Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Polacken Bartosz Zmarzlik är regerande världsmästare i speedway. Kan 25-åringen försvara sin titel? Utmanarna är många - bland dem svenskarna Fredrik Lindgren och Antonio Lindbäck.

Läs mer om förarna i VM-serien i speedway

GP-speedway - förare 2020

Läs mer om de allra mest spännande förarna nedan. Notera att svenske Pontus Aspgren är reservförare i VM-serien 2020.

Här hittar du tävlingsschemat för GP-serien 2020.

Till startsidan för GP-speedway

Spela på GP-speedway på Oddset

Jason Doyle

Född: 1985-10-06
Land: Australien
Bästa resultat i SGP: 1:a (2017)
Meriter: VM-guld, SM-guld, Elite Riders Champion, Premier League-mästare, Australiensisk mästare

2017 blev Jason Doyle Australiens sjätte världsmästare i speedway genom tiderna. 34-åringen var också bland de bästa förarna i Elitserien. Doyle var dominant på ovalerna i VM-serien där han gick till final i tio av tolv deltävlingar, varav två segrar (i Prag och avslutningen i hemlandet Australien). Doyle debuterade i GP-serien 2015 och tog sin första pallplats i Grand Prix-tävlingen i Torun i Polen samma säsong. Fram till 2020 har Doyle totalt sex GP-segrar, men i fjol blev det ingen när han slutade på sjunde plats i VM-serien.

Patryk Dudek

Född: 1992-06-20
Land: Polen
Bästa resultat i SGP: 2:a (2017)
Meriter: VM-silver, U19-EM-brons, 2 U19-lag-EM-guld, Polsk mästare

Patryk Dudek blev 2017 den bäste SGP-rookien någonsin när han slutade tvåa i hela mästerskapet efter australiensaren Jason Doyle. Det är Dudeks hittills största merit i sin karriär på speedwayhojen. Han körde dock in åtta poäng när han fick debutera i Warszawas VM-deltävling 2016. Polacken gör sin åttonde Elitseriesäsong med Dackarna och har varit Målilla-klubbens bästa förare i flera år. Som ordinarie förare 2017 i GP-serien tog han chansen direkt genom att hamna på pallen i Slovenien. På hemmaplan i Torun kom första segern i SGP. 2018 kom Dudek bara nia i VM-serien, men vann en deltävling medan det i fjol blev en halvdan åttondeplats. Att Jim Carreys look-a-like slutar högre än så 2020 ska inte ses som någon större skräll.

Tai Woffinden

Född: 1990-08-10
Land: England
Bästa resultat i SGP: 1:a (2013, 2015, 2018)
Meriter: 3 VM-guld, 1 VM-silver, 2 SM-guld, Premier League-mästare, 2 gånger Elite League Champion

Den rikligt tatuerade engelsmannen Tai Woffinden är en av speedwaysportens stora fixstjärnor. Engelsmannen från Scunthorpe plockade hem GP-titeln 2018 och blev därmed första britt att vinna VM tre gånger. Woffinden, som är uppväxt i Australien, har haft mest framgång på ovalen i Tjeckien. Hela tre av hans elva GP-segrar har kommit i Tjeckiens Grand Prix. Utöver VM-titlarna har Woffinden också kommit tvåa och trea sammanlagt i VM-serien. 2019 blev dock en stor missräkning när britten först slutade på en 13:e plats. Oddsen för att Tai Woffinden blir en av säsongens toppförare är dock tämligen låga.  

Maciej Janowski

Född: 1991-08-06
Land: Polen
Bästa resultat i SGP: 4:a (2017)
Meriter: 2 U21-VM-guld i lag, Polsk U21-mästare 3 gånger

Janowski är 28 år men debuterade i polska Ekstraliga redan som 16-åring år 2007. Han var en stor talang som junior men har inte lyckats översätta det till en jämnhet som senior. Maciej Jankowski gör sin sjätte raka säsong i SGP och har faktiskt vunnit minst en tävling alla de tidigare säsongerna, varav två i rad sommaren 2017 (i Horsens och Cardiff). Förra säsongen segrade 28-åringen på den tyska ovalen i Teterow och slutade på en total sjätteplats i VM-serien. Det kan vara läge att spela på att Janowski tar minst en GP-seger även detta år.  

