Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Seattle Kraken

Äntligen! Delstaten Washington har väntat länge på ett NHL-lag och har nu fått Seattle Kraken. Hur går det för nykomlingen under debutsäsongen?
Här kan du spela på NHL

Läs mer om och spela på Seattle Kraken i NHL

Hemmaarena: Climate Pledge Arena
Division: Pacific Division
Stanley Cup-titlar: 0
Cap hit: 73,1 miljoner dollar
Coach: Dave Hakstol
Kända spelare: Adam Larsson, Philipp Grubauer, Jordan Eberle, Marcus Johansson, Alexander Wennberg, Mark Giordano

Seattle Kraken är det senaste expanionslaget i National Hockey League och gör inträde i ligan i samband med starten av säsongen 2021/2022. I december 2018 godkände NHL Seattle Hockey Partners förslag om att starta ett lag i staden och i Juli 2020 avslöjades organisationens namn och logotyp. Kraken blir det första professionella hockeylaget i Seattle sedan Seattle Totems, som huserade i Wester Hockey League senast 1975. Kraken, vars hemmaarena blir Climate Pledge Arena, ägs av Seattle Hockey Partners. Det är en organisation som bland annat startades av filmproducenten Jerry Bruckheimer som ligger bakom storfilmerna Flashdance, Top Gun och Armageddon. Tilltänkta ledande spelare under klubbens första NHL-säsong är Mark Giordano, Adam Larsson, Jordan Eberle, Philipp Grubauer och Marcus Johansson.  

Några av Seattles stjärnor

Philipp Grubauer 

Född: 1991-11-25

Position: Målvakt

Säsonger i NHL: 9

NHL Entry Draft: 2010, 4:e rundan, 112:a totalt av Washington Capitals

Meriter: 1 Stanley Cup, World Cup-silver, Memorial Cup (juniortitel Kanada)

Klubbar: Seattle Kraken, Colorado Avalanche, Washington Capitals, Hershey Bears, Reading Royals, South Carolina Stingrays, Kingston Frontenacs, Windsor Spitfires, Belleville Bulls, Starbulls Rosenheim  

 Tysken Philipp Grubauer lämnade hemlandet som 17-åring för att testa lyckan i den kanadensiska juniorligan OHL. Över i Nordamerika har den relativt kortväxta keepern tragglat sig fram via “brunkarligor” till Washington Capitals. Där krönte han sin sjätte och sista säsong med en Stanley Cup-titel som andramålvakt bakom Braden Holtby. Inför säsongen 2018/19 trejdades han till  Colorado Avalanche, och efter tre säsonger i Denver startar nu den tyska burväktaren ett nytt kapitel med Seattle Kraken. Under de senaste två åren har Grubauer drabbats hårt av skador och endast spelat 76 grundseriematcher. Har kapacitet att ta Seattle till slutspel om han får vara skadefri. 

Adam Larsson 

Född: 1992-11-12 

Position: Back

Säsonger i NHL: 11 st

NHL Entry Draft: 2011, 1:a rundan, 4:e totalt av New Jersey Devils

Meriter: VM-guld, SM-silver, silver tv-pucken, JVM-brons, Lill-Strimmas Stipendium (bäste back i tv-pucken)

Klubbar: Seattle Kraken, Edmonton Oilers, New Jersey Devils, Albany Devils, Skellefteå AIK

Skellefteå-sonen Adam Larsson var en gång i tiden mer haussad än Victor Hedman och ansedd som nästa stora svenskback i fotspåren av bland andra Nicklas Lidström. Han draftades av New Jersey Devils 2011, som haft en tradition med stjärnbackar i Scott Stevens och Scott Niedermayer. Men i Devils stannade utvecklingen upp för tvåvägsbacken, och det var inte förrän han trejdades till Edmonton Oilers mot forne draftettan Taylor Hall sommaren 2016 som karriären åter tog fart. Säsongen 20019/20 kantades av flera jobbiga skador, men efter ett bra fjolår blev den högerfattade backen handplockad av Kraken varpå han skrev på ett treårskontrakt med “nykomlingen”. 

