Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Toronto Maple Leafs

Den allra största hockeystaden i Nordamerika är onekligen Toronto. Intresset för stadens Maple Leafs är skyhögt - och spelarna verkar känna av pressen emellanåt. Vad kan laget göra denna säsong?
Här kan du spela på NHL

Läs mer om och spela på Toronto Maple Leafs i NHL

Hemmaarena: Scotiabank Arena
Stanley Cup-titlar: 13 st
Division: Atlantic
Cap hit: 84,1 miljoner dollar
Coach: Sheldon Keefe
Kända spelare: Börje Salming, Mats Sundin, Johnny Bower, Doug Gilmour, Tim Horton, Felix Potvin, Tie Domi, Tiger Williams, Red Kelly, George Armstrong

Toronto Maple Leafs är NHL:s viktigaste – och mest hånade – organisation. Leafs omsätter klart mest av alla hockeyklubbar i NHL och har flera gånger inofficiellt stoppat andra klubbar från att expandera i Ontario. Men Leafs har också hånats för att man inte vunnit Stanley Cup sedan expansionen 1967, då dessutom med NHL:s äldsta trupp någonsin. Faktum är att Leafs inte ens spelat final sedan dess, trots flera klassiska spelare som svenskarna Börje Salming och Mats Sundin. På 1970-talet sattes också ett poängrekord av en Toronto-spelare som Wayne Gretzky aldrig lyckades slå. I februari 1976 gjorde Darryl Sittler tio poäng i en enda match (6+4). Gretzky gjorde som mest åtta poäng i en enskild match, om än vid flera tillfällen. Maple Leafs förfogar över ett av ligans bästa lag på pappret, men har inte klarat av pressen i Stanley Cup-slutspelet. Möjligen att det kan vara värt ett bet på Lönnlöven som konferensmästare kommande säsong.

Några av Maple Leafs stjärnor

Petr Mrázek 

Född: 1992-02-14

Position: Målvakt

Säsonger i NHL: 10

NHL Entry Draft: 2010, 5:e rundan, 141:a totalt av Detroit Red Wings

Meriter: VM-brons, JVM bästa målvakt, OHL best rookie, Tjeckiskt J20 guld, 

Klubbar: Toronto Maple Leafs, Carolina Hurricanes, Philadelphia Flyers, Detroit Red Wings, Grand Rapids Griffins, Ottawa 67’s, Toledo Walleye, HC Vitkovice, HC Frydek-Mistek 

Tjecken Petr Mrázek slog på allvar igenom när han 2012 briljerade under JVM, där Sverige tillslut tog hem guldpengen. Efter sex säsonger med Detroit Red wings flyttade 29-åringen till Philadelphia Flyers och sedermera Carolina Hurricanes där Mrázek hade ett jobbigt sista år med skadeproblem och utebliven speltid. Trejdades till Toronto där han kommer tampas med Jack Campbell om startplatsen i de blåvita lönnlöven. Landslagsmålvakten tillhör inte någon av de största målvakterna i NHL med sina 185 centimeter på längden, men kompenserar det med bra spelförståelse och exceptionella reflexer.   

John Tavares 

Född: 1990-09-20

Position: Center

Säsonger i NHL: 12 st

NHL Entry Draft: 2009, 1:a rundan, 1:a totalt av New York Islanders

Meriter: OS-guld, VM-guld, World Cup-titel, Spengler Cup-titel, 2 JVM-guld, OHL:s bäste spelare (Red Tilson Award), Årets spelare i de kanadensiska juniorligorna

Klubbar: Toronto Maple Leafs, New York Islanders, London Knights, Oshawa Generals

Förstavalet från draften 2009 valde, efter nio säsonger i New York Islanders, att lämna Long Island för ishockeyklubben han drömde om att få spela för som barn, Toronto Maple Leafs. Centern har varit en exceptionell talang ända sedan tidiga tonåren men har faktiskt bara nått framgångar med landslaget Team Canada och inte sina klubblag. Kommer att vara en av NHL:s bäst betalda spelare till 2025. Kliver in på sin tredje säsong som lagkapten för “Lönnlöven” från hockeyns mecka. Frågan är om han kan leda dem till en efterlängtad Stanley Cup-titel? 

William Nylander 

Född: 1996-05-01

Position: Center/ytterforward

Säsonger i NHL: 7 st

NHL Entry Draft: 2014, 1:a rundan, 8:a totalt av Toronto Maple Leafs

Meriter: VM-guld, ishockey-VM MVP 2017

Klubbar: Toronto Maple Leafs, Toronto Marlies, MODO, Södertälje SK, Rögle BK

Den som sett William Nylander spela kommer som regel ihåg honom. Kanske i en båge runt egen blå linje med pucken tejpad på klubban och sedan rundar teknikern motståndare efter motståndare innan han avslutar med ett fint mål eller assist. Både William, och lillebror Alexander, verkar ha ärvt pappa Michael Nylanders extrema klubbteknik och spelförståelse. Det som behöver bli bättre för 25-åringen, och som ofta kommer med stigande ålder, är jämnheten. Har skrivit på ett långt kontrakt (till och med 2023/24) med original six-klubben och väntas vara en nyckelspelare för Börje Salmings och Mats Sundins gamla lag i flera år framöver.

