Bayer Leverkusen

Till Bundesliga startsida.
Bayer Leverkusen grundades 1904 och har under de senare åren stämplats som ett av de stora lagen i Bundesliga. De största bedrifterna man åstadkommit är två titlar, Tyska Cupen 1993 och UEFA-cupen 1988. Hela fem gånger har man slutat tvåa i Bundesliga. I Champions League har laget en finalförlust mot Real Madrid från 2002 som bästa resultat.

Smeknamn: Die Werkself
Manager: Heiko Herrlich
Hemmaarena: BayArena

Spela på Bayer Leverkusen hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Bayer Leverkusen

Sven Bender
Den defensiva innermittfältaren har länge varit en bidragande orsak till Dortmunds framgångar. Bender spelade i Dortmund mellan 2009 till 2017 men värvades under sommaren till Bayer Leverkusen för 12,5 miljoner euro. Där spelade 29-åringen 27 matcher i Bundesliga under fjolåret. 1860 München-fostrade Bender är annars lite av en tränares dröm. Han gör alltid jobbet för laget och är en förebild för de yngre spelarna. Totalt har det blivit sju A-landskamper för defensivspecialisten. Han var dessutom med i Tysklands OS-lag 2016. På meritlistan finns även två Bundesliga-titlar och två cup-triumfer från tiden i Dortmund. Kontraktet med Leverkusen löper till 2021.

Julian Brandt
Julian Brandt har spelat hela sin seniorkarriär i Bayer Leverkusen. Trots hans ringa ålder har det redan blivit en bra bit över 100 matcher för klubben och han är redan en av lagets viktigaste spelare. Yttermittfältaren har gjort det så pass bra att han slagit sig in i Die Mannschaft. Där var 22-åringen en av få positiva överraskningar i Tysklands mediokra VM-slutspel i Ryssland. Räkna med att Brandt kommer bli viktig i Joachim Löws lagbygge framöver. Ryktena har gått hett kring supertalangen, men han har valt att vara klubben som släppte fram honom trogen. 22-åringen signade ett nytt lukrativt avtal med Bayer Leverkusen under 2018 som sträcker sig till 2021.

Kevin Volland
Anfallaren Kevin Volland har sex säsonger i Bundesliga bakom sig och gjorde säsongen 2017/18 personbästa 14 mål. Det har fått klubbar som Liverpool och Arsenal att titta närmare på 25-åringen. När Bayer Leverkusen köpte loss spelaren från Hoffenheim 2016 kostade han anmärkningsvärda 170 miljoner kronor. Sedan dess har Vollands marknadsvärde stigit. Kevin Volland har gått genom 1860 Münchens akademi och spelat för alla Tysklands fotbollslandslag, inklusive tio landskamper med Die Mannschaft.

Wendell
25-årige Wendell delar faktiskt namn med legendaren Pelé, då hans fulla namn är Wendell Nascimento Borges. Wendell är en av alla duktiga brasilianska vänsterspringare som kommit fram de senaste åren. Bayer Leverkusen köpte loss brassen från Gremio sommaren 2014 för 65 miljoner kronor och sedan dess har fotbollsspelarens marknadsvärde tredubblats. Många stora klubbar har ögonen på vänsterbacken, bland andra Bundesliga-giganterna Bayern München och Premier League-klubben Everton. Oddsen är låga på att han kommer att hamna i en större klubb. Wendell väntar också på ett samtal från Brasiliens förbundskapten Tite. Han har gjort U20- och U23-landskamper men ännu inga med Selecao.

Leon Bailey
Jamaicanen Leon Bailey är bara 20 år men har en hel säsong bakom sig i Bundesliga efter att Bayer Leverkusen betalade respektabla 135 miljoner kronor för den dåvarande 18-åringen under januarifönstret 2017. Vänsteryttern gjorde säsongen 2017/18 nio mål och sex assist och nu pratas det om storklubbar i Premier League för talangen. Arsenal, Chelsea och Manchester City ska alla vara intresserade av fotbollsspelaren. Under tiden i Belgien och Genk blev Leon Bailey utsedd till årets ungdomsspelare, ett pris som även gått till spelare som Vincent Kompany, Axel Witsel, Walter Baseggio och Celestine Babayaro. Ett vågat, men inte allt för orealistiskt bet, är att Bailey tar klivet till en av Europas toppklubbar inom kort.

Paulinho
Denne Paulinho ska inte förväxlas med Häcken-spelaren eller Barcelona-spelaren med samma namn. Paulo Henrique Sampaio Filho är bara 18 år gammal och blev faktiskt Bayer Leverkusens tredje dyraste värvning genom tiderna, när han anslöt från Vasco da Gama för närmare 200 miljoner kronor sommaren 2018. 2017 var ett framgångsrikt år för Paulinho som firade stora triumfer med Brasiliens U17-landslag. Man vann sydamerikanska mästerskapen, där Vinicius Junior (köpt av Real Madrid för 460 miljoner kronor) var den stora stjärnan, och senare samma år slutade Brasilien trea i U17-VM. Paulinho är en spelare i stil med Neymar, kort och duktig en-mot-en som gärna har utgångsposition till vänster i anfallet.

Lukás Hrádecký
Bayer Leverkusen sålde sin förstemålvakt sedan sju år tillbaka, Bernd Leno, till Arsenal sommaren 2018 och ersättaren är en slovak från Finland. Lukás Hrádecký är född i Bratislava i dåvarande Tjeckoslovakien, men 28-åringen har bott i Finland nästan hela sitt liv. Burväktaren är faktiskt väldigt meriterad och har blivit utsedd till årets målvakt i både den danska ligan och Bundesliga. Hrádecký har också gjort över 40 landskamper för Finland och förvaltar ett fint finskt fotbollsmålvaktsarv med föregångare som Antti Niemi och Jussi Jääskeläinen. Han valde att lämna Eintracht Frankfurt för Bayer Leverkusen som bosman och har skrivit på ett avtal som håller honom i klubben till 2023.

Isaac Kiese Thelin
Isaac Kiese Thelin är en av få svenska fotbollsspelare som har gjort succé i den belgiska ligan. Förra säsongen lånades den kraftfulle anfallaren ut från Anderlecht till Waasland-Beveren. Trots att hans nya lag slutade på den undre halvan av tabellen gjorde Kiese Thelin 19 kassar i seriespelet, vilket resulterade i en tredjeplats i skytteligan. Inte illa pinkat för en spelare som huserar i ett bottenlag. Kiese Thelin har gjort det svenska landslaget mer variabla framåt, och det är just det Heiko Herrlich eftertraktat i sitt lagbygge. Leverkusen har lånat in den svenska anfallaren kommande säsong från Anderlecht för att Herrlich ska kunna få mer varierande alternativ i anfallsspelet. Det ska bli otroligt intressant att se hur Kiese Thelin klarar omställningen till en av världens bästa ligor.

Spela på Bayer Leverkusen.

Läs mer om fotboll på Svenska Spel.