Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

NY Islanders 2023/2024

Islanders gjorde det bra som tog sig till slutspel från stenhårda Eastern Conference förra säsongen. De kan mycket väl göra det igen, men någon Stanley Cup-guldkandidat är laget knappast. Eller?
Spela på NHL på Oddset

Bild på hockeyklubba, puck och en supporterkeps med NHL-laget New York Islanders färger

Fakta om New York Islanders

Hemmaarena: UBS Arena
Stanley Cup-titlar: 4 st
Division: Metropolitan
Cap hit: 83,2 miljoner dollar 
Coach: Lane Lambert
Kända spelare: Stefan Persson, Anders Kallur, Tomas Jonsson, Mike Bossy, Bryan Trottier, Pat LaFontaine, Billy Smith, Denis Potvin, Clark Gillies, Rick DiPietro, John Tavares, Matt Barzal

Några av NHL:s bästa ishockeyspelare genom tiderna har burit New York Islanders marinblå tröja med Long Island avbildad på. När hockeyklubben gick till fem raka finaler och vann fyra Stanley Cup-titlar i följd i början av 1980-talet leddes laget av framtida Hall of Famers som Denis Potvin, Bryan Trottier, Mike Bossy och Billy Smith. Tränade ishockeylaget gjorde Al Arbour. Arbour gjorde sin sista säsong 1994 och fram till 2019/20 missade Isles slutspel 15 av 23 säsonger och gick aldrig längre än till andra rundan. Islanders tog sig fram till semifinal två säsonger i följd (19/20-20/21) där man fick respass av Tampa Bay.

Spela på NHL på Oddset

Spännande spelare i NY Islanders

Det kanske inte är NHL:s mest spännande trupp som Islanders förfogar över. Men målvakten Sorokin tillhör ligans allra bästa, och det finns många spelare offensivt som kan bidra.

Ilya Sorokin

Född: 1995-08-04
Position: Målvakt
Säsonger i NHL: 3 st
NHL Entry Draft: 2014, 3:e rundan, 78:a totalt av New York Islanders
Meriter: OS-guld, 3 VM-brons, KHL-guld, Årets målvakt i KHL, JVM-silver 
Klubbar: New York Islanders, CSKA Moskva, Zvezda Chekhov, Krasnaya Armiya Moskva

Trots att Ilya Sorokin gick redan i 2014-års draft var det först säsongen 2020/21 som den ryske målvakten lyftes över från CSKA Moskva till NY Islanders. Tacksamt givetvis för den stora ryska klubben som under Sorokins tid i CSKA-tröjan firade stora triumfer med bland annat KHL-guld och framskjutna resultat om vartannat. Den 191 centimeter långa och 90 kilo lätta keepern är otroligt smidig för sin storlek och stänger allt som oftast igen butiken lågt nere på isen. 28-åringen har kattliknande reflexer och en magnifik plockhand. För två år sedan duellerade Mezhdurechensk-sonen med landsmannen Varlamov om förstaspaden, men numera är Sorokin given etta på Long Island och en av ligans absolut bästa burväktare.

Noah Dobson

Född: 2000-01-07
Position: Back
Säsonger i NHL: 4
NHL Entry Draft: 2018, 1:a rundan, 12:a totalt av New York Islanders
Meriter: 2 CHLMC-titlar, 2 QMJHL-titlar
Klubbar: New York Islanders, Rouyn-Noranda Huskies, Acadie-Bathurst Titan, RB Hockey Academy

Noah Dobson är född och uppväxt på ön Prince Edward Island i östra Kanada och tog sina första skär redan vid fyra års ålder. Noah var en duktig skridskoåkare som ung och spelade allt som oftast med äldre barn i Hockey PEI. Som 15-åring fick Dobson chansen att flytta till Österrike och spela för Red Bull Salzburgs akademi och tävla mot 17-åringar. Det löste den högerfattade backen med bravur och han fick till och med chansen att representera klubbens J20-lag. Ett par år senare draftades han av New York Islanders som nummer tolv totalt och på Long Island har 23-åringen gjort succé. Över de senaste två säsongerna har allround-backen noterats för över 100 pinnar på runt 160 matcher och vunnit den interna poängligan bland backarna i överlägsen stil.

