Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Kan någon peta ner Zmarzlik från tronen?

Vilken speedwayförare tar hem VM-titeln 2023? Säsongen närmar sig! Regerande världsmästare är Bartosz Zmarzlik, som bland annat utmanas av svensk stjärnan Fredrik Lindgren.
Spela på Speedway

Läs mer om speedwayförarna i VM-serien

GP-speedwayförare 2023

Läs mer om de allra mest spännande speedwayförarna nedan. Notera att förare från Ryssland och Belarus inte finns med i startfältet i år heller.

Till GP-tävlingarna 

Jason Doyle

Född: 1985-10-06
Land: Australien
Bästa resultat i SGP: 1:a (2017)
Meriter: VM-guld, SM-guld, Elite Riders Champion, Premier League-mästare, Australiensisk mästare

2017 blev Jason Doyle Australiens sjätte världsmästare i speedway genom tiderna. 37-åringen var också bland de bästa speedwayförarna i Elitserien. Doyle var dominant på ovalerna i VM-serien där han gick till final i tio av tolv deltävlingar, varav två segrar (i Prag och avslutningen i hemlandet Australien). Doyle debuterade i GP-serien 2015 och tog sin första pallplats i Grand Prix-tävlingen i Torun i Polen samma säsong. Fram till 2023 har Doyle totalt sex GP-segrar. Under 2020 var Jason på pallen vid tre tillfällen i GP samtidigt som australiensaren vann prestigefyllda Golden Helmet of Pardubice för tredje året i rad. Under fjolåret blev det blott en finalplats, den tredjeplatsen kom i den tredje deltävlingen som avgjordes på tjeckisk mark.

Tai Woffinden

Född: 1990-08-10
Land: England
Bästa resultat i SGP: 1:a (2013, 2015, 2018)
Meriter: 3 VM-guld, 1 VM-silver, 3 SM-guld, Premier League-mästare, 2 gånger Elite League Champion, Polsk mästare

Den rikligt tatuerade engelsmannen Tai Woffinden är en av speedwaysportens stora fixstjärnor. Engelsmannen från Scunthorpe plockade hem GP-titeln 2018 och blev därmed förste britt att vinna VM tre gånger. Woffinden, som är uppväxt i Australien, har haft mest framgång på ovalen i Tjeckien. Hela tre av hans elva GP-segrar har kommit i Tjeckiens Grand Prix. Utöver VM-titlarna har Woffinden också kommit tvåa och trea sammanlagt i VM-serien. 2019 blev dock en stor missräkning när britten först slutade på en 13:e plats. 2020 studsade “Woofie” tillbaka igen och kom på pallen i hälften av GP-seriens deltävlingar, dock utan att få smaka på segersötman, med en silvermedalj som summa av kardemumman. Såväl 2021 som 2022 har varit sämre än brukligt för britten som endast var i final en gång under fjolåret. Säsongen 2021 var ändå med beröm godkänd eftersom Tai vann både SM-guld och polskt guld i Ekstraliga. Oddsen för att Tai Woffinden blir en av säsongens toppförare är tämligen låga.

Maciej Janowski

Född: 1991-08-06
Land: Polen
Bästa resultat i SGP: 3:a (2022)
Meriter: 2 U21-VM-guld i lag, Polsk U21-mästare 3 gånger, Polsk mästare, Svensk mästare

Janowski är 31 år men debuterade i polska Ekstraliga redan som 16-åring, år 2007. Han var en stor talang som junior men har inte lyckats översätta det till en jämnhet som senior. Förra året landade mannen med smeknamnet Magic som bäst på en andraplats, vid den första deltävlingen, och till slut blev det en tredjeplats i VM-serien. Legendaren Greg Hancocks lärjunge väntar fortsatt på att kliva ur Zmarzliks skugga och ställa sig överst på den slutliga GP-pallen för första gången. Det kan vara läge att betta på att Janowski äntligen nyper den ädlaste av placeringar till trevligt odds, magikern från Wroclaw kan alltid trolla fram ess ur sin leriga keps.