Auston Matthews 

Född: 1997-09-17

Position: Center

Säsonger i NHL: 6 st

NHL Entry Draft: 2016, 1:a rundan, 1:a totalt av Toronto Maple Leafs

Meriter: JVM-brons, U18-VM-guld, Calder Trophy, Maurice Richard Trophy 

Klubbar: Toronto Maple Leafs, ZSC Lions, USNTDP

Amerikanen Auston Matthews är ett av NHL:s mest anonyma förstaval i draften någonsin. Han valde dessutom en okonventionell väg för ishockeyspelare i och med att han lämnade Nordamerika för att spela seniorhockey i Schweiz under sitt draftår. På isen är Matthews dock allt annat än anonym. Han slog igenom direkt genom att bli förste rookie att göra fyra(!) mål i sin första NHL-match. Han är den Toronto-rookie som gjort flest mål under en säsong i NHL och dito för USA-födda spelare. Auston Matthews är också ett resultat av hur ishockeyn växt i USA de senaste 25 åren. Filmen the Mighty Ducks (med koppling till NHL-laget Ducks) gjorde ett intryck på Matthews som ung och han är som bekant uppvuxen i Arizona, där Coyotes funnits sedan Auston föddes. 2019/20 blev amerikanen den fjärde genom alla tider att göra mål i fyra raka säsongspremiärer och den gångna säsongen gjorde 24-åringen flest mål i NHL:s grundserie.

Jason Spezza 

Född: 1983-06-13

Position: Center

Säsonger i NHL: 19 st

NHL Entry Draft: 2001, 1:a rundan, 2:a totalt av Ottawa Senators

Meriter: VM-guld, VM-silver, JVM-silver, 2 JVM-brons, AHL-MVP, Spengler Cup-vinnare

Klubbar: Toronto Maple Leafs, Dallas Stars, Ottawa Senators, Binghamton Senators, Rapperswil-Jona

Redan som 15-åring nämndes Jason Spezza i samma andetag som spelare som Sidney Crosby och Connor McDavid senare skulle, som the Next One i Kanada. Spezza har förvisso inte nått Crosbys höjder men har gjort flest poäng i sin draftårgång och varit förstecenter större delen av sin karriär. Så ingen skugga ska falla över Spezza för att han inte kunde fortsätta med poängsnittet han höll som 15-åring när han gjorde 114 poäng på 54 matcher 1998. I Toronto Maple Leafs är han en viktig mentor för spelare som Auston Matthews och Mitch Marner. 38 år gammal saknar han fortfarande en Stanley Cup-titel. Det är höga odds på att den högerfattade forwarden får lyfta Lord Stanleys pokal innan han lägger skridskorna på hyllan.

Mitchell Marner 

Född: 1997-05-05

Position: Högerforward

Säsonger i NHL: 6 st

NHL Entry Draft: 2015, 1:a rundan, 4:a totalt av Toronto Maple Leafs

Meriter: VM-silver, Memorial Cup, Hlinka Gretzky Cup

Klubbar: Toronto Maple Leafs, London Knights

Mitch Marner valde rätt år att göra sin bästa säsong i karriären. 24-åringen gjorde 94 poäng på 82 matcher sista året på sitt billiga rookiekontrakt och blev sommaren 2019 rikligt kompenserad för de sex kommande åren. År 2016 var han en dominant i den kanadensiska juniorishockeyn när han ledde sitt London Knights till mästartiteln Memorial Cup och fick ett antal individuella priser på köpet. MVP, årets spelare, poängkung med mera. Marner har också spelat Hockey-VM för Team Canada och vunnit ett silver. Har sett till de senaste tre åren snittat över en poäng per match i grundserien för att sedan hamna under radarn i slutspelet. Är det månne dags för speedkulan att ta nästa kliv och även leverera postseason nu?

Nikita Gusev 

Född: 1992-07-08

Position: Forward

Säsonger i NHL: 2

NHL Entry Draft: 2012, 7:e rundan, 202:a totalt av Tampa Bay Lightning

Meriter: OS-guld, KHL-titel, JVM-silver, 2 VM-brons

Klubbar: New Jersey Devils, SKA St. Petersburg, Amur, Yugra, CSKA Moskva

Nikita Gusev har varit en av Rysslands största spelare sedan han slog igenom i SKA St. Petersburg säsongen 2016/17 genom att göra 94 poäng på 75 matcher och vinna Gagarin Cup. The Goose, som Gusev kallas för, stannade kvar i SKA ytterligare två säsonger trots att anbuden från NHL haglade in. Något han knappast ångrar idag då han fick chansen att delta i OS 2018 som Ryssland sedermera vann. 28-åringen svarade för 44 poäng på 66 grundseriematcher med Devils sitt första år i NHL, säsongen 2019/20. Men har efter det haft en hel del problem med skador och inte alls kommit upp i samma nivå. I fjol sökte han lyckan i ett miljöombyte i Florida, men den skadedrabbade forwarden fick bara ihop elva matcher och fem poäng. Åter som free agent denna sommaren såg Toronto fortsatt potential i Gusev och signade ryssen. Kan han hålla sig skadefri och komma tillbaka till gammal god form lär Lönnlöven knappast ångra det valet.

Till NHL-startsida

Här kan du spela på NHL