Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

1. FC Köln grundades 1948 och vann den första upplagan av Bundesliga 1964. Man har efter det vunnit ligan två gånger. Genom åren har fotbollsklubben producerat en stor radda landslagsmän, där de mest kända är Wolfgang Overath och Lukas Podolski. Förutom tre ligapokaler har Köln även triumferat i tyska cupen fyra gånger. Säsongen 2022/23 gör de så kallade Getabockarna sin fjärde raka säsong i finrummet efter att 2021/22 varit en av Bundesligas största överraskningar med en finfin sjundeplats och därmed en Conference League-biljett bärgad.

Här kan du spela på FC Köln

Grundad: 1948
Manager: Steffen Baumgart
Hemmaarena: RheinEnergieStadion
Smeknamn: Die Geissböcke (Getterna)

Spela på FC Köln hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Svenskar i Köln

Sebastian Andersson har inte riktigt kommit till sin rätt sedan han bytte Union Berlin mot Köln. I fjol var han skadedrabbad, men får strikern bara vara frisk är det en skicklig fotbollsspelare. Oddsen är låga på att en kry Andersson gör fler mål denna säsong än fjolårets tre fullträffar.

Sebastian Andersson

Född: 1991-07-15
Land: Sverige
Position: Anfallare

Martin Sebastian “Basse” Andersson började spela fotboll i Vinslövs IF men det var i Ängelholm han fick sitt genombrott. År 2009 kritade anfallaren på för Skånelaget och redan 2011, då ÄFF slutade på tredje plats i Superettan, blev Basse klubbens bästa målskytt med sina tolv fullträffar i andradivisionen. Ängelholm bommade dock kvalet till Allsvenskan vilket gjorde att han blev värvad av Kalmar FF. I Småland gick det tyngre för Andersson och under de tre åren i klubben blev det endast tre mål för anfallaren. 2014 bar det av till Stockholm och Djurgården och efter två relativt lyckade år i huvudstaden valde IFK Norrköping att värva skåningen. Där kom det stora genombrottet på den allsvenska scenen. Under debutsäsongen i Peking gjorde Basse 14 mål och i januari 2017 gjorde han även debut i A-landslaget. Samma sommar köptes svensken loss av Kaiserslautern och efter ett bra år i Miroslav Kloses gamla klubb blev anfallaren inför säsongen 2018/19 värvad av Union Berlin. Efter tolv seriestrutar under två raka säsonger lockades Basse av en övergång från Union till FC Köln. Medan berlinarna gjorde succé så klappade Getabockarna samman fullständigt innan lagets skåning räddade kontraktet med sina två mål i kvalspelet. 2021/22 var en medioker säsong, med mycket skadeproblem, för svensken. En frisk “Basse” med självförtroende är dock en hyperfalig striker som alla Bundesliga-klubbar måste se upp med. 

Spelare i Köln

Kölns bultande hjärta är lagkaptenen Jonas Hector och att han är kvar i fotbollsklubben bådar gott inför den nya säsongen. Dessutom har målmaskinen Modeste fått nya lekkamrater i Adamyan och Tigges. Anfallsspelet var helt okej redan förra säsongen, men vi bör få se ännu fler fullträffar denna kampanj.

Jonas Hector  

Född: 1990-05-27
Land: Tyskland
Position:

Jonas Hector har genom åren varit en ryktenas man. Det har snackats om att både Liverpool och Barcelona var intresserade av 32-åringen men Hector har varit sitt Köln trogen och kliver nu in på sin elfte säsong i seniorlaget. Med tyska mått mätt får Jonas Hector ses som en late bloomer. Det var nämligen först som 22-åring som han debuterade i Kölns A-lag och som 24-åring i Bundesliga. Men sedan han blev ordinarie, 2013, så har Hector varit en högst pålitlig kantspringare i både försvarslinjen och på mittfältet och har dessutom utnämnts till Kölns “Player of the Season”. På meritlistan finns även 43 landskamper med Tyskland. Lagkaptenen Jonas var högst bidragande till att Köln klamrade sig kvar i finrummet våren 2021 då han både målade och assisterade i playoff. Kontraktet löper till 2023.

Ondrej Duda

Född: 1994-12-05
Land: Slovakien
Position: Mittfältare

Ska man tro att historien upprepar sig så går Ondrej Duda mot en stark säsong, han har nämligen varit vass vartannat år. 2017/18 kan kategoriseras som inlärning i den tyska miljön hos Hertha Berlin. Därefter pangsuccé hos huvudstadslaget som flygande offensiv mittfältare. 2019/20 var Duda åter i gamla synder och efter den mållösa hösten lånades slovaken ut till Norwich. Lyckan fanns inte i Premier League heller för speedkulan från Snina, inte en enda PL-strut blev det. FC Köln valde trots allt att lägga rabarber på Ondrej i september 2020 och det visade sig bli en fullträff efter att slovaken pangade in sju baljor och passade fram till fem. Fjolåret blev åter en tid i gamla synder men att potentialen hos Duda finns är det däremot inget snack om. Finns möjligheten för 27-åringen att åter kliva upp på tvåsiffrigt antal mål är frågan.

Anthony Modeste

Född: 1988-04-14
Land: Frankrike
Position: Anfallare

Anthony Modeste är uppvuxen i Cannes, Frankrike, och startade sin juniorkarriär i Nice. Som 21-åring lånades den då talangfulle anfallaren ut till Angers. Framgången i klubben lät inte vänta på sig. Modeste svarade för 20 mål och blev uttagen i den franska ligans All Star-lag. Den reslige strikern fortsatte därefter sin karriär i Bordeaux där han under tiden som fyraårskontraktet pågick lånades ut till bland annat Blackburn. Från spel i Frankrike och England gick flyttlasset till Tyskland där Modeste 2013 skrev på ett treårskontrakt med Hoffenheim, en sejour som var framgångsrik för fransmannen med 19 mål under två säsonger i Bundesliga. Målmässigt kom dock den stora islossningen när han skrev på för FC Köln. Under två säsonger gjorde Modeste 40 mål för klubben 2015-2017. Efter ett kortare äventyr i Kina och spel med Tianjin Tianhai har 33-åringen sedan 2018 återigen vänt tillbaka till Köln. 2021/22 blev en gigantisk succé för den nu 34-årige anfallaren som sprutade in magnifika 20 mål på 32 matcher och visade att gammal är äldst. Modeste var Kölns klart viktigaste pjäs då klubben sensationellt löste en sjundeplats i Bundesliga. Det är låga odds på att Modeste toppar den interna skytteligan även denna säsong.

Här kan du spela på FC Köln