Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Den allra största hockeystaden i Nordamerika är onekligen Toronto. Intresset för stadens Maple Leafs är skyhögt – och spelarna verkar känna av pressen emellanåt. Nytt försök nu att försöka knipa Stanley Cup-bucklan!
Spela på NHL

Läs mer om och spela på Toronto Maple Leafs i NHL

Fakta om Toronto Maple Leafs

Hemmaarena: Scotiabank Arena
Stanley Cup-titlar: 13 st
Division: Atlantic
Cap hit: 84 miljoner dollar
Coach: Sheldon Keefe
Kända spelare: Börje Salming, Mats Sundin, Johnny Bower, Doug Gilmour, Tim Horton, Felix Potvin, Tie Domi, Tiger Williams, Red Kelly, George Armstrong

Toronto Maple Leafs är NHL:s viktigaste – och mest hånade – organisation. Leafs omsätter klart mest av alla hockeyklubbar i NHL och har flera gånger inofficiellt stoppat andra klubbar från att expandera i Ontario. Men Leafs har också hånats för att man inte vunnit Stanley Cup sedan expansionen 1967, då dessutom med NHL:s äldsta trupp någonsin. Faktum är att Leafs inte ens spelat final sedan dess, trots flera klassiska spelare som svenskarna Börje Salming och Mats Sundin. På 1970-talet sattes också ett poängrekord av en Toronto-spelare som Wayne Gretzky aldrig lyckades slå. I februari 1976 gjorde Darryl Sittler tio poäng i en enda match (6+4). Gretzky gjorde som mest åtta poäng i en enskild match, om än vid flera tillfällen. Maple Leafs förfogar över ett av ligans bästa lag på pappret, men har inte klarat av pressen i Stanley Cup-slutspelet. Möjligen att det kan vara värt ett bet på “Lönnlöven” som konferensmästare 2022/23.
 
Spela på NHL på Oddset

Spännande spelare i Toronto Maple Leafs

Det är på forwardssidan som Toronto har det väldigt bra förspänt. Det vimlar av vassa spelare här med Auston Matthews i spetsen. Frågetecknen finns på målvaktssidan och bland backarna.

John Tavares

Född: 1990-09-20
Position: Center
Säsonger i NHL: 13 st
NHL Entry Draft: 2009, 1:a rundan, 1:a totalt av New York Islanders
Meriter: OS-guld, VM-guld, World Cup-titel, Spengler Cup-titel, 2 JVM-guld, OHL:s bäste spelare (Red Tilson Award), Årets spelare i de kanadensiska juniorligorna
Klubbar: Toronto Maple Leafs, New York Islanders, London Knights, Oshawa Generals

Förstavalet från draften 2009 valde, efter nio säsonger i New York Islanders, att lämna Long Island för ishockeyklubben han drömde om att få spela för som barn, Toronto Maple Leafs. Centern har varit en exceptionell talang ända sedan tidiga tonåren men har faktiskt bara nått framgångar med Team Canada och inte sina klubblag. Kommer att vara en av NHL:s bäst betalda spelare till 2025. Kliver in på sin fjärde säsong som lagkapten för “Lönnlöven” från hockeyns mecka. Frågan är om han kan leda dem till en efterlängtad Stanley Cup-titel?

William Nylander

Född: 1996-05-01
Position: Center/forward
Säsonger i NHL: 8 st
NHL Entry Draft: 2014, 1:a rundan, 8:a totalt av Toronto Maple Leafs
Meriter: VM-guld, ishockey-VM MVP 2017
Klubbar: Toronto Maple Leafs, Toronto Marlies, MODO, Södertälje SK, Rögle BK

Den som sett William Nylander spela kommer som regel ihåg honom. Kanske i en båge runt egen blå linje med pucken tejpad på klubban och sedan rundar teknikern motståndare efter motståndare innan han avslutar med ett fint mål eller assist. Både William, och lillebror Alexander, verkar ha ärvt pappa Michael Nylanders extrema klubbteknik och spelförståelse. Det som behöver bli bättre för 26-åringen, och som ofta kommer med stigande ålder, är jämnheten. Har ett kontrakt som sträcker sig till och med säsongen 2023/24 med Original Six-klubben och har varit en nyckelspelare för Börje Salmings och Mats Sundins gamla lag under de senaste två åren. Har vunnit VM-guld med Tre Kronor och brukar oftast ställa upp när förbundskaptenerna hör av sig.

Auston Matthews

Född: 1997-09-17
Position: Center
Säsonger i NHL: 7 st
NHL Entry Draft: 2016, 1:a rundan, 1:a totalt av Toronto Maple Leafs
Meriter: JVM-brons, U18-VM-guld, Calder Trophy, 2 Maurice Richard Trophies 
Klubbar: Toronto Maple Leafs, ZSC Lions, USNTDP

Amerikanen Auston Matthews är ett av NHL:s mest anonyma förstaval i draften någonsin. Han valde dessutom en okonventionell väg för ishockeyspelare i och med att han lämnade Nordamerika för att spela seniorhockey i Schweiz under sitt draftår. På isen är Matthews dock allt annat än anonym. Han slog igenom direkt genom att bli förste rookie att göra fyra(!) mål i sin första NHL-match. Han är den Toronto-rookie som gjort flest mål under en säsong i NHL och dito för USA-födda spelare. Auston Matthews är också ett resultat av hur ishockeyn växt i USA de senaste 30 åren. Filmen the Mighty Ducks (med koppling till NHL-laget Ducks) gjorde ett intryck på Matthews 
som ung och han är som bekant uppvuxen i Arizona, där Coyotes funnits sedan Auston föddes. 2019/20 blev amerikanen den fjärde genom alla tider att göra mål i fyra raka säsongspremiärer och under de senaste två säsongerna har 25-åringen gjort flest mål i NHL:s grundserie.

Mitchell Marner

Född: 1997-05-05
Position: Forward
Säsonger i NHL: 7 st
NHL Entry Draft: 2015, 1:a rundan, 4:a totalt av Toronto Maple Leafs
Meriter: VM-silver, Memorial Cup, Hlinka Gretzky Cup
Klubbar: Toronto Maple Leafs, London Knights

Mitch Marner valde rätt år att göra sin till den tidpunkten bästa säsong i karriären. 25-åringen gjorde 94 poäng på 82 matcher sista året på sitt billiga rookiekontrakt och blev sommaren 2019 rikligt kompenserad för de sex kommande åren. År 2016 var han dominant i den kanadensiska juniorishockeyn när han ledde sitt London Knights till mästartiteln Memorial Cup och fick ett antal individuella priser på köpet. MVP, årets spelare, poängkung med mera. Marner har också spelat Hockey-VM för Team Canada och vunnit ett silver. Har sett till de senaste fyra åren snittat en bra bit över en poäng per match i grundserien för att sedan hamna under radarn i slutspelet. Är det månne dags för speedkulan att ta nästa kliv och även leverera postseason nu?

Spela på NHL på Oddset