Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Toronto Maple Leafs 2023/2024

Den allra största hockeystaden i Nordamerika är onekligen Toronto. Intresset för stadens Maple Leafs är skyhögt – och spelarna verkar känna av pressen emellanåt. Nytt försök nu att försöka knipa Stanley Cup-bucklan!
Spela på NHL på Oddset

Läs mer om och spela på Toronto Maple Leafs i NHL

Fakta om Toronto Maple Leafs

Hemmaarena: Scotiabank Arena
Stanley Cup-titlar: 13 st
Division: Atlantic
Cap hit: 94,3 miljoner dollar
Coach: Sheldon Keefe
Kända spelare: Börje Salming, Mats Sundin, Johnny Bower, Doug Gilmour, Tim Horton, Felix Potvin, Tie Domi, Tiger Williams, Red Kelly, George Armstrong

Toronto Maple Leafs är NHL:s viktigaste – och mest hånade – organisation. Leafs omsätter klart mest av alla hockeyklubbar i NHL och har flera gånger inofficiellt stoppat andra klubbar från att expandera i Ontario. Men Leafs har också hånats för att man inte vunnit Stanley Cup sedan expansionen 1967, då dessutom med NHL:s äldsta trupp någonsin. Faktum är att Leafs inte ens spelat final sedan dess, trots flera klassiska spelare som svenskarna Börje Salming och Mats Sundin. På 1970-talet sattes också ett poängrekord av en Toronto-spelare som Wayne Gretzky aldrig lyckades slå. I februari 1976 gjorde Darryl Sittler tio poäng i en enda match (6+4). Gretzky gjorde som mest åtta poäng i en enskild match, om än vid flera tillfällen. Maple Leafs förfogar över ett av ligans bästa lag på pappret, men kunde inte heller den gångna säsongen få ut den enorma kapaciteten i slutspelet. Kan detta vara säsongen då “Lönnlöven” förverkligar potentialen?

Spela på NHL på Oddset

Spännande spelare i Toronto Maple Leafs

Det är på forwardssidan som Toronto har det väldigt bra förspänt. Det vimlar av vassa spelare här med Auston Matthews i spetsen. Frågetecknen finns på målvaktssidan och spetsen bland backarna.

John Tavares

Född: 1990-09-20
Position: Center
Säsonger i NHL: 14 st
NHL Entry Draft: 2009, 1:a rundan, 1:a totalt av New York Islanders
Meriter: OS-guld, VM-guld, World Cup-titel, Spengler Cup-titel, 2 JVM-guld, OHL:s bäste spelare (Red Tilson Award), Årets spelare i de kanadensiska juniorligorna
Klubbar: Toronto Maple Leafs, New York Islanders, London Knights, Oshawa Generals

Förstavalet från draften 2009 valde, efter nio säsonger i New York Islanders, att lämna Long Island för ishockeyklubben han drömde om att få spela för som barn, Toronto Maple Leafs. Centern har varit en exceptionell talang ända sedan tidiga tonåren men har faktiskt bara nått framgångar med Team Canada och inte sina klubblag. Kommer att vara en av NHL:s bäst betalda hockeyspelare till 2025. Kliver in på sin femte säsong som lagkapten för “Lönnlöven” från hockeyns mecka. Frågan är om han kan leda dem till en efterlängtad Stanley Cup-titel?

William Nylander

Född: 1996-05-01
Position: Center/forward
Säsonger i NHL: 9 st
NHL Entry Draft: 2014, 1:a rundan, 8:a totalt av Toronto Maple Leafs
Meriter: VM-guld, ishockey-VM MVP 2017
Klubbar: Toronto Maple Leafs, Toronto Marlies, MODO, Södertälje SK, Rögle BK

Den som sett William Nylander spela kommer som regel ihåg honom. Kanske i en båge runt egen blå linje med pucken tejpad på klubban och sedan rundar teknikern motståndare efter motståndare innan han avslutar med ett fint mål eller assist. Både William, och lillebror Alexander, verkar ha ärvt pappa Michael Nylanders extrema klubbteknik och spelförståelse. Det som behöver bli bättre för 27-åringen, och som ofta kommer med stigande ålder, är jämnheten. Han har ett kontrakt som sträcker sig över kommande säsong med Original Six-klubben och har varit en nyckelspelare för Börje Salmings och Mats Sundins gamla lag under de senaste tre åren. "Lill-Nyllet" har vunnit VM-guld med Tre Kronor och brukar oftast ställa upp när förbundskaptenerna hör av sig.

Auston Matthews

Född: 1997-09-17
Position: Center
Säsonger i NHL: 7 st
NHL Entry Draft: 2016, 1:a rundan, 1:a totalt av Toronto Maple Leafs
Meriter: JVM-brons, U18-VM-guld, Calder Trophy, 2 Maurice Richard Trophies 
Klubbar: Toronto Maple Leafs, ZSC Lions, USNTDP

Amerikanen Auston Matthews är ett av NHL:s mest anonyma förstaval i draften någonsin. Han valde dessutom en okonventionell väg för ishockeyspelare i och med att han lämnade Nordamerika för att spela seniorhockey i Schweiz under sitt draftår. På isen är Matthews dock allt annat än anonym. Han slog igenom direkt genom att bli förste rookie att göra fyra(!) mål i sin första NHL-match. Han är den Toronto-rookie som gjort flest mål under en säsong i NHL och dito för USA-födda spelare. Auston Matthews är också ett resultat av hur ishockeyn växt i USA de senaste 30 åren. Filmen The Mighty Ducks (med koppling till NHL-laget Ducks) gjorde ett intryck på Matthews 
som ung och han är som bekant uppvuxen i Arizona, där Coyotes funnits sedan Auston föddes. 2019/20 blev amerikanen den fjärde genom alla tider att göra mål i fyra raka säsongspremiärer och inför säsongen belönades han med ett historiskt kontrakt som gör honom till NHL:s bäst betalde spelare med 13,25 miljoner dollar årligen.

