Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

RB Leipzig grundades 2009 sedan ägaren för Red Bull Salzburg, Dietrick Mateschitz, köpt licensen från klubben SSV Markranstädt i Tysklands femtedivision. När Dietrick köpte klubben sa han att man skulle avancera till Bundesliga inom fem år. Så blev inte riktigt fallet men väl tre divisioner för att säsongen 2016/17 nå sitt stora mål, Bundesliga. Där blev det en succéartad debutsäsong som räckte ända till en andraplats. Därefter har RB Leipzig varit ett topplag i Tyskland samtidigt som Emil Forsberg och company rönt framgångar även i Europacupspelet. Störst meriten där är semifinalen i Champions League från 2020.

Här kan du spela på Leipzig

Grundad: 2009
Manager: Domenico Tedesco
Hemmaarena: Red Bull Arena
Smeknamn: Die Roten Bullen (De röda tjurarna)

Spela på Leipzig hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Svenskar i RB Leipzig

Emil Forsberg har på senare år varit det svenska landslagets viktigaste offensiva spelare och den kreativa mittfältaren gör nu sin nionde raka säsong för RB Leipzig. Speltiden må ha minskat något med åren, men Forsberg är fortfarande en väldigt viktig truppspelare för Tjurarna. Dessutom är det svensken som tar hand om straffsparkarna om han är på plan vilket gör att vi kan förvänta oss ett antal mål även denna säsong.

Emil Forsberg  

Född: 1991-10-23
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Emil Forsberg hade sin bästa säsong i karriären säsongen 2016/17. Med åtta mål och 19 målgivande passningar var han en av Bundesligas bästa spelare och vann dessutom hela assistligan. Den offensive vänstermittfältaren debuterade för GIF Sundsvall som 17-åring 2009 och gjorde fyra säsonger med moderklubben. Inför 2013/14 värvades “Mini-foppa” av mesta mästarna Malmö FF. Två år med MFF gav två SM-guld och Emil Forsberg blev 2014 utsedd till årets mittfältare i Allsvenskan. I januari 2015 blev Forsberg klar för RB Leipzig i Zweite Bundesliga. Under Forsbergs åtta säsonger på Red Bull Arena har klubben gått ifrån att vara ett lag strax under toppen i den tyska andradivisionen, till ett topplag i Bundesliga. Sundsvalls-sonen är också given i det svenska landslaget där han är en av Blågults största stjärnor, något som befästes under EM 2021 då Foppa smackade in fyra baljor på Sveriges fyra fighter. Efter att ha omgärdats av en del flyttrykten de senaste åren beslutade sig Emil för att bli trogen mot Tjurarna, strax innan EM förra året kritade norrlänningen på ett nytt kontrakt som sträcker sig till 2025.

Spelare i RB Leipzig

RB Leipzig löste Champions League-platsen med minsta möjliga marginal i fjol och det kan de tacka sin magiska offensiv, där spelare som Olmo, Silva, Forsberg och Nkunku sticker ut, för. Det centrala mittfältet har nu fått förstärkning av Schlager och det är precis den sortens spelare som Leipzig behövde. Oddsen talar för att energidrycksklubben kommer bättre än fjolårets fjärdeplats denna gång.

Josko Gvardiol

Född: 2002-01-23
Land: Kroatien
Position: Försvarare

Ynglingen Josko Gvardiol har haft större delen av sin fotbollsfostran i Dinamo Zagreb. En klubb som han också på seniornivå lämnade 2020 för att testa på spel utanför de kroatiska gränserna. Red Bull Leipzig slantade upp ungefär 200 miljoner för superlöftet och den senaste säsongen hos läskeblask-klubben har “02:an” sannerligen gjort sig ett namn. Speltiden hos den tyska storklubben har varit mer eller mindre frekvent och hans fina klubblagsspel har också gjort att han fick spela EM-slutspelet i England. 19 år och fyra månader gammal lirade Gvardiol hela öppningsmatchen mot just England och blev därmed den yngste kroaten någonsin att spela ett större slutspel. Med alla framgångar finns också intressenter från olika håll. Frågan är hur länge RB Leipzig får behålla sin unge guldklimp.

Lukas Klostermann

Född: 1996-06-03
Land: Tyskland
Position: Försvarare

Det har stått klart ända sedan Lukas Klostermann var en liten pojk att här fanns en talang utöver det vanliga. Ytterbacken började spela fotboll som femåring och flyttade som tonåring till Bochum. Där fick han chansen redan som 17-åring i A-laget och gjorde det så bra att RB Leipzig genast blev intresserade. 2014 flyttade han så till ”Tjurarna” och var där en integral del i att energidrycks-laget blev uppflyttade till Bundesliga. Första säsongen i högstaserien fick Klostermann spolierad av skador men sedan dess har han återigen varit en viktig del av laget. Högerbacken var en given del i Tysklands ungdomslandslag och spelade dessutom OS 2016. I mars 2019 fick han så chansen av Jogi Löw i det “riktiga” landslaget. Försvararen gavs rikligt med beröm efter sin debut för Die Mannschaft och har därefter varit ett givet inslag hos det tyska representationslaget. Fram till och med 2024 sträcker sig kontraktet med RB Leipzig.

