Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

San José Sharks 2023/2024

San José Sharks är norra Kaliforniens lag i NHL. Hajarna har varit relativt framgångsrika sedan man anslöt till ligan, men har nu fyra riktigt svaga säsonger bakom sig. Dessvärre är oddsen låga på att det blir ytterligare en tuff vinter i San José!
Spela på NHL på Oddset

Bild på hockeyklubba, puck och en supporterkeps med NHL-laget San Jose Sharks färger

Fakta om San Jose Sharks

Hemmaarena: SAP Center
Stanley Cup-titlar: 0 st
Division: Pacific Division
Cap hit: 79,5 miljoner dollar
Coach: David Quinn
Kända spelare: Patrick Marleau, Evgeni Nabokov, Antti Niemi, Dan Boyle, Owen Nolan, Jonathan Cheechoo, Jeff Friesen, Marco Sturm, Jeff Odgers, Arturs Irbe, Joe Thornton

Över tid är San Jose Sharks ett av NHL:s bästa expansionslag. Klubben är först nu, efter över 25 år i ligan, inne i sin första riktiga svacka. Efter ny slutspelsmiss i fjol är det fyra säsonger sedan de lirade mer än 82 omgångar och revanschlustan gror för varje säsong som går. Den historiska jämnheten har dock sällan översatts till spets. Sommaren 2016 var första gången som Sharks gick till final i Stanley Cup. San Joses stabilitet genom åren beror bland annat på att man haft kontinuitet på ledarsidan och år efter år fått höga prestationer från ettan och tvåan i draften 1997, Joe Thornton och Patrick Marleau. En duo som numera är borta och andra herrar får istället kliva in och ta större ansvar. Med Erik Karlsson ute ur bilden måste kapten Logan Couture axla en ännu tydligare ledarroll i ”Hajtanken” framöver. 

Spela på NHL på Oddset

Spännande spelare i San José Sharks

Det finns inte särskilt många spelare som sticker ut i denna upplaga av "Hajarna". Räkna med att Tomas Hertl och Logan Couture får dra ett enormt lass. Absolut ingenting talar för Sharks denna säsong.

Logan Couture

Född: 1989-03-28
Position: Center
Säsonger i NHL: 14 st
NHL Entry Draft: 2007, 1:a rundan, 9:e totalt av San Jose Sharks
Meriter: World Cup-titel
Klubbar: San Jose Sharks, Worcester Sharks, Geneve-Servette, Ottawa 67´s

33-årige Logan Couture utsågs till ny kapten för San Jose inför säsongen 2019/20 efter att Joe Pavelski lämnat för Dallas Stars. Det har varit skrivet i stjärnorna att centern en dag skulle få rollen i Sharks. Kanadensaren är en klassisk tvåvägsspelare som har som spetsegenskap att prestera som bäst i slutspelet. Bara en handfull spelare har gjort fler matcher än Couture sedan han kom in i ligan och ytterst få har gjort fler poäng. Couture har vunnit målligan, assistligan och poängligan i Stanley Cup-slutspelet under sin karriär men haft, precis som hela hockeylaget, det tufft sista fyra säsongerna. I ett Sharks under rebuild är det nu press på Guelph-sonen att leverera kommande år.

Oskar Lindblom

Född: 1996-08-15
Position: Forward
Säsonger i NHL: 6 st
NHL Entry Draft: 2014, 5:e rundan, 138:e totalt av Philadelphia Flyers
Meriter: SM-silver,  Bill Masterton Trophy
Klubbar: San Jose Sharks, Philadelphia Flyers, Lehigh Valley Phantoms, Brynäs IF

Oskar Lindblom har minst sagt smugit under radarn, men ändå alltid presterat under sin förhållandevis unga karriär. Svensken har egentligen aldrig vunnit någonting och spelar inte så många minuter per match. Draftades först i den femte rundan långt efter omtalade spelare som William Nylander. Men Lindblom har spelat TV-pucken, i alla juniorlandslag och även VM för Tre Kronor. Han fyllde under flera år en viktig roll som hjälpgumma i Flyers där han fick hoppa in i både powerplay och boxplay när så behövdes. År 2019 var blytungt för Lindblom som drabbades av cancer och missade större delen av säsongen. Den tidigare Brynäs-spelaren har haft en otrolig resa tillbaka och är nu helt fri från sin cancer och vann välförtjänt Bill Masterton Trophy för sin kamp mot sjukdomen. Han hade ett misslyckat fjolår och köptes ut av Flyers, men fick omgående ett nytt tvåårskontrakt med San Jose. Där har han alltjämt en del att bevisa.

Tomas Hertl

Född: 1993-11-12
Position: Center/Forward
Säsonger i NHL: 11
NHL Entry Draft: 2012, 1:a rundan, 17:e totalt av San Jose Sharks
Meriter: VM-silver. Årets Rookie i Extraliga
Klubbar: San Jose Sharks, Worcester Sharks, HC Slavia Prag

I takt med att San Jose har skeppat iväg lagets storstjärnor med Erik Karlsson och Timo Meier i spetsen vilar mer av det offensiva ansvaret på Tomas Hertls axlar. Den tidigare tjeckiska supertalangen kom över till Kalifornien 2013 och tog omgående plats i San Jose Sharks. Han levererade strax under en pinne match per under sitt rookieår och utsågs bland annat till månadens Rookie för oktober. Två år tidigare prisades Hertl som årets Rookie i den tjeckiska högstaligan och han har dessutom spelat två JVM och inte mindre än fyra VM för sitt land. Slutade trea i den interna poängligan i fjol bakom Karlsson och Couture och det är såklart inga höga odds på att Hertl vinner densamma i år.

Alexander Barabanov

Född: 1994-06-17
Position: Forward
Säsonger i NHL: 4 st
NHL Entry Draft: Odraftad
Meriter: 2 KHL-titlar, OS-guld, 2 VM-brons, JVM-brons
Klubbar: San Jose Sharks, San Jose Barracuda, Toronto Marlies, Toronto Maple Leafs, SKA. St. Petersburg, SKA-Neva St. Petersburg

Alexander Barabanov var självskriven i de ryska juniorlandslagen och bidrog med sex poäng på sju matcher när nationen tog ett JVM-brons 2014. Han ansågs dock länge vara alldeles för dålig defensivt för att färga i NHL och han blev inte heller draftad av något NHL-lag.  Den korta och tekniska forwarden var däremot en ledande spelare för SKA St. Petersburg i KHL och var dessutom med i det ryska OS-laget som vann guld 2018. Toronto drog till med en chansning genom att plocka över Barabanov inför säsongen 2020/21, en chansning som ej föll väl ut. Det blev endast en pinne på 13 fighter med Maple Leafs, men i San Jose har 29-åringen fått islossning och svarat för knappa 90 pinnar på 138 bataljer. Alexander Barabanov spås att få en stor roll i ett tämligen mediokert Sharks denna säsong.

Spela på NHL på Oddset