St. Louis Blues

Läs mer om lagen i NHL.

Den som tittar efter framgångar för St. Louis Blues hittar tre raka Stanley Cup-finaler från slutet av 1960-talet. Men den som tittar noga ser att NHL satte alla expansionslag på samma halva inledningsvis, vilket innebar att Blues var bäst av de sämsta och sedan blev rätt så utspelade i finalerna. Man hade dock den legendariske Scotty Bowman som coach. Sedan dess har det inte blivit några fler finalframträdanden för Blues även om man periodvis haft bra lag, och under en vår även hade Wayne Gretzky i laget. Dagens Blues är ett bra lag, men förefaller sakna spets för att kunna utmana om Stanley Cup.

Hemmaarena: Scottrade Center
Stanley Cup-titlar: 0 st
Division: Central
Cap hit: 79,39 miljoner dollar
Coach: Craig Berube (interim)
Kända spelare: Brett Hull, Al MacInnis, Chris Pronger, Bernie Federko, Pavol Demitra, Curtis Joseph, Barret Jackman, Keith Tkachuk, Mike Liut

Spela på St. Louis Blues.

Några framstående spelare

Vladimir Tarasenko

Ryssen Vladimir Tarasenko hade sannolikt gått tidigare än nummer 16 i draften om det inte varit för att han är just från Ryssland. Talangen har varit oomstridd, men NHL-kubbarna kände sig inte säkra på att ryska spelare skulle vilja, eller kunna, åka över till NHL vid den tiden. Tarasenko har dock valt NHL och varit en av hela ligans bästa målskyttar sedan genombrottet 14/15. Bara Alexander Oveckhin har gjort fler mål än Tarasenko sedan dess.

Namn: Vladimir Tarasenko
Född: 1991-12-13
Position: Högerforward
Säsonger i NHL: 6 st
NHL Entry Draft: 2010, 1:a rundan, 16:e totalt av St. Louis Blues
Cap hit: 7,5 miljoner dollar
Meriter: VM-silver, JVM-guld, U18-VM-silver
Klubbar: St. Louis Blues, Ska St. Petersburg, Sibir Novosibirsk, Sibirske Snaipery Novosibirsk

Alexander Steen

Det tog ett antal år för Alexander att kliva ut ur pappa Thomas Steens NHL-skugga. Thomas Steen som räknas som en av Winnipeg Jets bästa spelare genom tiderna. Alexander draftades av Toronto Maple Leafs så att förväntningarna var höga är närmast en underdrift. Det är först efter trejden till St. Louis som Steen blommat ut till en ytterst potent NHL-spelare. Han har dock haft problem med att hålla sig skadefri under åren i NHL. Bara en enda gång har Alex Steen spelat alla matcher under en säsong.

Namn: Alexander Steen
Född: 1984-03-01
Position: Vänsterforward
Säsonger i NHL: 13 st
NHL Entry Draft: 2002, 1:a rundan, 24:e totalt av Toronto Maple Leafs
Cap hit: 5,75 miljoner dollar
Meriter: OS-silver, SM-guld, 2 J20-SM-guld, silver tv-pucken, Sven Tumbas Stipendium
Klubbar: St. Louis Blues, Toronto Maple Leafs, MODO Hockey, Frölunda Indians

Alex Pietrangelo

Namnet Pietrangelo är inte helt obekant i NHL. Alex är släkt med Frank Pietrangelo som gjort en av NHL:s mest klassiska räddningar någonsin (kallad the Save) och vann en Stanley Cup med Mario Lemieux i Pittsburgh Penguins. Alex har varit en stjärna vart han än spelat och är som kapten naturligtvis en nyckelspelare för Blues. Pietrangelo är också en av de som spelat mest i hela ligan sedan han slog igenom 2010. För vidare ett arv av skickliga backar i Blues historia och har varit med i diskussioner om Norris Trophy nästan alla sina år i NHL.

Namn: Alex Pietrangelo
Född: 1990-01-18
Position: Back
Säsonger i NHL: 8 st
NHL Entry Draft: 2008, 1:a rundan, 4:e totalt av St. Louis Blues
Cap hit: 6,5 miljoner dollar
Meriter: OS-guld, World Cup-titel, JVM-guld, JVM-silver, utsedd till bästa back vid både VM och JVM
Klubbar: St. Louis Blues, Peoria Rivermen, Barrie Colts, Niagara Icedogs

Spela på samtliga matcher i NHL här.

Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.