Vancouver Canucks

Läs mer om lagen i NHL.

NHL-historien har varit hänsynslös mot Vancouver Canucks genom åren. Canucks har varit i final i Stanley Cup tre gånger och de två senaste har man förlorat i match 7. När bröderna Sedin hade sin bästa chans till en titel, 2011, ledde Nucks dessutom med 3-2 i matcher och hade den sista på hemmaplan. Förutom det har en tröja som klubben använde i början av 1980-talet, röstats fram till en av de fulaste NHL-tröjorna någonsin. Vancouver har också genomfört en av de mest ensidiga trejderna i NHL:s historia när man fick Markus Näslund i utbyte mot Alex Stojanov. Näslund spelade efter trejden 884 matcher med Canucks, Stojanov spelade 45 över två säsonger med Pittsburgh Penguins och försvann sedan från NHL.

Hemmaarena: Rogers Arena
Stanley Cup-titlar: 0 st
Division: Pacific
Cap hit: 70,3 miljoner dollar
Coach: Travis Green
Kända spelare: Henrik Sedin, Daniel Sedin, Markus Näslund, Trevor Linden, Corey Hirsch, Pavel Bure, Stan Smyl, Roberto Luongo, Mattias Öhlund, Gino Odjick, Donald Brashear, Todd Bertuzzi

Spela på Vancouver Canucks.

Några framstående spelare

Brock Boeser

Amerikanen Brock Boeser är en naturlig målskytt. Med ett oerhört snabbt skott och förmågan att ta sig till riktigt bra chanser finns förutsättningar för att NHL-karriären blir minst sagt målglad. Brock mäktade med 29 mål på 62 matcher 2017-18 och totalt 55 poäng. Han var en av tre finalister till att vinna Calder Trophy som Islanders Barzal sedermera vann. Boeser bör kunna teama upp med Elias Pettersson för många år framåt!

Namn: Brock Boeser
Född: 1997-02-25
Position: Forward
Säsonger i NHL: 2 st
NHL Entry Draft:  2015, 1:a rundan, 23:a totalt av Vancouver Canucks
Cap hit: 925 000 dollar (rookieavtal)
Meriter: JVM-brons, NCAA-mästare
Klubbar: Vancouver Canucks, University of North Dakota, Waterloo Black Hawks, Sioux City Musketeers

Elias Petterson

Elias Pettersson tog Sverige och SHL med storm under sin debutsäsong med Växjö 2017-18 då han ledde laget till SM-guld. Blev dessutom belönad med en rad fina priser och slog flera rekord. Elias har ett fantastiskt sinne för spelet som han använder över hela isen och får han bara lägga på sig lite muskler och NHL-rutin så lär han vara en superstjärna på högsta nivån inom kort. Har ett fruktat skott som han kan avlossa i flera olika lägen, såväl handleds- som slagskott. Pettersson rivstartade verkligen sin NHL-karriär med att göra 8 poäng på sina fem första matcher med Canucks. Det blir spännande att följa Elias under debutsäsongen. Vi räknar med att han är med och gör upp om Calder Trophy!

Namn: Elias Pettersson
Född: 1998-11-12
Position: Forward
Säsonger i NHL: Rookie
NHL Entry Draft:  20017, 1:a rundan, 5:a totalt av Vancouver Canucks
Cap hit: 925 000 dollar (rookieavtal)
Meriter: VM-guld, JVM-silver, WJC18-silver, SM-guld, Stefan Liv Memorial Trophy, SHL MVP, SHL årets forward, SHL, årets junior, SHL årets rookie, Årets forward svensk hockey
Klubbar: Vancouver Canucks, Växjö Lakers, Timrå IK

Alexander Edler

Om Daniel och Henrik Sedin varit nyckelspelare framåt för Vancouver Canucks under 2000-talet så har Alexander Edler varit jätten på Canucks blålinje. Sedan han slog igenom för tio år sedan har han spelat överlägset mest i laget, i alla spelformer. Han är kanske också något okänd för den svenska ishockeypubliken då han valde att lämna MODO för spel i WHL sitt sista år som junior.