Bartosz Zmarzlik

Född: 1995-04-12
Land: Polen
Bästa resultat i SGP: 1:a (2019)
Meriter: VM-guld, 2 SM-guld, Polsk mästare 2 gånger, JVM-guld, juniorvärldsmästare i lag 3 gånger

Polacken Bartosz Zmarzlik kliver in i GP-säsongen som den stora favoriten. 25-åringen plockade hem VM-titeln i fjol och var dessutom överlägset bästa förare i Elitserien i speedway med ett sanslöst snitt på 2,791. Det var tredje säsongen i rad han var i toppen av förarstatistiken i Elitserien. Polacken har kört för Elit Vetlanda sedan 2013 och har således två SM-guld med smålänningarna. I Polens Grand Prix 2012 blev han den yngste föraren någonsin att stå på pallen i SGP. Han slutade trea i finalen, före legendaren och landsmannen Tomasz Gollob. Zmarzlik vann tre av de tio GP-tävlingarna i fjol och oddsen pekar på att han försvarar sin VM-titel.

Emil Sajfutdinov

Född: 1989-10-26
Land: Ryssland
Bästa resultat i SGP: 3:a (2009, 2019)
Meriter: 3 SM-guld, Rysk mästare 4 gånger, 2 JVM-guld

Ryske Emil Sajfutdinov var en supertalang som ung, men 30-åringen har inte riktigt lyckats översätta juniorframgångarna till seniordito, åtminstone inte fram till förra säsongen. Som 19-åring blev han den yngste ordinarie VM-föraren någonsin i Speedway GP och det är också Sajfutdinovs hittills bästa säsong i GP-serien, då han 2009 slutade trea efter Jason Crump och Tomasz Gollob. Den placeringen återupprepade dock ryssen tio år senare när han fick ett brons i VM-serien 2019, bara sex poäng bakom världsmästaren Zmarzlik. Då blev det en GP-seger i Hallstavik samtidigt som det blev andraplatser i Cardiff och Torun. När nu Rysslands Grand Prix tågar in på schemat är Sajfutdinov minst sagt en dark horse till VM-titeln.

Fredrik Lindgren

Född: 1985-09-15
Land: Sverige
Bästa resultat i SGP: 4:a (2019)
Meriter: 3 titlar i Elite League Riders’ Championship, Polsk mästare

Fredrik Lindgren var Elitseriens bäste svenske förare förra säsongen, för tredje säsongen i rad. Han är en av många svenska speedwaytalanger som under 2000-talet fått höra att han är Sveriges nästa Tony Rickardsson. Han har självklart inte nått upp till de nivåerna, men har kört i Speedway Grand Prix mer eller mindre regelbundet sedan han var tonåring och har ständigt det högsta eller bland de högsta poängsnitten i Elitserien. Tog under förra säsongen sin fjärde GP-seger, hemma i Målilla. Denna säsong har Lindgren tackat för sig i Elitserien för att istället satsa fullt ut på GP-serien. Kan Örebro-sonen förbättra sin fjärdeplats från i fjol månne?

Matej Zagar

Född: 1983-04-03
Land: Slovenien
Bästa resultat i SGP: 5:a (2014)
Meriter: 2 EM-guld, U19-EM-guld, Polsk mästare 2 gånger

Matej Zagar har varit ett regelbundet inslag i VM-serien i speedway i omkring 15 år. 37-åringen debuterade redan 2003. Zagar har dock inte lyckats ta steget in i den absoluta världseliten i speedway. Slovenen har slutat bland de tio bästa vid åtta tillfällen, men aldrig blivit bättre än femma i SGP. Har vunnit fem Grand Prix. 2019 slutade Zagar åtta i sammandraget, men kom i alla fall tvåa i VM-deltävlingen i Vojens.

Martin Vaculik

Född: 1990-04-05
Land: Slovakien
Bästa resultat i SGP: 5:a (2019)
Meriter: EM-guld

Martin Vaculik gör sin femte ordinarie säsong i Speedway Grand Prix 2020 och slutade på personbästa femte plats 2019. Han startade säsongen starkt genom tre andraplatser de fem första deltävlingarna för att sedan gå tyngre under den andra halvan. Vaculik har vunnit tre GP:s och är en liten outsider i VM-serien denna säsong. För den som gillar högoddsare så är Vaculik just en sådan när det gäller VM-titeln i år.

