Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Philadelphia Flyers

Klassiska Flyers har varit aningen oberäkneligt på senare år. Problemen har ofta funnits på målvaktssidan. Vad kan supportrarna i Philadelphia förvänta sig denna säsong? 
Här kan du spela på NHL

Läs mer om och spela på Philadelphia Flyers i NHL

Hemmaarena: Wells Fargo Center
Stanley Cup-titlar: 2 st
Division: Metropolitan
Cap hit: 80,6 miljoner dollar
Coach: Alain Vigneault
Kända spelare: Eric Lindros, Bobby Clarke, Bernie Parent, Pelle Lindbergh, Dave Schoultz, Ron Hextall, Rick Tocchet, Simon Gagne, Mikael Renberg, John LeClair

Till skillnad mot övriga expansionslag från 1967 lyckades Philadelphia snabbt hävda sig mot Original Six-klubbarna. Under ledning av den karismatiske ägaren Ed Snider skapade Flyers ett starkt hockeylag som vann Stanley Cup 1974 och 1975. De hade flertalet poänggörare, en mästerlig målvakt i Bernie Parent och några av NHL:s mest ökända fighters, däribland Dave Schultz som under säsongen 1974/75 noterades för 472 utvisningsminuter. Flyers kallades, och gör fortfarande, för the Broad Street Bullies. Philadelphia, USA:s första huvudstad, har alltid haft ett litet komplicerat förhållande till övriga landet och idrottsmän som på olika sätt inte passat in i normen, men som lämpat sig i Philadelphia. Flyers har länge varit bra, men inte vunnit sedan de två titlarna på 70-talet, trots sex ytterligare finaler sedan dess.

Några av Flyers stjärnor

Claude Giroux

Född: 1988-01-12

Position: Center

Säsonger i NHL: 14 st

NHL Entry Draft: 2006, 1:a rundan, 22:a totalt av Philadelphia Flyers

Meriter: World Cup-titel, VM-guld, VM-silver, JVM-guld, MVP QMJHL-slutspelet

Klubbar: Philadelphia Flyers, Philadelphia Phantoms, Eisbären Berlin, Gatineau Olympiques

Claude Giroux skiljer sig från tidigare kaptener i Philadelphia Flyers historia. Han är snarare en graciös spelare på isen med extremt mjuka handleder som han levererat assists med. Han är lågmäld som person och har inga skandaler utanför isen på sitt samvete. ”G” har funnit kemi med vem han än spelat med, tidigare spelare som Mike Richards och Jeff Carter, och på senare år framförallt tjecken Jakub Voracek. Kliver in på sitt tionde år som lagkapten för Flyers och sitter på ett utgående kontrakt värt drygt 8 miljoner dollar per säsong.

James van Riemsdyk 

Född: 1989-05-04

Position: Vänsterforward

Säsonger i NHL: 13 st

NHL Entry Draft: 2007, 1:a rundan, 2:a totalt av Philadelphia Flyers

Meriter: JVM-brons, U18-VM-guld, U18-VM-silver

Klubbar: Philadelphia Flyers, Toronto Maple Leafs, Philadelphia Phantoms, University of New Hampshire

Inför draften 2007 var James van Riemsdyk den klart mer oslipade diamanten jämfört med Patrick Kane. Men han passade in i Philadelphias tradition om en stor och teknisk topplinespelare, vilket gjorde att Flyers tog honom som tvåa efter Kane. Van Riemsdyk har varit en habil NHL-forward i snart ett decennium men utan att riktigt ta det klivet in i NHL:s elit ännu. Han har dock varit anmärkningsvärt jämn, oavsett om han varit skadad eller inte har 31-åringen snittat mellan 0,60 och 0,76 poäng per match sedan lockoutsäsongen 2013. 

Sean Couturier 

Född: 1992-12-07

Position: Center

Säsonger i NHL: 10 st

NHL Entry Draft: 2011, 1:a rundan, 8:e totalt av Philadelphia Flyers

Meriter: VM-guld, 2 VM-silver, Mike Bossy Trophy, Selke Trophy

Klubbar: Philadelphia Flyers, Adirondack Phantoms, Drummondville Voltigeurs

Sean Couturier har varit allt Flyers hoppats på sedan centern draftades tidigt 2011. Han och svenske Gabriel Landeskog har spelat flest matcher av spelarna från den draften och på senare år har Couturier också börjat göra en hel del mål. Amerikanen är även agitatorisk och en tvåvägsspelare, och dessutom stor (192 centimeter, 96 kilo). Med Team Canada har Sean Couturier blivit världsmästare en gång och tagit två stycken silver. Är utöver sina offensiva skills känd för ett uppoffrande spel även utan puck – 2019/20 vann 28-åringen Selke Trophy (NHL:s bästa defensiva forward). Räkna med att Couturier är en av Flyers viktigaste ishockeyspelare även kommande säsong.

Oskar Lindblom 

Född: 1996-08-15

Position: Vänsterforward

Säsonger i NHL: 3 st.

NHL Entry Draft: 2014, 5:e rundan, 138:e totalt av Philadelphia Flyers

Meriter: SM-silver,  Bill Masterton Trophy

Klubbar: Philadelphia Flyers, Lehigh Valley Phantoms, Brynäs IF

Oskar Lindblom har minst sagt smugit under radarn, men ändå alltid presterat under sin ännu unga karriär. Svensken har egentligen aldrig vunnit någonting och spelar inte så många minuter per match. Draftades först i den femte rundan långt efter omtalade spelare som William Nylander. Men Lindblom har spelat TV-pucken, i alla juniorkronor och även VM för Tre kronor. Han fyller en viktig roll som hjälpgumma i Flyers där han får hoppa in i både powerplay och boxplay när så behövs. År 2019 var blytungt för Lindblom som då fick cancer och missade större delen av säsongen. Den tidigare Brynäs-spelaren har haft en otrolig resa tillbaka och är nu helt fri från sin cancer och vann under föregående säsong Bill Masterton Trophy för sin kamp mot sjukdomen.

Cam Atkinson 

Född: 1989-06-05

Position: Ytterforward

Säsonger i NHL: 11 st

NHL Entry Draft: 2008, 6:e rundan, 157 totalt av Columbus Blue Jackets

 Meriter: NCAA mästare, VM-brons, 

 Klubbar: Philadelphia Flyers, Columbus Blue Jackets, Springfield Falcons, Boston College,

Med sina 173 centimeter på längden är Cam Atkinson en av NHL:s kortaste hockeyspelare. Kanske är det därför han är lite av en “late bloomer”. Amerikanen gjorde sin första fulla NHL-säsong som 24-åring efter ett antal år med AHL-laget Springfield. På senare år råder tuffare tag kring spelförstörande moment, som exempelvis hakningar och slashingar, något som gynnat en liten spelare som Atkinson. Den högerfattade snabbskrinnaren hade en skadefylld säsong 2019/20, men året innan slog han sitt poängrekord med råge då han noterades för 69 pinnar i grundserien. Efter ett tungt fjolår ställs det nu höga krav på 33-åringen som ingick i den stora trejden med Jakub Voracek.

Till NHL-startsida

Här kan du spela på NHL