Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

San Jose Sharks

San José Sharks är norra Kaliforniens lag i NHL. Hajarna har varit relativt framgångsrika sedan man anslöt till ligan, men har två svagare säsonger bakom sig. Blir det slutspel igen nu?
Här kan du spela på NHL

Läs mer om och spela på San José Sharks i NHL

Hemmaarena: SAP Center
Stanley Cup-titlar: 0 st
Division: Pacific Division
Cap hit: 79,9 miljoner dollar
Coach: Bob Boughner
Kända spelare: Patrick Marleau, Evgeni Nabokov, Antti Niemi, Dan Boyle, Owen Nolan, Jonathan Cheechoo, Jeff Friesen, Marco Sturm, Jeff Odgers, Arturs Irbe, Joe Thornton

Över tid är San Jose Sharks ett av NHL:s bästa expansionslag. Klubben har egentligen aldrig haft någon längre svacka eller läroperiod. Sharks har som längst gått två säsonger i rad utan slutspel. Det är anmärkningsvärt för en hockeyklubb som spelat över 25 säsonger i ligan. Jämnheten har dock sällan översatts till spets. Sommaren 2016 var första gången som Sharks gick till final i Stanley Cup. Sharks stabilitet genom åren beror bland annat på att man haft kontinuitet på ledarsidan och fått höga prestationer från ettan och tvåan i draften 1997, Joe Thornton och Patrick Marleau, år efter år. En duo som numera är borta och andra herrar får istället kliva in och ta större ansvar. Erik Karlsson, Brent Burns och Logan Couture är alla hockeyspelare som sitter på långa kontrakt och ska axla rollen som ledare i ”Hajtanken” framöver.   

Några av Sharks stjärnor

Erik Karlsson 

Född: 1990-05-31

Position: Back

Säsonger i NHL: 13 st

NHL Entry Draft: 2008, 1:a rundan, 15:e totalt av Ottawa Senators

Meriter: OS-silver, VM-brons, JVM-silver, Guld Ivan Hlinka Tournament, J20-SM-guld, 2 Norris Trophy, 2 Guldpucken, Bästa back JVM

Klubbar: San Jose Sharks, Ottawa Senators, Jokerit, Binghamton Senators, Frölunda Indians

Smålandsgöteborgaren Erik Karlsson har under 2010-talet varit en av hela ishockeyvärldens klarast lysande stjärnor. Den svenske backen Rasmus Dahlin jämförs med bland andra Karlsson och båda har i sin tur jämförts med Nicklas Lidström. Erik Karlsson har dominerat NHL sedan han debuterade 2009, i en match som för övrigt speglar Karlssons karriär. Han gjorde poäng direkt, men gick samtidigt -1. Erik Karlsson har förvisso fått Norris Trophy två gånger, men är det något kritikerna har synpunkter på är det hans spel runt eget mål, som ibland ser håglöst ut. Karlsson föredrar att spela back som Bobby Orr, att med fart och klubbteknik ta pucken över hela isen. Förra säsongen blev det endast 22 pinnar på 52 matcher och San José Sharks missade slutspelet för andra året i följd. Ska Hajarna återigen få uppleva playoff gäller det att Karlsson levererar fler poäng framåt samtidigt som misstagen bakåt minimeras.

Brent Burns

Född: 1985-03-09

Position: Back

Säsonger i NHL: 17 st

NHL Entry Draft: 2003, 1:a rundan, 20:e totalt av Minnesota Wild

Meriter: World Cup-titel, VM-guld, VM-silver, JVM-silver, Norris Trophy

Klubbar: San Jose Sharks, Minnesota Wild, Houston Aeros, Brampton Battalion

Brent Burns är en av NHL:s stora kultspelare, med sin uppsyn som inkluderar ett stort skägg, tomt i tandraderna, tatueringar och udda frisyrer. Men kanadensaren är också en otroligt skicklig ishockeyspelare. Så mångsidig att han spelat både back och forward i perioder i ligan. Han är främst känd för sitt hårda och välriktade skott från blålinjen. 36-åringen är en nyckelfigur för Sharks både på och utanför isen och har spelat samtliga grundseriematcher i Sharks under de senaste sju säsongerna. Han har dessutom representerat Team Canada i både VM och World Cup. Ibland känns det som att Burns och Karlsson tar ut varandra och det är ett måste att denna duo hittar ett fint samarbete om det ska bli någon framgång kommande säsong.

Logan Couture 

Född: 1989-03-28

Position: Center

Säsonger i NHL: 12 st

NHL Entry Draft: 2007, 1:a rundan, 9:e totalt av San Jose Sharks

Meriter: World Cup-titel

Klubbar: San Jose Sharks, Worcester Sharks, Geneve-Servette, Ottawa 67´s

32-årige Logan Couture var ny kapten för San Jose säsongen 2019/20 efter att Joe Pavelski lämnat för Dallas Stars. Det har varit skrivet i stjärnorna att centern en dag skulle få den rollen i Sharks. Kanadensaren är en klassisk tvåvägsspelare som har som spetsegenskap att prestera som bäst i slutspelet. Bara en handfull spelare har gjort fler matcher än Couture sedan han kom in i ligan och ytterst få har gjort fler poäng. Couture har vunnit målligan, assistligan och poängligan i Stanley Cup-slutspelet under sin karriär men haft, precis som hela hockeylaget, det tufft sista två säsongerna. I ett ganska ålderstiget Sharks är det nu press på Guelph-sonen att leverera kommande år. 

Jonathan Dahlén 

Född: 1997-12-20

Position: Forward

Säsonger i NHL: 1

NHL Entry Draft: 2016, 2:a rundan, 42 totalt av Ottawa Senators

Meriter: SM-guld J20, MVP Hockeyallsvenskan, Rinkens Riddare, Guldgallret

Klubbar: San Jose Sharks, Timrå IK, Utica Comets, San Jose Barracuda, HV71 

Efter en tuff säsong borta i Nordamerika valde Jonathan Dahlén att återvända “hem” till Timrå 2019. Jonathan, son till legendaren Ulf Dahlén, draftades 2016 som nummer 42 av Ottawa Senators men det var under efterföljande säsong som han på allvar slog igenom. Dahlèn noterades för 50 poäng på 49 matcher i Timrå och hann dessutom med att panga dit fem mål på sex matcher i JVM. Säsongen 2017/18 förde Jonathan sitt Timrå hela vägen upp till SHL innan skutan styrdes vidare över Atlanten och Vancouver. För tre säsonger sedan trejdades han till San Jose Sharks där det blev sju fighter för farmarlaget Barracuda i AHL. Talangen stod för hela 148 poäng under två säsonger i Hockeyallsvenskans grundserie under 2019-2021 och kryddade fjolåret med att föra sitt kära Timrå tillbaka upp i SHL. Det är knappast en högoddsare på att “Jonte” tar en tröja i ett på pappret ganska svagt Sharks kommande säsong. 

Till NHL-startsida

Här kan du spela på NHL