Lejonen

Läs om de andra lagen i Elitserien.

Grundad: 1929
Stad: Gislaved
Hemmaarena: EPAB Arena
SM-guld: 2 st
Kända förare: Nicki Pedersen, Robert Miskowiak, Hans ”Tutis” Danielsson, Terje Henriksson, Dennis Andersson, David Ruud, Grzegorz Walasek, Jan Simensen

Lejonen speedway har haft höga toppar och djupa dalar. Som många andra speedwayklubbar i Sverige har man haft ekonomiska problem de senaste åren, men 2007 blåste framgångens vindar. En blöt höstkväll blev klubben klar för Elitserien till 2008 och lyckades inför comebacken i högstaligan skriva kontrakt med danske världsmästaren Nicki Pedersen. Fartfantomen ledde Gislavedsklubben till två raka SM-guld. 2011 fick man lämna Elitserien, men sedan 2015 är Lejonen tillbaka i det svenska finrummet igen.

Några tongivande förare

Jaroslaw Hampel

Född: 82-04-17
Land: Polen
Klubb: Lejonen
Meriter: 2 VM-silver, VM-brons, 25 pallplatser i SGP, SM-guld

Polacken Jaroslaw Hampel hade varit en legendar i vilket land som helst, men har som speedwayförare i Polen hamnat i däckssprutet av förare som Tomas Gollob. Hampels meriter talar dock för sig självt. ”Jarek” har slutat tvåa två gånger i VM-serien i speedway och en gång slutat trea totalt. Sin första GP vann han i Parken 2010. Från att Hampel varit en ikon i Vetlanda, där han körde i 12 år tog SM-guld och var lagkapten, är det dags för ett nytt kapitel i polackens karriär. Ett nytt småländskt kapitel då Gislavedsklubben kunde erbjuda en högre lön inför den här säsongen. Den meriterade speedwayföraren förväntas bli en stöttesten i Lejonens lagbygge i år.

Nikolai Klindt

Född: 88-12-29
Land: 
Danmark
Klubb: 
Lejonen
Meriter: 
Dansk mästare, Polsk mästare

Dansken Nikolai Klindt har kört ligaspeedway i Sverige i flera år. Han har kört för Västervik, Smederna, Elit Vetlanda och gör nu sin första säsong med Lejonen. Speedwayföraren har varit en publikfavorit i tidigare klubbar tack vare sina offensiva körningar. 30-åringen har också kört regelbundet i bland annat den engelska och polska ligan under karriären, utöver i hemlandet Danmark. Blev som ung europamästare i U19-EM. Inför säsongen kliver dansken in med näst högst snitt i laget (1,667) efter Jaroslaw Hampel.

Maksym Drabik

Född: 1998-02-22
Land: Polen
Klubb: Lejonen
Meriter: JVM-guld

Den polske talangen Maksym Drabik blev juniorvärldsmästare i speedway 2017, vilket bland annat givit honom en reservplats till Speedway GP 2018. 20-åringen är son till Slawomir Drabik som bland annat blivit polsk mästare i speedway. Han är den senaste av polska stortalanger som ska förvalta arvet av förare som Tomasz Gollob och Jerzy Szczakiel. Gjorde 2017 sin första säsong med Lejonen i Elitserien.

Rohan Tungate

Född: 1990-01-27
Land: Australien
Klubb: Lejonen
Meriter: Australian Solo Championship, 1 SGP start

Rohan Tungate kommer från Kurri Kurri i Australien och gör sin tredje säsong med Lejonen i Elitserien i speedway. Tungate var en av Elitseriens sämsta förare sin första säsong i serien, men körde betydligt bättre 2018, när han hade 27:e bästa poängsnitt. Han har haft en fin utvecklingskurva och oddsen är goda för att han ska kunna klättra ännu högre i den statistiken under säsongen 2019. Australiensaren har fått starta en tävling i Speedway-GP, i hemmatävlingen 2017 där han fick med sig sex poäng.
 

Spela på Elitserien på Oddset.

Till startsidan för speedway.

Läs mer om andra sporter som fotboll, golf och ishockey.