Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Toronto Maple Leafs

Läs mer om lagen i NHL.

Toronto Maple Leafs är NHL:s viktigaste – och mest hånade – organisation. Leafs omsätter klart mest av alla klubbar i NHL och har flera gånger inofficiellt stoppat andra klubbar från att expandera i Ontario. Men Leafs har också hånats för att man inte vunnit Stanley Cup sedan expansionen 1967, då dessutom med NHL:s äldsta trupp någonsin. Faktum är att Leafs inte ens spelat final sedan dess, trots flera klassiska spelare som svenskarna Börje Salming och Mats Sundin. På 1970-talet sattes också ett poängrekord av en Torontospelare som Wayne Gretzky aldrig lyckades slå. I februari 1976 gjorde Darryl Sittler tio poäng i en enda match (6+4). Gretzky gjorde som mest åtta poäng i en enskild match, om än vid flera tillfällen. Leafs har ett lag byggt för succé. Är det så äntligen dags i år?

Hemmaarena: Scotiabank Arena
Stanley Cup-titlar: 13 st
Division: Atlantic
Cap hit: 95,3 miljoner dollar
Coach: Mike Babcock
Kända spelare: Börje Salming, Mats Sundin, Johnny Bower, Doug Gilmour, Tim Horton, Felix Potvin, Tie Domi, Tiger Williams, Red Kelly, George Armstrong

Spela på Toronto Maple Leafs.

Några framstående spelare

John Tavares  

Född: 1990-09-20 
Position: Center 
Säsonger i NHL: 10 st 
NHL Entry Draft: 2009, 1:a rundan, 1:a totalt av New York Islanders 
Meriter: OS-guld, VM-guld, World Cup-titel, Spengler Cup-titel, 2 JVM-guld, OHL:s bäste spelare (Red Tilson Award), Årets spelare i de kanadensiska juniorligorna 
Klubbar: Toronto Maple Leafs, New York Islanders, London Knights, Oshawa Generals 

Förstavalet från draften 2009 valde, efter nio säsonger i New York Islanders, att lämna Long Island för klubben han drömde om att få spela för som barn, Toronto Maple Leafs. Centern har varit en exceptionell talang ända sedan tidiga tonåren men har faktiskt bara nått framgångar med landslaget Team Canada och inte sina klubblag. Kommer att vara en av NHL:s bäst betalda spelare till 2025. 

William Nylander  

Född: 1996-05-01 
Position: Ytterforward, center 
Säsonger i NHL: 5 st 
NHL Entry Draft: 2014, 1:a rundan, 8:a totalt av Tornoto Maple Leafs 
Meriter: VM-guld, ishockey-VM MVP 2017 
Klubbar: Toronto Maple Leafs, Toronto Marlies, MODO, Södertälje SK, Rögle BK 

Den som sett William Nylander spela kommer som regel ihåg honom. Kanske i en båge runt egen blå linje med pucken tejpad på klubban och sedan rundar han motståndare efter motståndare innan han avslutar med ett fint mål eller assist. Både William, och lillebror Alexander, verkar ha ärvt pappa Michael Nylanders extrema klubbteknik och spelförståelse. Det som behöver bli bättre för 23-åringen, och som ofta kommer med stigande ålder, är jämnheten. Har skrivit på ett långt kontrakt med original six-klubben och väntas vara en nyckelspelare för Börje Salmings och Mats Sundins gamla lag i flera år framöver. 

Auston Matthews  

Född: 1997-09-17 
Position: Center 
Säsonger i NHL: 4 st 
NHL Entry Draft: 2016, 1:a rundan, 1:a totalt av Toronto Maple Leafs 
Meriter: JVM-brons, U18-VM-guld, Calder Trophy 
Klubbar: Toronto Maple Leafs, ZSC Lions, USNTDP 

Amerikanen Auston Matthews är ett av NHL:s mest anonyma förstaval i draften någonsin. Han valde dessutom en okonventionell väg för ishockeyspelare i och med att han lämnade Nordamerika för att spela seniorhockey i Schweiz under sitt draftår. På isen är Matthews dock allt annat än anonym. Han slog igenom direkt genom att bli förste rookie att göra fyra(!) mål i sin första NHL-match. Han är den Toronto-rookie som gjort flest mål under en säsong i NHL och dito för USA-födda spelare. Auston Matthews är också ett resultat av hur ishockeyn växt i USA de senaste 25 åren. Filmen the Mighty Ducks (med koppling till NHL-laget Ducks) gjorde ett intryck på Matthews som ung och han är som bekant uppvuxen i Arizona, där Coyotes funnits sedan Auston föddes.  

Jason Spezza  

Född: 1983-06-13 
Position: Center 
Säsonger i NHL: 17 st 
NHL Entry Draft: 2001, 1:a rundan, 2:a totalt av Ottawa Senators 
Meriter: VM-guld, VM-silver, JVM-silver, 2 JVM-brons, AHL-MVP, Spengler Cup-vinnare 
Klubbar: Toronto Maple Leafs, Dallas Stars, Ottawa Senators, Binghamton Senators, Rapperswil-Jona 

Redan som 15-åring nämndes Jason Spezza i samma andetag som spelare som Sidney Crosby och Connor McDavid senare skulle, som the Next One i Kanada. Spezza har förvisso inte nått Crosbys höjder men har gjort flest poäng i sin draftårgång och varit förstecenter större delen av sin karriär. Så ingen skugga ska falla över Spezza för att han inte kunde fortsätta med poängsnittet han höll som 15-åring när han gjorde 114 poäng på 54 matcher 1998. I Toronto Maple Leafs blir han en viktig mentor för spelare som Auston Matthews och Mitch Marner. 

Mitchell Marner  

Född: 1997-05-05 
Position: Högerforward 
Säsonger i NHL: 3 st 
NHL Entry Draft: 2015, 1:a rundan, 4:a totalt av Toronto Maple Leafs 
Meriter: VM-silver, Memorial Cup, Hlinka Gretzky Cup 
Klubbar: Toronto Maple Leafs, London Knights 

Mitch Marner valde rätt år att göra sin bästa säsong i karriären. 22-åringen gjorde 94 poäng på 82 matcher sista året på sitt billiga rookiekontrakt och blev sommaren 2019 rikligt kompenserad för de sex kommande åren. År 2016 var han en dominant i den kanadensiska juniorishockeyn när han ledde sitt London Knights till mästartiteln Memorial Cup och fick ett antal individuella priser på köpet. MVP, årets spelare, poängkung med mera. Marner har också spelat VM för Team Canada och vunnit ett silver. 
 

Spela på samtliga matcher i NHL här.
Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.