Dani Olmo

Född: 1998-05-07
Land: Spanien
Position: MIttfältare

Fotbollen finns i blodet hos Daniel Olmo Carvajal, pappa Miquel var en professionell spelare strax under den yppersta eliten och därefter blev han tränare. Storebror Carlos är defensiv mittfältare i Karlovac 1919. “Dani” har redan vid 24 års ålder nått mycket längre än vad pappa lyckats med. Det räcker att ta en titt i prisskåpet som innehåller över tio pokaler, mestadels kroatiska sådana från tiden i Dinamo Zagreb. I februari 2020 gjorde så Olmo sitt första framträdande i Leipzig. 63 Bundesliga-matcher senare står spanjoren på finfina elva baljor och 13 målgivande passningar och anpassningen till spelet i Tyskland var enkel. I landslaget har också Dani en mer eller mindre fast plats sedan ett antal år tillbaka i tiden och är en av läskeblask-klubbens allra viktigaste spelare.

Yussuf Poulsen  

Född: 1994-06-15
Land: Danmark
Position: Anfallare

Efter att tidigare under karriären ha kritiserats för att göra för få mål slog Yussuf Poulsen till med 15 kassar i Bundesliga säsongen 2018/19, endast ett färre än Red Bull Leipzigs bäste målskytt Timo Werner. Yussuf Poulsen, som föddes i Köpenhamn 1994, lämnade Lyngby för RB Leipzig redan 2013, mindre än en månad efter 19-årsdagen. Poulsen, med en far från Tanzania, anlände till Leipzig då laget låg i tredjedivisionen och har efter nio år i fotbollsklubben klivit upp i topp av tabellen som avser mest spelade tävlingsmatcher någonsin för klubben. Den danske anfallaren förlängde kontraktet med Die Roten Bullen under våren 2019, till 2022, och återigen 2020 till 2024.

Christopher Nkunku

Född: 1997-11-14
Land: Frankrike
Position: Anfallare

Christopher Alan Nkunku snappades tidigt upp av självaste Paris SG då den Lagny-Sur-Marne-födde liraren i tidig visade prov på exceptionella kvalitéer med sin snabbhet, teknik och blick för spelet. PSG gav också Nkunku chansen och innan RB Leipzig valde att plocka in honom säsongen 2019/20 för drygt 130 miljoner kronor hade totalt 78 matcher i Paris-dressen hunnits med. Det är dock först på senare tid och då i den tyska Leipzig-tröjan som den tämligen korta offensiva spelaren fått sitt stora genombrott. På 94 Bundesliga-kamper har inte mindre än 31 mål och 32 målgivande passningar kommit från fransmannen. Även internationellt har produktionen framåt varit bra och givetvis har marknadsvärdet också skjutit i höjden. I dagsläget räknas 24-åringen som en av världens 15 mest värdefulla spelare och en framtida skytteligavinst för anfallaren i Bundesliga ger spelvänliga odds.

André Silva

Född: 1995-11-06
Land: Portugal
Position: Anfallare

André Silva slog igenom säsongen 2016/17 i storklubben Porto då han gjorde 16 kassar i Primeira Liga. Det ledde till en plats i det portugisiska landslaget samt en flytt till Milan sommaren 2017. Milano-klubben slantade upp över 30 miljoner euro och gav tröja nummer nio till den unge portugisen. Anfallaren levde dock inte upp till förväntningarna på stöveln så redan säsongen därpå blev Silva utlånad till Sevilla. Efter utlåning till Eintracht Frankfurt där han vann den interna skytteligan med sina tolv fullträffar i Bundesliga köptes portugisen loss av de tyska örnarna. André tackade och tog emot genom att göra sin bästa säsong i karriären, 28 mål och åtta framspelningar på 32 matcher är riktigt stark tobak. 2021 slantade Red Bull Leipzig upp för att fylla glappet som ingen lyckats täppa till efter Timo Werners flykt till Chelsea. Femårskontraktet vittnar om en långsiktighet även om elva mål hos Red Bull-klubben första säsongen var ett steg tillbaka finns ändå tillräckligt mycket boll hos portugisen för att åter vara upp och nagga vid 20 ligamål till hösten.

Här kan du spela på Leipzig