rinne
Född: 1982-11-03
Position: Målvakt
Säsonger i NHL: 10 st
NHL Entry Draft: 2004, 8:e rundan, 258:e totalt av Nashville Predators
Cap hit: 7 miljoner dollar
Meriter: VM-silver, SM-liiga-guld, SM-liiga-silver, Årets spelare i Finland, MVP VM 2014
Klubbar: Nashville Predators, Milwaukee Admirals, Dynamo Minsk, Kärpät

P.K. Subban

Pernell Karl Subban är en av tre bröder under NHL-kontrakt, tillsammans med de yngre Malcolm och Jordan. P.K. är den störste profilen och mest framgångsrike brodern. Sedan han slog igenom i NHL 2010 har han varit bland de bästa poängplockarna av backarna och det är framför allt i powerplay som Subban kommer till sin rätt. Bara Erik Karlsson har gjort fler poäng i PP än Subban under samma tidsperiod. Subban är också känd för sitt arbete utanför isen, framför allt tillsammans med Montreal Children´s Hospital. Under sommaren 2018 kunde vi helt plötsligt se P.K. tillsammans med alipntstjärnan Lindsey Vonn. Och kort därpå gick de båda ut med att de är ett par! 

Namn: P.K. Subban
Född: 1989-05-13
Position: Back
Säsonger i NHL: 8 st
NHL Entry Draft: 2007, 2:a rundan, 43:e totalt av Montreal Canadiens
Cap hit: 9 miljoner dollar
Meriter: OS-guld, JVM-guld, Norris Trophy
Klubbar: Nashville Predators, Montreal Canadiens, Hamilton Bulldogs, Belleville Bulls

Filip Forsberg

Lill-foppa var involverad i en av de mest ensidiga trejder som en svensk varit involverad i. Washington Capitals behövde förstärkning inför slutspelet 2013 och gick efter Martin Erat. Man fick även Michael Latta, men fick ge upp Filip Forsberg. Erat gjorde tre poäng på nio matcher och ingen på fyra slutspelsmatcher när Caps åkte ur direkt. Filip Forsberg tangerade Nashville Predators målrekord under en säsong 15/16 och har gjort överlägset flest mål för Preds sedan han slog igenom i NHL säsongen 14/15.

Namn: Filip Forsberg
Född: 1994-08-13
Position: Vänsterforward
Säsonger i NHL: 5 st
NHL Entry Draft: 2012, 1:a rundan, 11:e totalt av Washington Capitals
Cap hit: 6 miljoner dollar
Meriter: VM-guld, JVM-guld, JVM-silver, U18-VM-silver, J20-SM-guld, Guldgallret
Klubbar: Nashville Predators, Milwaukee Admirals, Leksands IF

Roman Josi

Schweizaren Roman Josi leder nu den stolta backtradition i Nashville, Tennessee, som inkluderar spelare som Shea Weber, Ryan Suter och Kimmo Timonen. Josi är en komplett ishockeyspelare. Spelar mest i Predators, spelar mycket i både PP och PK och är kapten i laget. Roman Josi är den andra hockeyspelaren från Schweiz som fått ett ”C” på bröstet i NHL (Mark Streit var den första).

Namn: Roman Josi
Född: 1990-06-01
Position: Back
Säsonger i NHL: 7 st
NHL Entry Draft: 2008, 2:a rundan, 38:e totalt av Nashville Predators
Cap hit: 4 miljoner dollar
Meriter: VM-silver, 2:a World Cup, NLA-titel, MVP VM 2013
Klubbar: Nashville Predators, Milwaukee Admirals, SC Bern

Viktor Arvidsson

Den lille (176 cm) Skellefteå AIK-produkten gjorde framför allt väsen av sig i NHL-slutspelet säsongen 16/17. Viktor Arvidsson gjorde 13 poäng när Nashville Predators gick till Stanley Cup-final, där Sidney Crosbys Pittsburgh Penguins blev för svåra. Passande nog för Arvidsson var det också sista året på hans rookieavtal vilket gjorde att han kunde casha in rejält till sommaren. Trots sin ringa storlek har Arvidsson gjort många poäng i både SHL, AHL och NHL. Är, tillsammans med övriga svenskar i Nashville, en viktig del av Preds framgång. Den avige och speedige Arvidsson har noterat 61 poäng de gångna två säsongerna. Blir det fler säsongen 18-19?

Namn: Viktor Arvidsson
Född: 1993-04-08
Position: Ytterforward
Säsonger i NHL: 4 st
NHL Entry Draft: 2014, 4:e rundan, 112:e totalt av Nashville Predators
Cap hit: 4,25 miljoner dollar
Meriter: VM-guld, 2 SM-guld, JVM-silver, U18-VM-silver, Årets junior
Klubbar: Nashville Predators, Milwaukee Admirals, Skellefteå AIK, 

Mattias Ekholm

Dalmasen Mattias Ekholm smyger utan tvekan under radarn. Nashville Predators backlinje har varit sprängfylld med stjärnbackar de senaste åren men det är bara Roman Josi och P.K. Subban som spelar mer än Ekholm i Nashville. Trots att han är över 190 cm lång och väger knappt 100 kg tacklas han inte mycket, utan är snarare en följsam back som utnyttjar sin räckvidd för att oskadliggöra motståndarna.

Namn: Mattias Ekholm
Född: 1990-05-24
Position: Back
Säsonger i NHL: 5 st
NHL Entry Draft: 2009, 4:e rundan, 102:a totalt av Nashville Predators
Cap hit: 3,75 miljoner dollar
Meriter: VM-guld, SM-guld, VM-brons, JVM-brons, guld Ivan Hlinka Memorial Tournament, Salming Trophy (Årets back i SHL)
Klubbar: Nashville Predators, Milwaukee Admirals, Brynäs IF, Mora IK

Calle Järnkrok

Gävlesonen Calle Järnkrok lyckades spela sig in i NHL genom lysande spel i Brynäs där han tillsammans med Jacob Silfverberg, Johan Larsson och Mattias Ekholm fixade SM-guld 2012. Det lite märkvärdiga är att svensklaget Detroit som draftade honom i andra rundan aldrig gav honom chansen. Calle gjorde inte en enda minut i Red Wings utan gick från SHL och Brynäs via Grand Rapids i AHL till Nashville som såg något i honom. Järnkrok har varit bofast i Predators i fyra hela säsonger nu och gjort det mycket bra i de lägre kedjorna. Hans briljanta spelsinne har från centerpositionen (kan spela på vingen också) tagit honom dit han är idag. Är kusin till Elias Lindholm i Calgary Flames.

Namn: Calle Järnkrok
Född: 1991-09-21
Position: Center, ytterforward
Säsonger i NHL: 5 st
NHL Entry Draft: 2010, 2:e rundan, 51:a totalt av Detroit Red Wings
Cap hit: 2 miljoner dollar
Meriter: VM-guld,  VM-brons, SM-guld, VM-brons,
Klubbar: Nashville Predators, Milwaukee Admirals, Grand Rapids Griffins, Brynäs

Spela på samtliga matcher i NHL här.

Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.