Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Odds inom poker

Det finns många viktiga aspekter när en pokerspelare försöker utveckla sitt spel. Försöka hålla sina känslor i schack, även vid otur och motgångar, är oerhört viktigt. Den spelare som lirar med sina känslor utanför skjortan kommer aldrig bli framgångsrik. Det gäller också att ha bra money management för att hela tiden hålla sig flytande även under sämre perioder. Detta är helt klart viktiga verktyg, men allra viktigast under eran av onlinepoker är att ha en djup förståelse bakom matematiken som all slags poker bygger på. Sannolikhetslära och kunskap om odds är grundstenen som varje framgångsrik pokerspelare bygger vidare på. Här ska vi gå igenom olika slags pokerodds och hur dessa används i praktiken.

Pottodds

Även de allra bästa pokerspelarna lär sig hela tiden nya saker och det är viktigt att alltid vara nyfiken för att inte stagnera. En grundsten som är bra att ha med sig är begreppet pottodds. Det är ett uttryck för en uträkning där man kan se om en hand är värd att spela eller inte sett till hur stor potten är och sett till hur stor chans man har att vinna handen. Pottoddsen styr inte vilket kort som kommer så att följa matematiken kan göra att du förlorar en enskild hand, men får vi samma situation en oändlig massa gånger så blir man en vinnande spelare i just den situationen genom att följa exemplen här nedanför.

Exempel 1: Låt oss för enkelhetens skull säga att det ligger 100 kronor i potten efter att turn-kortet har lagts upp. Det är två spelare i potten och motståndaren går all-in med sina sista 50 kronor. Vi har AT i hjärter på hand på en flopp som visar 237K med två hjärter. Motståndaren har spelat tajt tidigare och har troligen en ganska bra näve, därför behöver vi färg för att vinna handen. Det första som behöver göras är att räkna ut hur stor chans det är att vi får färg. Det finns nio hjärter kvar i leken och det är 46 kort som vi inte har sett. Det innebär att chansen att en hjärter kommer på river är ungefär 20%, en siffra som tas fram genom att dividera 9 med 46 (0,195). Vi behöver betala 50 kronor för att vara kvar i handen och kan då vinna 150 kronor. Genom att dividera 50 med 150 får vi cirka 33%. Det innebär att vi alltså måste betala en större procentuell del av potten än den procentuella chansen att vinna handen. I detta läget så är det ett dåligt spel att syna om vi har läst vår motståndare rätt och för att vara vinnande i längden är det fold som gäller.

Exempel 2: Denna gång ligger det återigen 100 kronor i potten men nu är vi på flop. Spelare 1 går all-in med 60 kronor och spelare 2 har exakt lika mycket och går också all-in med 60 kronor. Precis som förut har vi AT i hjärter och denna gång är floppen 2QK med två hjärter. Vi vinner handen om det kommer en hjärter, som ger färg, eller en knekt, som ger bästa stegen. För att räkna ut hur stor chansen är att träffa en hjärter eller en knekt på antingen turn eller river måste vi först räkna ut hur stor chansen är att vi missar helt. Nio hjärter och tre knektar (man kan ju inte räkna hjärter knekt två gånger) hjälper oss vilket totalt är tolv kort. Det är 47 kort som vi inte har sett. På turn är därmed 35 kort dåliga för oss och för att räkna ut chansen att vi missar turn tar vi 35 dividerat med 47. Det ger cirka 74%. Inför river har vi sett ett kort till och missade vi turn är det nu 34 kort som är dåliga av de 46 som finns kvar. 34 dividerat med 46 ger också ungefär 74%. För att ta reda på hur stor chans det är att vi missar både på turn och river får vi alltså ta 0,74 multiplicerat med 0,74 vilket ger cirka 0,55. Det är således 55% chans att vi inte träffar en knekt eller en hjärter på vare sig turn eller river. Då förstår ni säkert att det är 45% chans att vi däremot träffar något av de kort som vi letar efter. Nu när vi har fått fram siffran 45% gäller det att se om det är värt att syna genom att kika på pottoddsen. Det låg 100 kronor i potten och två spelare har lagt in 60 kronor vardera vilket gör att potten är uppe på 220 kronor. Vi behöver lägga 60 kronor för att syna vilket är ungefär 27% (60 dividerat med 220) av potten. Då det var 45% chans att träffa vårt kort har vi betydligt större procentuell chans att vinna potten än den procentuella delen av potten som vi behöver lägga in i form av pengar. Det är därför ett måste att syna handen rent matematiskt.

Implicita pottodds

Det som gör poker till ett så makalöst underhållande spel är att det går inte enbart att luta sig mot matematiken. Det behöver även göras bedömningar efter hur motståndarna har spelat tidigare och hur de förväntas spela framöver. När vi har lärt oss hur pottodds fungerar kliver vi in på implicita pottodds. Ett uttryck som inte är lika svart och vitt då det innehåller ett mått av bedömning som inte går att räkna sig till. Här gäller det nämligen att uppskatta ungefär hur stor potten kommer bli. Detta är speciellt något att tänka på när du har en draghand som vi hade i exemplet här ovan och vi ska gå igenom hur det fungerar nu.

