Toronto Maple Leafs

Läs mer om lagen i NHL.

Toronto Maple Leafs är NHL:s viktigaste – och mest hånade – organisation. Leafs omsätter klart mest av alla klubbar i NHL och har flera gånger inofficiellt stoppat andra klubbar från att expandera i Ontario. Men Leafs har också hånats för att man inte vunnit Stanley Cup sedan expansionen 1967, då dessutom med NHL:s äldsta trupp någonsin. Faktum är att Leafs inte ens spelat final sedan dess, trots flera klassiska spelare som svenskarna Börje Salming och Mats Sundin. På 1970-talet sattes också ett poängrekord av en Torontospelare som Wayne Gretzky aldrig lyckades slå. I februari 1976 gjorde Darryl Sittler tio poäng i en enda match (6+4). Gretzky gjorde som mest åtta poäng i en enskild match, om än vid flera tillfällen.

Hemmaarena: Air Canada Center
Stanley Cup-titlar: 13 st
Division: Atlantic
Cap hit: 74,35 miljoner dollar
Coach: Mike Babcock
Kända spelare: Börje Salming, Mats Sundin, Johnny Bower, Doug Gilmour, Tim Horton, Felix Potvin, Tie Domi, Tiger Williams, Red Kelly, George Armstrong

Spela på Toronto Maple Leafs.

Några framstående spelare

William Nylander

Den som sett William Nylander spela kommer som regel ihåg honom. Kanske i en båge runt egen blå linje med pucken tejpad på klubban och sedan rundar han motståndare efter motståndare innan han avslutar med ett fint mål eller assist. Både William, och lillebror Alexander, verkar ha ärvt pappa Michael Nylanders extrema klubbteknik och spelförståelse. Det som behöver bli bättre för 22-åringen, och som ofta kommer med stigande ålder, är jämnheten. William har fortfarande inte kommit överrens om något nytt kontrakt med Toronto efter att rookieavtalet gått ut efter förra säsongen. Det börjar bli en utdragen historia där Nylander verkar vilja ha betydligt mer betalt än vad Maple Leafs är villiga att erbjuda. Hur slutar det, blir det något nytt kontrakt i Toronto? Efter en riktigt utdragen historia kom så till slut Nylander och Toronto överens och ett nytt kontrakt skrevs på lördag 1 december 2018, precis innan deadline. 

Namn: William Nylander
Född: 1996-05-01
Position: Ytterforward, center
Säsonger i NHL: 3 st
NHL Entry Draft: 2014, 1:a rundan, 8:a totalt av Tornto Maple Leafs
Cap hit: 10,27 miljoner dollar 2018-19, 6,9 miljoner 2019-24
Meriter: VM-guld, ishockey-VM MVP 2017
Klubbar: Toronto Maple Leafs, Toronto Marlies, MODO, Södertälje SK, Rögle BK

Auston Matthews

Amerikanen Auston Matthews är ett av NHL:s mest anonyma förstaval i draften någonsin. Han valde dessutom en okonventionell väg för ishockeyspelare i och med att han lämnade Nordamerika för att spela seniorhockey i Schweiz under sitt draftår. På isen är Matthews dock allt annat än anonym. Han slog igenom direkt genom att bli förste rookie att göra fyra(!) mål i sin första NHL-match. Han är den Toronto-rookie som gjort flest mål under en säsong i NHL och dito för USA-födda spelare. Auston Matthews är också ett resultat av hur ishockeyn växt i USA de senaste 25 åren. Filmen the Mighty Ducks (med koppling till NHL-laget Ducks) gjorde ett intryck på Matthews som ung och han är som bekant uppvuxen i Arizona, där Coyotes funnits sedan Auston föddes. Matthews har snabbt blivit en av de absolut bästa målskyttarna i NHL, förra säsongen gjorde han 34 mål på 62 matcher och totalt 63 poäng. Växlar han upp ytterligare under 18-19?

Namn: Auston Matthews
Född: 1997-09-17
Position: Center
Säsonger i NHL: 2 st
NHL Entry Draft: 2016, 1:a rundan, 1:a totalt av Toronto Maple Leafs
Cap hit: 925 000 dollar (rookiekontrakt)
Meriter: JVM-brons, U18-VM-guld, Calder Trophy
Klubbar: Toronto Maple Leafs, ZSC Lions, USNTDP

John Tavares

Förstavalet ifrån draften 2009 är den största stjärnan New York Islanders haft sedan dynastin på 1980-talet. Då är det talande i sammanhanget att JT bara fått spela slutspelshockey vid tre av sju möjliga tillfällen. John Tavares var Islanders överlägset bästa offensiva spelare från det att han debuterade 2009 tills han lämnade laget för Toronto sommaren 2018. Josh Bailey draftades året före Tavares och han har gjort ungefär hälften så många poäng som Tavares under tiden i Islanders. Centern har varit en exceptionell hockeytalang ända sedan tidiga tonåren men har faktiskt bara nått framgångar med landslaget Team Canada och inte sina klubblag. Som sagt så vände John hem till Kanada och Toronto inför säsongen 18-19 där han nu kommer att göra Maple Leafs till en verklig utmanare i kampen om Stanley Cup.

Namn: John Tavares
Ålder: 1990-09-20
Position: Center
Säsonger i NHL: 8 st
NHL Entry Draft: 2009, 1:a rundan, 1:a totalt av New York Islanders
Cap hit: 11 miljoner dollar
Meriter: OS-guld, World Cup-titel, Spengler Cup-titel, 2 JVM-guld, OHL:s bäste spelare (Red Tilson Award), Årets spelare i de kanadensiska juniorligorna
Klubbar: Toronto Maple Leafs, New York Islanders, London Knights, Oshawa Generals

Patrick Marleau

Veteranen Patrick Marleau har vänt hem till Kanada efter 20 säsonger på den amerikanska västkusten i San Jose. Marleau var NHL:s yngste spelare när han debuterade i ligan hösten 1997. Ishockeyforwarden har varit sinnebilden av stabilitet under alla sina år i Sharks och var också lagkapten under fem säsonger. Samtidigt har han som ledande spelare inte lyckats ta Sharks till det förlovade land som är Stanley Cup, och det har varit den största kritiken mot Marleau. Under sina sista år i ligan ska nu 38-åringen vara stödet till talanger som Auston Matthews och William Nylander som gör att de kan ta Leafs till Stanley Cup. Första året i Toronto resulterade i 47 poäng på 82 matcher plus 5 poäng i slutspelet. Håller Marleau nivån under denna säsong också?

Namn: Patrick Marleau
Född: 1979-09-15
Position: Vänsterforward
Säsonger i NHL: 20 st
NHL Entry Draft: 1997, 1:a rundan, 2:a totalt av San Jose Sharks
Cap hit: 6,25 miljoner dollar
Meriter: 2 OS-guld, 2 VM-guld, VM-silver
Klubbar: Toronto Maple Leafs, San Jose Sharks, Seattle Thunderbirds

Spela på samtliga matcher i NHL här.

Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.