Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

St. Louis Blues

Läs mer om lagen i NHL.

Innan fjolåret hade St. Louis Blues som bäst tre raka Stanley Cup-finaler från slutet av 1960-talet. Men den som tittar noga ser att NHL satte alla expansionslag på samma halva inledningsvis, vilket innebar att Blues var bäst av de sämsta och sedan blev rätt så utspelade i finalerna. Man hade dock den legendariske Scotty Bowman som coach. Sedan dess hade det inte blivit några fler finalframträdanden för Blues fram till förra säsongen där alltså klubben var riktigt illa ute en bit in i grundserien. Då trädde gurun Craig Berube in som huvudtränare och det som hände efter liknar mest en saga. Blues vann den sjunde och helt avgörande bataljen mot Boston och kunde alltså för första gången i klubbens historia titulera sig som Stanley Cup-mästare. 

Hemmaarena: Enterprise Center
Stanley Cup-titlar: 1 st 
Division: Central
Cap hit: 81 miljoner dollar
Coach: Craig Berube
Kända spelare: Brett Hull, Al MacInnis, Chris Pronger, Bernie Federko, Pavol Demitra, Curtis Joseph, Barret Jackman, Keith Tkachuk, Mike Liut

Spela på St. Louis Blues.

Några framstående spelare

Jordan Binnington  

Född: 1993-07-11 
Position: Målvakt 
Säsonger i NHL: 1 st 
NHL Entry Draft: 2011, 3:e rundan, 88:e totalt av St. Louis Blues 
Meriter: Stanley Cup, OHL-titel 
Klubbar: St. Louis Blues, San Antonio Rampage, Providence Bruins, Chicago Wolves, Kalamazoo Wings, Owen Sound Attack, Peoria Rivermen 

Utan Jordan Binnington hade St. Louis Blues förmodligen inte ens gått till slutspel året man blev Stanley Cup-mästare. Så stor betydelse hade rookiemålvakten som numera även är odödlig för svaret på frågan huruvida han var nervös inför slutspelet och han tittade oförstående på reportern och retoriskt frågade “ser jag nervös ut?”. Binnington är förvisso 26 år gammal och draftades som femte målvakt 2011, men hade fram till inledningen på kalenderåret 2019 inte haft någon anmärkningsvärd karriär. Som senior arbetade han sig från ECHL, via AHL upp till NHL och hela vägen till Stanley Cup. 

Vladimir Tarasenko  

Född: 1991-12-13 
Position: Högerforward 
Säsonger i NHL: 8 st 
NHL Entry Draft: 2010, 1:a rundan, 16:e totalt av St. Louis Blues 
Meriter: Stanley Cup, VM-silver, JVM-guld, U18-VM-silver 
Klubbar: St. Louis Blues, Ska St. Petersburg, Sibir Novosibirsk, Sibirske Snaipery Novosibirsk 

Ryssen Vladimir Tarasenko hade sannolikt gått tidigare än nummer 16 i draften om det inte varit för att han är just från Ryssland. Talangen har varit oomstridd, men NHL-klubbarna kände sig inte säkra på att ryska spelare skulle vilja, eller kunna, att åka över till NHL vid den tiden. Tarasenko har dock valt NHL och varit en av hela ligans bästa målskyttar sedan genombrottet 2014/15. Bara Alexander Oveckhin och John Tavares har gjort fler mål än Tarasenko sedan dess. Ett bet på att Tarasenko återigen håller sig högt uppe i skytteligan säsongen 2019/20 skulle inte erbjuda speciellt höga odds.

