Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Pittsburghs pingviner har länge visat fin form. Penguins har nått Stanley Cup-slutspel i 16 säsonger i rad! Ett fantastiskt facit, och oddsen är låga på att man lyckas med detta även denna säsong.
Spela på NHL

Läs mer om och spela på Pittsburgh Penguins i NHL

Fakta om Pittsburgh Penguins

Hemmaarena: PPG Paints Arena
Stanley Cup-titlar: 5 st
Division: Metropolitan
Cap hit: 82,5 miljoner dollar
Coach: Mike Sullivan
Kända spelare: Mario Lemieux, Paul Coffey, Marc-Andre Fleury, Jaromir Jagr, Tom Barrasso, Ron Francis, Chris Kunitz, Ulf Samuelsson, Kevin Stevens, Johan Hedberg, Sidney Crosby

Pittsburgh Penguins är kanske den ishockeyklubb i hela NHL som haft högst toppar men också djupast dalar. De 17 åren som gick från expansionen till Mario Lemieux draftades 1984 var hårda för Penguins, som under tiden upplevde en dynasti med Steelers i NFL. Med Lemieux i klubben vann Pittsburgh Stanley Cup, men när han var på väg att sluta var Penguins bara dagar från konkurs och flytt. 2005 hade klubben osannolik tur när man i ett öppet draftlotteri (inte kopplat till säsongens prestation på grund av lockouten) vann och kunde signa Sidney Crosby. Med Crosby i laget, och Mario Lemieux som ägare, blev Penguins återigen mästare och den första hockeyklubben att vinna NHL två säsonger i rad, under åren med lönetaket. Med flera ålderstigna stjärnor i truppen är “Pingvinernas” framtid däremot högst osäker. 

Spela på NHL på Oddset

Spännande spelare i Pittsburghs Penguins

Sidney Crosby, Evgeni Malkin och Kris Letang är förstås någon sorts garanti för framgång, även om trion börjar bli lite till åren. Vad kan Rickard Rakell göra under sin första säsong från start i Pennsylvania?

Kris Letang

Född: 1987-04-24
Position: Back
Säsonger i NHL: 16 st
NHL Entry Draft: 2005, 3:e rundan, 62:a totalt av Pittsburgh Penguins
Meriter: 3 Stanley Cups, 2 JVM-guld, U18-VM-silver, Årets back i QMJHL (Emile Bouchard Trophy)
Klubbar: Pittsburgh Penguins, Wilkes-Barre/Scranton Penguins, Val-d’Or Foreurs

Kristopher Letang har ansetts vara Pittsburgh Penguins kanske viktigaste back i många år. Samtidigt var det först som 30-åring han förärades med ett ”A” på bröstet och Penguins har i flera år försökt hålla ner kanadensarens lön för att inte utarma bredden i truppen. Ett annat problem för Letang har varit skadorna, som inkluderar hjärnskakningar. Bara en enda gång under sin karriär har han spelat alla matcher under en säsong. I fjol kunde kunde den offensivt lagda försvararen dock spela 78 av 82 matcher i grundserien och han noterades för fina 68 poäng på dessa. Kanadensaren har annars fått samma kritik som Erik Karlsson under sin karriär, att inte vara tillräckligt robust i egen zon. Anmärkningsvärt är att Letang faktiskt aldrig representerat Team Canada som senior, trots att han var kapten för JVM-laget 2007. Det beror såklart på Pingvinernas alla framgångar postseason under 2010-talet.

Sidney Crosby

Född: 1987-08-07
Position: Center
Säsonger i NHL: 18 st
NHL Entry Draft: 2005, 1:a rundan, 1:a totalt av Pittsburgh Penguins
Meriter: 3 Stanley Cup-titlar, 2 OS-guld, VM-guld, Triple Gold Club, World Cup-titel, World Cup MVP, JVM-guld, JVM-silver, 2 Conn Smythe Trophy, 2 Art Ross Trophy, 3 Ted Lindsay Award, Årets idrottare i Kanada (Lou Marsh Trophy)
Klubbar: Pittsburgh Penguins, Rimouski Oceanic

Sid the Kid har varit allt som Pittsburgh Penguins och ligan kunnat hoppas på sedan han delade scen med Mario Lemieux i samband med draften 2005. Lagtitlar, individuella titlar och ett föredöme på och utanför isen. Crosby har dock dragits med sviter från hjärnskakningar och har ibland anklagats för att spela fegt. Det är för all del små fläckar på den stjärna som kanadensaren är. Spelar med nummer 87 som en spegling av sitt födelsenummer och skrev också på ett kontrakt värt 8,7 miljoner dollar årligen år 2012. Vi fick inte se den allra bäst Crosby under 2019/20 då han drogs med en hel del skador, men sett till de två senaste åren har Crosby burit Penguins offensiv på sina axlar tillsammans med radarpartnern Jake Guenzel. Är fortsatt en av ligans bästa ishockeyspelare.