Bartosz Zmarzlik

Född: 1995-04-12
Land: Polen
Bästa resultat i SGP: 1:a (2019, 2020, 2022)
Meriter: 3 VM-guld, 2 SM-guld, Polsk mästare 4 gånger, JVM-guld, juniorvärldsmästare i lag 3 gånger

Polacken Bartosz Zmarzlik kliver in i GP-säsongen som den stora favoriten. 28-åringen plockade hem VM-titeln 2020 och blev därmed den tionde i världshistorien att försvara sitt guld från föregående säsong. 2019 var polacken överlägset bästa förare i Elitserien i speedway med ett sanslöst snitt på 2,791. Det var tredje säsongen i rad han var i toppen av förarstatistiken i Elitserien. Under coronasäsongen 2020 kunde han dessvärre endast delta i en tävling på blågul mark. Bartosz har kört för Elit Vetlanda sedan 2013 och har således två SM-guld med smålänningarna. I Polens Grand Prix 2012 blev han den yngste föraren någonsin att stå på pallen i SGP. Han slutade trea i finalen, före legendaren och landsmannen Tomasz Gollob. Zmarzlik vann tre av de tio GP-tävlingarna i fjol och sopade hem totalsegern med 33 poängs marginal. Efter tre VM-guld på de senaste fyra åren pekar oddsen på att Bartosz sopar hem en ny VM-titel med bred marginal.

Fredrik Lindgren

Född: 1985-09-15
Land: Sverige
Bästa resultat i SGP: 3:a (2020)
Meriter: 3 titlar i Elite League Riders’ Championship, Polsk mästare

Fredrik Lindgren var Elitseriens bäste svenske förare 2019, för tredje säsongen i rad, men valde att avstå helt från inhemsk körning 2020. Han är en av många svenska speedwaytalanger som under 2000-talet fått höra att han är Sveriges nästa Tony Rickardsson. Fredrik har kört i Speedway Grand Prix mer eller mindre regelbundet sedan han var tonåring och har ständigt det högsta eller bland de högsta poängsnitten i Elitserien. Tog under 2020 sin femte GP-seger. Lindgren löste under fjolåret tre finalplatser och som bäst en andraplats. Att “Linkan” landade in som totalfyra var särskilt starkt mot bakgrund av att han under året var öppen med att han drabbats av depression och andnöd. Kan Örebro-sonen förbättra sin fjärdeplats från i fjol månne?

Martin Vaculík

Född: 1990-04-05
Land: Slovakien
Bästa resultat i SGP: 5:a (2019)
Meriter: EM-guld

Martin Vaculík gör sin åttonde ordinarie säsong i Speedway Grand Prix 2023 och slutade på personbästa via sin femteplats 2019. Under 2020 slog sig slovaken in på pallen vid ett tillfälle då den första av två hösttävlingar i grannlandet Tjeckien bar till en tredjeplats bakom Zmarzlik och Woffinden. 2021 var ett mellanår med max tio pinnar i ett par deltävlingar och en tolfteplats i totalställningen. Under 2022 var Martin ånyo en herre av höga toppar samt djupa dalar, på tre finalplatser blev det dubbla vinster. Vaculík har sammanlagt vunnit fem GP:s och är en liten outsider i VM-serien denna säsong. För den som gillar högoddsare så är Vaculík just en sådan när det gäller VM-titeln i år.

Leon Madsen

Född: 1988-09-05
Land: Danmark
Bästa resultat i SGP: 2:a (2022)
Meriter: VM-silver, Silver U21-VM, SM-guld, Polsk mästare

Dansken Leon Madsen gjorde som 30-åring sin första säsong som ordinarie förare i VM-serien i speedway, och på vilket sätt han gjorde det! Madsen plockade hem tre deltävlingar 2019, varav de två sista, vilket gav en sensationell andraplats i totalen bakom Bartosz Zmarzlik. Utöver det blev det fyra placeringar på podiet, alltså sammanlagt sju stycken på tio tävlingar. Därefter följde den 34-årige speedwayföraren upp med en habil femteplats 2020. Under fjolåret var det Leon som utgjorde det enda seriösa hotet mot Bartosz Zmarzlik med tanke på att Artem Laguta inte fick vara med i leken. Mister Madsen kom tvåa i totalen med bred marginal efter att ha visat en hög lägstanivå med nio poäng som lägsta skörd. Leon får åter betraktas som en av de största utmanarna till Zmarzlik med tanke på att han etablerat sig i världstoppen. Dansken som vinnare av VM-serien kan vara värt ett bet.

