Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

St. Louis Blues 2023/2024

Under åren 2005-2010 hade klubben en svacka. Men i övrigt har St Louis Blues varit oerhört pålitligt när det gäller att ta sig till Stanley Cup-slutspel. Dock misslyckades man den gångna säsongen, och det ser jobbigt ut på förhand även nu!
Spela på NHL på Oddset

Läs mer om och spela på St Louis Blues i NHL

Fakta om St. Louis Blues

Hemmaarena: Enterprise Center
Stanley Cup-titlar: 1 st 
Division: Central
Cap hit: 83,1 miljoner dollar
Coach: Craig Berube
Kända spelare: Brett Hull, Al MacInnis, Chris Pronger, Bernie Federko, Pavol Demitra, Curtis Joseph, Barret Jackman, Keith Tkachuk, Mike Liut, Alexander Steen

Innan säsongen 2018/19 hade St. Louis Blues som bäst tre raka Stanley Cup-finaler från slutet av 1960-talet. Men den som tittar noga ser att NHL satte alla expansionslag på samma halva inledningsvis, vilket innebar att Blues var bäst av de sämsta och sedan blev rätt så utspelade i finalerna. Man hade dock den legendariske Scotty Bowman som coach. Sedan dess blev det inte några fler finalframträdanden för Blues – fram till säsongen 2018/19. “Noterna”var då illa ute en bit in i grundserien när gurun Craig Berube trädde in som huvudtränare. Det som hände efter liknar mest en saga. Blues vann den sjunde och helt avgörande finalbataljen mot Boston och kunde alltså för första gången i ishockeyklubbens historia titulera sig som Stanley Cup-mästare. Blues har inte varit lika framgångsrika sista fyra åren och nådde botten med slutspelsmissen i fjol. Nu gäller det för Jordan Kyrou och company att vända den mörka trenden.

Spela på NHL på Oddset

Spännande spelare i St. Louis Blues

Det finns inga superstjärnor i Blues, men en hel del duktiga hockeyspelare. I kassen knyter klubben förhoppning till att Jordan Binnington kan hitta tillbaka till storformen. Det lär behövas om det ska kunna bli slutspel.

Jordan Binnington

Född: 1993-07-11
Position: Målvakt
Säsonger i NHL: 6 st
NHL Entry Draft: 2011, 3:e rundan, 88:e totalt av St. Louis Blues
Meriter: Stanley Cup, OHL-titel
Klubbar: St. Louis Blues, San Antonio Rampage, Providence Bruins, Chicago Wolves, Kalamazoo Wings, Owen Sound Attack, Peoria Rivermen

Utan Jordan Binnington hade St. Louis Blues förmodligen inte ens gått till slutspel året de blev Stanley Cup-mästare. Så stor betydelse hade rookiemålvakten som numera även är odödlig för svaret på frågan huruvida han var nervös inför slutspelet och han tittade oförstående på reportern och retoriskt frågade “ser jag nervös ut?”. Binnington är förvisso 30 år gammal och draftades som femte målvakt 2011, men hade fram till inledningen på kalenderåret 2019 inte haft någon anmärkningsvärd karriär. Som senior arbetade han sig från ECHL, via AHL upp till NHL och hela vägen till Stanley Cup. Efter succén i slutspelet 2019 har Binnington haft svårt att leva upp till de högt ställda förväntningarna, men keepern skrev trots det ett nytt kontrakt med Blues som sträcker sig hela vägen fram till år 2027.

