Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

GP-tävlingar 2019 - summering

Speedwayens Grand Prix 2019 är avgjord! Bartosz Zmarzlik. Polen, tog hem den åtråvärda VM-titeln. Leon Madsen, Danmark, och ryske Emil Sayfutdinov skuggade tätt bakom på andra- respektive tredjeplats. Sveriges Fredrik Lindgren gjorde en stark säsong och blev totalfyra.

Läs mer om några av förarna i  VM-serien 2019.

Till startsidan för speedway.

Läs mer om andra sporter här.
 

Avgjorda deltävlingar - Speedway GP 2019

Deltävling 1

Nationalstadion
Warszawa, Polen
18 maj 2019
Segrare: Leon Madsen, Danmark

Polens vackra nationalstadion i huvudstaden Warszawa byggdes inför UEFA Euro 2012 och stod bland annat som värd för en av semifinalerna i mästerskapet. Multiarenan har använts till mycket, sportmässigt förutom fotboll även amerikansk fotboll och volleyboll – och speedway. Sedan 2015 har VM-serien i speedway körts på PGE Narodowy. Hemmalegendaren Tomasz Gollob fick ett wild card till den första tävlingen, som vanns av slovenen Matej Zagar, flankerad av Chris Harris och Jaroslaw Hampel på pallen. Svenske Fredrik Lindgren tog en pallplats i GP-deltävlingen i fjol, en tävling som vanns av blivande världsmästaren Tai Woffinden.

Deltävling 2

Matija Gubec Stadium
Krsko, Slovenien
1 juni 2019
Segrare: Bartosz Zmarzlik, Polen

Sloveniens Grand Prix i speedway har både 2016 och 2017 varit först på VM-programmet, men är 2019 den andra deltävlingen. Matija Gubec Stadium och Krsko har varit värd för SGP under större delen av 2000-talet. Krsko, nära den kroatiska gränsen i Slovenien, arrangerade VM-speedway för första gången 2002, med Ryan Sullivan som vinnare. Tony Rickardsson och dansken Nicki Pedersen har vunnit två gånger var och 2018 vann polacken Patryk Dudek tävlingen. Fredrik Lindgren tog sig till final i Krsko.

Deltävling 3

Marketa Stadium
Prag, Tjeckien
15 juni 2019
Segrare: Janusz Kolodziej, Polen

I västra Prag ligger en av arenorna som varit med länge i speedway GP-sammanhang. Redan 1997 kördes en GP-tävling på Marketa Stadium i Prag för första gången. Då vann Greg Hancock. Han har vunnit ytterligare en gång och skulle, vid seger 2018, tangera Jason Crump, Nicki Pedersen och Tai Woffinden för flest segrar i Tjeckiens Grand Prix. Det kan även den regerande världsmästaren Jason Doyle göra. Australiensaren har vunnit två år i rad på ovalen. En svensk har vunnit GP-tävlingen i Tjeckien. Tony Rickardsson stod högst upp på pallen 1998 och 2005.

Deltävling 4

HZ Bygg Arena
Hallstavik, Sverige
6 juli 2019
Segrare: Emil Sayfutdinov, Ryssland

Hallstavik står 2019 för andra gången som värd för en GP-tävling i speedway och ersatte 2018 nationalarenan Friends Arena som varit den som kompletterat Målilla som GP-arrangör i Sverige de fem senaste åren. Även andra motorsporter är populära på HZ Bygg Arena. Både isracing och superenduro har körs på anläggningen som i många år kallats för Orionparken.

Deltävling 5

Olympiastadion
Wroclaw, Polen
3 augusti 2019
Segrare: Bartosz Zmarzlik, Polen

Wroclaw är tillbaka på VM-programmet för första gången sedan 2007. Wroclaw, och stadion, är klassisk mark inom speedway och staden har arrangerat VM-deltävlingar åtta gånger. Danskarna gillar att köra på ovalen, inte mindre än tre förare från Danmark har vunnit i Wroclaw, bland andra världsmästaren Nicki Pedersen. Den svenske legendaren Tony Rickardsson har vunnit på arenan, såväl som den polske legendaren Tomasz Gollob.

