Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Deltävlingar - Speedway GP 2020

Deltävling 1
Nationalstadion
Warszawa, Polen
16 maj 2020

Polens vackra nationalstadion i huvudstaden Warszawa byggdes inför EM 2012 och stod bland annat som värd för en av semifinalerna i mästerskapet. Multiarenan har använts till mycket, sportmässigt förutom fotboll även amerikansk fotboll och volleyboll – och speedway. Sedan 2015 har VM-serien i speedway körts på PGE Narodowy. Hemmalegendaren Tomasz Gollob fick ett wild card till den första tävlingen, som vanns av slovenen Matej Zagar, flankerad av Chris Harris och Jaroslaw Hampel på pallen. Svenske Fredrik Lindgren tog en pallplats för andra säsongen i rad i GP-deltävlingen i fjol, en tävling där han slutade precis bakom dansken Leon Madsen.

Deltävling 2
Bergring Arena
Teterow, Tyskland
30 maj 2020

Tyskland är sedan 2016 åter på speedwayradarn, genom att Teterow nära Rostock i norra Tyskland, arrangerar Grand Prix-tävling i speedway. Denna tävling har dock tidigarelagts sedan Sloveniens GP utgått till denna säsong. Tysklands Grand Prix var faktiskt med på VM-programmet första gången som speedway-VM kördes som serie, 1995, men då i Abensberg. Sedan dess har Tyskland kommit och gått i GP-serien men verkar nu ha funnit en fast punkt i Teterow. På ovalen Bergring Arena var det förra säsongen polacken Maciej Janowski som var vassast. Vem slår till i slutet av maj?

Deltävling 3
Marketa Stadium
Prag, Tjeckien
13 juni 2020

I västra Prag ligger en av arenorna som varit med länge i speedway GP-sammanhang. Redan 1997 kördes en GP-tävling på Marketa Stadium i Prag för första gången. Då vann Greg Hancock. Han har vunnit ytterligare en gång men det är Jason Crump och Tai Woffinden som har flest vinster med sina tre stycken i Tjeckiens Grand Prix. Två svenskar har vunnit GP-tävlingen i Tjeckien. Tony Rickardsson stod högst upp på pallen 1998 och 2005, och 2018 var det Fredrik Lindgren som var mest framgångsrik på ovalen i den tjeckiska huvudstaden. I fjol var det dock polacken Janusz Kolodziej som tog en skrällartad vinst. Nya överraskningar i år månne?

Deltävling 4
Millennium Stadium
Cardiff, Wales
18 juli 2020

Den gigantiska nationalarenan i Wales, med plats för över 74 000 åskådare, är kanske den mest kända arenan som arrangerar Grand Prix-tävling i speedway. Mycket annat har arrangerats på Millennium Stadium sedan den stod klar 1999. Champions League-finalen i fotboll, FA-cup-finalen under många år och Six Nations i rugby. För SGP är arenan en institution, och har funnits med på programmet sedan 2001 som Storbritanniens GP. Australiensaren Jason Crump har vunnit hela fem gånger på Millennium Stadium, men även svenskarna Antonio Lindbäck och Tony Rickardsson (2 gånger), har vunnit GP-tävlingen i Cardiff.

Deltävling 5
HZ Bygg Arena
Hallstavik, Sverige
25 juli 2020

Hallstavik står 2020 för tredje gången som värd för en GP-tävling i speedway och ersatte 2018 nationalarenan Friends Arena som varit den som kompletterat Målilla som GP-arrangör i Sverige de fem senaste åren. Även andra motorsporter är populära på HZ Bygg Arena. Både isracing och superenduro har körts på anläggningen som i många år kallats för Orionparken. Här har det blivit polska och ryska segrar de tidigare åren. Får vi se svenskt högst upp på podiet under 2020?

Deltävling 6
Olympiastadion
Wroclaw, Polen
1 augusti 2020

Wroclaw gjorde comeback på programmet 2019 efter två decenniers frånvaro. Under 90-talet var dock Olympiastadion ett stående inslag i speedway-cirkusten. Här har bland annat stora namn som Greg Hancock och Tomasz Gollob vunnit. Även förra säsongen fick publiken jubla då det var hemmaföraren Bartosz Zmarzlik, som sedermera blev världsmästare, som segrade här. Oddsen är inte speciellt höga på att det blir ytterligare en polack som plockar hem tävlingen detta år.

Deltävling 7
G&B Arena
Målilla, Sverige
15 augusti 2020

Sveriges Grand Prix i speedway har haft småländska Målilla som bas sedan 2013. 2017 blev det dubbelt Sverige på pallen, genom Antonio Lindbäck och Fredrik Lindgren som blev tvåa och trea bakom polacken Bartosz Zmarzlik. Lindbäck har faktiskt ytterligare en pallplats under åren som SGP arrangerats i Målilla och i fjol var det Lindgren som segrade i Sveriges GP. Flest segrar har Jason Crump (5). Får vi se ytterligare en pallplats av Fredrik Lindgren som trivs som fisken i vattnet på G&B Arena?

Deltävling 8
Anatoly Stepanov Stadium
Togliatti, Ryssland
29 augusti 2020

Rysslands Grand Prix gör debut på programmet när förarna beger sig till Togliatti i de södra delarna av världens största land. Anatoly Stepanov Stadium är dock inte någon okänd speedwaymark. Här avgjordes bland annat Lag-VM i fjol, en tävling där Jason Doyle och hemmahoppet Emil Sajfutdinov dominerade. Ett bet på någon av dessa herrar som vinnare i slutet av augusti kan vara värt ett spel.

Deltävling 9
Vojens Speedway Center
Vojens, Danmark
12 september 2020

Vojens i Danmark är klassisk mark i speedway och den lilla orten i södra Danmark är i princip känd för sin speedwayarena. Fyrfaldige världsmästaren Hans Nielsen vann den första VM-deltävlingen som kördes 1995 men när tävlingen var tillbaka på programmet i fjol blev det polskt högst upp på tronen i form av världsmästaren Zmarzlik. Flest segrar har annars Tony Richardsson. Avesta-sonen vann här tre gånger på fyra år mellan 1999-2002.

Deltävling 10
Torun Motorstadion
Torun, Polen
3 oktober 2020

Knappt fem mil från Bydgoszcz i Polen ligger Torun, som precis som 2019 är den sista av VM-deltävlingarna i speedway som körs i Europa. Svenskar har historiskt sett trivts i Polen. Tony Rickardsson, Andreas Jonsson, Antonio Lindbäck och Fredrik Lindgren har alla vunnit i här. Just i Torun är det dock ”bara” Lindbäck och Jonsson som vunnit. De senaste åren har svenskarna för all del kört dåligt i Torun. Senaste pallplatsen kom 2014, när Andreas Jonsson blev tvåa. Britten Tai Woffinden kunde fira sin tredje VM-titel genom att vinna säsongens sista VM-deltävling 2018, men i fjol var det dansken Leon Madsen som drog det längsta strået.

GP-tävlingar 2019 - summering

Speedwayens Grand Prix 2019 är avgjord! Bartosz Zmarzlik. Polen, tog hem den åtråvärda VM-titeln. Leon Madsen, Danmark, och ryske Emil Sayfutdinov skuggade tätt bakom på andra- respektive tredjeplats. Sveriges Fredrik Lindgren gjorde en stark säsong och blev totalfyra.

Läs mer om några av förarna i  VM-serien 2020

Till startsidan för GP-speedway

Fler spel på Speedway på Oddset