Justin Faulk

Född: 1992-03-20
Position: Back
Säsonger i NHL: 12 st
NHL Entry Draft: 2010, 2:a rundan, 37:e totalt av Carolina Hurricanes
Meriter: Collegemästare (NCAA), U18-VM-guld, VM-brons, JVM-brons
Klubbar: St. Louis Blues, Carolina Hurricanes, Charlotte Checkers, University of Minnesota-Duluth, USNTDP

Backen Justin Faulks trejd till Stanley Cup-mästarna St. Louis Blues, sent inför säsongen 2019/20, var en kioskvältare. Faulk hade varit en av Carolina Hurricanes genomgående bästa hockeyspelare under sina åtta år i organisationen, men kunde inte komma överens om en kontraktsförlängning. Då tog Hurricanes det drastiska beslutet att trejda backen till Blues, som omedelbart fick ett sjuårskontrakt med klubben från Missouri. Efter två något svagare år med “Noterna” var Faulk strålande för två säsonger sedan och en stor bidragande orsak till att Blues tog sig till den andra slutspelsrundan. Den puckskicklige herren noterades för poängbästa i fjol, men det överskuggades av en mörk säsong för laget i stort.

Robert Thomas

Född: 1999-07-02
Position: Center
Säsonger i NHL: 6 st
NHL Entry Draft: 2017, 1:a rundan, 20:e totalt av St. Louis Blues
Meriter: Stanley Cup, JVM-guld, 2 OHL-titlar, MVP OHL-sluspelet
Klubbar: St. Louis Blues, Hamilton Bulldogs, London Knights

Det har skett ett generationsskifte hos St. Louis sedan klubben vann Stanley Cup 2019. Robert Thomas var visserligen med i Blues mästarlag, men det var under hans rookieår och Thomas lirade mestadels andrafiol i någon av de lägre rankade formationerna. Den högerfattade kanadensaren har tagit stora steg sedan dess och exempelvis haft ett snitt på omkring en poäng per match sista två åren i ett mediokert Blues. Thomas är en avig center med en otroligt fin blick för spelet och har, trots han endast är 24 år gammal, en gedigen meritlista som utöver en Stanley Cup bland annat innehåller ett JVM-guld samt dubbla OHL-titlar.

Jordan Kyrou

Född: 1998-05-05
Position: Forward/Center
Säsonger i NHL: 4
NHL Entry Draft: 2016, 2:a rundan, 35:a totalt av St. Louis Blues 
Meriter: JVM-guld, MVP OHL
Klubbar: St. Louis Blues, San Antonio Rampage, Chicago Wolves, Sarnia Sting

St. Louis har säkrat klubbens stjärnforward Jordan Kyrou till och med säsongen 2030/31. Blues gjorde uppenbarligen ett fynd när man tingade Kyrou så sent som i andra rundan i draften 2016. Den oerhört tekniska kanadicken, som bland annat ståtar med ett JVM-guld på CV:t, hade visserligen svårt att färga i NHL under dennes första två år som proffs, men har nu blommat ut till ett poängmakare av högsta rang. Jordan vann den interna poängligan i fjol och spelar oftast ihop med parhästen Robert Thomas. Är precis som nämnda Thomas kontrakterad till och med 2031. Noterbart är att båda tjänar exakt lika mycket, strax över åtta miljoner dollar om året.  

Jakub Vrána

Född: 1996-02-28
Position: Forward
Säsonger i NHL: 7
NHL Entry Draft: 2014, 1:a rundan, 13:e totalt av Washington Capitals
Meriter: Stanley Cup, VM-brons, U18 VM-silver
Klubbar: St. Louis Blues, Detroit Red Wings, Washington Capitals, Hershey Bears, Linköping

Jakob Vrána är född i Prag och fostrad i HC Letci Letnani, men flyttade till Sverige och Linköping redan som 15-åring för att satsa på sin ishockey. Den tjeckiske forwarden var redan då enormt talangfull och dominerade i såväl U16 som J18-laget, där han bland annat spelade tillsammans med Floridas Gustav Forsling. Hans defensiva egenskaper behövde dock slipas till, något Washington Capitals höll med om och därför valde att ge Jakub några säsonger i SHL. Väl på plats i den amerikanska huvudstaden varvade Vrána höga toppar med djupa dalar. Han var dock en viktig kugge i slutspelet 2018 när Capitals vann Stanley Cup. 27-åringens karriär har kantats av en del strul vid sidan av isen, men flytten till St.Louis verkar ha gjort honom gott. Vrána gjorde tio mål på endast 20 matcher i fjol.

Spela på NHL på Oddset