Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Delstaten Washington fick sitt NHL-lag till slut, men debutsäsongen blev ganska blek för Kraken. Kan laget från Seattle lyfta under säsong två i världens bästa hockeyliga?
Spela på NHL

Läs mer om och spela på Seattle Kraken i NHL

Fakta om Seattle Kraken

Hemmaarena: Climate Pledge Arena
Division: Pacific Division
Stanley Cup-titlar: 0
Cap hit: 81,5 miljoner dollar
Coach: Dave Hakstol
Kända spelare: Adam Larsson, Philipp Grubauer, Jordan Eberle, Marcus Johansson, Alexander Wennberg, Mark Giordano

Seattle Kraken är det senaste expansionslaget i National Hockey League och gjorde inträde i ligan i samband med starten av säsongen 2021/2022. I december 2018 godkände NHL Seattle Hockey Partners förslag om att starta ett lag i staden och i juli 2020 avslöjades organisationens namn och logotyp. Kraken är det första professionella hockeylaget i Seattle sedan Seattle Totems, som huserade i Western Hockey League senast 1975. Kraken, vars hemmaarena heter Climate Pledge Arena, ägs av Seattle Hockey Partners. Det är en organisation som bland annat startades av filmproducenten Jerry Bruckheimer som ligger bakom storfilmerna Flashdance, Top Gun och Armageddon. Kraken underpresterade grovt under debutåret och trejdade bland annat bort spelare som Mark Giordano och Marcus Johansson. Blir NHL:s senaste tillskott att räkna med denna säsong? 

Spela på NHL på Oddset

Spännande spelare i Seattle Kraken

Philipp Grubauer och målvaktsspelet skulle vara en framgångsfaktor för Seattle under klubbens första NHL-säsong. Det blev inte så. Och det var inte särskilt mycket annat som imponerade heller. Uppryckning krävs!

Philipp Grubauer

Född: 1991-11-25 
Position: Målvakt 
Säsonger i NHL: 10 st 
NHL Entry Draft: 2010, 4:e rundan, 112:a totalt av Washington Capitals
Meriter: 1 Stanley Cup, World Cup-silver, Memorial Cup (juniortitel Kanada)
Klubbar: Seattle Kraken, Colorado Avalanche, Washington Capitals, Hershey Bears, Reading Royals, South Carolina Stingrays, Kingston Frontenacs, Windsor Spitfires, Belleville Bulls, Starbulls Rosenheim  

Tysken Philipp Grubauer lämnade hemlandet som 17-åring för att testa lyckan i den kanadensiska juniorligan OHL. Över i Nordamerika har den relativt kortväxta keepern tragglat sig fram via “brunkarligor” till Washington Capitals. Där krönte han sin sjätte och sista säsong med en Stanley Cup-titel som andramålvakt bakom Braden Holtby. Inför säsongen 2018/19 trejdades han till  Colorado Avalanche, och efter tre säsonger i Denver startade den tyska burväktaren ett nytt kapitel med Seattle Kraken där han inte alls kom upp i sina normala kapacitet under sin första säsong. Är liten till växten och är beroende av ett oerhört strukturerat försvarsspel.

Adam Larsson

Född: 1992-11-12 
Position: Back
Säsonger i NHL: 12 st
NHL Entry Draft: 2011, 1:a rundan, 4:e totalt av New Jersey Devils
Meriter: VM-guld, SM-silver, silver tv-pucken, JVM-brons, Lill-Strimmas Stipendium (bäste back i tv-pucken)
Klubbar: Seattle Kraken, Edmonton Oilers, New Jersey Devils, Albany Devils, Skellefteå AIK

Skellefteå-sonen Adam Larsson var en gång i tiden mer haussad än Victor Hedman och ansedd som nästa stora svenskback i fotspåren av bland andra Nicklas Lidström. Han draftades av New Jersey Devils 2011, som haft en tradition med stjärnbackar i Scott Stevens och Scott Niedermayer. Men i Devils stannade utvecklingen upp för tvåvägsbacken, och det var inte förrän han trejdades till Edmonton Oilers mot forne draftettan Taylor Hall sommaren 2016 som karriären åter tog fart. Säsongen 2019/20 kantades av flera jobbiga skador, men efter ett bra 2020/21 blev den högerfattade backen handplockad av Kraken varpå han skrev på ett treårskontrakt med nykomlingen och omgående utsågs till assisterande lagkapten.

Alexander Wennberg

Född: 1994-09-22 
Position: Center
Säsonger i NHL: 10 st
NHL Entry Draft: 2013, 1:a rundan, 14:e totalt av Columbus Blue Jackets
Meriter: 2 JVM-silver, U18-VM-silver, Årets junior i SHL
Klubbar: Seattle Kraken, Florida Panthers, Columbus Blue Jackets, Springfield Falcons, Frölunda HC, Djurgårdens IF

Assistkungen från Nacka, sydöst om centrala Stockholm, tog hand om centerplatsen i förstakedjan i Columbus Blue Jackets, när Ryan Johansen trejdades till Nashville Predators mot Seth Jones. Tyvärr hade Wennberg fyra tuffa år i Ohio, och var faktiskt helt utanför laget vid ett par tillfällen. Poängmässigt var säsongen 2016/17 hans klart bästa år och det var också då han skrev ett sexårskontrakt värt 29,4 fyra miljoner dollar. Stockholmaren blev under hösten 2020 utköpt av Blue Jackets och skrev istället på ett ettårskontrakt med Florida Panthers där han bland annat stod för 17 mål på 56 grundseriematcher, hans bästa notering i karriären. Noterades för -26 i plus/minus-statistiken under sitt första år med Kraken. Kvaliteten finns där, men frågan är om inte Wennberg har sett sina bästa år i hockeyns absoluta finrum.

Jordan Eberle

Född: 1990-05-15
Position: Högerforward
Säsonger i NHL: 12 st
NHL Entry Draft: 2008, 1:a rundan, 22:a totalt av Edmonton Oilers
Meriter: VM-guld, JVM-guld, JVM-silver
Klubbar: Seattle Kraken, New York Islanders, Edmonton Oilers, Oklahoma City Barons, Springfield Falcons, Regina Pats

Den tekniske ytterforwarden Jordan Eberle har bara fem gånger de 15 senaste säsongerna fått spela slutspel. Han spelade i ett dåligt Regina Pats sina två sista år som junior och trots att han gjorde 106 poäng på 57 matcher sista året, missade hockeylaget playoff. Han draftades av Edmonton Oilers där han fortsatte göra poäng men Oilers blev inte bättre. Till slut valde det kanadensiska laget att börja trada några av sina tidigare talanger, där Taylor Hall skickades till Newark och Eberle till Long Island. Eberle har fortsatt att göra sina poäng oavsett var ishockeyspelaren lirat. 2020/21 gjorde 32-åringen elva poäng på 19 slutspelsmatcher och var en stor anledning till Islanders framgång i slutspelet. Är numera Seattles kanske största affischnamn tillsammans med rookien Shane Wright. 

Spela på NHL på Oddset