Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Piraterna

Läs om de andra lagen i Elitserien.

Grundad: 1949
Stad: Motala
Hemmaarena: Zinkgruvan Mining Arena
SM-guld: 2 st
Kända förare: Emil Sajfutdinov, Chris Holder, Kenneth Bjerre, Greg Hancock, Mark Loram, Fredrik Lindgren, Antonio Lindbäck

Radiopiraterna från Motala är en klassisk svensk speedwayklubb, men SM-gulden kom först 2011 och 2013. Paradoxalt nog bidrog framgångarna med tre raka SM-finaler 2011-2013 att klubben körde sin ekonomi botten och fick lämna Elitserien 2017. Förare och ledare i klubben menade att året i Allsvenskan varit välgörande för klubben som återkom till finrummet efter endast ett års frånvaro men problemen har fortsatt hopa sig. Inför säsongen 2020 krävdes en kraftsamling där både sponsorer, medlemmar och supportrar fick skramla fram en kassa för att lösa förarskulderna från 2019 och undslippa tvångsdegradering. Oddset på framgångar är högt med tanke på den tuffa ingången i säsongen.. 

Några tongivande förare

Peter Kildemand

Född: 1989-09-01
Land: Danmark
Klubb: Piraterna
Meriter: Lag-VM-guld, JVM-guld i lag, en GP-seger.

Peter Kildemand har varit en del av en dansk koloni i Västervik, tillsammans med Nicki Pedersen och Mikkel Bech, men nu har färden gått till Östergötland. Piraternas nyförvärv inför 2020 är ensam dansk i Östergötland där Peter förväntas vara en medelförare sett till sitt tidigare poängsnitt. Kildemand har varit jämn i Elitserien de senaste åren och kör in runt 1,5 poäng per heat. Han vann junior-VM med Danmark 2010 och som senior 2014. 2015 fick Kildemand en plats till GP-tävlingen i Horsens och vann sensationellt hela tävlingen.

Jonas Davidsson

Född: 1984-08-07
Land: Sverige
Klubb: Piraterna
Meriter: 4 Grand Prix-starter, brons lag-VM

Jonas Davidsson är tillbaka i moderklubben efter en sejour i Vetlanda. Davidsson är ett aktat efternamn i speedwaysverige och kommer från en riktig speedwayfamilj, även äldre brodern Daniel Davidsson är en still going strong star. Numera står Jonas sida vid sida med brodern på startgriden och tävlar för samma klubbfärger. Lillebror Davidsson levde inte riktigt upp till förväntningarna under 2019. 2020 är det storebrorsan som i sin chefsroll sätter kraven på Jonas, en intrikat rollfördelning som kan innebära både fågel och fisk.

Daniel Davidsson

Född: 1983-03-17
Land: Sverige
Klubb: Piraterna
Meriter: SM-guld. Brons U19-EM.

Motalasonen Daniel Davidsson var en starkt bidragande orsak till att Piraterna bärgade sitt första SM-guld 2011. Utöver att ha stått bakom starttejpen i moderklubben har Davidsson även kört för Masarna, Valsarna och Rospiggarna i Sverige. Han har även flera år bakom sig i den engelska ligan och lag som Lakeside Hammers, Poole Pirates och Coventry Bees. Sedan 2018 är stadens son åter i moderklubben där han kör tillsammans med brorsan Jonas. Under 2019 gjorde den rutinerade östgöten en avstickare till Vargarna i Allsvenskan men där blev det bara tre matcher. Från och med 2020 har Daniel ett enormt ansvar hos Piraterna då han är både lagledare, sportchef, sponsorjägare och förare.

Pawel Przedpelski

Född: 1995-06-23
Land: Polen
Klubb: Piraterna
Meriter: SM-guld, 3 Lag-guld och Junior-VM

Efter att ha kört samtliga matcher för Dackarna, med ett poängsnitt på 1,353, fick inte Pawel Przedpelski förnyat kontrakt inför säsongen 2019. Polacken tog sitt pick och pack för att dra vidare till Östergötland, tillsammans med Pirat-legendaren Ryan Sullivans gamla mekaniker Pawel Runowski. I Motala har Przedpelski fått förtroende att agera heatledare och presterat till belåtenhet under första säsongen. Pawel, som kommer från Torun i mellersta Polen, har under sin tid i Sverige även kört för Smederna under fyra säsonger.

Spela på Elitserien på Oddset

Till startsidan för speedway