San Jose Sharks

Läs mer om lagen i NHL.

Över tid är San Jose Sharks ett av NHL:s bästa expansionslag. Klubben har egentligen aldrig haft någon längre svacka eller läroperiod. Sharks har som längst gått två säsonger i rad utan slutspel. Det är anmärkningsvärt för en klubb som spelat över 25 säsonger i ligan. Jämnheten har dock sällan översatts till spets. Sommaren 2016 var första gången som Sharks gick till final i Stanley Cup. Sharks stabilitet genom åren beror bland annat på att man haft kontinuitet på ledarsidan och fått höga prestationer från ettan och tvåan i draften 1997 (Joe Thornton och Patrick Marleau) år efter år. De beskylls samtidigt ibland för att vara anledningen till Sharks aldrig vunnit Stanley Cup.

Hemmaarena: SAP Center
Stanley Cup-titlar: 0 st
Division: Pacific Division
Cap hit: 79,2 miljoner dollar
Coach: Peter DeBoer
Kända spelare: Patrick Marleau, Evgeni Nabokov, Antti Niemi, Dan Boyle, Owen Nolan, Jonathan Cheechoo, Jeff Friesen, Marco Sturm, Jeff Odgers, Arturs Irbe

Spela på San Jose Sharks.

Några framstående spelare

Erik Karlsson

Smålandsgöteborgaren Erik Karlsson är en av hela ishockeyvärldens klarast lysande stjärnor för tillfället. Den svenske backtalangen Rasmus Dahlin jämförs med bland andra Karlsson och båda har i sin tur jämförts med Nicklas Lidström. Erik Karlsson har dominerat NHL sedan han debuterade 2009, i en match som för övrigt speglar Karlssons karriär. Han gjorde poäng direkt, men gick samtidigt -1. Erik Karlsson har förvisso fått Norris Trophy två gånger, men är det något kritikerna har synpunkter på är det hans spel runt eget mål, som ibland ser håglöst ut. Karlsson föredrar att spela back som Bobby Orr, att med fart och klubbteknik ta pucken över hela isen. Erik Karlsson har gjort flest poäng i alla ligor och turneringar han spelat utom en – SHL. Efter mycket spekulationer där det ryktades att Karlsson inte var nöjd med tillvaron i Senators kom så tillslut beskedet i september 2018. Karlsson till San Jose var klart! Sharks har ett betydligt vassare lag och med Erik in så är man absolut en outsider till att vinna cupen direkt.

Namn: Erik Karlsson
Född: 1990-05-31
Position: Back
Säsonger i NHL: 9 st
NHL Entry Draft: 2008, 1:a rundan, 15:e totalt av Ottawa Senators
Cap hit: 6,5 miljoner dollar
Meriter: OS-silver, VM-brons, JVM-silver, Guld Ivan Hlinka Tournament, J20-SM-guld, 2 Norris Trophy, 2 Guldpucken, Bästa back JVM
Klubbar: San Jose Sharks, Ottawa Senators, Jokerit, Binghamton Senators, Frölunda Indians

Joe Thornton

Jumbo Joe Thornton är något så unikt som den ende som vunnit poängligan i NHL samma säsong som han blivit trejdad. Boston Bruins gav till slut av någon anledning upp på sin guldklimp lagom till han började blomma ut till en världsstjärna. San Jose Sharks tackade och tog emot den store centern med de mjuka handlederna med öppna armar. Joe Thornton är ännu utan Stanley Cup, men otroligt dekorerad i övrigt, så han blir ett intressant fall för Hockey Hall of Fame dagen han lägger skridskorna på hyllan. Joe Thornton är också känd för sitt ansenliga skägg som han inför säsongen 18-19 valde att raka av?!

Namn: Joe Thornton
Född: 1979-07-02
Position: Center
Säsonger i NHL: 20 st
NHL Entry Draft: 1997, 1:a rundan, 1:a totalt av Boston Bruins
Cap hit: 5 miljoner dollar
Meriter: 2 World Cup-titlar, OS-guld, VM-silver, JVM-guld, NLA-titel, Hart Trophy, Art Ross Trophy, Årets rookie i hockey Canada, MVP VM 2005
Klubbar: San Jose Sharks, Boston Bruins, HC Davos, Sault St. Marie Greyhounds

Joe Pavelski

Den mindre Joe i San Jose Sharks tog över kaptenssysslan från Jumbo Joe i ett försök att leda Sharks längre i slutspelet och utfallet får sägas varit lyckat. Med Pavelski som kapten har Sharks spelat final i Stanley Cup. Pavelski har varit motorn som drivit Sharks i över ett årtionde och han har också varit tålig. Amerikanen kan möjligen jämföras lite med Jonathan Toews i spelstil och driv.

Namn: Joe Pavelski
Född: 1984-07-11
Position: Center, högerforward
Säsonger i NHL: 12 st
NHL Entry Draft: 2003, 7:e rundan, 205:e totalt av San Jose Sharks
Cap hit: 6 miljoner dollar
Meriter: OS-silver, NCAA-titel
Klubbar: San Jose Sharks, Dynamo Minsk, Worcester Sharks, University of Wisconsin

Brent Burns

Brent Burns är en av NHL:s stora kultspelare, med sin uppsyn som inkluderar ett stort skägg, tomt i tandraderna, tatueringar och udda frisyrer. Men kanadensaren är också en otroligt skicklig ishockeyspelare. Så mångsidig att han spelat både back och forward i perioder i ligan. Han är främst känd för sitt hårda och välriktade skott från blålinjen. Det är bara Shea Weber och Oliver Ekman-Larsson som haft bättre utdelning än Burns bland backarna de senaste åren. Är en nyckelfigur för Sharks både på och utanför isen.

Namn: Brent Burns
Född: 1985-03-09
Position: Back
Säsonger i NHL: 13 st
NHL Entry Draft: 2003, 1:a rundan, 20:e totalt av Minnesota Wild
Cap hit: 8 miljoner dollar
Meriter: World Cup-titel, VM-guld, VM-silver, JVM-silver, Norris Trophy
Klubbar: San Jose Sharks, Minnesota Wild, Houston Aeros, Brampton Battalion

Melker Karlsson

Efter två SM-guld med Skellefteå AIK skrev den odraftade Melker Karlsson på ett ettårskontrakt med San Jose Sharks och blev en kultspelare över en natt. Efter att han börjat säsongen 14/15 i farmarligan kallades han upp i december och gjorde poäng direkt. The Melkman var född och han har även senare förärats med smeknamnet Melkin. Han spelar inte särskilt mycket, och har inga direkta spetsegenskaper men är ändå otroligt populär. Kommer när hans nuvarande kontrakt går ut ha gjort sex säsonger i NHL, något som få förväntade sig när han första gången åkte över till Nordamerika.

Namn: Melker Karlsson
Född: 1990-07-18
Position: Högerforward
Säsonger i NHL: 4 st
NHL Entry Draft: Odraftad
Cap hit: 2 miljoner dollar
Meriter: 2 SM-guld, 2 SM-silver
Klubbar: San Jose Sharks, San Jose Barracuda, Worcester Sharks, Skellefteå AIK, Lycksele SK

Spela på samtliga matcher i NHL här.

Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.