Alexander Steen  

Född: 1984-03-01 
Position: Vänsterforward 
Säsonger i NHL: 15 st 
NHL Entry Draft: 2002, 1:a rundan, 24:e totalt av Toronto Maple Leafs 
Meriter: Stanley Cup, OS-silver, SM-guld, 2 J20-SM-guld, silver tv-pucken, Sven Tumbas Stipendium 
Klubbar: St. Louis Blues, Toronto Maple Leafs, MODO Hockey, Frölunda Indians 

Det tog ett antal år för Alexander att kliva ut ur pappa Thomas Steens NHL-skugga. Thomas Steen som räknas som en av Winnipeg Jets bästa spelare genom tiderna. Alexander draftades av Toronto Maple Leafs så att förväntningarna var höga är närmast en underdrift. Det är först efter trejden till St. Louis som Steen blommat ut till en ytterst potent NHL-spelare. Han har dock haft problem med att hålla sig skadefri under åren i NHL. Bara en enda gång har Alex Steen spelat alla matcher under en säsong. 

Alex Pietrangelo  

Född: 1990-01-18 
Position: Back 
Säsonger i NHL: 10 st 
NHL Entry Draft: 2008, 1:a rundan, 4:e totalt av St. Louis Blues 
Meriter: Stanley Cup, OS-guld, World Cup-titel, JVM-guld, JVM-silver, utsedd till bästa back vid både VM och JVM 
Klubbar: St. Louis Blues, Peoria Rivermen, Barrie Colts, Niagara Icedogs 

Namnet Pietrangelo är inte helt obekant i NHL. Alex är släkt med Frank Pietrangelo som gjort en av NHL:s mest klassiska räddningar någonsin (kallad the Save) och vann en Stanley Cup med Mario Lemieux i Pittsburgh Penguins. Alex har varit en stjärna vart han än spelat och är som kapten naturligtvis en nyckelspelare för Blues. Pietrangelo är också en av de hockeyspelare som spelat mest i hela ligan sedan han slog igenom 2010. För vidare ett arv av skickliga backar i Blues historia och har varit med i diskussioner om Norris Trophy nästan alla sina år i NHL. Har varit kapten för Blues sedan 2016. 

Ryan O’Reilly  

Född: 1991-02-07 
Position: Center 
Säsonger i NHL: 10 st 
NHL Entry Draft: 2009, 2:a rundan, 33:e totalt av Colorado Avalanche 
Meriter: Stanley Cup-titel, 2 VM-guld, World Cup-titel, VM-silver, Conn Smythe Trophy, Lady Byng Trophy, Frank J. Selke Trophy 
Klubbar: St. Louis Blues, Buffalo Sabres, Colorado Avalanche, Metallurg Magnitogorsk, Erie Otters 

Ryan O´Reilly har haft en stabil NHL-karriär i sämre lag. Han hade inför slutspelet 2019 bara 13 playoffmatcher med i bagaget på tio säsonger i ligan. Men centern ledde Blues till klubbens första Stanley Cup någonsin och fick Conn Smythe Trophy som bevis på det. Har vunnit Stanley Cup, VM och även World Cup, vilket under hans karriär lär vara så nära Triple Gold Club O´Reilly lär komma då NHL-proffsen troligen inte kommer att spela OS under resten av kanadensarens karriär. 

Justin Faulk  

Född: 1992-03-20 
Position: Back 
Säsonger i NHL: 9 st 
NHL Entry Draft: 2010, 2:a rundan, 37:e totalt av Carolina Hurricanes 
Meriter: Collegemästare (NCAA), U18-VM-guld, VM-brons, JVM-brons 
Klubbar: Carolina Hurricanes, Charlotte Checkers, University of Minnesota-Duluth, USNTDP 

Backen Justin Faulks trade till Stanley Cup-mästarna St. Louis Blues, sent inför säsongen 2019/20, var en kioskvältare. Faulk hade varit Carolina Hurricanes genomgående bästa offensiva spelare under sina nio år i klubben, men kunde inte komma överens om en kontraktsförlängning. Då tog Hurricanes det drastiska beslutet att trejda backen till Blues, som omedelbart skrev ett sjuårskontrakt med St. Louis. Kommer sannolikt avlasta kapten Alex Pietrangelo poängmässigt framöver i Blues. 
 

Spela på samtliga matcher i NHL här.
Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.