Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Vilken speedwayförare tar hem VM-titeln 2022? Polacken Bartosz Zmarzlik får räknas som favorit, inte minst sedan regerande världsmästaren från Ryssland, Artem Laguta, inte deltar i år. Kan svenske veteranen Fredrik Lindgren utmana om topplacering även 2022?
Spela på Speedway

Läs mer om förarna i VM-serien i speedway

GP-speedwayförare 2022

Läs mer om de allra mest spännande speedwayförarna nedan. Notera att förare från Ryssland och Belarus inte finns med i startfältet i år.

Till GP-tävlingarna 

Jason Doyle 

Född: 1985-10-06

Land: Australien

Bästa resultat i SGP: 1:a (2017)

Meriter: VM-guld, SM-guld, Elite Riders Champion, Premier League-mästare, Australiensisk mästare

2017 blev Jason Doyle Australiens sjätte världsmästare i speedway genom tiderna. 36-åringen var också bland de bästa speedwayförarna i Elitserien. Doyle var dominant på ovalerna i VM-serien där han gick till final i tio av tolv deltävlingar, varav två segrar (i Prag och avslutningen i hemlandet Australien). Doyle debuterade i GP-serien 2015 och tog sin första pallplats i Grand Prix-tävlingen i Torun i Polen samma säsong. Fram till 2022 har Doyle totalt sex GP-segrar. Under 2020 var Jason på pallen vid tre tillfällen i GP samtidigt som australiensaren vann prestigefyllda Golden Helmet of Pardubice för tredje året i rad. Under fjolåret blev det blott en finalplats, den fjärdeplatsen kom i enda tävlingen på svensk mark.

Tai Woffinden 

Född: 1990-08-10

Land: England

Bästa resultat i SGP: 1:a (2013, 2015, 2018)

Meriter: 3 VM-guld, 1 VM-silver, 3 SM-guld, Premier League-mästare, 2 gånger Elite League Champion, Polsk mästare

Den rikligt tatuerade engelsmannen Tai Woffinden är en av speedwaysportens stora fixstjärnor. Engelsmannen från Scunthorpe plockade hem GP-titeln 2018 och blev därmed förste britt att vinna VM tre gånger. 

Woffinden, som är uppväxt i Australien, har haft mest framgång på ovalen i Tjeckien. Hela tre av hans elva GP-segrar har kommit i Tjeckiens Grand Prix. Utöver VM-titlarna har Woffinden också kommit tvåa och trea sammanlagt i VM-serien. 2019 blev dock en stor missräkning när britten först slutade på en 13:e plats. 2020 studsade “Woofie” tillbaka igen och kom på pallen i hälften av GP-seriens deltävlingar, dock utan att få smaka på segersötman, med en silvermedalj som summa av kardemumman. 2021 var ett nytt mellanår med blott ett par tredjeplatser, givetvis kom den ena i Prag. Säsongen var ändå med beröm godkänd eftersom Tai vann både SM-guld och polskt guld i Ekstraliga. 

Oddsen för att Tai Woffinden blir en av säsongens toppförare är tämligen låga.

Maciej Janowski

 Född: 1991-08-06

Land: Polen

Bästa resultat i SGP: 4:a (2017)

Meriter: 2 U21-VM-guld i lag, Polsk U21-mästare 3 gånger, Polsk mästare, Svensk mästare

Janowski är 30 år men debuterade i polska Ekstraliga redan som 16-åring, år 2007. Han var en stor talang som junior men har inte lyckats översätta det till en jämnhet som senior. Maciej Janowski gör sin åttonde raka säsong i SGP och har faktiskt vunnit minst en tävling alla de tidigare säsongerna, varav två i rad sommaren 2017 (i Horsens och Cardiff). Förra året segrade mannen med smeknamnet Magic i första deltävlingen men det blev också den enda vinsten på hela året, till slut blev det en femteplats i VM-serien. Legendaren Greg Hancocks lärjunge väntar fortsatt på att slå sig in på den slutliga GP-pallen för första gången. Det kan vara läge att betta på att Janowski äntligen nyper en framskjuten placering till trevliga odds, magikern från Wroclaw kan alltid trolla fram ess ur sin leriga keps.

