New York Islanders

Läs mer om lagen i NHL.

Några av NHL:s bästa ishockeyspelare genom tiderna har burit New York Islanders marinblå tröja med Long Island avbildad på. När klubben gick till fem raka finaler och vann fyra Stanley Cup-titlar i rad i början av 1980-talet leddes laget av framtida Hall of Famers som Denis Potvin, Bryan Trottier, Mike Bossy och Billy Smith. Tränade laget gjorde Al Arbour. Arbour gjorde sin sista säsong 1994 och sedan dess har Islanders missat slutspel 15 av 22 säsonger och aldrig gått längre än till andra rundan. Många menar att det beror på misskötsel av klubben, från ägarled ner till tränarna.

Hemmaarena: Barclays Center
Stanley Cup-titlar: 4 st
Division: Metropolitan
Cap hit: 70 miljoner dollar
Coach: Barry Trotz
Kända spelare: Stefan Persson, Anders Kallur, Tomas Jonsson, Mike Bossy, Bryan Trottier, Pat LaFontaine, Billy Smith, Denis Potvin, Clark Gillies, Rick DiPietro

Spela på New York Islanders.

Några framstående spelare

Anders Lee

Amerikanen Anders Lee, med det svenskklingande namnet, var som ungdom en mycket mångsidig idrottare. Han har nominerats till både Mr Hockey och Mr Football i hemstaten Minnesota, och även spelat baseball. Det har givit honom en förmåga att styra puckar i sin roll som ishockeyspelare, en egenskap som är synnerligen värdefull i NHL. Kopplat till det är det anmärkningsvärda att han gjort fler mål än assists sex av åtta säsonger i Islanders och University of Notre Dame. I sammanhanget har en så erkänd målskytt som Alexander Ovechkin bara gjort det sju av tolv säsonger i NHL. Så spela målskytt och inte assist om du ska satsa pengar på Lee. Efter att Mr. captain, John Tavares, lämnat för Toronto till säsongen utsågs Lee till ny kapten i Islanders. Ett utmärkt val om du frågar oss. Anders lär inte göra någon besviken!

Namn: Anders Lee
Född: 1990-07-03
Position: Vänsterforward, center
Säsonger i NHL: 5 st
NHL Entry Draft: 2009, 6:e rundan, 152:a totalt av New York Islanders
Cap hit: 3,75 miljoner dollar
Meriter: VM-brons, CCHA-titel, USHL-seger (Clark Cup), Clark Cup MVP, Årets rookie USHL
Klubbar: New York Islanders, Bridgeport Sound Tigers, University of Notre Dame

Cal Clutterbuck

Checkingspelaren med ett av NHL:s coolaste namn, Cal Clutterbuck, tacklas mest av alla i ishockeyns bästa liga, tillsammans med gamle vapendragaren Matt Martin (numera i Toronto Maple Leafs). Nog för att checkingkedjor används mindre och mindre i dagens NHL, men Clutterbuck utgjorde en av ligans bästa tillsammans med Matt Martin och Casey Cizikas under ett antal säsonger. Sedan Cal Clutterbuck slog igenom i ligan 2008 är det bara Martin och Ottawas Mark Borowiecki som tacklas mer frekvent. Clutterbuck gjorde för övrigt två säsonger tillsammans med den tre år yngre blivande lagkamraten John Tavares i Oshawa Generals.

Namn: Cal Clutterbuck
Född: 1987-11-18
Position: Högerforward
Säsonger i NHL: 10 st
NHL Entry Draft: 2006, 3:e rundan, 72:a totalt av Minnesota Wild
Cap hit: 3,5 miljoner dollar
Meriter: U18-VM-silver
Klubbar: New York Islanders, Minnesota Wild, Houston Aeros, Oshawa Generals

Jordan Eberle

Den tekniske ytterforwarden Jordan Eberle har bara en enda gång de nio senaste säsongerna fått spela slutspel. Han spelade i ett dåligt Regina Pats sina två sista år som junior och trots att han gjorde 106 poäng på 57 matcher sista året, missade laget slutspel. Han draftades av Edmonton Oilers där han fortsatte göra poäng men Oilers blev inte bättre. Till slut valde Oilers att börja trejda några av sina tidigare talanger, där Taylor Hall skickades till Devils och Eberle till Long Island. Eberle har fortsatt att göra sina poäng oavsett vart han har spelat. Återstår att se om det räcker för att få spela om Stanley Cup.

Namn: Jordan Eberle
Född: 1990-05-15
Position: Högerforward
Säsonger i NHL: 8 st
NHL Entry Draft: 2008, 1:a rundan, 22:a totalt av Edmonton Oilers
Cap hit: 6 miljoner dollar
Meriter: VM-guld, JVM-guld, JVM-silver
Klubbar: New York Islanders, Edmonton Oilers, Oklahoma City Barons, Springfield Falcons, Regina Pats

Robin Lehner

NHL:s tyngsta målvakt (111 kg) är en 27-åring från Göteborg som inspirerades av Henrik Lundqvist redan som tidig tonåring, då Robins pappa Michael Lehner hjälpte Frölunda med målvaktsträningen. Robin Lehner har ända sedan tv-puckåldern haussats och har varit bra i kortare perioder, men hittills haft svårt att hitta kontinuitet genom en hel hockeysäsong. Skrev sommaren 2017 på ett så kallat bridge contract, 1 år värt 4 miljoner dollar, där både Buffalo och Robin får se om han har vad som krävs för att vara en förstemålvakt i NHL. Frågan kommer i vilket fall som helst inte besvaras i Buffalo, utan flytten gick till New York och Islanders efter gångna säsong. Inför säsongen 2018-19 gick Robin ut och berättade om sin psykiska ohälsa som lett till missbruk och självmordstankar under flera år. Islanders och coach Tortz tog det hela på stort allvar och har varit tydliga med att de stöttar honom till fullo, hela föreningen står bakom Robin. I debuten för klubben lyckades Lehner stänga igen totalt när Islanders nollade Erik Karlssons San Jose Sharks på hemmais 8 oktober 2018. Är det nu lyftet kommer?

Namn: Robin Lehner
Född: 1991-07-24
Position: Målvakt
Säsonger i NHL: 8 st
NHL Entry Draft: 2009, 2:a rundan, 46:a totalt av Ottawa Senators
Cap hit: 1,5 miljoner dollar
Meriter: Guld tv-pucken, Calder Cup (AHL)
Klubbar: New York Islanders, Buffalo Sabres, Rochester Americans, Ottawa Senators, Binghamton Senators, Sault St. Marie Greyhounds, Frölunda Indians

Mathew Barzal

Matt Barzals intåg i NHL lär knappast ha kunnat gå förbi någon. 22 mål och 63 assist, totalt fantastiska 85 poäng gjorde Barzal till säsongens rookie 17-18. Det blir oerhört intressant att följa hans fortsatta karriär och inte minst denna säsong. Kan han följa upp det lysande fjolåret med ytterligare en poängstark säsong? Alla som älskar hockey måste också älska att se Barzal skrina runt på rinken, enorm fart mixas med bländande teknik.

Namn: Mathew Barzal
Född: 1997-05-26
Position: Center
Säsonger i NHL: 1 st
NHL Entry Draft: 2015, 1:a rundan, 15:a totalt av New York Islanders
Cap hit: 863 333 dollar
Meriter: Calder Trophy 17-18, WHL-mästare, JVM-silver, U18-brons, 
Klubbar: New York Islanders, Seattle Thunderbirds, Coquitlam Express, Vancouver NE Chiefs, Vancouver Vipers

Spela på samtliga matcher i NHL här.

Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.