Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Lejonen

Läs om de andra lagen i Elitserien.

Grundad: 1929
Stad: Gislaved
Hemmaarena: OnePartnerGroup Arena
SM-guld: 2 st
Kända förare: Nicki Pedersen, Robert Miskowiak, Hans ”Tutis” Danielsson, Terje Henriksson, Dennis Andersson, David Ruud, Grzegorz Walasek, Jan Simensen

Lejonen speedway har haft höga toppar och djupa dalar. Som många andra speedwayklubbar i Sverige har man haft ekonomiska problem de senaste åren, men 2007 blåste framgångens vindar. En blöt höstkväll blev klubben klar för Elitserien till 2008 och lyckades inför comebacken i högstaligan skriva kontrakt med danske världsmästaren Nicki Pedersen. Fartfantomen ledde Gislavedsklubben till två raka SM-guld. 2011 fick man lämna Elitserien, men sedan 2015 är Lejonen tillbaka i det svenska finrummet igen. 2019 gjorde smålänningarna en stark säsong genom att ta sig till slutspel trots Elitseriens näst minsta budget.

Några tongivande förare

Jaroslaw Hampel

Född: 1982-04-17
Land: Polen
Klubb: Lejonen
Meriter: 2 VM-silver, VM-brons, 25 pallplatser i SGP, SM-guld

Polacken Jaroslaw Hampel hade varit en legendar i vilket land som helst, men har som speedwayförare i Polen hamnat i däckssprutet av konungen Tomasz Gollob. Hampels meriter talar dock för sig själva. ”Jarek” har slutat tvåa två gånger i VM-serien i speedway och en gång slutat trea. Sin första GP vann han på Parken 2010. Från att Hampel varit en ikon i Vetlanda, där han körde i tolv år samt tog SM-guld och var lagkapten, blev det dags för ett nytt kapitel i polackens karriär. Ett nytt småländskt kapitel då Gislavedsklubben kunde erbjuda en högre lön inför säsongen 2019. Den meriterade polacken levde inte riktigt upp till förväntningarna hos Lejonen där han blott var fjärde bäst i laget under sitt första år. Hampel kunde trösta sig med att bli polsk mästare med Leszno.

Maksym Drabik

Född: 1998-02-22
Land: Polen
Klubb: Lejonen
Meriter: JVM-guld, Polskt silver

Den polske talangen Maksym Drabik blev juniorvärldsmästare i speedway 2017, vilket bland annat gav honom en reservplats till Speedway GP 2018. Men det blev bara poäng i en enda VM-deltävling för Drabik, i den första som gick i hemlandet Polen. 22-åringen är son till Slawomir Drabik som bland annat blivit polsk mästare i speedway. Han är den senaste av polska stortalanger som ska förvalta arvet efter förare som Tomasz Gollob och Jerzy Szczakiel. 2016 bröt han lårbenet i sin Elitseriedebut, men lyckades efter en lång rehabilitering komma tillbaka.  

Drabik var Lejonens bästa förare 2019 och i hemlandet var 22-åringen vassast i det Wroclaw som kom tvåa bakom Leszno. 2020 gör Maksym sin fjärde säsong bakom startgriden med Lejonen i Elitserien. Brasklapp finns dock i form av den dopingdom som väntar med tanke på att Drabik är under utredning i Polen.

Krzysztof Kasprzak

Född: 1984-08-18
Land: Polen
Klubb: Lejonen
Meriter: Guld i U21-VM, EM-guld, Polskt guld, VM-silver

Säsongen 2019 var suverän från veteranen Krzysztof Kasprzaks sida. Året kröntes med att den meriterade åldermannen vann Guldhjälmen hemma i polska Gdansk i överlägsen stil. Framgångsresan inleddes redan 2005 då Krzysztof Kasprzak vann U21-EM i parkörning tillsammans med Robert Kosciecha och Janusz Kolodziej. En hel drös svenska klubbar har haft äran att ta del av Kasprzaks tjänster, Smederna från 2004 till 2009, Vargarna de två nästföljande åren, sedan korta stopp i Valsarna, Västervik, Lejonen, Masarna, Dackarna och från 2019 är Lesznosonen åter ett lejon. Stabiliteten är ett signum för Krzysztof som går in i säsongen 2020 med ett ingångssnitt på 1,768.

Robert Lambert

Född: 1998-04-05
Land: England
Klubb: Lejonen
Meriter: JEM-guld, EM-brons, JVM-brons, Brittiskt guld

22-åringen Robert Lambert gjorde två säsonger i Rospiggarna, efter att ha anslutit från Masarna inför 2018 års säsong av Elitserien i speedway. Engelsmannen räknas som en britternas största talanger och tillhörde det landslag som enkelt tog sig till VM-final 2017 men som då slutade fyra (Sverige tog silver). 2017 vann Lambert junior-VM och dessutom finns tre raka inhemska juniorguld på meritlistan. Tiden i Rospiggarna var ljus för ungtuppen från Norwich, förvånande nog släpptes han när herrarna i Hallstavik stuvade om inför 2020, det tackade Lejonen för och lade vantarna på guldklimpen. Robert Lambert är känd för sin extrema arbetskapacitet, ingen åkare kör fler lopp än Young Rob.

Spela på Elitserien på Oddset

Till startsidan för speedway