Bartosz Zmarzlik 

Född: 1995-04-12

Land: Polen

Bästa resultat i SGP: 1:a (2019, 2020)

Meriter: 2 VM-guld, 2 SM-guld, Polsk mästare 3 gånger, JVM-guld, juniorvärldsmästare i lag 3 gånger

Polacken Bartosz Zmarzlik kliver in i GP-säsongen som den stora favoriten. 27-åringen plockade hem VM-titeln 2020 och blev därmed den tionde i världshistorien att försvara sitt guld från föregående säsong. 2019 var polacken överlägset bästa förare i Elitserien i speedway med ett sanslöst snitt på 2,791. Det var tredje säsongen i rad han var i toppen av förarstatistiken i Elitserien. Under coronasäsongen 2020 kunde han dessvärre endast delta i en tävling på blågul mark. Bartosz har kört för Elit Vetlanda sedan 2013 och har således två SM-guld med smålänningarna. I Polens Grand Prix 2012 blev han den yngste föraren någonsin att stå på pallen i SGP. Han slutade trea i finalen, före legendaren och landsmannen Tomasz Gollob. 

Zmarzlik vann fem av de elva GP-tävlingarna i fjol, lika många som Artem Laguta, men föll till slut med ynka tre pinnar. Nu när inte Laguta eller de andra ryssarna är med pekar oddsen på att Bartosz sopar hem sin tredje VM-titel med bred marginal.

Fredrik Lindgren

Född: 1985-09-15

Land: Sverige

Bästa resultat i SGP: 3:a (2020)

Meriter: 3 titlar i Elite League Riders’ Championship, Polsk mästare

Fredrik Lindgren var Elitseriens bäste svenske förare 2019, för tredje säsongen i rad, men valde att avstå helt från inhemsk körning 2020. Han är en av många svenska speedwaytalanger som under 2000-talet fått höra att han är Sveriges nästa Tony Rickardsson. Fredrik har kört i Speedway Grand Prix mer eller mindre regelbundet sedan han var tonåring och har ständigt det högsta eller bland de högsta poängsnitten i Elitserien. Tog under 2020 sin femte GP-seger. Lindgren löste under fjolåret fem finalplatser och tre pallplatser. Kan Örebro-sonen förbättra sin fjärdeplats från i fjol månne?

Martin Vaculik

 Född: 1990-04-05

Land: Slovakien

Bästa resultat i SGP: 5:a (2019)

Meriter: EM-guld

Martin Vaculik gör sin sjunde ordinarie säsong i Speedway Grand Prix 2022 och slutade på personbästa via sin femteplats 2019. Under 2020 slog sig slovaken in på pallen vid ett tillfälle då den första av två hösttävlingar i grannlandet Tjeckien bar till en tredjeplats bakom Zmarzlik och Woffinden. 2021 var ett mellanår med max tio pinnar i ett par deltävlingar och en tolfteplats i totalställningen. Vaculik har vunnit tre GP:s och är en liten outsider i VM-serien denna säsong. 

För den som gillar högoddsare så är Vaculik just en sådan när det gäller VM-titeln i år.

Leon Madsen

 Född: 1988-09-05

Land: Danmark

Bästa resultat i SGP: 2:a (2019)

Meriter: VM-silver, Silver U21-VM, SM-guld, Polsk mästare

Dansken Leon Madsen gjorde som 30-åring sin första säsong som ordinarie förare i VM-serien i speedway, och på vilket sätt han gjorde det! Madsen plockade hem tre deltävlingar 2019, varav de två sista, vilket gav en sensationell andraplats i totalen bakom Bartosz Zmarzlik. Utöver det blev det fyra placeringar på podiet, alltså sammanlagt sju stycken på tio tävlingar. Därefter följde den 33-årige speedwayföraren upp med en habil femteplats 2020. Under fjolåret blev det blott två finalplatser och en notering som sjua i totalen. Madsen, som inte kör i svenska Elitserien, får betraktas som en av de största utmanarna till Zmarzlik med tanke på att han etablerat sig i världstoppen. Dansken som vinnare av VM-serien kan vara värt ett bet.

Max Fricke

 Född: 1996-03-29

Land: Australien

Bästa resultat i SGP: 8:e (2021)

Meriter: Guld U21-VM

Max Fricke gjorde en godkänd säsong i Elitserien 2020 när han slutade på en 17:e-plats i förarligan, ett lyft med fyra placeringar sedan flytten från Rospiggarna till Indianerna. Även på världsscenen tog den unga australiensaren ett stort kliv och putsade plats 16 till att slå sig in på topp 10. Ytterligare ett steg framåt kom 2021 när Mister Max landade på åttonde plats i VM-serien efter att ha uppvisat en stor stabilitet med minst sex pinnar i samtliga deltävlingar. Kapaciteten finns helt klart för att flyga ännu högre framöver, bland annat plockade Fricke hem U21-VM 2016 som femte australiensare, efter namn som Jason Crump och Leigh Adams. Det skulle inte förvåna om 26-åringen tar ytterligare kliv och slutar topp 5 i VM-serien 2022.

