Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Vancouver Canucks

På Kanadas västkust väntar man fortfarande på det första Stanley Cup-guldet. Det lär inte komma denna säsong heller. Men Elias Pettersson och hans Vancouver Canucks hoppas åtminstone kunna ta sig till slutspel.
Här kan du spela på NHL

Läs mer om och spela på Vancouver Canucks i NHL

Hemmaarena: Rogers Arena
Stanley Cup-titlar: 0 st
Division: Pacific
Cap hit: 86 miljoner dollar
Coach: Travis Green
Kända spelare: Markus Näslund, Trevor Linden, Corey Hirsch, Pavel Bure, Stan Smyl, Roberto Luongo, Mattias Öhlund, Gino Odjick, Donald Brashear, Todd Bertuzzi, Henrik Sedin, Daniel Sedin

NHL-historien har varit hänsynslös mot Vancouver Canucks genom åren. Canucks har varit i final i Stanley Cup tre gånger och de två senaste har man förlorat i match 7. När bröderna Sedin hade sin bästa chans till en titel, 2011, ledde kanadensarna dessutom med 3-2 i matcher och hade den sista på hemmaplan. Förutom det har den tröja som hockeyklubben använde i början av 1980-talet röstats fram till en av de fulaste i National Hockey League någonsin. Vancouver har också genomfört en av de mest ensidiga trejderna i NHL:s historia när man fick Markus Näslund i utbyte mot Alex Stojanov. Näslund spelade efter trejden 884 matcher med Canucks, Stojanov spelade 45 över två säsonger med Pittsburgh Penguins och försvann sedan från NHL. Efter ett par tunga säsonger är känslan att klubben är på framåtmarsch igen, även om Elias Pettersson och company har en lång väg att vandra efter det misslyckade fjolåret.

Några av Canucks stjärnor

Oliver Ekman-Larsson 

Född: 1991-07-17 

Position: Back

Säsonger i NHL: 13 st

NHL Entry Draft: 2009, 1:a rundan, 6:a totalt av Arizona Coyotes 

Meriter: 2 VM-guld, VM-silver, VM-brons, guld tv-pucken, OS-silver, JVM-brons

Klubbar: Arizona Coyotes, Portland Pirates, San Antonio Rampage, Leksands IF, Tingsryds AIF

”OEL” har varit en stor ishockeytalang hela sitt liv och blev utsedd till bäste back (Lill-Strimmas stipendium) i TV-pucken när hans Småland vann turneringen 2008. Oliver Ekman-Larsson draftades tidigt och fick ett stort kontrakt redan som 22-åring. 2017-2019 var två tuffa år för OEL, precis som för hela Coyotes, Hans -36 vid allstarmatchens uppehåll 2018 är den sämsta siffran någonsin för en som blivit uttagen till matchen. Oliver Ekman-Larsson spelade mest i Arizona i nästan varje match, men var i behov av ett miljöombyte och det ska bli oerhört spännande att följa Olivers resa i ett ungt och talangfullt Vancouver.  

Quinn Hughes 

Född: 1999-10-14

Position: Back

Säsonger i NHL: 2

NHL Entry Draft: 2018, 1:a rundan, 7 totalt av Vancouver Canucks

Meriter: VM-brons, U18 VM-guld, JVM-silver, JVM-brons

Klubbar: Vancouver Canucks, Univ. of Michigan, USNTDP

Quinn Hughes är det senaste backundret från USA att kliva in och dominera i NHL redan under sitt rookieår. 22-åringen svarade för hisnande 53 poäng på 68 grundseriematcher och 16 pinnar på 17 slutspelsfighter i bubblan i Edmonton. Bröderna Quinn, Jack (Devils) och Luke Hughes växte upp i en riktig hockeyfamilj utanför Orlando. När Quinn var sju år flyttade familjen till Toronto då pappa Jim började jobba som assisterande coach i Marlies. Jim Hughes var aldrig någon bländande ishockeyspelare men gjorde en säsong i Hockeyettan med Piteå 1989/90. Mamma Ellen Weinberg vann VM-guld med USA 1992. Quinn Hughes har efter sin fina rookie-säsong fortsatt imponera och stod i fjol för fina 41 poäng på 56 matcher från sin backplats. Vancouver visade inför säsongen att de har stor tilltro för sin framtida storback och signade ett gigantiskt 6-årskontrakt med Quinn värt dryga 47 miljoner dollar. 

