Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Västervik

Läs om de andra lagen i Elitserien.

Grundad: 1966
Stad: Västervik
Hemmaarena: Hejla Arena
SM-guld: 1 st
Kända förare: Sam Ermolenko, Tomasz Gollob, Craig Boyce, Todd Wiltshire, Chris Harris, Mikael Max.

Västervik tog sig tillbaka till Elitserien 2018 efter några säsonger i Allsvenskan. I comebacken tog man sig till kvartsfinal där Vetlanda besegrades på hemmaovalen. Västervik hade sin bästa period i klubbens historia i mitten av 00-talet när man vann SM-guld 2005 och gick till final de två kommande säsongerna. I finalen 2005 besegrades rivalerna VMS Elit. Efter förlust i den första finalmatchen rivstartade Västervik i den andra och vann till slut finalserien med sex poängs marginal. 2019 gick smålänningarna till semifinal där Dackarna vann den täta duellen.

Några tongivande förare

Jason Doyle

Född: 1985-10-06
Land: Australien
Klubb: Västervik
Meriter: VM-guld, SM-guld, Elite Riders Champion, Premier League-mästare, Australiensisk mästare.

34-åringen Jason Doyle blev 2017 världsmästare i speedway och var också bland de bästa förarna i Elitserien. Doyle var dominant på ovalerna i VM-serien där han gick till final i tio av tolv deltävlingar, varav två segrar (i Prag och avslutningen i hemlandet Australien). Australiensaren har kört länge i Sverige. Han kommer närmast från fyra säsonger i Rospiggarna och har tidigare kört för Masarna och Dackarna. Världsmästaren vann SM-guld med Rospiggarna sin första säsong i klubben när laget från Hallstavik blev bäst i Sverige för femte gången 2016. 2018 kom Doyle tvåa i två VM-deltävlingar. Västerviks nyförvärv var Piggarnas bästa åkare förra säsongen och tia i totalen. Lita på att Doyle fortsätter vara en av världens bästa förare på startgridden i speedway.

Jack Holder

Född: 1996-03-23
Land: Australien
Klubb: Västervik
Meriter: Australiska Mästerskapen U21, Elite Shield

Familjenamnet förpliktigar, Jack är lillebror till 2012 års världsmästare Chris Holder. Som tonåring flyttade grabben från Appin i New South Wales över till Europa och började köra för Plymouth Gladiators 2015. Jack har därefter utökat sitt körande till att även delta i både polska och svenska seriesystemet. Storebror Chris har försökt värva sin bror som lagkamrat men istället har Jack representerat Vetlanda, Masarna och Västervik. Under 2019 års brödrakamp visade storebror vem som är störst när Västervik fick på näbben mot Indianerna. Jack beskrivs som en vildare variant av Chris, sådan som den äldre brodern var när han åkte hem sin världsmästartitel i början av 10-talet.

Krzysztof Buczkowski

Född: 1986-04-30
Land: Polen
Klubb: Västervik
Meriter: U21-VM, SM-guld

Som ett underbarn kom han fram i början av millenniet, redan som 16-åring deltog Krzysztof Buczkowski i Polska Mästerskapen. När grabben från Grudziadz äntrade den svenska scenen vid 19 års ålder gick färden till Kumla och Indianerna. Getingarna, Vargarna, Smederna och Dackarna har också tillhandahållit de polska tjänsterna genom årens lopp. Störst tid har Buc tillbringat i Smederna där han också varit med om att lyfta SM-bucklan. Till Västervik anlände Krzysztof inför säsongen 2019 och den regerande mästaren var med om att ta smålänningarna till en semifinalplats. Dock bidrog inte Buc i speciellt hög grad då han landade på plats 37 i förarligan.

Bartosz Smektala

Född: 1998-08-22
Land: Polen
Klubb: Västervik
Meriter: JVM-guld, JVM-silver, 2 JEM-brons, Polsk mästare

Bartosz Smektala gjorde en stabil första säsong i Elitserien i speedway, 2018, och den polske supertalangen blev också under säsongen juniorvärldsmästare. Efter att ha tagit silver bakom landsmannen Maksym Drabik 2017 vann Smektala titeln sammanlagt efter att ha slutat etta, tvåa och trea i de tre VM-deltävlingarna. Smektala anses vara en av världens bästa juniorer i speedway, tillsammans med bland andra Robert Lambert, Filip Hjelmland och Maksym Drabik. Sin första säsong i Elitserien körde han in respektabla 104 poäng. Under 2019 ökade polacken sin produktion till 132 pinnar. Oddsen är goda på att Västervik kan få nytta av sin publikfavorit i många år framöver.

Spela på Elitserien på Oddset

Till startsidan för speedway