Pittsburgh Penguins

Läs mer om lagen i NHL.

Pittsburgh Penguins är kanske den klubben i hela NHL som haft högst toppar men också djupast dalar. De 17 åren som gick från expansionen till Mario Lemieux draftades 1984 var hårda för Penguins, som under tiden upplevde en dynasti med Steelers i NFL. Med Lemieux i klubben vann Pittsburgh Stanley Cup, men när han var på väg att sluta var Penguins bara dagar från konkurs och flytt. 2005 har klubben osannolik tur när man i ett öppet draftlotteri (inte kopplat till säsongens prestation på grund av lockouten) vinner lotteriet och kan drafta Sidney Crosby. Med Crosby i laget, och Mario Lemieux som ägare, blir Penguins återigen mästare och den första klubben att vinna två år i rad, under åren med lönetaket.

Hemmaarena: PPG Paints Arena
Stanley Cup-titlar: 5 st
Division: Metropolitan
Cap hit: 80 miljoner dollar
Coach: Mike Sullivan
Kända spelare: Mario Lemieux, Paul Coffey, Marc-Andre Fleury, Jaromir Jagr, Tom Barrasso, Ron Francis, Chris Kunitz, Ulf Samuelsson, Kevin Stevens, Johan Hedberg

Spela på Pittsburgh Penguins.

Några framstående spelare

Sidney Crosby

Sidney the Kid har varit allt som Pittsburgh Penguins och ligan kunnat hoppas på sedan han delade scen med Mario Lemieux i samband med draften 2005. Lagtitlar, individuella titlar och ett föredöme på och utanför isen. Crosby har dock dragits med sviter från hjärnskakningar och har ibland anklagats för att spela fegt. Det är för all del små fläckar på den stjärna som kanadensaren är. Spelar med nummer 87 som en spegling av sitt födelsenummer och skrev också på ett kontrakt värt 8,7 miljoner dollar årligen år 2012. Sid har lett sitt Penguins till inte mindre än tre Stanley Cups och är utan tvekan en av de största genom tiderna. Kan det tänkas bli en fjärde Cup?

Namn: Sidney Crosby
Född: 1987-08-07
Position: Center
Säsonger i NHL: 13 st
NHL Entry Draft: 2005, 1:a rundan, 1:a totalt av Pittsburgh Penguins
Cap hit: 8,7 miljoner dollar
Meriter: 3 Stanley Cup-titlar, 2 OS-guld, VM-guld, Triple Gold Club, World Cup-titel, JVM-guld, JVM-silver, 2 Conn Smythe Trophy, 2 Art Ross Trophy, 3 Ted Lindsay Award, Årets idrottare i Kanada (Lou Marsh Trophy)
Klubbar: Pittsburgh Penguins, Rimouski Oceanic

Patric Hörnqvist

”Bengan” har haft en intressant cirkel som slutits i Pittsburgh i och med att han under stundom varit kedjekamrat med Sidney Crosby och skällt ut honom i båset mellan byten. Patric Hörnqvist gick sist av alla i draften som Crosby valdes först i 2005. Nu har de fyra säsonger ihop och två Stanley Cups tillsammans. Hörnqvist är dagens svenska svar på Tomas Holmström. Han gör sina mål precis framför målvakten. Hörnqvist spelar faktiskt mest i power play, vid sidan av de fyra stora i Penguins (Crosby, Malkin, Letang, Kessel). Hörnqvist blev också sommaren 2017 den tredje svensken att göra det Stanley Cup-vinnande målet, efter Henrik Zetterberg och Ulf Samuelsson (också för Penguins för övrigt).

Namn: Patric Hörnqvist
Född: 1987-01-01
Position: Högerforward
Säsonger i NHL: 10 st
NHL Entry Draft: 2005, 7:e rundan, 230:e totalt av Nashville Predators
Cap hit: 5,3 miljoner dollar
Meriter: 2 Stanley Cup-titlar, U18-VM-brons, Årets rookie i SHL, J20-SM-silver
Klubbar: Pittsburgh Penguins, Nashville Predators, Red Ice, Djurgården, Milwaukee Admirals

