Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

New York Rangers

Ingen Lundqvist i kassen, men flera spännande unga stjärnor återfinns i truppen. Är New York Rangers på väg mot en efterlängtad storhetstid? Inte omöjligt.
Här kan du spela på NHL

Läs mer om och spela på New York Rangers i NHL

Hemmaarena: Madison Square Garden
Stanley Cup-titlar: 4 st
Division: Metropolitan
Cap hit: 76 miljoner dollar
Coach: Gerard Gallant
Kända spelare: Brian Leetch, Mike Richter, Mark Messier, Jaromir Jagr, Ed Giacomin, Harry Howell, Rod Gilbert, Gump Worsley, Wayne Gretzky, Andy Bathgate, Henrik Lundqvist

New York Rangers är ett av NHL:s Original Six, men är också historiskt ett av NHL:s minst framgångsrika. Rangers har vunnit fyra Stanley Cup-titlar, men bara en(!) sedan 1940. Kung Henrik Lundqvist tog förvisso Rangers till final 2014 men framgångarna har lyst med sin frånvaro i The Big Apple och nu finns ingen kung kvar i staden längre. Rangers spelar i en av världens mest kända arenor, Madison Square Garden, och taket lyfte när Mark Messier fick ta emot Stanley Cup-bucklan av NHL-chefen Gary Bettman 1994. Återstår att se när de blåvitröda från Manhattan återigen ska få jubla åt någon större NHL-framgång. Klubben spås en ljus framtid med flera unga talanger på väg upp i hierarkin och med Gerard Gallant som ny huvudtränare. Spännande! 

Några av Rangers stjärnor

Patrik Nemeth 

Född: 1992-02-08

Position: Back

Säsonger i NHL: 8 st

NHL Entry Draft: 2010, 2:a rundan, 41:a totalt av Dallas Stars

Meriter: Calder Cup, JVM-guld, J18-VM-silver

Klubbar: New York Rangers, Colorado Avalanche, Detroit Red Wings, Dallas Stars, Texas Stars, AIK

29 år gammal har reslige (192 cm, 99 kg) Patrik Nemeth fått ihop sin spelstil nog för att inneha en fast plats i NHL. Den defensive backen blev efter två bra år i Colorado belönad med ett tvåårskontrakt värt sex miljoner dollar med Detroit och har, efter ett kort återbesök i Denver, nu kritat på för tre år med New York Rangers. Det har blivit en del spel i farmarligan AHL genom åren för Nemeth, som är en av relativt få svenskar som vunnit mästerskapet Calder Cup. Ishockeyspelaren Patrik Nemeth var även med i Juniorkronornas JVM-lag som tog guld i Calgary 2012 där han gjorde flest assist av samtliga backar i turneringen.  

Mika Zibanejad 

Född: 1993-04-18

Position: Center

Säsonger i NHL: 10 st

NHL Entry Draft: 2011, 1:a rundan, 6:a totalt av Ottawa Senators

Meriter: JVM-guld, J18-VM-silver, VM-guld

Klubbar: New York Rangers, Ottawa Senators, Binghamton Senators, Djurgårdens IF

När Derek Stepan blev en så kallad cap casualty, visade det hur mycket New York Rangers tror på svenske Mika Zibanejad. Det är andra gången som Rangers trejdar en center för att göra plats för Zibanejad. Han själv trejdades till Rangers mot Derick Brassard och när Rangers låg för nära lönetaket och behövde göra av med stora kontrakt sommaren 2017 skickade man iväg förstecentern Derek Stepan. Så det har varit upp till stockholmaren, med finsk mamma och iransk pappa, att leda New York Rangers mot framgång. Något som han sannerligen gjort. Säsongen 2018/19 slog Mika till med magnifika 74 poäng, året efter gick det ännu bättre med 75 grundseriepinnar för “Zibby”. I övrigt minns vi Zibanejads avgörande mål när Sverige vann JVM-guld 2012 efter förlängning mot Ryssland. Bildar en dynamisk duo i powerplay tillsammans med Artemi Panarin.