Exempel: Vi har AT hjärter på hand och återigen ligger det 237K på brädan med två hjärter. Vi behöver en hjärter för att vinna handen och det har vi redan räknat ut är ungefär 20% chans att vi lyckas pricka. Vi säger att det ligger 100 kronor i potten och vår motståndare bettar ut 30 kronor. Det kostar då 30 kronor att syna för att kunna vinna 130 kronor. 30 dividerat med 130 ger ungefär 23% och då det är marginellt högre än de 20% chans vi har att vinna potten borde vi inte syna enligt pottoddsen. Men om vi antar att spelaren har en stor stack kvar och kommer betta ut även på river oavsett vilket kort som kommer så kan vi helt plötsligt få oddsen på vår sida. Blir det ingen träff kostar det inte mer att lägga sig på river och då var den marginella synen inte mycket att bråka om. Hittar vi färgen och motståndaren fortsätter att betta ut, alternativt synar vårt bet, har vi däremot fått mer pengar än vi trodde vi kunde få på turn och har på så sätt slagit pottoddsen.

Som ni ser är inte implicita pottodds någon exakt vetenskap på samma sätt som vanliga pottodds är. Här tillkommer en del gissande och bedömande av hur motspelaren förmodligen kommer bete sig beroende på vilka kort som kommer. Något som det krävs mycket uppmärksamhet och erfarenhet för att lära sig att förutse och även då kan man aldrig vara säker när det kommer till implicita odds.

Omvända implicita pottodds

Går vi ett steg längre i vårt pokertänk så hamnar vi i kategorin omvända implicita pottodds. Här tar vi en titt på hur mycket det kan kosta när man har en helt okej hand som inte kan förbättras speciellt mycket mer och hur det då kan vara lika bra att ge upp innan det blir för dyrt.

Exempel: Denna gång har vi plockat upp KT i hjärter och nu är floppen 89T med två klöver. Det ligger 100 kronor i potten och vi bettar ut 30 kronor. Motspelaren höjer till 100 kronor och då har vi ett beslut att ta. Även om vi tror att vi har bäst hand just nu så finns det väldigt stor chans att en motspelare kommer bli starkare efter att alla fem kort ligger uppe. Klöver kan ge färg, han kan ha TJ som ger par och öppet stegdrag och så vidare. Hade detta varit på river och vi tror att KT är bäst hand är synen given, men nu kan vi räkna med att detta kommer kosta mer. Motspelaren kanske bettar 200 kronor på turn och 500 kronor på river. Då behöver vi vara beredda på att lägga ganska mycket mer pengar på handen. Att bara syna i detta läget är ingen bra idé för halva leken är dåliga kort för oss. Vad gör vi om det kommer en klöver, sjua, knekt, dam eller för den delen ess på turn? Det är kort som kan göra att vi helt plötsligt är slagna och fortsätter motspelaren att betta ut är det väldigt svårt att syna. De enda alternativen på floppen är egentligen att antingen gå all-in (så länge inte stackarna är väldigt djupa) eller att lägga sig och vi kommer i stort sett aldrig få syn av en sämre hand än KT om vi satsar allt. Detta kostar mer än vad det smakar och det bästa är därför att lägga sig.

Notera dock att poker är en sport där man spelar mot en motståndare minst lika mycket som med korten som finns på bordet. Om en motspelare märker att du alltid lägger dig vid re-raise kommer han utnyttja detta. Ibland är det därför läge att göra vissa avsteg från implicita och omvända implicita odds för att bli svårare att möta.

Vanliga begrepp

Det finns mängder av olika slags uttryck och begrepp när det kommer till poker och det är inte alltid enkelt att hänga med i lingot. Därför har vi tagit fram en kortare ordlista med saker som är bra att känna till.

Bankrulle
De pengar som man har avsatt till att spela poker för. Det är viktigt att separera sin bankrulle från den övriga ekonomin för att inte spela för mer pengar än vad som var tänkt.

Buy-in
Det lägsta beloppet man kan sätta sig vid ett bord med.

Connectors
Hålkort i följd som till exempel 34, 78 eller TJ. Är korten i samma färg kallas de för suited connectors.

Dra dött
Det är omöjligt för dig att vinna handen även om du får de kort som du vill ha.

Equity
Hur stor del av potten som är din baserat på hur stor chans du har att vinna den.

Heads-Up
Två spelare kvar i potten.

Hålstege
Ett specifikt kort kvar för att få stege i mitten av handen. Exempelvis om man behöver en sjua då man redan har 5689. Kallas för Gut-Shot på engelska efter hur det känns att förlora mot en sådan hand.

Implicita odds
Relationen mellan vad det kostar att gå med i en hand och hur mycket den förväntade vinsten kommer vara.

Mucka
Att folda sin hand. Kan också syfta på högen av tidigare foldade händer.

Nötterna
Den bästa möjliga handen just nu. Kallas för Nuts på engelska.

Out
Ett kort som ger dig den vinnande handen. När man räknar pottodds bygger det hela på att lista ut hur många outs man har. Annars blir matematiken bakom det hela felaktig. Man behöver trots allt inte alltid få nötterna för att vinna handen.

Pottodds
Relationen mellan hur mycket det kostar att gå med i en hand och hur mycket vinst det ger just nu att ha bäst hand.

Spela Poker