Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Vancouver Canucks

Läs mer om lagen i NHL.

NHL-historien har varit hänsynslös mot Vancouver Canucks genom åren. Canucks har varit i final i Stanley Cup tre gånger och de två senaste har man förlorat i match 7. När bröderna Sedin hade sin bästa chans till en titel, 2011, ledde Nucks dessutom med 3-2 i matcher och hade den sista på hemmaplan. Förutom det har en tröja som klubben använde i början av 1980-talet, röstats fram till en av de fulaste NHL-tröjorna någonsin. Vancouver har också genomfört en av de mest ensidiga trejderna i NHL:s historia när man fick Markus Näslund i utbyte mot Alex Stojanov. Näslund spelade efter trejden 884 matcher med Canucks, Stojanov spelade 45 över två säsonger med Pittsburgh Penguins och försvann sedan från NHL. Efter ett par tunga säsonger är känslan att klubben är på framåtmarsch igen, även om Elias Pettersson och company har en lång väg att vandra. 

Hemmaarena: Rogers Arena
Stanley Cup-titlar: 0 st
Division: Pacific
Cap hit: 83,2 miljoner dollar
Coach: Travis Green
Kända spelare: Henrik Sedin, Daniel Sedin, Markus Näslund, Trevor Linden, Corey Hirsch, Pavel Bure, Stan Smyl, Roberto Luongo, Mattias Öhlund, Gino Odjick, Donald Brashear, Todd Bertuzzi

Spela på Vancouver Canucks.

Några framstående spelare

Jacob Markström  

Född: 1990-01-31 
Position: Målvakt 
Säsonger i NHL: 7 st 
NHL Entry Draft: 2008, 2:a rundan, 31:a totalt av Florida Panthers 
Meriter: VM-guld, VM-brons, JVM-silver, JVM-brons, guld, Hlinka Memorial Trophy, Årets rookie i SHL, Honken Trophy 
Klubbar: Vancouver Canucks, Utica Comets, Florida Panthers, San Antonio Rampage, Rochester Americans, Brynäs IF 

Målvakten Jacob Markström kommer att passera 30 år fyllda under säsongen 2019/20 och nådde sina största framgångar som junior. Han var den högst rankade europeiske målvakten inför NHL-draften 2008, blev utsedd till Årets rookie i dåvarande Elitserien och blev ordinarie i Brynäs. Markström var den förste svenske store målvakt som kom fram, och som blivit stilbildare under 2010-talet. Som senior har Markström lyckats vinna VM-guld med Tre kronor och förvisso varit förstemålvakt i NHL de senaste åren, men inte utan kritik för bristande jämnhet. 

Elias Pettersson 

Född: 1998-11-12 
Position: Center 
Säsonger i NHL: 2 st 
NHL Entry Draft: 2017, 1:a rundan, 5:a totalt av Vancouver Canucks  
Meriter: VM-guld, SM-guld, Calder Trophy, JVM-silver, silver Hlinka Gretzky Cup, Stefan Liv Memorial Trophy (MVP SHL-slutspelet), Årets rookie i SHL 
Klubbar: Vancouver Canucks, Växjö Lakers, Timrå IK 

Elias Petterssons år 2018 var ett för historieböckerna. Han hade förvisso draftats tidigt året innan och dessutom dominerat Hockeyallsvenskan, men han växlade upp än mer under 2018. Han vann SHL:s poängliga, dominerade slutspelet, vann SM-guld, åkte vidare till VM och fick med sig en guldmedalj därifrån också (även om han skadade sig) och tog senare under hösten NHL med storm. Det fanns farhågor om att ångesonen var för tunn för att klara NHL, men Pettersson vann som fjärde svensk Calder Trophy som årets rookie i NHL. Peter Foppa Forsberg, Daniel Alfredsson och Gabriel Landeskog har tidigare fått priset. Elias Pettersson är redan framgångsrik men oddsen på att han kan bli en av de största svenska stjärnorna i NHL genom tiderna är goda.  

Alexander Edler  

Född: 1986-04-21 
Position: Back 
Säsonger i NHL: 14 st 
NHL Entry Draft: 2004, 3:e rundan, 91:a totalt av Vancouver Canucks 
Meriter: 2 VM-guld, OS-silver 
Klubbar: Vancouver Canucks, Manitoba Moose, Kelowna Rockets, Jämtlands HF 

Om Daniel och Henrik Sedin varit nyckelspelare framåt för Vancouver Canucks under 2000-talet så har Alexander Edler varit jätten på Canucks blålinje. Sedan han slog igenom för tolv år sedan har han spelat överlägset mest i laget, i alla spelformer. Han är kanske också något okänd för den svenska ishockeypubliken då han valde att lämna MODO för spel i WHL sitt sista år som junior.  