Mitchell Marner

Född: 1997-05-05 
Position: Forward
Säsonger i NHL: 7 st
NHL Entry Draft: 2015, 1:a rundan, 4:a totalt av Toronto Maple Leafs
Meriter: VM-silver, Memorial Cup, Hlinka Gretzky Cup
Klubbar: Toronto Maple Leafs, London Knights

Mitch Marner valde rätt år att göra sin till den tidpunkten bästa säsong i karriären. 26-åringen gjorde 94 poäng på 82 matcher sista året på sitt billiga rookiekontrakt och blev sommaren 2019 rikligt kompenserad för de sex kommande åren. År 2016 var han dominant i den kanadensiska juniorishockeyn när han ledde sitt London Knights till mästartiteln Memorial Cup och fick ett antal individuella priser på köpet. MVP, årets spelare, poängkung med mera. Marner har också spelat Hockey-VM för Team Canada och vunnit ett silver. Har de senaste fem åren snittat en bra bit över en poäng per match i grundserien. Under det gångna slutspelet steppade speedkulan för första gången fram och visade att han kan leverera när det gäller som mest.

John Klingberg

Född: 1992-08-14 
Position: Back
Säsonger i NHL: 9 st
NHL Entry Draft: 2010, 5:e rundan, 131:e totalt av Dallas Stars
Meriter: 2 VM-guld, SM-guld, JVM-guld, SM-guld J20, VM:s bästa back
Klubbar: Toronto Maple Leafs, Anaheim Ducks, Dallas Stars, Texas Stars, Frölunda HC, Skellefteå AIK, Jokerit, Kiekko-Vantaa, Borås HC

Göteborgaren John Klingberg är en lightvariant av den tidigare Frölundaspelaren Erik Karlsson. Klingberg har inte fått samma erkännande som Karlsson, trots att bara ett fåtal av backarna i NHL gjort fler poäng, sedan Klingberg slog igenom i ligan. Oavsett var Klingberg en nyckelspelare för Dallas Stars under en lång period och en stor bidragande orsak till att de gick hela vägen till Stanley Cup-final i bubblan 2020. Säsongen 2017/18 är Klingbergs hittills bästa rent poängmässigt då han noterades för 67 poäng i grundserien. Lerum-produkten var helt magnifik i slutspelet 2019/20 och svarade för 21 poäng på 26 matcher, men tvingades trots det se sin landsnamn Victor Hedman lyfta både Lord Stanley och Conn Smythe Trophy som slutspelets MVP. Toronto blir 31-åringens fjärde klubbadress på ett år och kommer med en unik chans att ratta ett av NHL:s bästa powerplay.

Max Domi

Född: 1995-03-02
Position: Vänsterforward
Säsonger i NHL: 8 st
NHL Entry Draft: 2013, 1:a rundan, 12:e totalt av Arizona Coyotes
Meriter: Guld Ivan Hlinka Tournament, OHL-segrare, JVM-guld, VM-guld
Klubbar: Toronto Maple Leafs, Chicago Blackhawks, Carolina Hurricanes, Columbus Blue Jackets, Montreal Canadiens, Arizona Coyotes, London Knights

Namnet Domi förpliktigar. Max föddes i Winnipeg när pappa Tie Domi spelade för Jets. Tie är en av NHL:s bästa fighters genom tiderna och även om Max kan spela fysiskt är han en betydligt bättre ishockeyspelare än sin far. Domi var en urkraft sitt sista år som junior och blev bland annat utsedd till bästa forward på junior-VM 2015. I NHL har han hittills varit stabil, men har ännu en bit till den yttersta eliten i National Hockey League. 2018/19 tog han ett rejält kliv offensivt, när han förbättrade sitt tidigare personbästa på 52 poäng till 72 poäng på en säsong. Trejdades från Montreal till Columbus i utbyte mot Josh Anderson för två år sedan, men lyckades inte alls att leverera i Ohio. Efter en kortare sejourer i Canes, Blackhawks och Dallas, där han senast stod för ett habilt slutspel, kritade Max Domi i juli på för ett år i Toronto. Därmed följer han farsgubbens fotspår.

Morgan Rielly

Född: 1994-03-09
Position: Back
Säsonger i NHL: 10 st
NHL Entry Draft: 2012, 1:a rundan, 5:a totalt av Toronto Maple Leafs
Meriter: VM-guld, WHL All Star
Klubbar: Toronto Maple Leafs, Toronto Marlies, Moose Jaw Warriors

Släkten Rielly härstammar från Irland och Morgan är född och uppväxt i Hamilton, Ontario som ligger drygt sju mil söder om Toronto. Morgan var ett stort fan av Toronto Maple Leafs som liten, så ni kan förstå glädjen hos familjen Rielly när Leafs valde honom i draften 2012 som nummer fem totalt. Rielly signerade sitt första NHL-kontrakt strax innan lockouten 2012/13 och debuterade för Leafs året därpå. Den spelskickliga tvåvägsbacken fick en stor roll och bidrog med 27 poäng på 73 matcher under sitt rookieår. En notering som försvararen har toppat sju gånger under sina ytterligare nio säsonger i världens bästa liga. Morgan Reillys 72 pinnar i grundserien från säsongen 2018/19 är fortfarande hans bästa notering. 29-åringen gör sitt åttonde raka år som assisterande kapten för de blåvita “Lönnlöven”.     

Spela på NHL på Oddset