Elias Pettersson 

Född: 1998-11-12

Position: Center

Säsonger i NHL: 3 st

NHL Entry Draft: 2017, 1:a rundan, 5:a totalt av Vancouver Canucks

Meriter: VM-guld, SM-guld, Calder Trophy, JVM-silver, silver Hlinka Gretzky Cup, Stefan Liv Memorial Trophy (MVP SHL-slutspelet), Årets rookie i SHL

Klubbar: Vancouver Canucks, Växjö Lakers, Timrå IK

Elias Petterssons år 2018 var ett för historieböckerna. Han hade förvisso draftats tidigt året innan och dessutom dominerat Hockeyallsvenskan, men han växlade upp än mer under 2018. Han vann SHL:s poängliga, dominerade slutspelet, vann SM-guld, åkte vidare till VM och fick med sig en guldmedalj därifrån också (även om han skadade sig) och tog senare under hösten NHL med storm. Det fanns farhågor om att Ångesonen var för tunn för att klara NHL, men Pettersson vann som fjärde svensk Calder Trophy som årets rookie i NHL. Peter Foppa Forsberg, Daniel Alfredsson och Gabriel Landeskog har tidigare fått priset. Elias Pettersson har de senaste säsongerna tagit klivet ut som den stora fixstjärnan i dagens Vancouver och är given som förstacenter. Han fick fjolårssäsongen till stora delar förstörd på grund av en vristskada som bara tillät honom lira 26 matcher. Efter säsongen gick hans kontrakt ut, men Canucks valde att förlänga med sin stjärna genom en 3-årsdeal värd över 7 miljoner dollar per säsong. Får Pettersson hålla sig skadefri är oddsen låga på att han vinner den interna poängligan. 

Brock Boeser

Född: 1997-06-25

Position: Forward

Säsonger i NHL: 5

NHL Entry Draft: 2015, 1:a rundan, 23 totalt av Vancouver Canucks

Meriter: Brons Hlinka Memorial, JVM-brons

Klubbar: Vancouver Canucks, Univ. of North Dakota, Burnsville High

Brock Boeser har varit en pålitlig poängspelare i Vancouver sedan sitt rookieår 2017. Säsongen 2019/20 tog amerikanen ett litet steg tillbaka målmässigt med sina 20 baljor på 74 matcher, slutspelet inkluderat. Detta trots att han spelade en hel del med Elias Pettersson, främst i powerplay. I fjol levererade Boeser 23 fullträffar på 56 matcher trots att laget hade ett riktigt tungt år. Har sin stora styrka i skridskoåkningen där han kan komma upp i hög acceleration och trampa runt backar, men tvekar heller inte på att välja den obekväma vägen in på kassen. Gör sin sista säsong på nuvarande kontrakt.

Nils Höglander 

Född: 2000-12-20

Position: Forward

Säsonger i NHL: 2

NHL Entry Draft: 2019, 2:a rundan, 40 totalt av Vancouver Canucks

Meriter: JVM-Brons, VM-Brons U18

Klubbar: Vancouver Canucks, Rögle, AIK, Timrå, Clemensnäs

Rasmus Dahlin draftades som Sveriges andra förstaval genom tiderna år 2018, efter Mats Sundin 29 år tidigare. 2019 års NHL Entry Draft var inte lika stark, men Nils Höglander draftades av Vancouver Canucks i början av den andra rundan. Vänsterforwarden är från Bockträsk och kom till AIK sommaren 2016, där han direkt fick spela i Hockeyallsvenskan. Efter två säsonger där, lyckades Rögle värva talangen. Sin första säsong i Ängelholm, 2018/19, fick han spela runt 12 minuter per match och matchades även en del i powerplay. Snabbskrinnaren fortsatte sedan att utvecklas och var året efter en av SHL:s främsta spelare. Höglander är kort, 176 centimeter, men välbyggd med sina 86 kilo. Gjorde en riktigt bra rookiesäsong i Vancouver och lär få en stor roll i den kanadensiska klubben kommande säsong.

Till NHL-startsida

Här kan du spela på NHL