Winnipeg Jets

Läs mer om lagen i NHL.

Dagens Winnipeg Jets har ingen koppling till det Jets som flyttade till Phoenix och blev Coyotes 1996. Detta är istället Atlanta Thrashers, som gjorde sin första NHL-säsong 1999 och som sedan 2012 spelar i Bell MTS Center i Winnipeg. Jets/Thrashers har varit ett dåligt lag under nästa hela sin existens, men nu finns ett starkt lysande ljus i tunneln, med spelare som Blake Wheeler, Patrik Laine, Dustin Byfuglien och Connor Hellebuyck i laget. Oddsen för en framtida Stanley Cup-buckla är lägre än någonsin.

Hemmaarena: Bell MTS Center
Stanley Cup-titlar: 0 st
Division: Central
Cap hit: 74,27 miljoner dollar
Coach: Paul Maurice
Kända spelare: Ilya Kovalchuk, Dany Heatley, Evander Kane, Andrew Ladd, Patrik Stefan, Chris Thorburn, Marian Hossa, Marc Savard

Spela på Winnipeg Jets.

Några framstående spelare

Dustin Byfuglien

En av NHL:s tyngsta spelare är 118 kg tunge Dustin Byfuglien. Backen, som även vikarierat som forward, är också en av ligans största profiler med spektakulära tacklingar och ett tungt skott. Byfuglien har varit Jets överlägset mest dominanta back sedan han kom till klubben som färsk Stanley Cup-mästare med Chicago Blackhawks 2010. Han har förvisso aldrig varit riktigt nära att vinna en Norris Trophy, men har varit med i snacket många gånger.

Namn: Dustin Byfuglien
Född: 1985-03-27
Position: Back
Säsonger i NHL: 13 st
NHL Entry Draft: 2003, 8:e rundan, 245:e totalt av Chicago Blackhawks
Cap hit: 7,6 miljoner dollar
Meriter: Stanley Cup
Klubbar: Winnipeg Jets, Atlanta Thrashers, Chicago Blackhawks, Rockford Icehogs, Norfolk Admirals, Prince George Cougars, Brandon Wheat Kings

Blake Wheeler

Amerikanen Blake Wheeler har klivit fram som den store ledaren i Winnipeg sedan han kom i en trejd med Boston Bruins i februari 2011. Han har sedan dess gjort nästan 150 poäng mer än näst bästa Jet på listan (Bryan Little). Bland rena högerforwards i hela NHL under samma tidsperiod så är det bara Pat Kane och Phil Kessel som gjort fler poäng än Wheeler. De senaste åren har han också fått en lekkamrat i power play i Patrik Laine. Och är sedan sommaren 2016 kapten i Jets.

Namn: Blake Wheeler
Född: 1986-08-31
Position: Högerforward
Säsonger i NHL: 10 st
NHL Entry Draft: 2004, 1:a rundan, 5:e totalt av Arizona Coyotes
Cap hit: 5,6 miljoner dollar
Meriter: WCHA-titel
Klubbar: Winnipeg Jets, Atlanta Thrashers, Boston Bruins, University of Minnesota, Green Bay Gamblers

Patrik Laine

Finländske Patrik Laines ishockeykarriär har knappt börjat, men han är redan en av de mest omtalade finska spelarna. Laine är en otrolig målskytt som redan nu har ett av hockeyvärldens bästa skott, framför allt från den vänstra tekningscirkeln i power play. Patrick Laine har dominerat de finska ligorna i flera år och gör det nu även i världens bästa liga, NHL. Den reslige Laine mäter hela 194 cm utan skridskor och kommer förmodligen dominera i NHL under massor av år framöver.

Namn: Patrik Laine
Född: 1998-04-19
Position: Vänsterforward
Säsonger i NHL: 2 st
NHL Entry Draft: 2016, 1:a rundan, 2:a totalt av Winnipeg Jets
Cap hit: 925 000 dollar (rookiekontrakt)
Meriter: VM-silver, JVM-guld, U18-VM-silver, SM-Liiga-titel, MVP VM 2016, Årets junior i Finland, Jari Kurri Award (MVP finska slutspelet)
Klubbar: Winnipeg Jets, Tappara, LeKi

Mark Scheifele

Draften 2011 innehöll flera starka centernamn men den som gjort flest poäng sedan säsongen 13/14 är Winnipeg Jets Mark Scheifele. Winnipeg Jets har lyckats skapa en stor, teknisk, förstakedja bestående av Scheifele, Blake Wheeler och Patrik Laine. Scheifele är dominant över hela isen och har presterat precis som Winnipeg Jets hoppades när de draftade honom 2011.

Namn: Mark Scheifele
Född: 1993-03-15
Position: Center
Säsonger i NHL: 5 st
NHL Entry Draft: 2011, 1:a rundan, 7:a totalt av Winnipeg Jets
Cap hit: 6,125 miljoner dollar
Meriter: VM-guld, VM-silver, JVM-brons
Klubbar: Winnipeg Jets, St. John’s Icecaps, Barrie Colts

 

Spela på samtliga matcher i NHL här.

Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.