Robert Lambert

 Född: 1998-04-05

Land: England

Bästa resultat i SGP: 10:e (2021)

Meriter: EM-guld, JEM-guld, JVM-brons, Silver i Lag-VM, Brittiskt guld

24-åringen Robert Lambert är välbekant för den svenska speedwaypubliken efter sina fem säsonger i Rospiggarna, Masarna samt numera Lejonen. 2020 var Robert formidabel i Elitserien genom att vinna den individuella förarligan. 2017 vann Lambert junior-VM och dessutom finns tre raka inhemska juniorguld på meritlistan. Under 2020 nådde Robert sin största skalp hittills genom att vinna EM som förste britt någonsin. På grund av coronapandemin kördes mästerskapet endast i Polen och avgjordes över fem deltävlingar. Som lön för mödan kvalificerade sig ungtuppen från Norwich för 2021 års VM-cirkus. Robert Lambert är känd för sin extrema arbetskapacitet, ingen åkare kör fler lopp än Young Rob som har Rickardsson och Crump som förebilder. Få har varit lika redo för att mäta sig med den absoluta världseliten vid lika låg ålder som den nybakade EM-mästaren. Under debutsäsongen på högsta hyllan landade engelsmannen innanför topp 10, det finns fog för att tro att Lambert höjer sig ytterligare kommande år.

Anders Thomsen

 Född: 1994-01-01

Land: Danmark

Bästa resultat i SGP: 11:a (2021)

Meriter: Dansk mästare, Nordisk mästare, U-VM-guld, U21-EM-guld

Dansk speedways nya världsförare gjorde sin första säsong på GP-scenen 2021. Anders Thomsen har tidigare agerat inhoppare vid tre tillfällen, under ett sådant lyckades 28-åringen nypa en heatseger i polska Gorzów 2020. Just säsongen i förfjol var den mest framgångsrika för Anders som även blev dansk mästare i Vojens då Odense-sonen segrade framför Nicolai Klindt, Marcus Birkemose och Leon Madsen. Underbarn är ett epitet som passar in på Thomsen som började åka speedway hemma i Danmark redan som treåring. Så snart den lille gossen kunde formulera en tanke hade han målsättningen klar för sig att göra hobbyn som speedwayförare till ett yrke. Anders idol var Tony Rickardsson och i lurarna har han alltid haft det brittiska rockbandet Queen. Debutsäsongen 2021 i VM-serien bådade gott med en pallplats i Togliatti som grädde på moset.

Pawel Przedpelski 

Född: 1995-06-23

Land: Polen

Bästa resultat i SGP: 19:e (2017)

Meriter: 3 guld i Junior-VM

Med motorcykelmått mätt är en 26-åring fortfarande en talang i vardande. Sex år har passerat sedan Pawel Przedpelski tog hem sin tredje raka titel i Lag-VM för juniorer. Pawel har ännu inte gjort en hel säsong på VM-scenen, fem framträdanden har det ändå blivit i egenskap av wild card. 35 GP-pinnar finns på polackens nacke efter inhoppen 2014, 2016, 2017 och 2021. I augusti 2021 utspelade sig en vecka som Przedpelski aldrig varken kan eller vill glömma. Inom loppet av fem dagar föddes dottern Rozalka i samband med att tornadon från Torun vann GP-kvalet i Slovakien och kvalificerade sig för sin första hela säsong på den största av scener. En av speedwaysäsongens outsiders. 

Mikkel Michelsen 

Född: 1994-08-19

Land: Danmark

Bästa resultat i SGP: 14:e (2020)

Meriter: 2 EM-guld, Dansk U21-mästare, U21-EM-guld, U21-VM-guld

Äntligen ska Mikkel Michelsen få köra en hel GP-säsong med ordentliga förberedelser. Första säsongen med dansk dynamit från Nyköbing Falster skedde 2020 med ytterst kort varsel. Martin Smolinski skadade sig inför VM-serien och Michelsen blev inkallad med endast två veckor till start. Under 2021 begick Mikkel debut för landslaget i lagsammanhang och det var en fröjdefull upplevelse som slutade med rödvit bronspeng. Även på blågul mark har 27-åringen hissat segerflagg då han medverkade till att Smederna nöp guldet i Elitserien såväl 2017 som 2018. Som oddsen säger ska Michelsen ha ett gyllene läge att landa innanför topp 10 i årets GP-serie. Konstigt vore annars med tanke på att den tidigare juniorvärldsmästaren kom på plats 14 utan förberedelser när touren innehöll ryssar.

