Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Dackarna

Läs om de andra lagen i Elitserien.

Grundad: 1949
Stad: Målilla
Hemmaarena: Skrotfrag Arena
SM-guld: 5 st
Kända förare: Rune Holta, Fredrik Lindgren, Andreas Jonsson, Tai Woffinden, Nicki Pedersen, Mikael Max

Dackarna är en av Sveriges mest klassiska speedwayklubbar och Målilla Motorstadion arrangerar sedan drygt tiotalet år tillbaka en av deltävlingarna i Speedway GP. Dackarna har varit framgångsrika de senaste åren även om pricken över i:et saknats. I fjol kom den fjärde finalförlusten på raken då Smederna ännu en gång drog det längsta strået och vann finalfejden med 2-0 i matcher. Senaste SM-guldet tog Dackarna 2007. Sin storhetstid hade smålänningarna på 1950- och 1960-talen när klubben tog nio medaljer på 13 säsonger.

Några tongivande förare

Patryk Dudek

Född: 1992-06-20
Land: Polen
Klubb: Dackarna
Meriter: Silver VM, U19-EM-brons, 2 U19-lag-EM-guld, Polsk mästare.

Patryk Dudek blev 2017 den bäste SGP-rookien någonsin när han slutade tvåa i hela mästerskapet efter australiensaren Jason Doyle. Det är Dudeks hittills största merit i sin karriär på speedwayhojen. Han körde dock in åtta poäng när han fick debutera i Warszawas VM-deltävling 2016. Polacken gör sin sjunde Elitseriesäsong med Dackarna och har varit Målilla-klubbens bästa förare två år i rad. 2014 råkade 25-åringen i blåsväder då han testades positivt för metylhexanamin och blev portad från all speedway under ett år. Dackarna valde ändå att behålla Dudek efter avlsutad avstängning. Och det har de, som sagt, inte behövt ångra. Oddsen är låga på att han blir bärande för klubben även denna säsong.

Maciej Janowski

Född: 1991-08-06
Land: Polen
Klubb: Dackarna
Meriter: 2 U21-VM-guld i lag, Polsk U21-mästare 3 gånger.

Polacken Maciej Janowski var 2018 Dackarnas bästa förare. Janowski är 27 år men debuterade i polska Ekstraliga redan som 16-åring år 2007. Han var en stor talang som junior men har tidigare inte lyckats översätta det till en jämnhet som senior.  Nu är han dock på väg att göra det .Janowski nådde 2018 sin största framgång i Speedway GP genom att sluta fyra i totalen. Janowski vann Sveriges grand prix under säsongen, hans tredje Grand Prix-seger i karriären. 

Oliver Berntzon

Född: 1993-04-02
Land: Sverige
Klubb: Dackarna
Meriter: Nordisk juniormästare, SM-silver i lag, SM-silver individuellt

Det har varit en brokig karriär för Oliver Berntzon men efter mycket möda och stort besvär är supertalangen på rätt köl. Skador och mentala dikeskörningar satte käppar i hjulen för Berntzon under flera år i mitten av 10-talet men senaste två säsongerna har Oliver högpresterat. Smeknamnet “Vispen” myntades av hans farfar redan på krypstadiet, smålänningen som är bosatt i Västergötland är ett stort fan av hockeylaget Brynäs. Efter att ha kört för Vetlanda och Västervik styrde Vispen kosan vidare genom Småland och landade i Dackarna inför säsongen 2018. Två SM-silver har det blivit i Målilla där Oliver Berntzon gjorde sitt livs lopp sommaren 2019 genom att plocka full pott mot blivande guldmedaljörerna Smederna. Supportrarna i polska klubben Gniezno röstade fram Vispen till årets förare 2019.  

Jacob Thorssell

Född: 1993-08-24
Land: Sverige
Klubb: Dackarna
Meriter: SM-guld i lag, SM-guld individuellt

2018 års två främsta svenska åkare individuellt, Fredrik Lindgren och Oliver Berntzon, lämnade återbud till SM 2019. Det öppnade vägen för Jacob Thorssell som trots en svag start på dagen kunde lyfta guldbucklan på sin hemmabana i Målilla. För Dackarnas del körde Thorssell 20 tävlingar under 2019, vilket generade 127 poäng och plats 40 i Elitseriens förarliga. Åtvidabergssonen vann SM-guld med Rospiggarna 2016 och var hett villebråd efter tre år i Hallstavik. Regerande mästarna Smederna var ett av lagen som försökte suga åt sig Thorssell inför 2019 då östgöten valde Dackarna med motiveringen att den internationella arenan i Målilla skulle passa honom.

Spela på Elitserien på Oddset

Till startsidan för speedway