Washington Capitals

Läs mer om lagen i NHL.

När Capitals debuterade i NHL i mitten av 1970-talet ställde man några av de sämsta lagen någonsin på isen. Sin första säsong i NHL vann man åtta(!) av 80 matcher. Ett bottenrekord som står sig än idag. Efter åtta år med missade slutspel i början har Caps faktiskt inte haft en svacka om längre är tre raka säsonger utan slutspel sedan dess. Washington gick förvisso till final 1998 men var inte nära att vinna mot Detroit Red Wings. Våren 2018 lyckades så till slut Washington spela hem den åtråvärda titeln efter många års uttåg i slutspelet. Ovechkin fick äntligen lyfta Stanley Cup!

Hemmaarena: Capital One Arena
Stanley Cup-titlar: 1 st
Division: Metropolitan
Cap hit: 79 miljoner dollar
Coach: Todd Reirden
Kända spelare: Calle Johansson, Peter Bondra, Mike Gartner, Dale Hunter, Scott Stevens, Brendan Witt, Olaf Kolzig, Jim Carey, Rod Langway, Dennis Maruk

Spela på Washington Capitals.

Några framstående spelare

Alexander Oveckhin

The Great 8 är den bästa målskytten i sin generation. Men, så länge det inte står Alexander Ovechkin på Lord Stanleys pokal är kanske jämförelsen med Mike Gartner mer rättvis. Detta är numer en ickefråga, den 7:e juni lyckades Capitals besegra Vegas för fjärde gången i finalen och vann därmed Stanley Cup efter 4-1 i matcher. Firandet visste inga gränser utan pågick nästan hela vägen inpå kommande säsong, Oveckhin tog firandet till en ny nivå.

Det är en av NHL:s bästa målskyttar genom tiderna, inget snack om saken! Har noterats för hela 7 säsonger med 50 mål eller fler. Säsongen 07-08 lyckades han spruta in otroliga 65 kassar. Ovechkin har också varit lojal med det ryska landslaget genom hela sin karriär och varit en av de ivrigaste förespråkarna för att NHL-spelarna ska spela OS. Om 32-åringen spelar länge nog i NHL kan han faktiskt nosa på Wayne Gretzkys målrekord i NHL. Frågan är om det eller som vinnare av Stanley Cup är vad som kommer att definiera ryssen när han lägger skridskorna på hyllan. Det blir oerhört spännande att följa Alex fortsatta karriär nu när cupen är vunnen, kommer motivationen fortsatt att finnas där?

Namn: Alexander Oveckhin
Född: 1985-09-17
Position: Vänsterforward
Säsonger i NHL: 13 st
NHL Entry Draft: 2004, 1:a rundan, 1:a totalt av Washington Capitals
Cap hit: 9,538 miljoner dollar
Meriter: Stanley Cup, Conn Smythe Trophy, 3 VM-guld, 2 VM-silver, 3 VM-brons, JVM-guld, JVM-silver, U18-VM-silver, U18-VM-brons, Rysk ligatitel (RSL), Calder Trophy, 3 Hart Trophys, 6 Maurice Richard Trophys, Art Ross Trophy, 3 Ted Lindsay Award, 7 Valeri Kharlamov Trophys (Rysslands bästa spelare)
Klubbar: Washington Capitals, Dynamo Moskva

Nicklas Bäckström

Den lågmälde centern från Valbo utanför Gävle har varit nästan lika viktig för Washington Capitals som Alexander Ovechkin. Nicklas Bäckström är en klassisk svensk hockeycenter i samma stil som Henrik Zetterberg och Henrik Sedin. Bra framåt och bakåt och med överlägset spelintellekt. Var tidigt i sin karriär given bredvid Ovechkin i Caps toppkedja men har på senare år delat på speltiden med Yevgeni Kuznetsov. Har gjort flest assist i Capitals historia. Nicklas spelade större delen av slutspelet med ett brutet finger men lyckades ändå tillsammans med övriga krigare vinna Stanley Cup 2018. Med Stanley Cup i prisskåpet bör Bäckis ha säkrat en plats i Hall of Fame. Får vi fortsätta njuta av hans makalösa spelsinne och passningar kommande säsonger?