Artemi Panarin 

Född: 1991-10-30

Position: Vänsterforward

Säsonger i NHL: 7 st

NHL Entry Draft: Odraftad

Meriter: Gagarin Cup-segrare (KHL), VM-silver, VM-brons, JVM-guld, Calder Trophy

Klubbar: New York Rangers, Columbus Blue Jackets, Chicago Blackhawks, SKA St. Petersburg, Vityaz Chekhov, Ak Bars Kazan

Artemi ”The Bread Man” Panarin (namngiven efter en restaurangkedja med samma namn) offrades när Chicago Blackhawks hamnade alltför nära lönetaket. Panarin hade funnit omedelbar kemi tillsammans med Patrick Kane i Blackhawks och blev utsedd till Årets rookie i NHL, som 24-åring. Som ung hade han dock fört en anonym tillvaro i några av KHL:s sämre ishockeyklubbar. Men en trejd till storklubben SKA St. Petersburg gjorde att karriären tog ordentlig fart för ryssen. Efter många spekulationer kring vart Panarin skulle hamna när han lämnade Blue Jackets som free agent sommaren 2019 blev det till slut NY Rangers som vann dragkampen om ryssen. Hans otroliga näsa för mål och framgångsrika passningar har gjort Panarin till en framgångssaga i Rangers-dressen. Ryssens poängbästa säsong har kommit i New York-klubben, 2019/20 stod 30-åringen för mäktiga 97 poäng. Kan Panarin kliva över hundrastrecket i år månne? Ett inte alltför modigt bet vore att spela på att Panarin gör flest poäng för Rangers denna säsong. 

Chris Kreider 

Född: 1991-04-30

Position: Vänsterforward

Säsonger i NHL: 10 st

NHL Entry Draft: 2009, 1:a rundan, 19:e totalt av New York Rangers

Meriter: VM-brons, JVM-guld, JVM-brons, 2 NCAA-titlar

Klubbar: New York Rangers, Hartford Wolf Pack, Connecticut Whale, Boston College

Amerikanen Chris Kreider har haft hand om en av vänsterforwardsplatserna i toppkedjorna i New York Rangers sedan han slog igenom på allvar i NHL 2013. Han har varit nästan konstant i sin poängproduktion genom sin karriär. Det har aldrig slagit gnistor om Kreider på isen men den 191 centimeter långe och knappa 100 kilo tunge anfallaren utnyttjar sin fysik till att komma dit han vill. Chris Kreider har varit i klubben längst av spelarna i den nuvarande truppen. Bildar en fruktad duo tillsammans med sin polare Mika Zibanejad, som han för övrigt hälsade på i Sverige under sommaren 2019. Kreider bär sedan tre säsonger tillbaka ett A på sin Rangers-tröja.

Kaapo Kakko 

Född: 2001-02-13

Position: Högerforward

Säsonger i NHL: 3 st

NHL Entry Draft: 2019, 1:a rundan, 2:a totalt av New York Rangers

Meriter: VM-guld, JVM-guld, J18VM-guld, Årets rookie i SM-liiga

Klubbar: New York Rangers, TPS

Mycket kan sägas om Kaapo Kakko och det kanske första som bör nämnas är att han tillsammans med Alexis Lafrenière är de två enda anfallarna i New York Rangers som är födda på 2000-talet. Jack Hughes var i flera år sedd som den givne draftettan inför 2019 men det var nära att finske Kaapo Kakko passerade honom på mållinjen. Till slut hamnade Hughes i New Jersey Devils och det gjorde att New York Rangers kunde plocka supertalangen. Han var med de finska lejonen som sensationellt blev världsmästare 2019 och innan Kakko ens gjort en enda tävlingsmatch för Rangers blev han uppmärksammad för ett otroligt solomål han gjorde i en försäsongsmatch. De två första åren i världens bästa ishockeyliga har inte blivit någon succé för finländaren som behöver komma upp minst en nivå då kontraktet går ut 2022.

Till NHL-startsida

Här kan du spela på NHL