Smederna

Läs om de andra lagen i Elitserien.

Grundad: 1951
Stad: Eskilstuna
Hemmaarena: Eskilstuna Motorstadion
SM-guld: 4 st
Kända förare: Tommy Johansson, Bernt Persson, Bert Lindarw, Peter Nahlin, Tommy Jansson, Mark Loram, Nicki Pedersen, Billy Hamill, Mikael Max

Smederna är dubbla regerande svenska mästare i speedway, efter att i fjol besegrat Dackarna i finalen. Smedernas 2017 var något i hästväg. Klubben slutade bara femma i serien och låg under med hela åtta poäng efter första finalmatchen mot seriesegrarna Vetlanda. Men Smederna vände och blev svenska mästare för första gången på 40 år, och följde upp det med ytterligare ett SM-guld. Fredrik Lindgren var en nyckelförare för Smederna under säsongen.

Några tongivande förare

Fredrik Lindgren

Född: 1985-09-15
Land: Sverige
Klubb: Smederna
Meriter: 3 titlar i Elite League Riders’ Championship, Polsk mästare, SM-guld

33-åringen Fredrik Lindgren var Elitseriens bäste svenske förare förra säsongen, för andra säsongen i rad. Han är en av många svenska speedwaytalanger som under 2000-talet fått höra att han är Sveriges nästa Tony Rickardsson. Han har självklart inte nått upp till de nivåerna, men har kört i Speedway Grand Prix mer eller mindre regelbundet sedan han var tonåring och har ständigt det högsta eller bland de högsta poängsnitten i Elitserien. Tog under förra säsongen sin andra GP-seger, i Tjeckien. Har sedan tidigare en GP-seger i Göteborg 2012. Om oddsen är de rätta är ett hett speltips att Lindgren tar sin tredje GP-seger i år.

Andzejs Lebedevs

Född: 1994-11-04
Land: Lettland
Klubb: Smederna
Meriter: Silver J-EM, SM-guld

Andzejs Lebedevs gör sin åttonde säsong som förare i Elitserien, varav sin fjärde i Smederna. I fjol hade letten bara sjunde bästa poängsnitt hos de svenska mästarna, men är fortfarande ihågkommen hos fansen för sin insats i den avgörande finalmatchen 2017. Då var han dominant mot Elit Vetlanda, där han vann eller slutade tvåa i alla heat utom det sista. Lebedevs har kört ligaspeedway i Sverige, Polen och Tyskland de senaste åren och gjorde även en säsong i King’s Lynn Stars 2013. Har fått göra två inhopp i SGP hittills i karriären.

Michael Jepsen Jensen

Född: 1992-02-18
Land: Danmark
Klubb: Smederna
Meriter: SM-guld, VM-guld, Ekstraliga-guld, U21-VM-guld

Dansken Michael Jepsen Jensen slog igenom som 20-åring 2012 när han blev förste dansk att vinna en Grand Prix-tävling som wild card-förare (sedan Hans Andersen) och dessutom blev U21-världsmästare. I SM-finalen mot sin gamla klubb Dackarna 2018 spelade Jepsen Jensen en stor roll för Smederna som blev svenska mästare. I GP-serien hade dansken en sämre säsong och tog bara poäng i Grand Prix-tävlingen hemma i Horsens på CASA Arena.
 

Spela på Elitserien på Oddset.

Till startsidan för speedway.

Läs mer om andra sporter som fotboll, golf och ishockey.