Västervik

Läs om de andra lagen i Elitserien.

Grundad: 1966
Stad: Västervik
Hemmaarena: Stena Arena
SM-guld: 1 st
Kända förare: Sam Ermolenko, Tomasz Gollob, Craig Boyce, Todd Wiltshire, Chris Harris, Mikael Max.

Västervik är tillbaka i Elitserien 2018 efter några säsonger i Allsvenskan. Laget vände underläge från första matchen till seger på ovalen hemma på Ljungheden mot Vargarna i kvalet. Västervik hade sin bästa period i klubbens historia i mitten av 00-talet när man vann SM-guld 2005 och gick till final de två kommande säsongerna. I finalen 2005 besegrades rivalerna VMS Elit. Efter förlust i den första finalmatchen rivstartade Västervik i den andra och vann till slut finalserien med sex poängs marginal.

Några tongivande förare

Nicki Pedersen

Född: 1977-04-02
Land: Danmark
Klubb: Västervik
Meriter: 3 VM-guld, 4 lag-VM-guld, SM-guld, EM-guld, Dansk mästare 7 gånger.

Danske Nicki Pedersen körde faktiskt för Västervik i början av 2000-talet, men det var först när han lämnade den svenska östkusten som han utvecklades till en av världens bästa speedwayförare genom tiderna. I en rik dansk speedwayhistoria är det bara Hans Nielsen som vunnit fler VM-titlar än Pedersen. Hans 196 inkörda poäng från GP-säsongen 2007 är tangerat rekord i GP-serien, ett rekord som Tony Rickardsson tidigare höll själv. Säsongen 2018 gör 40-åringen alltså comeback i Västervik efter nästan 20 år i andra klubbar.

Peter Kildemand

Född: 1989-09-01
Land: Danmark
Klubb: Västervik
Meriter: Lag-VM-guld, JVM-guld i lag, en GP-seger.

Dansken Peter Kildemand är en av flera nya förare i Västervik. Han ansluter från Piraterna tillsammans med landsmännen Nicki Pedersen och Mikkel Bech. Kildemand vann junior-VM med Danmark 2010 och som senior 2014. 2015 fick han en plats till GP-tävlingen i Horsens och vann sensationellt hela tävlingen. Sedan dess har han dock inte fått stå bakom någon mer touch tape i VM-serien.

Bartosz Smektala

Född: 1998-08-22
Land: Polen
Klubb: Västervik
Meriter: JVM-silver, 2 JEM-brons.

Bartosz Smektala blir en spännande förare att följa när den polske supertalangen gör sin första säsong i Elitserien i speedway 2018. Han är omtalad i speedwayvärlden efter att ha tagit silver på JVM och dessutom har två brons från JEM sedan tidigare. Smektala anses vara en av världens bästa juniorer, tillsammans med bland andra Robert Lambert, Filip Hjelmland och landsmannen Maksym Drabik. Oddsen är goda för att vi får se en ny publikfavorit i Elitserien i år.

Spela på Elitserien på Oddset.

Till startsidan för speedway.
Läs mer om andra sporter som fotboll, golf och ishockey.