Evgeni Malkin

Född: 1986-07-31
Position: Center
Säsonger i NHL: 17 st
NHL Entry Draft: 2004, 1:a rundan, 2:a totalt av Pittsburgh Penguins
Meriter: 3 Stanley Cup-titlar, 2 VM-guld, 2 VM-silver, 3 VM-brons, 2 JVM-silver, U18-VM-guld, U18-VM-brons, Hart Trophy, Ted Lindsay Award, 2 Art Ross Trophy, Calder Trophy, Conn Smythe Trophy, Valeri Kharlamov Trophy (Rysslands bäste spelare), JVM MVP, VM MVP
Klubbar: Pittsburgh Penguins, Metallurg Magnitogorsk

Ryssen Geno Malkin, som drar liknelser till Shrek, har dominerat NHL sedan han satte klubban i isen första gången. Något som inte var helt okomplicerat eftersom han kom över i en tid då den ryska ligan började brösta upp sig mot NHL och det inte var glasklart vem som hade skrivit kontrakt med honom och vilken kompensation som skulle gälla. Men när Malkin väl debuterade i oktober 2006 gjorde han mål i sina sex första NHL-matcher. Sedan dess har ryssen, som under juniortiden utgjorde en svårstoppad duo tillsammans med Alex Ovechkin, fyllt upp prisskåpet både kollektivt och individuellt. Malkin är också ganska lustig i sociala medier och har skön självdistans, bland annat till faktumet att han hade väldigt svårt för att lära sig engelska i början av sin NHL-karriär. Har dragits med tunga skador under ett par år, men kommer från en stark säsong i fjol som genererade i ett nytt avtal med de svartgula “Pingvinerna”.

Jeff Carter

Född: 1985-01-01
Position: Center/Forward
Säsonger i NHL: 18 st
NHL Entry Draft: 2003, 1:a rundan, 11:e totalt av Philadelphia Flyers
Meriter: 2 Stanley Cup-titlar, OS-guld, Calder Cup, JVM-guld, JVM-silver, U18-VM-guld
Klubbar: Pittsburgh Penguins, Los Angeles Kings, Columbus Blue Jackets, Philadelphia Flyers, Philadelphia Phantoms, Sault Ste. Marie Greyhounds

Jeff Carter har haft en lite udda karriär, men poäng och segrar är dock kännetecken för den. Han gick tidigt i den berömda 03-draften men fick vänta med debuten på grund av lockouten 2005. Då spelade han istället med juniorlaget och anslöt till Flyers farmarlag mot slutet av grundserien och var med och vann Calder Cup. Efter en hjärtskärande finalförlust i Stanley Cup 2010 trejdades Carter oväntat till Columbus Blue Jackets men trivdes inte alls där utan blev istället tungan på vågen för Los Angeles Kings när de vann sin första Stanley Cup någonsin 2012. Carter hade en tuff period under sina sista år med Kings, men 37-åringen höjde sig rejält efter skiftet till Pittsburgh Penguins och Pennsylvania-klubben har nu tecknat ett lukrativt kontrakt, som sträcker sig fram till 2024, med ishockeyforwarden.

Rickard Rakell

Född: 1993-05-05
Position: Center/högerforward
Säsonger i NHL: 11 st
NHL Entry draft: 2011, 1:a rundan, 30:e totalt av Anaheim Ducks
Meriter: JSM-guld, guld junior-VM, VM-guld
Klubbar: Pittsburgh Penguins, Anaheim Ducks, Norfolk Admirals, Plymouth Whalers, AIK, Spånga

Stockholmaren Rickard Rakell valde, efter ett par säsonger i AIK som ungdom, att åka över och spela juniorishockey i Kanada. Det blev spel i OHL och Plymouth Whalers, där han spelade i samma lag som framtida NHL-spelare som J.T. Miller (VAN), Vincent Trocheck (CAR) och Tom Wilson (WSH). Rakell är en poängspelare av rang och levererade personbästa 69 poäng säsongen 2017/18. De senaste åren har det gått aningen sämre för svensken vars poängproduktion har dalat för varje säsong. Spånga-sonen trejdades till Penguins 2022 där han imponerade och belönades med ett femårskontrakt. Rakell har också representerat Tre kronor på alla nivåer och var en nyckelspelare i laget som vann VM-guld i Danmark 2018.

Spela på NHL på Oddset