Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Under åren 2005-2010 hade klubben en svacka. Men i övrigt har St Louis Blues varit oerhört pålitligt när det gäller att ta sig till Stanley Cup-slutspel. Vad kan Blues göra denna säsong?
Spela på NHL

Läs mer om och spela på St Louis Blues i NHL

Fakta om St Louis Blues

Hemmaarena: Enterprise Center
Stanley Cup-titlar: 1 st 
Division: Central
Cap hit: 81,9 miljoner dollar
Coach: Craig Berube
Kända spelare: Brett Hull, Al MacInnis, Chris Pronger, Bernie Federko, Pavol Demitra, Curtis Joseph, Barret Jackman, Keith Tkachuk, Mike Liut, Alexander Steen

Innan säsongen 2018/19 hade St. Louis Blues som bäst tre raka Stanley Cup-finaler från slutet av 1960-talet. Men den som tittar noga ser att NHL satte alla expansionslag på samma halva inledningsvis, vilket innebar att Blues var bäst av de sämsta och sedan blev rätt så utspelade i finalerna. Man hade dock den legendariske Scotty Bowman som coach. Sedan dess blev det inte några fler finalframträdanden för Blues – fram till säsongen 2018/19. Då var “Noterna” illa ute en bit in i grundserien. Då trädde gurun Craig Berube in som huvudtränare och det som hände efter liknar mest en saga. Blues vann den sjunde och helt avgörande finalbataljen mot Boston och kunde alltså för första gången i ishockeyklubbens historia titulera sig som Stanley Cup-mästare. Har inte varit lika framgångsrika sista tre åren även om de nådde slutspel föregående säsong och slog ut Minnesota i den första rundan innan det blev respass mot Colorado.
Spela på NHL på Oddset

Spännande spelare i St. Louis Blues

Det finns inga superstjärnor i Blues, men en hel del duktiga hockeyspelare. I kassen knyter klubben förhoppning till att Jordan Binnington fortsätter visa vad han går för.  

Jordan Binnington

Född: 1993-07-11
Position: Målvakt
Säsonger i NHL: 5 st
NHL Entry Draft: 2011, 3:e rundan, 88:e totalt av St. Louis Blues
Meriter: Stanley Cup, OHL-titel
Klubbar: St. Louis Blues, San Antonio Rampage, Providence Bruins, Chicago Wolves, Kalamazoo Wings, Owen Sound Attack, Peoria Rivermen

Utan Jordan Binnington hade St. Louis Blues förmodligen inte ens gått till slutspel året de blev Stanley Cup-mästare. Så stor betydelse hade rookiemålvakten som numera även är odödlig för svaret på frågan huruvida han var nervös inför slutspelet och han tittade oförstående på reportern och retoriskt frågade “ser jag nervös ut?”. Binnington är förvisso 29 år gammal och draftades som femte målvakt 2011, men hade fram till inledningen på kalenderåret 2019 inte haft någon anmärkningsvärd karriär. Som senior arbetade han sig från ECHL, via AHL upp till NHL och hela vägen till Stanley Cup. Efter succén i slutspelet 2019 har Binnington haft svårt att leva upp till de högt ställda förväntningarna, men keepern skrev trots det ett nytt kontrakt med Blues som sträcker sig hela vägen fram till år 2027.

Justin Faulk

Född: 1992-03-20
Position: Back
Säsonger i NHL: 12 st
NHL Entry Draft: 2010, 2:a rundan, 37:e totalt av Carolina Hurricanes
Meriter: Collegemästare (NCAA), U18-VM-guld, VM-brons, JVM-brons
Klubbar: St. Louis Blues, Carolina Hurricanes, Charlotte Checkers, University of Minnesota-Duluth, USNTDP

Backen Justin Faulks trade till Stanley Cup-mästarna St. Louis Blues, sent inför säsongen 2019/20, var en kioskvältare. Faulk hade varit en av Carolina Hurricanes genomgående bästa hockeyspelare under sina åtta år i organisationen, men kunde inte komma överens om en kontraktsförlängning. Då tog Hurricanes det drastiska beslutet att trejda backen till Blues, som omedelbart fick ett sjuårskontrakt med klubben från Missouri. Efter två något svagare år med “Noterna” var Faulk strålande förra säsongen och en stor bidragande orsak till att Blues tog sig till den andra slutspelsrundan.

Vladimir Tarasenko

Född: 1991-12-13
Position: Högerforward
Säsonger i NHL: 10 st
NHL Entry Draft: 2010, 1:a rundan, 16:e totalt av St. Louis Blues
Meriter: Stanley Cup, VM-silver, JVM-guld, U18-VM-silver
Klubbar: St. Louis Blues, Ska St. Petersburg, Sibir Novosibirsk, Sibirske Snaipery Novosibirsk

Ryssen Vladimir Tarasenko hade sannolikt gått tidigare än nummer 16 i draften om det inte varit för att han är just från Ryssland. Talangen har varit omstridd, men NHL-klubbarna kände sig inte säkra på att ryska spelare skulle vilja, eller kunna, åka över till NHL vid den tiden. Tarasenko har dock valt NHL och varit en av hela ligans bästa målskyttar sedan genombrottet 2014/15. Den ryske snipern hade skadefyllda säsonger mellan 2019-2021 och lirade då bara 34 matcher i grundserien. Hockeyspelaren har uttryckt missnöje med hur klubbens hanterade hans jobbiga axelskada och bad bland annat om att få bli trejdad. Ingen annan organisation plockade dock upp ryssen under sommaren 2021. En Tarasenko som var nöjd och helt skadefri visade var skåpet skulle stå i fjol då han vann Blues interna poängliga med sina 82 pinnar den gångna säsongen. Det är låga odds på att han toppar den interna poängligan även denna säsong.

Ryan O’Reilly

Född: 1991-02-07
Position: Center
Säsonger i NHL: 13 st
NHL Entry Draft: 2009, 2:a rundan, 33:e totalt av Colorado Avalanche
Meriter: Stanley Cup-titel, 2 VM-guld, World Cup-titel, VM-silver, Conn Smythe Trophy, Lady Byng Trophy, Frank J. Selke Trophy
Klubbar: St. Louis Blues, Buffalo Sabres, Colorado Avalanche, Metallurg Magnitogorsk, Erie Otters

Ryan O´Reilly har haft en stabil NHL-karriär i sämre lag. Han hade inför slutspelet 2019 bara 13 playoffmatcher med i bagaget på tio säsonger i ligan. Men centern ledde Blues till klubbens första Stanley Cup någonsin och fick Conn Smythe Trophy som bevis på det. Har vunnit Stanley Cup, VM och även World Cup. Endast ett OS-guld saknas för att O'Reilly ska ta sig in i Triple Gold Club (OS-guld, Stanley Cup och VM-guld). Då NHL-spelarna inte fick medverka under spelen i Beijing får centern vänta på sin chans att ansluta sig till listan där bland annat Peter Forsberg, Henrik Zetterberg och Sidney Crosby syns.   

Spela på NHL på Oddset