Alexander Wennberg 

Född: 1994-09-22 

Position: Center

Säsonger i NHL: 9 st

NHL Entry Draft: 2013, 1:a rundan, 14:e totalt av Columbus Blue Jackets

Meriter: 2 JVM-silver, U18-VM-silver, Årets junior i SHL

Klubbar: Seattle Kraken, Florida Panthers, Columbus Blue Jackets, Springfield Falcons, Frölunda HC, Djurgårdens IF

Assistkungen från Nacka, sydöst om centrala Stockholm, tog hand om centerplatsen i förstakedjan i Columbus Blue Jackets, när Ryan Johansen trejdades till Nashville Predators mot Seth Jones. Tyvärr hade Wennberg fyra tuffa år i Ohio, och var faktiskt helt utanför laget vid ett par tillfällen. Poängmässigt var säsongen 2016/17 hans klart bästa år och det var också då han skrev ett sexårskontrakt värt 29,4 fyra miljoner dollar. Stockholmaren blev under hösten 2020 utköpt av Blue Jackets och skrev istället på ett ettårskontrakt med Florida Panthers där han bland annat stod för 17 mål på 56 grundseriematcher, hans bästa notering i karriären. Ska ses med stor chans att nypa en centerplats i någon av de två toppkedjorna i Seattle.

Marcus Johansson 

Född: 1990-10-06

Position: Center/vänsterforward

Säsonger i NHL: 12 st

NHL Entry Draft: 2009, 1:a rundan, 24:e totalt av Washington Capitals

Meriter: OS-silver, JVM-silver, JVM-brons, SM-guld, guld Ivan Hlinka Tournament, silver tv-pucken

Klubbar: Seattle Kraken, Minnesota Wild, Buffalo Sabres, Boston Bruins, New Jersey Devils, Washington Capitals, Hershey Bears, BIK Karlskoga, Färjestad BK, Skåre BK

När nästa generation (billiga) talanger knackade på dörren i Washington Capitals fick den anonyme, men ständigt presterande (och dyrare), Marcus Johansson, flytta på sig. Det är intressant att i det offensivt lagda Capitals var det bara storstjärnorna Alexander Ovechkin och Nicklas Bäckström som gjort fler poäng i laget när Johansson lämnade för New Jersey Devils. Efter två jobbiga år i Devils trejdades “MoJo” till Boston Bruins där han 2019/20 var en match från att få lyfta Stanley Cup-bucklan. Han kritade därefter på ett tvåårskontrakt värt nio miljoner dollar för Sabres, men det blev bara 60 matcher i Buffalo. Via en kort sejour i Minnesota Wild har Johansson snällt fått packa ihop hus och familj och dra vidare till Seattle, sitt sjätte NHL-lag.

Jordan Eberle

Född: 1990-05-15

Position: Högerforward

Säsonger i NHL: 11 st

NHL Entry Draft: 2008, 1:a rundan, 22:a totalt av Edmonton Oilers

Meriter: VM-guld, JVM-guld, JVM-silver

Klubbar: Seattle Kraken, New York Islanders, Edmonton Oilers, Oklahoma City Barons, Springfield Falcons, Regina Pats

Den tekniske ytterforwarden Jordan Eberle har bara fem gånger de 14 senaste säsongerna fått spela slutspel. Han spelade i ett dåligt Regina Pats sina två sista år som junior och trots att han gjorde 106 poäng på 57 matcher sista året, missade hockeylaget slutspel. Han draftades av Edmonton Oilers där han fortsatte göra poäng men Oilers blev inte bättre. Till slut valde Oilers att börja trada några av sina tidigare talanger, där Taylor Hall skickades till Newark och Eberle till Long Island. Eberle har fortsatt att göra sina poäng oavsett vart ishockeyspelaren har lirat. 2020/21 gjorde 31-åringen elva poäng på 19 slutspelsmatcher och var en stor anledning till Islanders framgång i slutspelet.

Till NHL-startsida

Här kan du spela på NHL