Max Fricke

Född: 1996-03-29
Land: Australien
Bästa resultat i SGP: 8:e (2021)
Meriter: Guld U21-VM

Max Fricke gjorde en godkänd säsong i Elitserien 2022 när han slutade på en 12:e-plats i förarligan, australiensaren har genomgått ett lyft sedan flytten från Rospiggarna till Indianerna. På världsscenen var den unga föraren inte lika stabil som i serieracingen. Max åtta poäng inkasserades av Max förutom vid den andra deltävlingen då han håvade hem hela baletten. Kapaciteten finns helt klart för att flyga ännu högre framöver, bland annat plockade Fricke hem U21-VM 2016 som femte australiensare, efter namn som Jason Crump och Leigh Adams. Det skulle inte förvåna om 27-åringen tar ytterligare kliv och slutar topp 5 i VM-serien 2023.

Robert Lambert

Född: 1998-04-05
Land: England
Bästa resultat i SGP: 5:a (2022)
Meriter: EM-guld, JEM-guld, JVM-brons, Silver i Lag-VM, Brittiskt guld, SM-guld

25-årige Robert Lambert är välbekant för den svenska speedwaypubliken efter alla sina säsonger i fyra olika klubbar, Rospiggarna, Masarna, Lejonen och numera Smederna. 2020 var Robert formidabel i Elitserien genom att vinna den individuella förarligan. 2022 kom Lambert sexa i förarligan och vann guld med laget. 2017 vann Lambert junior-VM och dessutom finns tre raka inhemska juniorguld på meritlistan. Under 2020 nådde Robert sin största skalp hittills genom att vinna EM som förste britt någonsin. På grund av coronapandemin kördes mästerskapet endast i Polen och avgjordes över fem deltävlingar. Som lön för mödan kvalificerade sig ungtuppen från Norwich för 2021 års VM-cirkus. Robert Lambert är känd för sin extrema arbetskapacitet, ingen åkare kör fler lopp än Young Rob som har Rickardsson och Crump som förebilder. Få har varit lika redo för att mäta sig med den absoluta världseliten vid lika låg ålder som EM-mästaren. Under debutsäsongen på högsta hyllan landade engelsmannen innanför topp 10 och under fjolåret blev det en femteplats. Det finns fog för att tro att Lambert höjer sig ytterligare detta år.

Anders Thomsen

Född: 1994-01-01
Land: Danmark
Bästa resultat i SGP: 11:a (2021)
Meriter: Dansk mästare, Nordisk mästare, U-VM-guld, U21-EM-guld

Dansk speedways nya världsförare gjorde sin första säsong på GP-scenen 2021. Anders Thomsen har tidigare agerat inhoppare vid tre tillfällen, under ett sådant lyckades 29-åringen nypa en heatseger i polska Gorzów 2020. Anders säsong 2020 var riktigt lyckad då han även blev dansk mästare i Vojens då Odense-sonen segrade framför Nicolai Klindt, Marcus Birkemose och Leon Madsen. Underbarn är ett epitet som passar in på Thomsen som började åka speedway hemma i Danmark redan som treåring. Så snart den lille gossen kunde formulera en tanke hade han målsättningen klar för sig att göra hobbyn som speedwayförare till ett yrke. Anders idol var Tony Rickardsson och i lurarna har han alltid haft det brittiska rockbandet Queen. Debutsäsongen 2021 i VM-serien bådade gott med en pallplats i Togliatti som grädde på moset. Under 2022 vann Anders sin första GP-tävling, den femte på polsk mark.

Mikkel Michelsen

Född: 1994-08-19
Land: Danmark
Bästa resultat i SGP: 14:e (2020)
Meriter: 2 EM-guld, Dansk U21-mästare, U21-EM-guld, U21-VM-guld

Under 2022 fick äntligen Mikkel Michelsen köra en hel GP-säsong med ordentliga förberedelser. Elfteplatsen erövrades efter rivstarten i Kroatien med säsongens enda pallplats. Första säsongen med dansk dynamit från Nyköbing Falster skedde 2020 med ytterst kort varsel. Martin Smolinski skadade sig inför VM-serien och Michelsen blev inkallad med endast två veckor till start. Under 2021 begick Mikkel debut för landslaget i lagsammanhang och det var en fröjdefull upplevelse som slutade med rödvit bronspeng. Även på blågul mark har 28-åringen hissat segerflagg då han medverkade till att Smederna nöp guldet i Elitserien såväl 2017 som 2018. Som oddsen säger ska Michelsen ha ett gyllene läge att landa innanför topp 10 i årets GP-serie. Konstigt vore annars med tanke på att den tidigare juniorvärldsmästaren har vässat sig för varje säsong.

