Schema GP-tävlingar speedway 2018

Läs mer om några av förarna som jagar VM-titeln 2018.
Spela på GP-speedway på Oddset.

Deltävling 1

Nationalstadion
Warszawa, Polen
12 maj 2018
Vinnare: Tai Woffinden

Polens vackra nationalstadion i huvudstaden Warszawa byggdes inför UEFA Euro 2012 och stod bland annat som värd för en av semifinalerna i mästerskapet. Multiarenan har använts till mycket, sportmässigt förutom fotboll även amerikansk fotboll, volleyboll – och speedway. Sedan 2015 har VM-serien i speedway körts på PGE Narodowy. Hemmalegendaren Tomasz Gollob fick ett wild card till den första tävlingen, som vanns av slovenen Matej Zagar, flankerad av Chris Harris och Jaroslaw Hampel på pallen. Svenske Fredrik Lindgren vann GP-deltävlingen i fjol.

Deltävling 2

Marketa Stadium
Prag, Tjeckien
26 maj 2018
Vinnare: Fredrik Lindgren

I västra Prag ligger en av arenorna som varit med länge i speedway GP-sammanhang. Redan 1997 kördes en GP-tävling på Marketa Stadium i Prag för första gången. Då vann Greg Hancock. Han har vunnit ytterligare en gång och skulle, vid seger 2018, tangera Jason Crump, Nicki Pedersen och Tai Woffinden för flest segrar i Tjeckiens Grand Prix. Det kan även den regerande världsmästaren Jason Doyle göra. Australiensaren har vunnit två år i rad på ovalen. En svensk har vunnit GP-tävlingen i Tjeckien. Tony Rickardsson stod högst upp på pallen 1998 och 2005.

Deltävling 3

CASA Arena
Horsens, Danmark
30 juni 2018
Vinnare: Tai Woffinden

Sedan 2015 har Horsens och CASA Arena tagit över som värd för Danmarks Grand Prix i speedway från Parken i Köpenhamn. Inför säsongen 2018 blev det också klart att CASA Arena kommer att vara värd minst tre säsonger till. Polacken Maciej Janowski gillar arenan på den danska östkusten och har vunnit där två år i rad. Den första GP-tävlingen som arrangerades i Horsens vanns dock av dansken Peter Kildemand. CASA Arena är normalt hemmaplan för fotbollslaget AC Horsens, men har även arrangerat konserter med superstjärnor som Rolling Stones, Madonna, U2, Bon Jovi och One Direction.

Deltävling 4

HZ Bygg Arena
Hallstavik, Sverige
7 juli 2018
Vinnare: Maciej Janowski

Hallstavik står 2018 för första gången som värd för en GP-tävling i speedway. De ersätter därmed nationalarenan Friends Arena som varit den som kompletterat Målilla som GP-arrangör i Sverige de fem senaste åren. Även andra motorsporter är populära på HZ Bygg Arena. Både isracing och superenduro har körts på anläggningen som i många år kallats för Orionparken.

Deltävling 5

Millennium Stadium
Cardiff, Wales
21 juli 2018
Vinnare: Bartosz Zmarzlik

Den gigantiska nationalarenan i Wales, med plats för över 74 000 åskådare är kanske den mest kända arenan som arrangerar Grand Prix-tävlingar i speedway. Mycket annat har arrangerats på Millennium Stadium sedan den stod klar 1999. Champions League-finalen i fotboll, FA-cup-finalen under många år och Six Nations i rugby. För SGP är arenan en institution, och har funnits med på programmet sedan 2001 som Storbritanniens GP. Australiensaren Jason Crump har vunnit hela fem gånger på Millennium Stadium, men även svenskarna Antonio Lindbäck och Tony Rickardsson (två gånger), har vunnit GP-tävlingen i Cardiff.

Deltävling 6

G&B Arena
Målilla, Sverige
11 augusti 2018
Vinnare: Nicki Pedersen

Sveriges Grand Prix i speedway har haft småländska Målilla som bas sedan 2013. 2017 blev det dubbelt Sverige på pallen, genom Antonio Lindbäck och Fredrik Lindgren som blev tvåa och trea bakom polacken Bartosz Zmarzlik. Lindbäck har faktiskt ytterligare en pallplats under åren som SGP arrangerats i Målilla. Sveriges GP har tidigare arrangerats i Göteborg, Stockholm, Eskilstuna, Linköping och Avesta. Flest segrar har Jason Crump med sin fem stycken, men även Fredrik Lindgren och Tony Rickardsson har vunnit Sveriges Grand Prix i speedway, om än inte på G&B Arena i Målilla.