Artem Laguta

Född: 1990-11-13
Land: Ryssland
Bästa resultat i SGP: 6:a (2018)
Meriter: Rysk mästare 5 gånger, Dansk mästare, Rysk mästare individuellt 2 gånger

Artem Laguta var Elitseriens näst bästa förare i fjol för sitt Elit Vetlanda. Denna säsong kommer dock ryssen inte köra i Sverige för att kunna lägga extra krut på Speedway Grand Prix. Där gick det nämligen inget vidare i fjol då 29-åringen slutade på en blygsam elfteplats. Då hade han ingen finalplats men 2018 tog Laguta sig däremot till det sista racet hela tre gånger. Då blev det en total sjätteplats och den placeringen siktar den vassa speedwayföraren på att slå denna säsong. Kan ryssen ta fler kliv 2020?  

Niels-Kristian Iversen

Född: 1982-06-20
Land: Danmark
Bästa resultat i SGP: 3:a (2013)
Meriter: SM-guld, Engelsk mästare, Polsk mästare, Dansk mästare

Dansken Niels-Kristian Iversen har haft en framgångsrik karriär. Han gör sin nionde säsong som ordinarie förare i Speedway GP efter att ha varit reserv 2018. Hans bästa säsong var 2013 när han slutade trea sammanlagt. Iversen har gått till final i 18 VM-deltävlingar men bara vunnit en. PUK, som han kallas, är annars välkänd för att byta klubb hejvilt i Sverige. Där är han inför denna säsong tillbaka hos de regerande mästarna Smedarna för att återigen kunna plocka hem Elitserien. Frågan är hur högt 37-åringen placerar sig i GP-serien?

Antonio Lindbäck

Född: 1985-05-05
Land: Sverige
Bästa resultat i SGP: 7:a (2012, 2016)
Meriter: SM-guld

Antonio Lindbäck var talangen som skulle ta över stafettpinnen från Tony Rickardsson som svensk speedwaykung, men Lindbäck har aldrig lyckats axla den rollen. Han har dock fått pris som den mest underhållande föraren i den engelska ligan. Men trots att Lindbäck varit ordinarie i Speedway GP nio gånger har han aldrig slutat bättre än sjua totalt. Tre VM-deltävlingar har den Brasilien-födde masen vunnit, och kommit på pallen ytterligare tio gånger.  

Leon Madsen

Född: 1988-09-05
Land: Danmark
Bästa resultat i SGP: 2:a (2019)
Meriter: VM-silver, Silver U21-VM, SM-guld, Polsk mästare

Dansken Leon Madsen gjorde som 30-åring sin första säsong som ordinarie förare i VM-serien i speedway, och på vilket sätt han gjorde det! Madsen plockade hem tre deltävlingar i fjol, varav de två sista, vilket gav en sensationell andraplats i totalen bakom Bartosz Zmarzlik. Utöver det blev det fyra placeringar på podiet, alltså sammanlagt sju stycken på tio tävlingar. Madsen, som inte kör i svenska Elitserien, får betraktas som den kanske största utmanaren till Zmarzlik med tanke på fjolårssäsongen. Ett bet på dansken som vinnare av VM-serien kan vara värt ett bet.

Max Fricke

Född: 1996-03-29
Land: Australien
Bästa resultat i SGP: 16:e (2019)
Meriter: Guld U21-VM

Max Fricke gjorde en godkänd säsong i Elitserien i fjol när han slutade på en 21:a plats i förarligan där han samtidigt var näst bäst i Rospiggarna bakom landsmannen Jason Doyle. Nu ska den unga australiensaren ta ytterligare kliv och utmana världstoppen. Kapaciteten finns helt klart, bland annat plockade Fricke hem U21-VM 2016 som femte australiensare, efter namn som Jason Crump och Leigh Adams. Det skulle inte förvåna om 24-åringen tar ytterligare kliv och slutar topp 10 i VM-serien 2020.

Martin Smolinski

Född: 1984-12-06
Land: Tyskland
Bästa resultat i SGP: -
Meriter: Tysk mästare fem gånger, 1 GP-seger

Veteranen Martin Smolinski har gjort sig ett namn på speedwayovalerna i Tyskland men det är först 2020 han kliver in i hetluften på allvar när 35-åringen gör debut som ordinarie förare i Speedway Grand Prix. Martin Smolinski har ett VM-guld i longtrack på meritlistan från 2018 och för närvarande agerar tysken vice världsmästare efter maskamraten Dimitri Bergés guldpeng. 35-åringen gjorde en deltävling i Grand Prix-serien 2018 men gjorde inget större avtryck när han väl fick chansen bakom startgrinden. Kan han överraska med framskjutna placeringar 2020?

Här hittar du tävlingsschemat för GP-serien 2020.

Till startsidan för GP-speedway

Spela på GP-speedway på Oddset