Patryk Dudek

Född: 1992-06-20
Land: Polen
Bästa resultat i SGP: 2:a (2017)
Meriter: VM-silver, U19-EM-brons, 2 U19-lag-EM-guld, Polsk mästare

Patryk Dudek blev 2017 den bäste SGP-rookien någonsin när han slutade tvåa i hela mästerskapet efter australiensaren Jason Doyle. Det är Dudeks hittills största merit i sin karriär på speedwayhojen. Han körde dock in åtta poäng när han fick debutera i Warszawas VM-deltävling 2016. Polacken gjorde åtta Elitseriesäsonger med Dackarna och var Målilla-klubbens bästa förare i flera år, nu tillhör han istället Lejonen. Som ordinarie förare 2017 i GP-serien tog han chansen direkt genom att hamna på pallen i Slovenien. På hemmaplan i Torun kom första segern i SGP. 2018 kom Dudek bara nia i VM-serien och under fjolåret landade föraren från Bydgoszcz in som sjua. Äntligen är Patryk på hugget igen, under fjolårets tyska tävling vann den 17-faldige deltävlingsfinalisten och visade att en ny era är i antågande. Att Jim Carreys look-a-like slutar högre 2023 än tidigare ska inte ses som någon större skräll enligt oddsen.

Jack Holder

Född: 1996-03-23
Land: Australien
Bästa resultat i SGP: 12:a (2022)
Meriter: Australiensisk U21-mästare

Det rinner GP-guld i blodet på Jack Holder. Storebror Chris vann GP-touren för elva år sedan och nu är det upp till den nio år yngre adepten att försöka återupprepa skalpen. Skulle Jack lyckas vinna VM-guld så är det första gången det sker att två bröder kliver överst på pallen. Nåväl, i framtiden kanske 2016 års australiensiske U21-mästare kan plocka den ädlaste av medaljonger men här och nu är det direkt otroligt att det ska genomföras. Jack hade blott gjort tre framträdanden i denna cirkus inför fjolåret när det blev en tolfteplats. Oddsen är således höga på några framskjutna placeringar.

Dan Bewley

Född: 1999-05-20
Land: Storbritannien
Bästa resultat i SGP: 6:a (2022)
Meriter: Brittisk U21-mästare, polsk mästare, Lag-VM-Guld, SM-guld

Det våras för Storbritannien på den största scenen nuförtiden. I oktober 2021 medverkade Dan Bewley till att fish and chips-folket vevade hem världsmästartiteln i lagkörning. Och sedan fjolåret utgör Dan tillsammans med Tai Woffinden och Robert Lambert för första gången på 18 år en brittisk trio i det största strålkastarljuset. Den enes död, den andres bröd, konstaterade Bewley när Sayfutdinov samt Laguta blev uteslutna från ovalen och öppnade upp för att maskinen från Maryport fick köra en hel säsong. Och vilken säsong det blev, 2022 vann Bewley dubbla GP-tävlingar och krönte säsongen genom att bli svensk mästare med Smederna. Med den starka sjätteplatsen i totalen under fjolåret hade britten blott fyra poäng upp till pallen, vi kan lita på att vittringen gett rejält med råg i ryggen hos nummer 99.

Kim Nilsson

Född: 1990-02-04
Land: Sverige
Bästa resultat i SGP: -
Meriter: SM-silver, Junior-VM-silver

Tio år, så lång tid har Kim Nilsson kvalat för att kunna ta sig till den största scenen. En helg i augusti 2022 i Glasgow uppfylldes drömmen om att vara en VM-förare. Nilsson själv sade efteråt att segern i GP Challenge är att likställa med att ta sig igenom ett nålsöga, denna bedrift är det prestationsmässigt största som stockholmaren har lyckats med. Rospiggarnas lagkapten har tidigare kört för Masarna och var från början en stor talang i junioråldern. 2006 började Kim köra speedway, mellan 2008 och 2010 erövrades tre stycken VM-medaljer på juniornivå. Även på SM-nivå har Nilsson skördat medaljer, fyra stycken, men ännu ingen av den ädlaste valören. Parallellt med svenska serien så kör rospiggen även för Landshut Devils i den polska andraligan.

Spela på Speedway

Till GP-tävlingarna