Piraterna

Läs om de andra lagen i Elitserien.

Grundad: 1949
Stad: Motala
Hemmaarena: Probaco Arena
SM-guld: 2 st
Kända förare: Emil Sajfutdinov, Chris Holder, Kenneth Bjerre, Greg Hancock, Mark Loram, Fredrik Lindgren, Antonio Lindbäck

Radiopiraterna från Motala är en klassisk svensk speedwayklubb, men SM-gulden kom först 2011 och 2013. Paradoxalt nog bidrog framgångarna med tre raka SM-finaler 2011-2013 att klubben körde sin ekonomi botten och fick lämna Elitserien 2017. Men förare och ledare i klubben menade att året i Allsvenskan varit välgörande för klubben som är tillbaka i den numera stängda Elitserien i speedway.

Några tongivande förare

Niels-Kristian Iversen

Född: 1982-06-20
Land: Danmark
Klubb: Piraterna
Meriter: Ligamästare i Sverige, Danmark, Polen, Craven Shield-mästare, Elite League-mästare, dansk mästare individuellt 5 gånger

I Niels Kristian Iversen har Piraterna fått tag i ett nyförvärv av hög klass, då Motalaklubben värvat en heatledare. Dansken vann SM-guld redan 2005 med Västervik och blev mästare med Smederna i fjol. Poängsnittet var dock för högt hos de regerande mästarna vilket gjorde det omöjligt för stjärnan att stanna, trots att han var fjolårets näst bäste smed i Elitserien efter Fredrik Lindgren. Iversen har även blivit mästare i hemlandet Danmark och Polen. Han blev bäste reservåkare i VM-serien 2018 och den ende som placerade sig före någon av de ordinarie förarna (Przemyslaw Pawlicki och Craig Cook). Nu gäller det för Iversen att se till att den här sejouren i Piraterna blir bättre än den förra, 2017. Då åkte klubben ur Elitserien. 

Jonas Davidsson

Född: 1984-08-07
Land: Sverige
Klubb: Piraterna
Meriter: 4 Grand Prix-starter, brons lag-VM

Jonas Davidsson är tillbaka i moderklubben efter en sejour i Vetlanda. Davidsson är ett aktat efternamn i speedwaysverige och kommer från en riktig speedwayfamilj, även äldre brodern Daniel Davidsson är en stjärna i Elitserien. I år kommer han dessutom få stå sida vid sida på startgriden med brodern och tävla för samma klubbfärger. Jonas Davidsson förväntas vara en viktig förare för Piraterna som gör comeback i Elitserien efter en säsong i Allsvenskan.

Daniel Davidsson

Född: 1983-03-17
Land: Sverige
Klubb: Piraterna
Meriter: Brons U19-EM

Motalasonen Daniel Davidsson körde med Piraterna i Allsvenskan under sin ettåriga sejour där 2018, och var med och vann Allsvenskan, efter att bara ha slutat trea i grundserien. Utöver att ha stått bakom starttejpen i moderklubben har Davidsson även kört för Masarna, Valsarna och Rospiggarna i Sverige. Han har även flera år bakom sig i den engelska ligan och lag som Lakeside Hammers, Poole Pirates och Coventry Bees. Nu ska han tillsammans med brorsan Jonas försöka etablera moderklubben i Elitserien. Oddsen för några framskjutna placeringar för klubben är dock höga, här gäller det snarare att fortsätta bygga för framtiden.

Spela på Elitserien på Oddset.

Till startsidan för speedway.

Läs mer om andra sporter som fotboll, golf och ishockey.