Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

San Jose Sharks

Läs mer om lagen i NHL.

Över tid är San Jose Sharks ett av NHL:s bästa expansionslag. Klubben har egentligen aldrig haft någon längre svacka eller läroperiod. Sharks har som längst gått två säsonger i rad utan slutspel. Det är anmärkningsvärt för en klubb som spelat över 25 säsonger i ligan. Jämnheten har dock sällan översatts till spets. Sommaren 2016 var första gången som Sharks gick till final i Stanley Cup. Sharks stabilitet genom åren beror bland annat på att man haft kontinuitet på ledarsidan och fått höga prestationer från ettan och tvåan i draften 1997 (Joe Thornton och Patrick Marleau) år efter år. De beskylls samtidigt ibland för att vara anledningen till Sharks aldrig vunnit Stanley Cup.

Hemmaarena: SAP Center
Stanley Cup-titlar: 0 st
Division: Pacific Division
Cap hit: 78,9 miljoner dollar
Coach: Peter DeBoer
Kända spelare: Patrick Marleau, Evgeni Nabokov, Antti Niemi, Dan Boyle, Owen Nolan, Jonathan Cheechoo, Jeff Friesen, Marco Sturm, Jeff Odgers, Arturs Irbe

Spela på San Jose Sharks.

Några framstående spelare

Erik Karlsson 

Född: 1990-05-31 
Position: Back 
Säsonger i NHL: 11 st 
NHL Entry Draft: 2008, 1:a rundan, 15:e totalt av Ottawa Senators 
Meriter: OS-silver, VM-brons, JVM-silver, Guld Ivan Hlinka Tournament, J20-SM-guld, 2 Norris Trophy, 2 Guldpucken, Bästa back JVM 
Klubbar: San Jose Sharks, Ottawa Senators, Jokerit, Binghamton Senators, Frölunda Indians 

Smålandsgöteborgaren Erik Karlsson är en av hela ishockeyvärldens klarast lysande stjärnor för tillfället. Den svenske backtalangen Rasmus Dahlin jämförs med bland andra Karlsson och båda har i sin tur jämförts med Nicklas Lidström. Erik Karlsson har dominerat NHL sedan han debuterade 2009, i en match som för övrigt speglar Karlssons karriär. Han gjorde poäng direkt, men gick samtidigt -1. Erik Karlsson har förvisso fått Norris Trophy två gånger, men är det något kritikerna har synpunkter på är det hans spel runt eget mål, som ibland ser håglöst ut. Karlsson föredrar att spela back som Bobby Orr, att med fart och klubbteknik ta pucken över hela isen. Erik Karlsson gjort flest poäng i alla ligor och turneringar han spelat utom en – SHL.  

Brent Burns 

Född: 1985-03-09 
Position: Back 
Säsonger i NHL: 15 st 
NHL Entry Draft: 2003, 1:a rundan, 20:e totalt av Minnesota Wild 
Meriter: World Cup-titel, VM-guld, VM-silver, JVM-silver, Norris Trophy 
Klubbar: San Jose Sharks, Minnesota Wild, Houston Aeros, Brampton Battalion 

Brent Burns är en av NHL:s stora kultspelare, med sin uppsyn som inkluderar ett stort skägg, tomt i tandraderna, tatueringar och udda frisyrer. Men kanadensaren är också en otroligt skicklig ishockeyspelare. Så mångsidig att han spelat både back och forward i perioder i ligan. Han är främst känd för sitt hårda och välriktade skott från blålinjen. 34-åringen har gjort flest mål av alla backar de sex senaste säsongerna, före svenske stjärnan Oliver Ekman-Larsson. Är en nyckelfigur för Sharks både på och utanför isen.  

Melker Karlsson 

Född: 1990-07-18 
Position: Högerforward 
Säsonger i NHL: 6 st 
NHL Entry Draft: Odraftad 
Meriter: 2 SM-guld, 2 SM-silver 
Klubbar: San Jose Sharks, San Jose Barracuda, Worcester Sharks, Skellefteå AIK, Lycksele SK 

Efter två SM-guld med Skellefteå AIK skrev den odraftade Melker Karlsson på ett ettårskontrakt med San Jose Sharks och blev en kultspelare över en natt. Efter att han börjat i farmarligan säsongen 2014/15 kallades han upp i december och gjorde poäng direkt. "The Melkman" var född och han har även senare förärats med smeknamnet Melkin. Karlsson spelar inte särskilt mycket, och har inga direkta spetsegenskaper men är ändå otroligt populär.  

Logan Couture 

Född: 1989-03-28 
Position: Center 
Säsonger i NHL: 9 st 
NHL Entry Draft: 2007, 1:a rundan, 9:e totalt av San Jose Sharks 
Meriter: World Cup-titel 
Klubbar: San Jose Sharks, Worcester Sharks, Geneve-Servette, Ottawa 67´s 

30-årige Logan Couture är ny kapten säsongen 2019/20 efter att Joe Pavelski lämnat för Dallas Stars. Det har varit skrivet i stjärnorna att centern en dag skulle få den rollen i Sharks. Kanadensaren är en klassisk tvåvägsspelare som har som spetsegenskap att prestera som bäst i slutspelet. Bara sex spelare har gjort fler matcher än Couture sedan han kom in i ligan och bara tre har gjort fler poäng. Couture har vunnit målligan, assistligan och poängligan i slutspelet under åren. 

Joe Thornton 

Född: 1979-01-02 
Position: Center 
Säsonger i NHL: 22 st 
NHL Entry Draft: 1997, 1:a rundan, 1:a totalt av Boston Bruins 
Meriter: 2 World Cup-titlar, OS-guld, VM-silver, JVM-guld, NLA-titel, Hart Trophy, Art Ross Trophy, Årets rookie i hockey Canada, MVP VM 2005 
Klubbar: San Jose Sharks, Boston Bruins, HC Davos, Sault St. Marie Greyhounds 

Jumbo Joe Thornton är något så unikt som den ende som vunnit poängligan i NHL samma säsong som han blivit trejdad. Boston Bruins gav till slut av någon anledning upp på sin guldklimp lagom till han började blomma ut till en världsstjärna. San Jose Sharks tackade och tog emot den store centern med de mjuka handlederna med öppna armar. Joe Thornton är ännu utan Stanley Cup, men otroligt dekorerad i övrigt, så han blir ett intressant fall för Hockey Hall of Fame dagen han lägger skridskorna på hyllan. Joe Thornton är också känd för sitt ansenliga skägg. Om Thornton spelar varje match under säsongen 2019/20 kommer han att sluta den som den som spelat åttonde flest grundseriematcher i NHL genom tiderna. 
 

Spela på samtliga matcher i NHL här.
Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.