Anders Lee

Född: 1990-07-03
Position: Vänsterforward
Säsonger i NHL: 11 st
NHL Entry Draft: 2009, 6:e rundan, 152:a totalt av New York Islanders
Meriter: VM-brons, CCHA-titel, USHL-seger (Clark Cup), Clark Cup MVP, Årets rookie USHL
Klubbar: New York Islanders, Bridgeport Sound Tigers, University of Notre Dame

Amerikanen Anders Lee, med det svenskklingande namnet, var som ungdom en mycket mångsidig idrottare. Han har nominerats till både Mr Hockey och Mr Football i hemstaten Minnesota, och även spelat baseball. Det har givit honom en förmåga att styra puckar i sin roll som ishockeyspelare, en egenskap som är synnerligen värdefull i NHL. Kopplat till det är det anmärkningsvärt att han gjort fler mål än assists i åtta av tio säsonger med Isles. När John Tavares lämnade för Toronto Maple Leafs sommaren 2018 tog Lee över som kapten för Islanders och enligt alla odds kommer han sköta det ansvaret nu också, för sjätte säsongen i rad. Den 33-årige hockeyspelaren slutade trea i den interna skytteligan föregående säsong efter Brock Nelson och Matt Barzal.

Mathew Barzal

Född: 1997-05-23
Position: Center
Säsonger i NHL: 7 st
NHL Entry Draft: 2015, 1:a rundan, 16:e totalt av New York Islanders
Meriter: VM-Silver, WHL-titel, Calder Trophy, JVM-silver, 2 U18 VM-brons 
Klubbar: New York Islanders, Seattle Thunderbirds, Coquitlam Express, Vancouver NE Chiefs

Vid sidan av några andra hockeyspelare, däribland Connor McDavid, rankas Matt Barzal som en av NHL:s snabbaste skrinnare och är New Yorks Islanders stora fixstjärna. Högerskytten har vunnit Islanders interna poängliga fem av de sex senaste åren och var även med i det kanadensiska laget som vann World Cup i Toronto 2018. 26-åringen från Coquitlam har tidigare i karriären varit lagkapten i WHL-klubben Seattle Thunderbirds, som vann mästerskapet 2017, men aldrig fått äran att ingå i kaptenskaran i Islanders. Hade en nyckelroll i det kanadensiska laget som tog VM-silver vid mästerskapet i Tammerfors 2022.

Bo Horvat

Född: 1995-04-05
Position: Center
Säsonger i NHL: 9 st
NHL Entry Draft: 2013, 1:a rundan, 9:a totalt av Vancouver Canucks
Meriter: 2 OHL-titlar, MVP i OHL
Klubbar: New York Islanders, Vancouver Canucks, Utica Comets, London Knights,

New York Islanders har länge varit ett hårt jobbande lag med få fixstjärnor. Tillsammans med Matt Barzal är Bo Horvat klubbens två stora anfallsvapen och det råder ingen tvekan om att duon kommer att få dra ett tungt lass i offensiven denna säsong. Bo, eller “Bowie” som han även kallas, flyttade till New York i fjol efter att ha tillbringat närmare ett decennium i Vancouver organisation. Det blev endast fem matcher i farmarlaget Utica för Horvat som mer eller mindre alltid var bofast hos Canucks, även under rooke-säsongen 2014/15. Centern är duktig i alla zoner, en erkänt vass tekare och räds inte heller för att nyttja de knappa 100 kilona i sarghörnen. I Islanders är det endast Barzal som har en högre årslön än Bo Horvat. 

Spela på NHL på Oddset