Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Vancouver Canucks 2023/2024

På Kanadas västkust väntar man fortfarande på det första Stanley Cup-guldet. Det lär inte komma denna säsong heller. Men Elias Pettersson och hans Vancouver Canucks hoppas åtminstone kunna ta sig till slutspel.
Spela på NHL på Oddset

Bild på hockeyklubba, puck och en supporterkeps med NHL-laget Vancouver Canucks färger

Fakta om Vancouver Canucks

Hemmaarena: Rogers Arena
Stanley Cup-titlar: 0 st
Division: Pacific
Cap hit: 85,5 miljoner dollar
Coach: Rick Tocchet
Kända spelare: Markus Näslund, Trevor Linden, Corey Hirsch, Pavel Bure, Stan Smyl, Roberto Luongo, Mattias Öhlund, Gino Odjick, Donald Brashear, Todd Bertuzzi, Henrik Sedin, Daniel Sedin

NHL-historien har varit hänsynslös mot Vancouver Canucks genom åren. Canucks har varit i final i Stanley Cup tre gånger och de två senaste har man förlorat i match 7. När bröderna Sedin hade sin bästa chans till en titel, 2011, ledde kanadensarna dessutom med 3-2 i matcher och hade den sista på hemmaplan. Förutom det har den tröja som hockeyklubben använde i början av 1980-talet röstats fram till en av de fulaste i National Hockey League någonsin. Vancouver har också genomfört en av de mest ensidiga trejderna i NHL:s historia när man fick Markus Näslund i utbyte mot Alex Stojanov. Näslund spelade efter trejden 884 matcher med Canucks, Stojanov spelade 45 över två säsonger med Pittsburgh Penguins och försvann sedan från NHL. Efter ett par tunga säsonger är känslan att klubben med sin unga stomme är på framåtmarsch igen, även om Elias Pettersson och company har en lång väg att vandra efter det misslyckade fjolåret.

Spela på NHL på Oddset

Spännande spelare i Vancouver Canucks

Det finns flera stjärnor i "rätt" ålder i Canucks. Som målvakten Demko, som backen Hughes, som forwarden Pettersson. Men frågan är om bredden i truppen räcker till?

Thatcher Demko

Född: 1995-12-08
Position: Målvakt
Säsonger i NHL: 5 st
NHL Entry Draft: 
Meriter: 
Klubbar:

Som förstakeeper i Vancouver har Thatcher Demko fått slita för lönen under de senaste säsongerna. Canucks har inte varit i slutspel sedan 2020, sedan dess har kanadensarnas backssida haft stor omsättning och utöver Quinn Hughes har få hållit måttet. Demko har trots det visat upp respektabla siffror, bortsett från i fjol då den amerikanska burväktaren precis tog sig över 90-strecket i räddningsprocent. Två tunga skador har såklart stor påverkan på Demkos stagnerande statistik och han spelade endast 32 matcher i grundserien. Att jämföra med 64 stycken från säsongen innan. 27-åringen är emellertid en av ligans bästa målisar i sina bästa stunder och får han vara skadefri ökar Vancouvers chans att blanda sig i slutspelsstriden denna säsong.

Filip Hronek

Född: 1997-11-02
Position: Back
Säsonger i NHL: 5 st
NHL Entry Draft: 2016, 2:a rundan, 53:e totalt av Detroit Red Wings
Meriter: Calder Cup-titel, VM-brons
Klubbar: Vancouver Canucks, Detroit Red Wings, Grand Rapids Griffins,

Den tjeckiska landslagsbacken Filip Hronek stack under sin tid i Detroit ut som suverän bland backarna. För tre säsonger sedan vann faktiskt Hronek den interna poängligan, samtliga forwards inräknade. Det var innan den tyske supertalangen Moritz Seider äntrade “The Big League” och tog över rollen som Red Wings ankare. Det minskade ansvaret skulle till slut komma att innebära att tjecken trejdades till Canucks i våras, i utbyte mot två draftval. Axelproblem tvingade honom att ge upp säsongen efter mindre än en månad i Vancouver och nu är revanschlustan stor. Hronek var även en hockeyspelare som vräkte in poäng under flera år i Grand Rapids Griffins, Detroits farmarlag, men ansågs inte tillräckligt bra defensivt för att bli uppkallad tidigare. I spelet utan puck har Hronek fortfarande utvecklingspotential, får han till den biten kan den hårdskjutande 25-åringen bli en riktigt vass back i många år framöver.

