Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Här är alla tävlingar i VM-serien 2023!

Speedwayens GP är i full gång! Och svenskhoppet Fredrik Lindgren har inlett mycket bra. Kolla in aktuella speedway-odds!
Spela på speedway på Oddset

Läs mer om VM-serien i speedway

Speedway – GP-schema 2023

Totalt körs tio deltävlingar i VM-serien 2023 och stora speedwaynationen Polen arrangerar tre av dessa. Sveriges GP är som vanligt förlagt till Småland och Målilla. 

Deltävling 3 
Marketa Stadium
Prag, Tjeckien
3 juni, 2023

I västra Prag ligger en av arenorna som varit med länge i speedwayens GP-sammanhang. Redan 1997 kördes en GP-tävling på Marketa Stadium i Prag för första gången. Då vann Greg Hancock. Han har vunnit ytterligare en gång men det är Jason Crump och Tai Woffinden som har flest vinster med sina tre stycken i Tjeckiens Grand Prix. Två svenskar har vunnit GP-tävlingen i Tjeckien. Tony Rickardsson stod högst upp på pallen 1998 och 2005, och 2018 var det Fredrik Lindgren som var mest framgångsrik på ovalen i den tjeckiska huvudstaden. 2019 var det dock polacken Janusz Kolodziej som tog en skrällartad vinst. 2020 slutade båda tävlingarna på denna arena med Zmarzlik som etta och Woffinden tvåa. Under fjolåret kördes, precis som i år, den tredje deltävlingen i Prag. Då var ånyo Woffinden på andra plats medan skrällsegraren hette Martin Vaculik. Nya överraskningar i år månne?

Spela på speedway på Oddset

Alla aktuella spel

GP-tävlingar i speedway 2023

Deltävling 4 
Bergring Arena
Teterow, Tyskland
10 juni, 2023

Tyskland kommer och går på speedwayradarn, genom att det vissa år arrangeras stora tävlingar på Teterow nära Rostock i norra Tyskland. 2023 gör tyskarna comeback genom att arrangera årets fjärde Grand Prix-tävling i speedway. Tysklands Grand Prix var faktiskt med på VM-programmet första gången som speedway-VM kördes som serie, 1995, men då i Abensberg. Sedan dess har Tyskland kommit och gått i GP-serien men när det väl vankas maffiga tävlingar har man funnit en fast punkt i Teterow. Senast på ovalen vid Bergring Arena var det dubbelt rödvitt i topp när Dudek följdes av Zmarzlik. Den tredje pallplatsen var blågult signerad av Fredrik Lindgren. Vem slår till i början av juni?

Deltävling 5 
Edward Jancarz Stadium
Gorzów, Polen
24 juni, 2023

Det finns hopp om blågul framgång i Gorzów med tanke på vad som hände på denna oval då det begav sig med dubbla race på Edward Jancarz Stadium i september 2020, första kvällen kom Fredrik Lindgren på tredje plats och andra kvällen var det närkingen som klev överst på pallen. Arenan har drygt 70 bast på nacken och mannen som gett namn åt kolossen har ett mörkt öde. I VM-finalen på Ullevi 1968 nöp Edward Jancarz en bronspeng men 24 år senare var livet över för polacken som blev mördad av sin fru. På denna arena i nordvästra Polen har det körts många polska mästerskap genom årens lopp och även drygt en handfull VM-tävlingar.

Deltävling 6
Skrotfrag Arena
Målilla, Sverige
15 juli, 2023

Sveriges Grand Prix i speedway har haft småländska Målilla som bas sedan 2013 och första gången cirkusen stannade på denna ort var 2005. 2017 blev det dubbelt Sverige på pallen, genom Antonio Lindbäck och Fredrik Lindgren som blev tvåa och trea bakom polacken Bartosz Zmarzlik. Lindbäck har faktiskt ytterligare en pallplats under åren som SGP arrangerats i Målilla. Både 2019, 2021 och 2022 var Lindgren på pallen, först som segrare, sedan som trea och senast som tvåa i Sveriges GP. Flest segrar har Jason Crump (5). Får vi se ytterligare en pallplats av Fredrik Lindgren som trivs som fisken i vattnet på Skrotfrag Arena?

