Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Pittsburgh Penguins

Pittsburghs pingviner har länge visat fin form. Penguins har nått Stanley Cup-slutspel i 15 säsonger i rad! Mycket talar för att Sidney Crosby och hans lagkamrater lyckas med detta även denna säsong.
Här kan du spela på NHL

Läs mer om och spela på Pittsburgh Penguins i NHL

Hemmaarena: PPG Paints Arena
Stanley Cup-titlar: 5 st
Division: Metropolitan
Cap hit: 82,5 miljoner dollar
Coach: Mike Sullivan
Kända spelare: Mario Lemieux, Paul Coffey, Marc-Andre Fleury, Jaromir Jagr, Tom Barrasso, Ron Francis, Chris Kunitz, Ulf Samuelsson, Kevin Stevens, Johan Hedberg

Pittsburgh Penguins är kanske den ishockeyklubb i hela NHL som haft högst toppar men också djupast dalar. De 17 åren som gick från expansionen till Mario Lemieux draftades 1984 var hårda för Penguins, som under tiden upplevde en dynasti med Steelers i NFL. Med Lemieux i klubben vann Pittsburgh Stanley Cup, men när han var på väg att sluta var Penguins bara dagar från konkurs och flytt. 2005 hade klubben osannolik tur när man i ett öppet draftlotteri (inte kopplat till säsongens prestation på grund av lockouten) vann och kunde signa Sidney Crosby. Med Crosby i laget, och Mario Lemieux som ägare, blev Penguins återigen mästare och den första hockeyklubben att vinna NHL två säsonger i rad, under åren med lönetaket. Med flera ålderstigna stjärnor i truppen är “Pingvinernas” framtid högst osäker. De behöver bland annat landa en riktig toppmålvakt.

Några av Penguins stjärnor

Kris Letang 

Född: 1987-04-24

Position: Back

Säsonger i NHL: 15 st

NHL Entry Draft: 2005, 3:e rundan, 62:a totalt av Pittsburgh Penguins

Meriter: 3 Stanley Cups, 2 JVM-guld, U18-VM-silver, Årets back i QMJHL (Emile Bouchard Trophy)

Klubbar: Pittsburgh Penguins, Wilkes-Barre/Scranton Penguins, Val-d’Or Foreurs

Kristopher Letang har ansetts vara Pittsburgh Penguins kanske viktigaste back i många år. Samtidigt var det först som 30-åring han förärades med ett ”A” på bröstet och Penguins har i flera år försökt hålla ner kanadensarens lön för att inte utarma bredden i truppen. Ett annat problem för Letang har varit skadorna, som inkluderar hjärnskakningar. Bara en enda gång under sin karriär har han spelat alla matcher under en säsong. I fjol kunde den offensivt lagda försvararen dock spela 55 av av 56 matcher i grundserien och han noterades för fina 45 poäng på dessa fajter. Kanadensaren har annars fått samma kritik som Erik Karlsson under sin karriär, att inte vara tillräckligt robust i egen zon. Anmärkningsvärt är att Letang faktiskt aldrig representerat Team Canada som senior, trots att han var kapten för JVM-laget 2007. Det beror såklart på Pingvinernas alla framgångar postseason under 2010-talet.

Sidney Crosby 

Född: 1987-08-07

Position: Center

Säsonger i NHL: 17 st

NHL Entry Draft: 2005, 1:a rundan, 1:a totalt av Pittsburgh Penguins

Meriter: 3 Stanley Cup-titlar, 2 OS-guld, VM-guld, Triple Gold Club, World Cup-titel, World Cup MVP, JVM-guld, JVM-silver, 2 Conn Smythe Trophy, 2 Art Ross Trophy, 3 Ted Lindsay Award, Årets idrottare i Kanada (Lou Marsh Trophy)