Quinn Hughes

Född: 1999-10-14
Position: Back
Säsonger i NHL: 5 st
NHL Entry Draft: 2018, 1:a rundan, 7 totalt av Vancouver Canucks
Meriter: VM-brons, U18 VM-guld, JVM-silver, JVM-brons
Klubbar: Vancouver Canucks, Univ. of Michigan, USNTDP

Quinn Hughes är det senaste backundret från USA att kliva in och dominera i NHL redan under sitt rookieår. 22-åringen svarade för hisnande 53 poäng på 68 grundseriematcher och 16 pinnar på 17 slutspelsfighter i bubblan i Edmonton. Bröderna Quinn, Jack och Luke Hughes växte upp i en riktig hockeyfamilj utanför Orlando. När Quinn var sju år flyttade familjen till Toronto då pappa Jim började jobba som assisterande coach i AHL-laget Toronto Marlies. Jim Hughes var aldrig någon bländande ishockeyspelare men gjorde en säsong i Hockeyettan med Piteå 1989/90. Mamma Ellen Weinberg vann VM-guld med USA 1992. Quinn Hughes har efter sin fina rookie-säsong fortsatt imponera och stod i fjol för fina 76 poäng på 78 matcher från sin backplats. Att han är tänkt att vara den långvariga backstjärnan är än tydligare nu när “C”:et finns på hans bröst.

Elias Pettersson

Född: 1998-11-12
Position: Center
Säsonger i NHL: 5 st
NHL Entry Draft: 2017, 1:a rundan, 5:a totalt av Vancouver Canucks 
Meriter: VM-guld, SM-guld, Calder Trophy, JVM-silver, silver Hlinka Gretzky Cup, Stefan Liv Memorial Trophy (MVP SHL-slutspelet), Årets rookie i SHL
Klubbar: Vancouver Canucks, Växjö Lakers, Timrå IK

Elias Petterssons år 2018 var ett för historieböckerna. Han hade förvisso draftats tidigt året innan och dessutom dominerat Hockeyallsvenskan, men han växlade upp än mer under 2018. Han vann SHL:s poängliga, dominerade slutspelet, vann SM-guld, åkte vidare till VM och fick med sig en guldmedalj därifrån också (även om han skadade sig) och tog senare under hösten NHL med storm. Det fanns farhågor om att Ångesonen var för tunn för att klara NHL, men Pettersson vann som fjärde svensk Calder Trophy som årets rookie i NHL. Peter Forsberg, Daniel Alfredsson och Gabriel Landeskog har tidigare fått priset. Elias Pettersson har de senaste säsongerna tagit klivet ut som den stora fixstjärnan i dagens Vancouver och är given som förstacenter. Som svensk nummer tolv genom tiderna noterades han för över 100 pinnar i fjol (102) och att succén fortsätter kommande säsong är en lågoddsare. Ett bet på att Pettersson vinner den interna poängligan denna säsong känns relativt säkert.

Brock Boeser

Född: 1997-06-25
Position: Forward
Säsonger i NHL: 7 st
NHL Entry Draft: 2015, 1:a rundan, 23 totalt av Vancouver Canucks
Meriter: Brons Hlinka Memorial, JVM-brons
Klubbar: Vancouver Canucks, Univ. of North Dakota, Burnsville High

Broc Boeser har varit en pålitlig poängspelare i Vancouver sedan sitt rookieår 2017. Säsongen 2019/20 tog amerikanen ett litet steg tillbaka målmässigt med sina 20 baljor på 74 matcher, slutspelet inkluderat. Detta trots att han spelade en hel del med Elias Pettersson, främst i powerplay. Under de två följande åren svarade Boeser sedan för 23 fullträffar trots att laget gick riktigt tungt, och när målkontot sinade i fjol visade han kvaliteter som framspelare. Har sin stora styrka i skridskoåkningen där han kan komma upp i hög acceleration och trampa runt backar, men tvekar heller inte på att välja den obekväma vägen in på kassen.  I somras tecknade General Manager Patrik Allvin ett nytt treårsavtal med den högerfattade snipern.

Nils Höglander

Född: 2000-12-20
Position: Forward
Säsonger i NHL: 3 st
NHL Entry Draft: 2019, 2:a rundan, 40 totalt av Vancouver Canucks
Meriter: JVM-Brons, VM-Brons U18
Klubbar: Vancouver Canucks, Rögle, AIK, Timrå, Clemensnäs

Rasmus Dahlin draftades som Sveriges andra förstaval genom tiderna år 2018, efter Mats Sundin 29 år tidigare. 2019 års NHL Entry Draft var inte lika stark, men Nils Höglander draftades av Vancouver Canucks i början av den andra rundan. Vänsterforwarden är från Bockträsk och kom till AIK sommaren 2016, där han direkt fick spela i Hockeyallsvenskan. Efter två säsonger där lyckades Rögle knyta till sig talangen. Under sitt första år i Ängelholm, 2018/19, fick han spela runt tolv minuter per match och matchades även en del i powerplay. Snabbskrinnaren fortsatte sedan att utvecklas och var året efter en av SHL:s främsta spelare. Höglander är kort, 176 centimeter, men välbyggd med sina 86 kilo. Gjorde en riktigt bra rookiesäsong i Vancouver, men har sedan dess fallit i rangordningen och fick spendera våren i farmarlaget Abbotsford. Ett ny-signerat kontrakt visar att Canucks tror på honom och nu är det hög tid att kliva fram.
 

Spela på NHL på Oddset