Namn: Nicklas Bäckström
Född: 1987-11-23
Position: Center
Säsonger i NHL: 11 st
NHL Entry Draft: 2006, 1:a rundan, 4:e totalt av Washington Capitals
Cap hit: 6,7 miljoner dollar
Meriter:  Stanley Cup, 2 VM-guld, OS-silver, U18-VM-brons, 2 gånger Årets junior i Sverige
Klubbar: Washington Capitals, Dynamo Moskva, Brynäs IF

John Carlson

Den amerikanske backen John Carlson tillhör kanske inte de allra bästa backarna i NHL, men är Washington Capitals viktigaste pjäs framför målvakten Braden Holtby. Carlson vann AHL:s Calder Cup två år i rad 2009 och 2010, där han avgjorde den senare. Mellan titlarna avgjorde han JVM-finalen för USA mot Kanada. Nu är han i den amerikanska huvudstaden för att försöka ta Capitals till Stanley Cup, vilket han också lyckades med i juni 2018. Carlson spelar mest i Capitals och är lika viktig i PP som PK.

Namn: John Carlson
Född: 1990-01-10
Position: Back
Säsonger i NHL: 9 st
NHL Entry Draft: 2008, 1:a rundan, 27:e totalt av Washington Capitals
Cap hit: 8 miljoner dollar
Meriter: Stanley Cup, 2 Calder Cup-titlar, JVM-guld
Klubbar: Washington Capitals, Hershey Bears, London Knights

T.J. Oshie

Amerikanen T.J. Oshie är kanske mest känd för den stora hockeypubliken för en straffläggning i OS i Sochi 2014. Gruppspelsmatchen mellan USA och Ryssland skulle avgöras på straffar och Oshie satte första straffen. När det sedan var dags för suddenstraffar fick Oshie ta alla USA:s straffar och satte sammanlagt fem av sju i straffläggningen. 31-åringen har haft ett jämnt poängsnitt hela sin karriär, det ligger på runt 0,7 poäng per match. I Washington bidrar Oshie till att Capitals får en balanserad offensiv som komplement till Alex Ovechkin.

Namn: T.J. Oshie
Född: 1986-12-23
Position: Högerforward
Säsonger i NHL: 10 st
NHL Entry Draft: 2005, 1:a rundan, 24:e totalt av St. Louis Blues
Cap hit: 5,75 miljoner dollar
Meriter: Stanley Cup, VM-brons, WCHA-seger
Klubbar: Washington Capitals, St. Louis Blues, University of North Dakota

Yevgeni Kuznetsov

Ryssen Kuznetsov har många stavningar på sitt förnamn; Yevgeni, Evgeni, Jevgeni, Yevgeny, Evgeny. 25-åringen har också många strängar på sin ishockeylyra. Han draftades senare än talangen motsvarar, beroende på att avtal mellan NHL och KHL inte fanns, vilket gjorde att NHL-klubbarna under ett antal år inte var säkra på att de ryska spelarna skulle vilja eller tillåtas komma över till Nordamerika. Sedan Kuznetsov till slut åkte över 2014 har han blivit viktigare och viktigare för Capitals. Han var minst sagt en bidragande orsak, med sina 32 slutspelspoäng, till att laget kunde vinna Stanley Cup 2018.

Namn: Yevgeni Kuznetsov
Född: 1992-05-19
Position: Center
Säsonger i NHL: 5 st
NHL Entry Draft: 2010, 1:a rundan, 26:e totalt av Washington Capitals
Cap hit: 7,8 miljoner dollar
Meriter: Stanley Cup, 2 VM-guld, 2 VM-brons, JVM-guld, JVM-silver, U18-VM-silver, JVM MVP 2012
Klubbar: Washington Capitals, Traktor Chelyabinsk, Belye Medvedi Chelyabinsk

André Burakovsky

Son till Robert Burakovsky.

Namn: André Burakovsky
Född: 1995-02-09
Position: Ytterforward
Säsonger i NHL: 4 st
NHL Entry Draft: 2013, 1:a rundan, 23:e totalt av Washington Capitals
Cap hit: 3 miljoner dollar
Meriter: Stanley Cup, JVM-silver, U18-VM-silver
Klubbar: Washington Capitals, Hershey Bears, Erie Otters, Malmö Redhawks

Christian Djoos

Christian Djoos är son till Brynäslegendaren Pär Djoos.

Namn: Christian Djoos
Född: 1994-08-06
Position: Back
Säsonger i NHL: 1 st
NHL Entry Draft: 2012, 7:e rundan, 195:e totalt av Washington Capitals
Cap hit: 7,8 miljoner dollar
Meriter: Stanley Cup, JVM-silver, U18-VM-silver
Klubbar: Washington Capitals, Hershey Bears, Brynäs

Spela på samtliga matcher i NHL här.

Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.