Namn: Alexander Edler
Född: 1986-04-21
Position: Back
Säsonger i NHL: 12 st
NHL Entry Draft:  2004, 3:e rundan, 91:a totalt av Vancouver Canucks
Cap hit: 5 miljoner dollar
Meriter: VM-guld, OS-silver
Klubbar: Vancouver Canucks, Manitoba Moose, Kelowna Rockets, Jämtlands HF

Loui Eriksson

När Loui Erikssons nuvarande kontrakt går ut sommaren 2022 kommer göteborgaren att ha spelat in över en halv miljard svenska kronor under åren i NHL. Det kan vara en smula anmärkningsvärt då han har få meriter från NHL. Han vann dock poängligan i Dallas Stars säsongen 11/12. Sommaren 2016 skrev han som free agent på för Vancouver Canucks med förhoppning om att bli tredjelänken i kedjan med bröderna Sedin. Utfallet har dock inte blivit så bra som man hoppats på hittills. Med Tre kronor har Eriksson lyckats bättre och har bland annat en VM-medalj i varje valör.

Namn: Loui Eriksson
Född: 1985-07-17
Position: Ytterforward
Säsonger i NHL: 12 st
NHL Entry Draft: 2003, 2:a rundan, 33:e totalt av Dallas Stars
Cap hit: 6 miljoner dollar
Meriter: VM-guld, VM-silver, VM-brons, OS-silver, SM-guld, 3 J20-SM-guld
Klubbar: Vancouver Canucks, Boston Bruins, Dallas Stars, Iowa Stars, HC Davos, Frölunda Indians, Bofors IK

Spela på samtliga matcher i NHL här.

Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.

Pensionerade storspelare

Henrik Sedin

Vancouver Canucks har haft flera klassiska kaptener genom åren, som Orland Kurtenbach, Stan Smyl, Trevor Linden, Mark Messier och Markus Näslund. Henrik Sedin är den senaste i raden och tog Canucks till Stanley Cup-final sin första säsong som kapten. Jämförelserna med tvillingbrodern Daniel är naturliga och spelmässigt är det Henrik som spelar fram Daniel. Anmärkningsvärt är att båda bröderna vunnit poängligan i NHL, åren efter varandra. Det var också första gången som de egentligen var skadedrabbade och därigenom visade att de kunde prestera även utan varandra. De blir ett intressant fall för Hockey Hall of Fame i framtiden. Aviserade i slutet av säsongen 17/18 att det inte blir någon fortsättning för honom eller Daniel i NHL, karriären är slut. Henrik och Daniel hyllades enormt i de sista matcherna av såväl hemma- som bortafans och spelare oavsett tröja. Henrik mäktade med hela 1 330 matcher, 240 mål och 830 assist under sina 17 säsonger i NHL.

Namn: Henrik Sedin
Född: 1980-09-26
Position: Center
Säsonger i NHL: 17 st
NHL Entry Draft: 1999, 1:a rundan, 3:a totalt av Vancouver Canucks
Meriter: OS-guld, VM-guld, 2 VM-brons, seger tv-pucken, 2 SM-silver, Hart Trophy, Art Ross Trophy, Årets junior i Sverige, Sven Tumbas Stipendium (Årets forward i tv-pucken), King Clancy Trophy
Klubbar: Vancouver Canucks, MODO

Daniel Sedin

Vancouvers dåvarande GM Brian Burke lyckades, sensationellt nog, göra så att han kunde drafta båda bröderna Sedin till Vancouver Canucks 1999 och han valde målskytten Daniel före passningsspelaren Henrik. Bröderna Sedin är naturligtvis några av de mest framgångsrika brödraparen i ishockeyvärldens historia, men samtidigt dragit det korta strået när det gällt som mest. Två missade SM-guld och en missad Stanley Cup gäller tyvärr för Sedins. Gjorde sin sista säsong 17/18 och hyllades tillsammans med brodern Henrik på ett enastående sätt i de sista matcherna av publik och spelare såväl hemma som på bortais. En fantastiskt karriär är nu över. Daniel gjorde hela 1 306 matcher i NHL och gjorde på dessa 393 mål och 648 assist, totalt 1 041 poäng. 

Namn: Daniel Sedin
Född: 1980-09-26
Position: Vänsterforward
Säsonger i NHL: 17 st
NHL Entry Draft: 1999, 1:a rundan, 2:a totalt av Vancouver Canucks
Meriter: OS-guld, OS-silver, VM-guld, 2 VM-brons, seger tv-pucken, 2 SM-silver, Art Ross Trophy, Ted Lindsay Award, Guldpucken, Årets junior i Sverige
Klubbar: Vancouver Canucks, MODO

Spela på Vancouver Canucks.