Evgeni Malkin

Ryssen Geno Malkin, som drar liknelser till Shrek, har dominerat NHL sedan han satte klubban i isen första gången. Något som inte var helt okomplicerat eftersom han kom över i en tid då den ryska ligan började brösta upp sig mot NHL och det inte var glasklart vem som hade skrivit kontrakt med honom och vilken kompensation som skulle gälla och så vidare. Men när Malkin väl debuterade i oktober 2006 gjorde han mål i sina sex första NHL-matcher. Sedan dess har ryssen, som under juniortiden utgjorde en svårstoppad duo tillsammans med Alex Ovechkin, fyllt upp prisskåpet både kollektivt och individuellt. Malkin är också ganska lustig i sociala medier och har skön självdistans, bland annat till faktumet att han hade väldigt svårt för att lära sig engelska i början av sin NHL-karriär.

Namn: Evgeni Malkin
Född: 1986-07-31
Position: Center
Säsonger i NHL: 12 st
NHL Entry Draft: 2004, 1:a rundan, 2:a totalt av Pittsburgh Penguins
Cap hit: 9,5 miljoner dollar
Meriter: 3 Stanley Cup-titlar, 2 VM-guld, 2 VM-silver, 2 VM-brons, 2 JVM-silver, U18-VM-guld, U18-VM-brons, Hart Trophy, Ted Lindsay Award, 2 Art Ross Trophy, Calder Trophy, Conn Smythe Trophy, Valeri Kharlamov Trophy (Rysslands bäste spelare), JVM MVP, VM MVP
Klubbar: Pittsburgh Penguins, Metallurg Magnitogorsk

Phil Kessel

Phil Kessel har hånats mycket under sina år i NHL, men alltid tagit det med jämnmod. Till och med när han till slut vann Stanley Cup häcklades han och då svarade han med komiska inlägg i sociala medier. Spelaren Kessel kommer dock gå till historien som en av USA:s bästa ishockeystjärnor genom tiderna. Inte nog med att Kessel alltid gjort många mål, han har också hållit sig skadefri. Av elva fulla säsonger i NHL har han spelat alla säsongens matcher i åtta. Otroligt i dagens NHL. Kessels blockbuster trejd till Pittsburgh gjorde att Penguins åter kunde nå Stanley Cup, efter att en del trott att Sidney Crosby bara skulle vinna en titel under sin karriär. Så säga vad man vill om Phil Kessel, han är en kultspelare i NHL och en otroligt viktig spelare för Pittsburgh Penguins.

Namn: Phil Kessel
Född: 1987-10-02
Position: Högerforward
Säsonger i NHL: 12 st
NHL Entry Draft: 2006, 1:a rundan, 5:e totalt av Boston Bruins
Cap hit: 6,8 miljoner dollar
Meriter: 2 Stanley Cup-titlar, OS-silver, U18-VM-guld, U18-VM-silver, Bäste forward i OS, Bill Masterton Trophy
Klubbar: Pittsburgh Penguins, Toronto Maple Leafs, Boston Bruins, Providence Bruins, University of Minnesota, USNTDP

Kris Letang

Kristopher Letang har ansetts vara Pittsburgh Penguins kanske viktigaste back i många år. Samtidigt har han först som 30-åring förärats med ett ”A” på bröstet och Penguins har i flera år försökt hålla ner kanadensarens lön för att inte utarma bredden i truppen. Ett annat problem för Letang har varit skadorna, som inkluderar hjärnskakningar. Bara en enda gång under sin karriär har han spelat alla matcher. Han har också fått samma kritik som Erik Karlsson, att inte vara tillräckligt robust i egen zon. Anmärkningsvärt är att Letang faktiskt aldrig representerat Team Canada som senior, trots att han var kapten för JVM-laget 2007.

Namn: Kris Letang
Född: 1987-04-24
Position: Back
Säsonger i NHL: 11 st
NHL Entry Draft: 2005, 3:e rundan, 62:a totalt av Pittsburgh Penguins
Cap hit: 7,25 miljoner dollar
Meriter: 3 Stanley Cups, 2 JVM-guld, U18-VM-silver, Årets back i QMJHL (Emile Bouchard Trophy)
Klubbar: Pittsburgh Penguins, Wilkes-Barre/Scranton Penguins, Val-d’Or Foreurs

Spela på samtliga matcher i NHL här.

Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.