Lejonen

Läs om de andra lagen i Elitserien.

Grundad: 1929
Stad: Gislaved
Hemmaarena: EPAB Arena
SM-guld: 2 st
Kända förare: Nicki Pedersen, Robert Miskowiak, Hans ”Tutis” Danielsson, Terje Henriksson, Dennis Andersson, David Ruud, Grzegorz Walasek, Jan Simensen

Lejonen speedway har haft höga toppar och djupa dalar. Som många andra speedwayklubbar i Sverige har man haft ekonomiska problem de senaste åren, men 2007 blåste framgångens vindar. En blöt höstkväll blev klubben klar för Elitserien till 2008 och lyckades inför comebacken i högstaligan skriva kontrakt med danske världsmästaren Nicki Pedersen. Fartfantomen ledde Gislavedsklubben till två raka SM-guld. 2011 fick man lämna Elitserien, men sedan 2015 är Lejonen tillbaka i det svenska finrummet igen.

Några tongivande förare

Piotr Pawlicki

Född: 1994-11-30
Land: Polen
Klubb: Lejonen
Meriter: Lag-VM-guld

Lejonens Piotr Pawlicki var en av Elitseriens bästa förare 2017. Bara Masarnas Tai Woffinden och Vetlandas Bartosz Zmarzlik hade ett högre snitt än Pawlicki. Polacken var ordinarie i SGP 2016. Före ”Piter” Pawlicki värvades till Lejonen körde han flera säsonger för Piraterna. När Pawlicki står på startgriden i Elitserien kan det ofta vara värt att spela en peng på heatseger.

Chris Holder

Född: 1987-09-24
Land: Australien
Klubb: Lejonen
Meriter: VM-guld, 2 SM-guld, Polsk mästare, Elite League Champion 2 gånger, Australiensisk mästare 5 gånger.

Australiensaren Chris Holder var en stor talang redan som tonåring och kom till Gislaved och Lejonen när klubben körde i Allsvenskan 2007. Holder var med om avancemanget till Elitserien och vann sedan dubbla SM-guld med Lejonen. När Lejonen degraderades 2011 lämnade Holder klubben, men är sedan 2015 tillbaka. 30-åringen gör sin nionde raka säsong i Speedway Grand Prix och vann VM-guld 2012.

Maksym Drabik

Född: 1998-02-22
Land: Polen
Klubb: Lejonen
Meriter: JVM-guld

Den polske talangen Maksym Drabik blev juniorvärldsmästare i speedway 2017, vilket bland annat givit honom en reservplats till Speedway GP 2018. 20-åringen är son till Slawomir Drabik som bland annat blivit polsk mästare i speedway. Han är den senaste av polska stortalanger som ska förvalta arvet av förare som Tomasz Gollob och Jerzy Szczakiel. Gjorde 2017 sin första säsong med Lejonen i Elitserien.

Frederik Jakobsen

Född: 1998-05-01
Land: Danmark
Klubb: Lejonen
Meriter: -

Den 19-årige danske talangen Frederik Jakobsen gör 2018 sin första säsong med Lejonen speedway. 2017 körde han för Piraterna. Det blev dock bara sju heat på hela säsongen. Jakobsen var uppsatt som reserv för GP-tävlingen i Horsens i hemlandet Danmark sommaren 2017. Kör ligaspeedway i Polen och Danmark utöver Elitserien i Sverige.

Spela på Elitserien på Oddset.

Till startsidan för speedway.
Läs mer om andra sporter som fotboll, golf och ishockey.