Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

San José Sharks är norra Kaliforniens lag i NHL. Hajarna har varit relativt framgångsrika sedan man anslöt till ligan, men har tre svaga säsonger bakom sig. Blir det slutspel igen nu?
Spela på NHL

Läs mer om och spela på San José Sharks i NHL

Fakta om San Jose Sharks

Hemmaarena: SAP Center
Stanley Cup-titlar: 0 st
Division: Pacific Division
Cap hit: 82,3 miljoner dollar
Coach: David Quinn
Kända spelare: Patrick Marleau, Evgeni Nabokov, Antti Niemi, Dan Boyle, Owen Nolan, Jonathan Cheechoo, Jeff Friesen, Marco Sturm, Jeff Odgers, Arturs Irbe, Joe Thornton

Över tid är San Jose Sharks ett av NHL:s bästa expansionslag. Klubben har egentligen aldrig haft någon längre svacka eller läroperiod. Sharks har som längst gått tre säsonger i rad utan slutspel. Det är anmärkningsvärt för en hockeyklubb som spelat över 25 säsonger i ligan. Jämnheten har dock sällan översatts till spets. Sommaren 2016 var första gången som Sharks gick till final i Stanley Cup. San Joses stabilitet genom åren beror bland annat på att man haft kontinuitet på ledarsidan och år efter år fått höga prestationer från ettan och tvåan i draften 1997, Joe Thornton och Patrick Marleau. En duo som numera är borta och andra herrar får istället kliva in och ta större ansvar. Erik Karlsson och Logan Couture är två exempel på hockeyspelare som sitter på långa kontrakt och ska axla rollen som ledare i ”Hajtanken” framöver. 
Spela på NHL på Oddset

Spännande spelare i San José Sharks

Det finns inte särskilt många spelare som sticker ut i denna upplaga av "Hajarna". Räkna med att Timo Meier, Tomas Hertl och Logan Couture behöver komma upp på riktigt hög nivå för att kunna leda detta lag till slutspel. Känslan är att en ny svag säsong väntar.

Erik Karlsson

Född: 1990-05-31
Position: Back
Säsonger i NHL: 14 st
NHL Entry Draft: 2008, 1:a rundan, 15:e totalt av Ottawa Senators
Meriter: OS-silver, VM-brons, JVM-silver, Guld Ivan Hlinka Tournament, J20-SM-guld, 2 Norris Trophy, 2 Guldpucken, Bästa back JVM
Klubbar: San Jose Sharks, Ottawa Senators, Jokerit, Binghamton Senators, Frölunda Indians

Smålandsgöteborgaren Erik Karlsson var under 2010-talet en av hela ishockeyvärldens klarast lysande stjärnor. Den svenske backen Rasmus Dahlin jämförs med bland andra Karlsson och båda har i sin tur jämförts med Nicklas Lidström. Erik Karlsson har dominerat NHL sedan han debuterade 2009, i en match som för övrigt speglar Karlssons karriär. Han gjorde poäng direkt, men gick samtidigt -1. Erik Karlsson har förvisso fått Norris Trophy två gånger, men är det något kritikerna har synpunkter på är det hans spel runt eget mål, som ibland ser håglöst ut. Karlsson föredrar att spela back som Bobby Orr, att med fart och klubbteknik ta pucken över hela isen. Sedan flytten till Sharks har Karlsson inte kommit upp i samma höga nivå, mycket på grund av skador. Ska “Hajarna” återigen få uppleva playoff gäller det att 65:an levererar fler poäng framåt samtidigt som misstagen bakåt minimeras.

Logan Couture

Född: 1989-03-28
Position: Center
Säsonger i NHL: 13 st
NHL Entry Draft: 2007, 1:a rundan, 9:e totalt av San Jose Sharks
Meriter: World Cup-titel
Klubbar: San Jose Sharks, Worcester Sharks, Geneve-Servette, Ottawa 67´s

33-årige Logan Couture utsågs till ny kapten för San Jose inför säsongen 2019/20 efter att Joe Pavelski lämnat för Dallas Stars. Det har varit skrivet i stjärnorna att centern en dag skulle få den rollen i Sharks. Kanadensaren är en klassisk tvåvägsspelare som har som spetsegenskap att prestera som bäst i slutspelet. Bara en handfull spelare har gjort fler matcher än Couture sedan han kom in i ligan och ytterst få har gjort fler poäng. Couture har vunnit målligan, assistligan och poängligan i Stanley Cup-slutspelet under sin karriär men haft, precis som hela hockeylaget, det tufft sista tre säsongerna. I ett ganska ålderstiget Sharks är det nu press på Guelph-sonen att leverera kommande år.

Oskar Lindblom

Född: 1996-08-15
Position: Forward
Säsonger i NHL: 6 st
NHL Entry Draft: 2014, 5:e rundan, 138:e totalt av Philadelphia Flyers
Meriter: SM-silver,  Bill Masterton Trophy
Klubbar: San Jose Sharks, Philadelphia Flyers, Lehigh Valley Phantoms, Brynäs IF

Oskar Lindblom har minst sagt smugit under radarn, men ändå alltid presterat under sin förhållandevis unga karriär. Svensken har egentligen aldrig vunnit någonting och spelar inte så många minuter per match. Draftades först i den femte rundan långt efter omtalade spelare som William Nylander. Men Lindblom har spelat TV-pucken, i alla juniorlandslag och även VM för Tre kronor. Han fyllde under flera år en viktig roll som hjälpgumma i Flyers där han fick hoppa in i både powerplay och boxplay när så behövdes. År 2019 var blytungt för Lindblom som drabbades av cancer och missade större delen av säsongen. Den tidigare Brynäs-spelaren har haft en otrolig resa tillbaka och är nu helt fri från sin cancer och vann välförtjänt Bill Masterton Trophy för sin kamp mot sjukdomen. Han hade ett misslyckats fjolår och köptes ut av Flyers, men fick omgående ett nytt tvåårskontrakt med San Jose där han bland annat blir lagkamrat med Erik Karlsson.

Spela på NHL på Oddset