Klubbar: Pittsburgh Penguins, Rimouski Oceanic

Sid the Kid har varit allt som Pittsburgh Penguins och ligan kunnat hoppas på sedan han delade scen med Mario Lemieux i samband med draften 2005. Lagtitlar, individuella titlar och ett föredöme på och utanför isen. Crosby har dock dragits med sviter från hjärnskakningar och har ibland anklagats för att spela fegt. Det är för all del små fläckar på den stjärna som kanadensaren är. Spelar med nummer 87 som en spegling av sitt födelsenummer och skrev också på ett kontrakt värt 8,7 miljoner dollar årligen år 2012. Vi fick inte se den allra bäst Crosby under 2019/20 då han drogs med en hel del skador, men i fjol bar Crosby Penguins offensiv på sina axlar tillsammans med radarpartnern Jake Guenzel. Är fortsatt en av ligans bästa ishockeyspelare. 

Evgeni Malkin 

Född: 1986-07-31

Position: Center

Säsonger i NHL: 16 st

NHL Entry Draft: 2004, 1:a rundan, 2:a totalt av Pittsburgh Penguins

Meriter: 3 Stanley Cup-titlar, 2 VM-guld, 2 VM-silver, 3 VM-brons, 2 JVM-silver, U18-VM-guld, U18-VM-brons, Hart Trophy, Ted Lindsay Award, 2 Art Ross Trophy, Calder Trophy, Conn Smythe Trophy, Valeri Kharlamov Trophy (Rysslands bäste spelare), JVM MVP, VM MVP

Klubbar: Pittsburgh Penguins, Metallurg Magnitogorsk

Ryssen Geno Malkin, som drar liknelser till Shrek, har dominerat NHL sedan han satte klubban i isen första gången. Något som inte var helt okomplicerat eftersom han kom över i en tid då den ryska ligan började brösta upp sig mot NHL och det inte var glasklart vem som hade skrivit kontrakt med honom och vilken kompensation som skulle gälla. Men när Malkin väl debuterade i oktober 2006 gjorde han mål i sina sex första NHL-matcher. Sedan dess har ryssen, som under juniortiden utgjorde en svårstoppad duo tillsammans med Alex Ovechkin, fyllt upp prisskåpet både kollektivt och individuellt. Malkin är också ganska lustig i sociala medier och har skön självdistans, bland annat till faktumet att han hade väldigt svårt för att lära sig engelska i början av sin NHL-karriär. Har dragits med tunga skador sista åren och har ett kontrakt som löper ut efter kommande säsong. Är det månne det sista året vi får se Malkin på isen i PP Paints Arena?

Jeff Carter 

Född: 1985-01-01

Position: Center/högerforward

Säsonger i NHL: 17 st

NHL Entry Draft: 2003, 1:a rundan, 11:e totalt av Philadelphia Flyers

Meriter: 2 Stanley Cup-titlar, OS-guld, Calder Cup, JVM-guld, JVM-silver, U18-VM-guld

Klubbar: Pittsburgh Penguins, Los Angeles Kings, Columbus Blue Jackets, Philadelphia Flyers, Philadelphia Phantoms, Sault Ste. Marie Greyhounds

Jeff Carter har haft en lite udda karriär, men poäng och segrar är dock kännetecken för den. Han gick tidigt i den berömda 03-draften men fick vänta med debuten på grund av lockouten 2005. Då spelade han istället med juniorlaget och anslöt till Flyers farmarlag mot slutet av grundserien och var med och vann Calder Cup. Efter en hjärtskärande finalförlust i Stanley Cup 2010 trejdades Carter oväntat till Columbus Blue Jackets men trivdes inte alls där utan blev istället tungan på vågen för Los Angeles Kings när de vann sin första Stanley Cup någonsin 2012. De senaste åren har varit tuffa för Kings och Carter, men 36-åringen höjde sig rejält efter skiftet till Pittsburgh Penguins och klubben tecknade under sommaren 2021 ett lukrativt ettårskontrakt med ishockeyforwarden.

Till NHL-startsida

Här kan du spela på NHL