Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Bochum

Det är inte världens kortaste namn som åtnjuts av den anrika klubben i Nordrhein-Westfalen. Verein für Leibesübungen Bochum 1848 Fußballgemeinschaft e. V. Anrik är ett befogat epitet på en förening som bildades för över 150 år sedan. Bochum är en av de äldsta idrottsföreningar i världen, från början kallad för en gymnastikförening. Fotbollsetablissemanget i klubben tog fart för hundra år sedan, 1911. Antalet aktiva medlemmar uppgår till 5000, varav ungefär hälften tillhör fotbollsdelen. Övriga är fördelade på det dussin övriga sporter som ryms inom paraplyorganisationen. Managern Thomas Reis tillhör klubbens ikoner efter över 170 matcher som försvarare och mittfältare.

Grundad: 1848

Manager: Thomas Reis

Hemmaarena: Vonovia Ruhrstadion

Smeknamn: Die Unabsteigbaren

Här kan du spela på VfL Bochum hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnor i Bochum

Cristian Gamboa 

Född: 1989-10-24

Land: Costa Rica

Position: Försvarare

Cristian Gamboa har varit med länge på den stora scenen och för gemene man är costaricanen kanske främst känd i samband med Costa Ricas framgångar under VM 2014. Drygt 80 landskamper finns på CV:t och 31-åringen har också hunnit med en rad olika europeiska fotbollsklubbar under sin karriär. Fredrikstad, Rosenborg, Celtic och West Bromwich är några klubbar ur hatten och sedan 2019 är det i tyska Bochum som Gamboa fyller rollen som högerback. Med gott om rutin och en icke existerande rädsla för att ta för sig i närkamperna har han på kort tid blivit en publikfavorit och ska Bochum kunna hänga kvar i Bundesliga är Gamboa en spelare som behöver stå för en stark säsong. 

Robert Tesche 

Född: 1987-05-27

Land: Tyskland

Position: Mittfältare

Wismar-födde Robert Tesche snappades i tidig ålder upp av Arminia Bielefeld, ett lag han än idag håller närmast hjärtat. I den föreningen gjorde 34-åringen så pass bra ifrån sig att mäktiga Hamburg blev nästa klubbadress, men i den ständigt underpresterande jätten lyckades Tesche aldrig riktigt komma upp i nivå. Karriären bar istället av till England där klubbar som Nottingham och Birmingham representerades innan det var dags att vända hem till Tyskland igen. Sedan 2018 har Tesche representerat Bochum och det är långt ifrån otänkbart att det är i Matias Conchas gamla lag som mittfältaren väljer att avsluta sin karriär. I takt med att åldern ökat har Tesche blivit allt mer rutinerad i sitt spel och hans erfarenhet kommer att bli en viktig ingrediens för säsongens Bochum.

Simon Zoller

Född: 1991-06-26

Land: Tyskland

Position: Anfallare

Simon Zoller har länge varit en pålitlig målskytt utanför Bundesligas strålkastare. Såväl Osnabrück som Kaiserslautern har dragit nytta av anfallarens tjänster då han på kort tid etablerat sig som en garant framför mål i båda klubbarna. 2014 tyckte Köln att Zoller skulle vara svaret på deras anfallsproblem, men i Lukas Podolskis gamla lag flög det aldrig för Zoller. 2019 valde han istället att krita på för Bochum och där har det gått betydligt bättre. På drygt 55 matcher har 30-åringen krutat in över 20 baljor för Bundesliga-nykomlingen. Det är således ingen hemlighet att Zoller behöver ha en framgångsrik säsong för att Bochum ska ha chans på överlevnad i det tyska finrummet.

Till Bundesliga startsida