Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Greuther Fürth

Det var inte igår Greuther Fürth vann tyska högstaligan men det har faktiskt hänt, tre gånger till och med. 1914, 1925 och 1929 lyftes pokalen av de grönklädda grabbarna från Bayern. Dominansen på det glada 20-talet delades med grannklubben FC. Nürnberg. Även på 50-talet var Greuther Fürth ett lag att räkna med då de hushöll båda landslagsstjärnorna Herbert Erhardt och Karl Mai. Det fullständiga namnet på klubben är numera SpVgg Greuther Fürth efter fusionen som genomfördes 1996. Bland fyrklöverns fräsigaste pjäser av idag märks svenske Branimir Hrgota som bär kaptensbindeln.

Grundad: 1903

Manager: Stefan Leitl

Hemmaarena: Sportpark Ronhof

Smeknamn: Kleeblätter

Här kan du spela på Greuther Fürth hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnor i Greuther Fürth

Paul Seguin 

Född: 1995-03-29

Land: Tyskland

Position: Mittfältare

Paul Seguin har knappast haft någon spikrak väg till Bundesliga. I de yngre åren var hans största ögonblick när han fick spela sin första minut A-lagsfotboll med Wolfsburg, efter ha brunkat på i B-laget, och fick byta med Kevin De Bruyne på tilläggstid i en cupmatch mot Leipzig. Det var säsongen 2015/16. Säsongen efter fick han betydligt mer förtroende av Wolfsburg, men det räckte ändå inte hela vägen vilket ledde till utlåningar till klubbar i andraligan. Efter en session i Dynamo Dresen fortsatte karriären på lån i Greuther Fürth för mittfältaren. Där hamnade 26-åringen rätt. Så rätt att klubben ville göra lånet av fotbollsspelaren till en permanent övergång inför säsongen 2019/20. Det har Greuther Fürth inte behövt ångra. Seguin har de två senaste säsongerna varit en given startspelare och dominant på mittfältet, inte minst viktig för den defensiva balansen. I fjol fick han dessutom igång målskyttet och bombade in sju strutar vilket är karriärsbäst. Det är ingen hemlighet att Seguin var en av de viktigaste komponenterna till att Greuther Fürth kunde sluta tvåa i ligan och ta en efterlängtad direktplats till Bundesliga. Nu återstår att se om det kan bli revansch mot de gamla lagkamraterna i Wolfsburg när Seguin äntligen får en ny chans i det tyska finrummet.  

Håvard Nielsen

Född: 1993-07-15

Land: Norge

Position: Anfallare

Att ha sex stycken titlar är inte illa för att vara norrman. Även om två knappast räknas eftersom de inte plockades i en förstadivision utan i Zweite Bundesliga, 2016 med Freiburg samt 2018 med Fortuna Düsseldorf. Övriga fyra titlar vann Håvard Nielsen under sin tid i österrikiska Red Bull Salzburg, två ligasegrar samt dubbla inhemska cuptitlar. Till Greuther Fürth kom norrmannen efter ett lån från Freiburg till Duisburg under första delen av 2019. Under de två säsongerna med Kleeblätter har Håvard varit haft stående plats i kedjan och ökat sin produktion från elva personliga poäng till 17. Nielsen som föddes i Oslo fick sin fostran hos Vålerengen och gjorde sin debut i landslaget 2012 under den legendariske ledaren Egil Drillo Olsen.

Branimir Hrgota

Född: 1993-01-12

Land: Sverige

Position: Anfallare

Svenska lagkaptener ute i de största ligorna är inte någonting som växer på träd, däremot växer en sådan på fyrklövern i Fürth. Branimir Hrgota kom till Kleeblätter 2019 på fri transfer från Eintracht Frankfurt. Första säsongen hos de grönklädda innebar tio blågula pytsar i Zweite Bundesliga, det följdes upp med 16 stycken under säsongen 2020/21 när “Branne” hade stor del i att bataljonen från Bayern åter avancerade till finrummet. Lika många baljor har inte den gamla U21-stjärnan gjort på tio års tid, hos Jönköpings Södra i Superettan 2011 blev det 18 fullträffar från centern som föddes i bosniska Zenica. För den svenska publiken är Hrgota främst ett namn sedan U21-EM 2015 då Blågult vann guld.

Till Bundesliga startsida