Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

New York Rangers

Läs mer om lagen i NHL.

New York Rangers är ett av NHL:s Original Six, men är också historiskt ett av NHL:s minst framgångsrika. Rangers har vunnit 4 Stanley Cup-titlar, men bara 1(!) sedan 1940. Kung Henrik Lundqvist tog förvisso Rangers till final 2014, men framgångar har lyst med sin frånvaro i the Big Apple. Rangers spelar i en av världens mest kända arenor, Madison Square Garden, och taket lyfte när Mark Messier fick ta emot Stanley Cup-bucklan av NHL-chefen Gary Bettman 1994. Med svenska perspektiv vore det naturligtvis magiskt att få se Henrik Lundqvist lyfta bucklan i New York, men trots starka nytillskott i Panarin och Trouba har Rangers en bit kvar till toppen.   

Hemmaarena: Madison Square Garden
Stanley Cup-titlar: 4 st
Division: Metropolitan
Cap hit: 80,5 miljoner dollar
Coach: David Quinn
Kända spelare: Brian Leetch, Mike Richter, Mark Messier, Jaromir Jagr, Ed Giacomin, Harry Howell, Rod Gilbert, Gump Worsley, Wayne Gretzky, Andy Bathgate

Spela på New York Rangers.

Några framstående spelare

Henrik Lundqvist

Född: 1982-03-02 
Position: Målvakt 
Säsonger i NHL: 15 st 
NHL Entry Draft: 2000, 7:e rundan, 205:e totalt av New York Rangers 
Meriter: OS-guld, VM-guld, 2 SM-guld, OS-silver, 2 VM-silver, 2 J20-SM-guld, Vezina Trophy, Guldhjälmen, 3 Honken Trophys 
Klubbar: New York Rangers, Frölunda Indians, Mölndal Hockey 

Kung Henrik hade möjligen lite tur när han åkte över till New York efter lockouten 2005 och var fjärde eller femtevalet inledningsvis. Men tänkte förstemålvakten Dan Blackburn tvingades sluta och talangen Al Montoya blev inte den spelare Rangers hade hoppats på. Istället konkurrerade Lundqvist ut Kevin Weekes om rollen som förstemålvakt och har varit en av NHL:s bästa sedan dess. Lundqvist är en av ligans bäst betalda målvakter och fick Vezina Trophy när Rangers gick till Stanley Cup-final 2012. Har på senare år fått konkurrens av rysk-bulgaren Alexandar Georgiev, men är ännu ohotad etta i Rangers. 

Mika Zibanejad 

Född: 1993-04-18 
Position: Center 
Säsonger i NHL: 8 st 
NHL Entry Draft: 2011, 1:a rundan, 6:a totalt av Ottawa Senators 
Meriter: JVM-guld, J18-VM-silver 
Klubbar: New York Rangers, Ottawa Senators, Binghamton Senators, Djurgårdens IF 

När Derek Stepan blev en så kallad cap casualty, visade det hur mycket New York Rangers tror på svenske Mika Zibanejad. Det är andra gången som Rangers trejdar en center för att göra plats för Zibanejad. Han själv trejdades till Rangers mot Derick Brassard och när Rangers låg för nära lönetaket och behövde göra av med stora kontrakt sommaren 2017 skickade man iväg förstecentern Derek Stepan. Så nu är det upp till stockholmaren, med finsk mamma och iranisk pappa, att leda New York Rangers mot framgång. Han har gjort det förr. När Sverige vann JVM-guld 2012 var det Zibanejad som avgjorde finalen i förlängning mot Ryssland.

Artemi Panarin 

Född: 1991-10-30 
Position: Vänsterforward 
Säsonger i NHL: 5 st 
NHL Entry Draft: Odraftad 
Meriter: Gagarin Cup-segrare (KHL), VM-silver, VM-brons, JVM-guld, Calder Trophy 
Klubbar: New York Rangers, Columbus Blue Jackets, Chicago Blackhawks, SKA St. Petersburg, Vityaz Chekhov, Ak Bars Kazan 

Artemi ”The Bread Man” Panarin (namngiven efter en restaurangkedja med samma namn) offrades när Chicago Blackhawks hamnade alltför nära lönetaket. Panarin hade funnit omedelbar kemi tillsammans med Patrick Kane i Blackhawks och blev utsedd till Årets rookie i NHL, som 24-åring. Som ung hade han dock fört en anonym tillvaro i några av KHL:s sämre klubbar. Men en trejd till storklubben SKA St. Petersburg gjorde att karriären tog ordentlig fart för ryssen. Efter många spekulationer kring vart Panarin skulle hamna när han lämnade Blue Jackets som free agent sommaren 2019 blev det till slut New York Rangers som vann dragkampen om ryssen. 

Chris Kreider 

Född: 1991-04-30 
Position: Vänsterforward 
Säsonger i NHL: 8 st 
NHL Entry Draft: 2009, 1:a rundan, 19:e totalt av New York Rangers 
Meriter: VM-brons, JVM-guld, JVM-brons, 2 NCAA-titlar 
Klubbar: New York Rangers, Hartford Wolf Pack, Connecticut Whale, Boston College 

Amerikanen Chris Kreider har haft hand om en av vänsterforwardsplatserna i toppkedjorna i New York Rangers sedan han slog igenom på allvar i NHL 2013. Han har varit nästan konstant i sin poängproduktion genom sin karriär. Det har aldrig slagit gnistor om Kreider på isen men den 191 centimeter långe och över 100 kilo tunge anfallaren utnyttjar sin fysik till att komma dit han vill på isen. Bara backen Marc Staal och Henrik Lundqvist har varit i klubben längre av spelarna i den nuvarande truppen. 

Kaapo Kakko 

Född: 2001-02-13 
Position: Högerforward 
Säsonger i NHL: 0 st 
NHL Entry Draft: 2019, 1:a rundan, 2:a totalt av New York Rangers 
Meriter: VM-guld, JVM-guld, J18VM-guld, Årets rookie i SM-liiga 
Klubbar: New York Rangers, TPS 

Mycket kan sägas om Kaapo Kakko och det kanske första som bör sägas är att han är den ende i New York Rangers som är född på 2000-talet. Jack Hughes var i flera år sedd som den givne draftettan inför 2019 men det var nära att finske Kaapo Kakko passerade honom på mållinjen. Till slut hamnade Hughes i New Jersey Devils och det gjorde att New York Rangers kunde plocka supertalangen. Han var med de finska lejonen som sensationellt blev världsmästare 2019 och innan Kakko ens gjort en enda tävlingsmatch för Rangers blev han uppmärksammad för ett otroligt solomål han gjorde i en försäsongsmatch. 

Spela på samtliga matcher i NHL här.
Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.