Patryk Dudek 

Född: 1992-06-20

Land: Polen

Bästa resultat i SGP: 2:a (2017)

Meriter: VM-silver, U19-EM-brons, 2 U19-lag-EM-guld, Polsk mästare

Patryk Dudek blev 2017 den bäste SGP-rookien någonsin när han slutade tvåa i hela mästerskapet efter australiensaren Jason Doyle. Det är Dudeks hittills största merit i sin karriär på speedwayhojen. Han körde dock in åtta poäng när han fick debutera i Warszawas VM-deltävling 2016. Polacken gjorde åtta Elitseriesäsonger med Dackarna och var Målilla-klubbens bästa förare i flera år, nu tillhör han istället Lejonen. 

Som ordinarie förare 2017 i GP-serien tog han chansen direkt genom att hamna på pallen i Slovenien. På hemmaplan i Torun kom första segern i SGP. 2018 kom Dudek bara nia i VM-serien och därefter har det gått sämre, under fjolåret deltog inte föraren från Bydgoszcz överhuvudtaget. Äntligen är Patryk på hugget igen, under VM-kvalet i Slovakien visade den 13-faldige deltävlingsfinalisten att en ny era är i antågande. Att Jim Carreys look-a-like slutar högre 2022 än tidigare ska inte ses som någon större skräll enligt oddsen. 

Jack Holder 

Född: 1996-03-23

Land: Australien

Bästa resultat i SGP: 17:e (2020)

Meriter: Australiensisk U21-mästare

Det rinner GP-guld i blodet på Jack Holder. Storebror Chris vann GP-touren för exakt tio år sedan och nu är det upp till den nio år yngre adepten att försöka återupprepa skalpen. Skulle Jack lyckas vinna VM-guld så är det första gången det sker att två bröder kliver överst på pallen. Nåväl, i framtiden kanske 2016 års australiensiske U21-mästare kan plocka den ädlaste av medaljonger men här och nu är det direkt otroligt att det ska genomföras. Jack har blott gjort tre framträdanden tidigare i denna cirkus och totalt erövrat 14 små pinnar, för att kamma hem hela kalaset krävs närmare 200 poäng. I ärlighetens namn hade inte Torun-föraren fått en plats i årets GP om det inte vore för att ryssarna uteslutits. Oddsen är således höga på några framskjutna placeringar. 

Dan Bewley 

Född: 1999-05-20

Land: Storbritannien

Bästa resultat i SGP: 34 (2018)

Meriter: Brittisk U21-mästare, polsk mästare, Lag-VM-Guld

Det våras för Storbritannien på den största scenen nuförtiden. I oktober 2021 medverkade Dan Bewley till att fish and chips-folket vevade hem världsmästartitel i lagkörning. Och nu utgör Dan tillsammans med Tai Woffinden och Robert Lambert för första gången på 18 år en brittisk trio i det största strålkastarljuset. Den enes död, den andres bröd, konstaterade Bewley när Sayfutdinov samt Laguta blev uteslutna från ovalen och öppnade upp för att maskinen från Maryport får köra en hel säsong. När Dan just fyllt 19 bast fick han göra sitt hittills enda framträdande vid GP på hemmaplan, summan av den kardemumman blev ett heat och en sistaplats. Efter att ha medverkat till att Wroclaw vann polska Ekstraliga under fjolåret, efter 15 års väntan, kan vi räkna med att de fyra år som förflutit sedan GP-debuten gett rejält med råg i ryggen hos nummer 99.

Vem vann speedwayens GP 2021?

Ryssen Artem Laguta vann speedwayens Grand Prix 2021. Han gjorde det efter en mycket jämn kamp mot regerande världsmästaren Bartosz Zmarzlik från Polen. Svenske speedwayföraren Fredrik Lindgren gjorde återigen en mycket fin GP-säsong och blev totalfyra.

Spela på Speedway

Till GP-tävlingarna