Deltävling 7
Bikernieki
Riga, Lettland
12 augusti, 2023

Efter nedslaget i Småland tar Grand Prix en månads paus innan det är dags att dra igång höstblocket i östblocket. Detta blir den första gången sedan 2017 som en GP-tävling arrangeras i Lettland och faktiskt första gången någonsin i den lettiska huvudstaden. Bikernieki är den ledande motorsportbanan i Arturs Irbes rike, förutom GP arrangeras även VM i rallycross på denna arena. Ovalen i Riga upprättades 2014 och sedan dess har förstklassig speedway körts vid flertalet tillfällen, inte minst vad gäller ett flertal FIM-events. Senast Grand Prix utspelade sig på lettisk mark var i Daugavpils för sex år sedan då det blev trippelt polskt i topp med Piotr Pawlicki Jr. som herre på täppan, följd av Dudek och Janowski.

Deltävling 8
Millennium Stadium
Cardiff, Wales
2 september, 2023

Den gigantiska nationalarenan i Wales, med plats för över 74 000 åskådare, är kanske den mest kända arenan som arrangerar Grand Prix-tävlingar i speedway. Mycket annat har arrangerats på Millennium Stadium sedan den stod klar 1999. Champions League-finalen i fotboll, FA-cupfinalen under många år och Six Nations i rugby. För SGP är arenan en institution, och har funnits med på programmet sedan 2001 som Storbritanniens GP. Australiensaren Jason Crump har vunnit hela fem gånger på Millennium Stadium, men även svenskarna Antonio Lindbäck och Tony Rickardsson (2 gånger), har plockat hem GP-tävlingen i Cardiff.

Deltävling 9 
Vojens Speedway Center
Vojens, Danmark
16 september, 2023

Vojens i Danmark är klassisk mark i speedway och den lilla orten i södra Danmark är i princip känd för sin speedwayarena. Fyrfaldige världsmästaren Hans Nielsen vann den första VM-deltävlingen som kördes 1995 men när tävlingen var tillbaka på programmet 2019 blev det polskt högst upp på tronen i form av världsmästaren Zmarzlik. Flest segrar har annars Tony Richardsson. Avesta-sonen vann här tre gånger på fyra år mellan 1999-2002. När det kördes GP i Vojens 2022 var det tre olika nationer som nådde upp på pallen, segraren Zmarzlik följdes av britten Lambert och på tredje plats återfanns Leon Madsen. Är det dags för hemmaåkaren att kliva överst på pallen den här gången?

Deltävling 10
Torun Motorstadion
Torun, Polen
30 september, 2023

Knappt fem mil från Bydgoszcz i Polen ligger Torun, som precis som de senaste tre åren är den sista av VM-deltävlingarna i speedway som körs i Europa. Svenskar har historiskt sett trivts i Polen. Tony Rickardsson, Andreas Jonsson, Antonio Lindbäck och Fredrik Lindgren har alla vunnit i här. Just i Torun är det dock ”bara” Lindbäck och Jonsson som vunnit. De senaste åren har svenskarna för all del kört dåligt i Torun. Senaste pallplatsen kom 2014, när Andreas Jonsson blev tvåa. Britten Tai Woffinden kunde fira sin tredje VM-titel genom att vinna säsongens sista VM-deltävling 2018. Precis som de senaste åren är det i Torun som säsongen tar sin ände. 2022 fick Bartosz Zmarzlik nöja sig med att spela andrafiolen bakom uppstickaren Martin Vaculik. Ska vi gissa att storfavoriten avrundar med den inhemska fanan i topp 2023?

Resultat, GP 2023

Vinnare: deltävling 1
Donji Kraljevec, Kroatien
Bartosz Zmarzlik

Vinnare, deltävling 2 
Warszawa, Polen
Fredrik Lindgren

GP-slutställning 2022

Suveräne Bartosz Zmarzlik vann VM-serien med god marginal! För svenske Fredrik Lindgren slutade säsongen med en finfin fjärdeplats totalt.

1Bartosz ZmarzlikPolen166
2Leon MadsenDanmark133
3Maciej Janowski Polen106
4Fredrik LindgrenSverige103
5Robert LambertStorbritannien103
6Dan BewleyStorbritannien102
7Patryk DudekPolen102
8Tai WoffindenStorbritannien93
9Martin VaculikSlovakien91
10Jason DoyleAustralien83

Mer om GP-förarna 2023