Västervik

Läs om de andra lagen i Elitserien.

Grundad: 1966
Stad: Västervik
Hemmaarena: Stena Arena
SM-guld: 1 st
Kända förare: Sam Ermolenko, Tomasz Gollob, Craig Boyce, Todd Wiltshire, Chris Harris, Mikael Max.

Västervik tog sig tillbaka till Elitserien 2018 efter några säsonger i Allsvenskan. I comebacken tog man sig till kvartsfinal där Vetlanda besegrades på hemmaovalen, efter att det slutat oavgjort i Vetlanda. Västervik hade sin bästa period i klubbens historia i mitten av 00-talet när man vann SM-guld 2005 och gick till final de två kommande säsongerna. I finalen 2005 besegrades rivalerna VMS Elit. Efter förlust i den första finalmatchen rivstartade Västervik i den andra och vann till slut finalserien med sex poängs marginal.

Några tongivande förare

Nicki Pedersen

Född: 1977-04-02
Land: Danmark
Klubb: Västervik
Meriter: 3 VM-guld, 4 lag-VM-guld, SM-guld, EM-guld, Dansk mästare 7 gånger.

Danske Nicki Pedersen körde faktiskt för Västervik i början av 2000-talet, men det var först när han lämnade den svenska östkusten som han utvecklades till en av världens bästa speedwayförare genom tiderna. I en rik dansk speedwayhistoria är det bara Hans Nielsen som vunnit fler VM-titlar än Pedersen. Hans 196 inkörda poäng från GP-säsongen 2007 är tangerat rekord i GP-serien, ett rekord som Tony Rickardsson tidigare höll själv. Säsongen 2018 gör 41-åringen sin andra raka säsong i Västervik efter comebacken i fjol, efter nästan 20 år i andra klubbar.

Peter Kildemand

Född: 1989-09-01
Land: Danmark
Klubb: Västervik
Meriter: Lag-VM-guld, JVM-guld i lag, en GP-seger.

Peter Kildemand är en av flera danskar i Västervik, tillsammans med Nicki Pedersen och Mikkel Bech. Kildemand har varit jämn i Elitserien de senaste åren och kör in runt 1,5 poäng per heat. Han vann junior-VM med Danmark 2010 och som senior 2014. 2015 fick han en plats till GP-tävlingen i Horsens och vann sensationellt hela tävlingen. Sedan dess har han dock inte fått stå bakom någon mer touch tape i VM-serien. 

Bartosz Smektala

Född: 1998-08-22
Land: Polen
Klubb: Västervik
Meriter: JVM-guld, JVM-silver, 2 JEM-brons.

Bartosz Smektala gjorde en stabil första säsong i Elitserien i speedway och den polske supertalangen blev också under säsongen juniorvärldsmästare. Efter att ha tagit silver bakom landsmannen Maksym Drabik 2017 vann Smektala titeln sammanlagt efter att ha slutat etta, tvåa och trea i de tre VM-deltävlingarna. Smektala anses vara en av världens bästa juniorer i speedway, tillsammans med bland andra Robert Lambert, Filip Hjelmland och Maksym Drabik. Sin första säsong i Elitserien körde han in respektabla 104 poäng. Oddsen är goda på att Västervik kan få nytta av sin publikfavorit i många år framöver. 

Spela på Elitserien på Oddset.

Till startsidan för speedway.

Läs mer om andra sporter som fotboll, golf och ishockey.