Deltävling 7

Edward Jancarz Stadium
Gorzow, Polen
25 augusti 2018
Vinnare: Martin Vaculik

Polen arrangerar för tredje året i rad 2018 hela tre av elva GP-deltävlingar i speedway. När klassiska speedwaystaden Bydgoszcz lämnade över stafettpinnen 2010 var Gorzow en av städerna som fick ta över Polens Grand Prix. Multiarenan i Gorzow, namngiven efter gamle speedwayåkaren Edward Jancarz, har stått som värd för SGP sedan 2011. Polacker har ofta varit bra i hemmatävlingarna men i Gorzow är det faktiskt bara Jaroslaw Hampel och Bartosz Zmarzlik som vunnit. 2017 vann engelsmannen Tai Woffinden.

Deltävling 8

Matija Gubec Stadium
Krsko, Slovenien
8 september 2018
Vinnare: Patryk Dudek

Sloveniens Grand Prix i speedway har både 2016 och 2017 varit först på VM-programmet, men är 2018 den åttonde deltävlingen. Matija Gubec Stadium och Krsko har varit värd för SGP under större delen av 2000-talet. Krsko, nära den kroatiska gränsen i Slovenien, arrangerade VM-speedway för första gången 2002, med Ryan Sullivan som vinnare. Tony Rickardsson och dansken Nicki Pedersen har vunnit två gånger var och 2017 vann slovaken Martin Vaculik, före svenske Fredrik Lindgren. Det var en av två pallplatser för Lindgren under 2017.

Deltävling 9

Bergring Arena
Teterow, Tyskland
22 september 2018

Tyskland är sedan 2016 åter på speedwayradarn, genom att Teterow, nära Rostock i norra Tyskland, arrangerar Grand Prix-tävling i speedway. På ovalen Bergring Arena körde slovenen Matej Zagar snabbast i finalheatet 2017. Tysklands Grand Prix var faktiskt med på VM-programmet första gången som speedway-VM kördes som serie, 1995, men då i Abensberg. Sedan dess har Tyskland kommit och gått i GP-serien men verkar nu ha funnit en fast punkt i Teterow.

Deltävling 10

Torun Motorstadion
Torun, Polen
6 oktober 2018

Knappt fem mil från Bydgoszcz i Polen ligger Torun, som 2018 är den sista av VM-deltävlingarna i speedway som körs i Europa. Svenskar har historiskt sett trivts i Polen. Tony Rickardsson, Andreas Jonsson, Antonio Lindbäck och Fredrik Lindgren har alla vunnit i Polen. Just i Torun är det dock ”bara” Lindbäck och Jonsson som vunnit. De senaste åren har svenskarna för all del kört dåligt i Torun. Senaste pallplatsen kom 2014, när Andreas Jonsson blev tvåa. Hemmaåkaren Patryk Dudek var starkast i finalen 2017, och vann före Tai Woffinden och Bartosz Zmarzlik.

(Deltävling 11 TBD)

Etihad Stadium
Melbourne, Australien
Datum ej spikat ännu

Docklands Stadium, eller Etihad Stadium, i Melbourne, har avslutat VM-serien i speedway tre år i rad och deltävlingen brukar köras i slutet av oktober. VM-serien i speedway har historiskt körts uteslutande i Europa, men gjort gästspel i både USA och Australien. De senaste åren har SGP kommit till Australien för att stanna och med tanke på landets rika speedwaytradition är det kanske fullt rimligt. Sedan speedwayen återvände till Australien 2015 har det blivit en svensk final, genom Antonio Lindbäck 2016. Masen kom dock sist i finalheatet. De två senaste åren har hemmaförare vunnit Australiens Grand Prix, Chris Holder (2016) och Jason Doyle (2017).

Till startsidan för speedway.
Läs mer om andra sporter här.