Deltävling 6

G&B Arena
Målilla, Sverige
17 augusti 2019 

Resultat: 1. Fredrik Lindgren  2. Leon Madsen  3. Maciej Janowski 

Sveriges Grand Prix i speedway har haft småländska Målilla som bas sedan 2013. 2017 blev det dubbelt Sverige på pallen, genom Antonio Lindbäck och Fredrik Lindgren som blev tvåa och trea bakom polacken Bartosz Zmarzlik. Lindbäck har faktiskt ytterligare en pallplats under åren som SGP arrangerats i Målilla. Sveriges GP har tidigare arrangerats i Göteborg, Stockholm, Eskilstuna, Linköping och Avesta. Flest segrar har Jason Crump (5), men även Fredrik Lindgren och Tony Rickardsson har vunnit Sveriges Grand Prix i speedway, om än inte på G&B Arena i Målilla. 2018 vann danske Nicki Pedersen och svenske Fredrik Lindgren blev trea.

Deltävling 7

Bergring Arena
Teterow, Tyskland
31 augusti 2019
Segrare: Maciej Janowski, Polen

Tyskland är sedan 2016 åter på speedwayradarn, genom att Teterow nära Rostock i norra Tyskland, arrangerar Grand Prix-tävling i speedway. På ovalen Bergring Arena körde blivande världsmästaren Tai Woffinden snabbast i finalheatet 2018. Tysklands Grand Prix var faktiskt med på VM-programmet första gången som speedway-VM kördes som serie, 1995, men då i Abensberg. Sedan dess har Tyskland kommit och gått i GP-serien men verkar nu ha funnit en fast punkt i Teterow.

Deltävling 8

Vojens Speedway Center
Vojens, Danmark
7 september 2019
Segrare: Bartosz Zmarzlik, Polen

Vojens i Danmark är klassisk mark i speedway och den lilla orten i södra Danmark är i princip känd enbart för sin speedwayarena. Fyrfaldige världsmästaren Hans Nielsen vann den första VM-deltävlingen som kördes 1995 och svenske Andreas Jonsson vann senast en Speedway GP-tävling kördes i Vojens, 2014. Totalt arrangerar orten 2019 en deltävling för 14:e gången. Flest segrar har Tony Rickardsson.

Deltävling 9

Millennium Stadium
Cardiff, Wales
21 september 2019
Segrare: Leon Madsen, Danmark

Den gigantiska nationalarenan i Wales, med plats för över 74 000 åskådare är kanske den mest kända arenan som arrangerar Grand Prix-tävling i speedway. Mycket annat har arrangerats på Millennium Stadium sedan den stod klar 1999. Champions League-finalen i fotboll, FA-cup-finalen under många år och Six Nations i rugby. För SGP är arenan en institution, och har funnits med på programmet sedan 2001 som Storbritanniens GP. Australiensaren Jason Crump har vunnit hela fem gånger på Millennium Stadium, men även svenskarna Antonio Lindbäck och Tony Rickardsson (2 gånger), har vunnit GP-tävlingen i Cardiff.

Deltävling 10

Torun Motorstadion
Torun, Polen
5 oktober 2019
Segrare: Leon Madsen, Danmark

Knappt fem mil från Bydgoszcz i Polen ligger Torun, som 2019 är den sista av VM-deltävlingarna i speedway som körs i Europa. Svenskar har historiskt sett trivts i Polen. Tony Rickardsson, Andreas Jonsson, Antonio Lindbäck och Fredrik Lindgren har alla vunnit i här. Just i Torun är det dock ”bara” Lindbäck och Jonsson som vunnit. De senaste åren har svenskarna för all del kört dåligt i Torun. Senaste pallplatsen kom 2014, när Andreas Jonsson blev tvåa. Britten Tai Woffinden kunde fira sin tredje VM-titel genom att vinna säsongens sista VM-deltävling 2018.
 

Till startsidan för speedway.

Läs mer om andra sporter här.

Fler spel på Speedway på Oddset