Dackarna

Läs om de andra lagen i Elitserien.

Grundad: 1949
Stad: Målilla
Hemmaarena: G&B Arena
SM-guld: 5 st
Kända förare: Rune Holta, Fredrik Lindgren, Andreas Jonsson, Tai Woffinden, Nicki Pedersen, Mikael Max

Dackarna är en av Sveriges mest klassiska speedwayklubbar och Målilla Motorstadion arrangerar sedan drygt tiotalet år tillbaka en av deltävlingarna i Speedway GP. Dackarna har varit framgångsrika de senaste åren även om pricken över i:et saknats. 2017 åkte man ut mot blivande mästarna Smederna i kvartsfinal och före det blev man krossade i finalen av Rospiggarna. Senaste SM-guldet tog Dackarna 2007. Sin storhetstid hade man på 1950- och 1960-talen när klubben tog 9 medaljer på 13 säsonger. Dackarna gjorde en mycket fin säsong 2018 när man vann serien men till slut föll tungt i finalen mot Smederna.

Några tongivande förare

Patryk Dudek

Född: 1992-06-20
Land: Polen
Klubb: Dackarna
Meriter: Silver VM, U19-EM-brons, 2 U19-lag-EM-guld, Polsk mästare.

Patryk Dudek blev 2017 den bäste SGP-rookien någonsin när han slutade tvåa i hela mästerskapet efter australiensaren Jason Doyle. Det är Dudeks hittills största merit i sin karriär på speedwayhojen. Han körde dock in åtta poäng när han fick debutera i Warszawas VM-deltävling 2016.Polacken gör sin sjätte Elitseriesäsong med Dackarna och har varit Målilla-klubbens bästa förare två år i rad. 2014 råkade 25-åringen i blåsväder då han testades positivt för metylhexanamin och blev portad från all speedway under ett år. Dackarna valde ändå att behålla Dudek efter avlsutad avstängning. Och det har de, som sagt, inte behövt ångra.

Greg Hancock

Född: 1970-06-03
Land: USA
Klubb: Dackarna
Meriter: 4 VM-titlar, 4 SM-guld, 3 Lag-VM-guld.

Amerikanen Greg ”Herbie” Hancock är en av de mest dekorerade speedwayförarna som någonsin ställt sig på en startgrid. 47-åringen har också haft en väldigt lång karriär. Redan 1992 började han köra för Getingarna i Sverige och har sedan dess bland annat vunnit fyra SM-guld med Tony Rickardsson i Rospiggarna. Det är anmärkningsvärt att Hancock vunnit tre av sina fyra VM-titlar efter att han fyllt 40. Hans fyra titlar placerar honom på delad fjärde plats genom tiderna, en efter Ove Fundin och två efter Tony Rickardsson och Ivan Mauger. 2018 gör han sin första säsong med Dackarna i Elitserien i speedway, där han faktiskt genom åren har lägst poängsnitt, sett till alla arenor i Elitserien. Oddsen är goda på att han kommer höja det snittet denna säsong.

Maciej Janowski

Född: 1991-08-06
Land: Polen
Klubb: Dackarna
Meriter: 2 U21-VM-guld i lag, Polsk U21-mästare 3 gånger.

Polacken Maciej Janowski var 2017 Dackarnas tredje bästa förare, efter landsmannen Patryk Dudek och svenske Fredrik Lindgren. Janowski är 26 år men debuterade i polska Ekstraliga redan som 16-åring år 2007. Han var en stor talang som junior men har inte lyckats översätta det till en jämnhet som senior. Janowski har åkt in och ur Speedway GP de senaste åren, men är 2018 en av de ordinarie förarna. Har två Grand Prix-segrar i sin karriär.

Spela på Elitserien på Oddset.

Till startsidan för speedway.
Läs mer om andra sporter som fotboll, golf och ishockey.