Loui Eriksson  

Född: 1985-07-17 
Position: Ytterforward 
Säsonger i NHL: 14 st 
NHL Entry Draft: 2003, 2:a rundan, 33:e totalt av Dallas Stars 
Meriter: VM-guld, VM-silver, VM-brons, OS-silver, SM-guld, 3 J20-SM-guld 
Klubbar: Vancouver Canucks, Boston Bruins, Dallas Stars, Iowa Stars, HC Davos, Frölunda Indians, Bofors IK 

När Loui Erikssons nuvarande kontrakt går ut sommaren 2022 kommer göteborgaren att ha spelat in över en halv miljard svenska kronor under åren i NHL. Det kan vara en smula anmärkningsvärt då han har få meriter från NHL. Han vann dock poängligan i Dallas Stars säsongen 2011/12. Sommaren 2016 skrev han som free agent på för Vancouver Canucks men utfallet har dock inte blivit så bra som man hoppats på hittills. Med Tre Kronor har Eriksson lyckats bättre och har bland annat en VM-medalj i varje valör. 
 

Spela på samtliga matcher i NHL här.
Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.

Pensionerade storspelare

Henrik Sedin

Vancouver Canucks har haft flera klassiska kaptener genom åren, som Orland Kurtenbach, Stan Smyl, Trevor Linden, Mark Messier och Markus Näslund. Henrik Sedin är den senaste i raden och tog Canucks till Stanley Cup-final sin första säsong som kapten. Jämförelserna med tvillingbrodern Daniel är naturliga och spelmässigt är det Henrik som spelar fram Daniel. Anmärkningsvärt är att båda bröderna vunnit poängligan i NHL, åren efter varandra. Det var också första gången som de egentligen var skadedrabbade och därigenom visade att de kunde prestera även utan varandra. De blir ett intressant fall för Hockey Hall of Fame i framtiden. Aviserade i slutet av säsongen 17/18 att det inte blir någon fortsättning för honom eller Daniel i NHL, karriären är slut. Henrik och Daniel hyllades enormt i de sista matcherna av såväl hemma- som bortafans och spelare oavsett tröja. Henrik mäktade med hela 1 330 matcher, 240 mål och 830 assist under sina 17 säsonger i NHL.

Namn: Henrik Sedin
Född: 1980-09-26
Position: Center
Säsonger i NHL: 17 st
NHL Entry Draft: 1999, 1:a rundan, 3:a totalt av Vancouver Canucks
Meriter: OS-guld, VM-guld, 2 VM-brons, seger tv-pucken, 2 SM-silver, Hart Trophy, Art Ross Trophy, Årets junior i Sverige, Sven Tumbas Stipendium (Årets forward i tv-pucken), King Clancy Trophy
Klubbar: Vancouver Canucks, MODO

Daniel Sedin

Vancouvers dåvarande GM Brian Burke lyckades, sensationellt nog, göra så att han kunde drafta båda bröderna Sedin till Vancouver Canucks 1999 och han valde målskytten Daniel före passningsspelaren Henrik. Bröderna Sedin är naturligtvis några av de mest framgångsrika brödraparen i ishockeyvärldens historia, men samtidigt dragit det korta strået när det gällt som mest. Två missade SM-guld och en missad Stanley Cup gäller tyvärr för Sedins. Gjorde sin sista säsong 17/18 och hyllades tillsammans med brodern Henrik på ett enastående sätt i de sista matcherna av publik och spelare såväl hemma som på bortais. En fantastiskt karriär är nu över. Daniel gjorde hela 1 306 matcher i NHL och gjorde på dessa 393 mål och 648 assist, totalt 1 041 poäng. 

Namn: Daniel Sedin
Född: 1980-09-26
Position: Vänsterforward
Säsonger i NHL: 17 st
NHL Entry Draft: 1999, 1:a rundan, 2:a totalt av Vancouver Canucks
Meriter: OS-guld, OS-silver, VM-guld, 2 VM-brons, seger tv-pucken, 2 SM-silver, Art Ross Trophy, Ted Lindsay Award, Guldpucken, Årets junior i Sverige
Klubbar: Vancouver Canucks, MODO

Spela på Vancouver Canucks.