Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

VfL Wolfsburg grundades 1945 och klubben har byggts upp av biltillverkaren Volkswagen. “Vargarna” var ytterst nära att nå Bundesliga 1995, men fick istället ta klivet upp till finrummet två år senare. Sedan dess har tre titlar tagits, den främsta när de gick hela vägen och vann Bundesliga 2009. Övriga två kom i form av cuptitlar 2015 och 2016. Wolfsburgs mest kända spelare genom åren får sägas vara Stefan Effenberg.

Här kan du spela på Wolfsburg

Grundad: 1945
Manager: Niko Kovac
Hemmaarena: Volkswagen Arena
Smeknamn: Die Wölfe (Vargarna)

Här kan du spela på Wolfsburg hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Svenskar i Wolfsburg

Wolfsburg har inte haft speciellt mycket blågul fägring genom åren. Rasmus Jönsson hade en anonym session i den gröna tröjan i början på 2010-talet och Fredrik Ljungberg agerade assisterande tränare under 2017. Till den här säsongen blir det dock mer svenskt i startelvan då klubben köpt in Mattias Svanberg för stora pengar från Bologna.  

Mattias Svanberg  

Född: 1999-01-05
Land: Sverige 
Position: Mittfältare

Mattias Svanberg blev faktiskt Malmö FF:s fjärde dyraste försäljning genom tiderna, efter Zlatan Ibrahimovic, Markus Rosenberg och Afonso Alves, när svenskklubben Bologna betalade 50 miljoner kronor för mittfältaren med det fina tillslaget. Svanberg, son till den gamle SM-guldvinnaren i ishockey, Bo Svanberg, har varit bofast i de svenska U-landslagen och i november 2019 gjorde Mattias debut för A-landslaget – 3-0 slutade den tillställningen mot Färöarna och debutanten fanns med i målprotokollet. Den struten är till dags dato skåningens enda i Blågult där Svanen strax passerar 20 landskamper. Förra säsongen växte Svanberg fram till en nyckelspelare på Dall’Ara. 23-åringen stod “endast” för sex personliga pinnar på sina 36 framträdanden i Serie A för Bologna, men imponerade spelmässigt. Transferrykten omgärdade länge svensken och till sist lockade Bundesliga tillräckligt mycket för att ta klivet. Wolfsburg, som fick betala runt 100 miljoner kronor för Svanbergs namnteckning,  är ny klubbadress för tvåvägsfältaren. Det ska bli väldigt intressant att se hur den bolltrygga och mobila liraren anpassar sig till ett nytt land och ny liga.

Spelare i Wolfsburg

Wolfsburg hade klara problem med målskyttet förra säsongen och det var elva lag i serien som nätade fler gånger än de ljusgröna. Med Schlager ut och Svanberg in kommer mittfältet vara mer offensivt balanserat detta år och det kan vara det som gör att Vargarna löser en mer framskjuten placering denna gång.

Ridle Baku  

Född: 1998-04-08
Land: Tyskland
Position: Försvarare

Ett par veckor efter sin 20-årsdag satt Ridle på spelarbussen med B-laget när det ringde i telefonen, A-laget var en man kort inför matchen mot RB Leipzig. Hastigt och lustigt blev halvkongolesen inkastad på det gröna schackbrädet och till råga på allt lyckades han sätta spiken i tjurarnas kista med 3-0-kassen i minut 90. Snacka om saga. Det är en ren kometkarriär han haft, Ridle Baku. Ord som “motorväg” och “nästa tyska storback” strösslas kring högerbacken från Mainz. Karriären inleddes av förklarliga skäl i Mainz 05 där slussandet genom ungdomslagen tog abrupt slut 2018, två mål på de första tre matcherna i Bundesliga är inte illa pinkat för en pojkspoling som lirar högerback. Första säsongen i Wolfsburgs vargflock gick i samma ton som Bakus karriär i övrigt, Tolv personliga poäng kom från ungtuppen som dessutom kom trea på listan över Bundesligas hockeyassists. 2021/22 blev poängmässigt något sämre men fortsatt är det i defensiven som Baku har sina styrkor och kliver in i kommande säsong som en av klubbens viktigaste fotbollsspelare.

Maximilian Arnold

Född: 1994-05-27
Land: Tyskland
Position: Mittfältare

Maximilian Arnold har representerat Tyskland på alla nivåer i landslagssammanhang. Så sent som i november 2021 var 28-åringen med i VM-kvalet och la nationer som Armenien och Lichtenstein på rygg. Han kom till Wolfsburg som 15-åring och har varit en startspelare sedan han var 19 år gammal. Arnold är en stenhård central tysk mittfältare som inte drar sig för att syna ett och annat gult kort. Som fotbollsspelare i Bundesliga har Arnold fått se domaren höja armen med en ostskiva inte mindre än 59 gånger sedan 2012. Arnold sitter på ett kontrakt med Die Wölfe till juni 2026 och är värderad till cirka 185 miljoner kronor. Oddsen för att Arnold kommer att lämna för en större klubb förr eller senare är trots allt ganska låga.

Lukas Nmecha

Född: 1998-12-14
Land: Tyskland
Position: Anfallare

Med sin uppväxt i England snappade Manchester Citys scouter upp Nmecha tidigt och tillbringade hela sin juniortid från 2007 till och med 2017 hos The Cityzens. Något större avtryck i den himmelsblå seniortröjan blev det emellertid aldrig. Den nu 23-årige anfallaren lånades istället ut till flertalet klubbar där tiden i Anderlecht, säsongen 2020/21 blev det stora genombrottet. Med 18 mål i Jupiler League såg City sin chans och kallade hem sin spelare för att därefter knyta ett avtal med Wolfsburg. Vargarna hostade upp ungefär 90 miljoner kronor för Nmecha och även om en del skador störde så mäktade Lukas med att peta in åtta mål på 25 ligamatcher. Ett minst sagt godkänt utfall. Med nigeriansk pappa, tysk mamma och uppväxt i England har Lukas Nmecha haft möjligheten att välja mellan spel i tre olika landslag. Det innebär att fotbollsspelarens tidiga ungdomsår tillbringades i den engelska landslagsdressen medan han från 2019 och framåt varit Tyskland troget.

Max Kruse  

Född: 1988-03-19
Land: Tyskland
Position: Anfallare

Max Kruse återvände till Tyskland sommaren 2020 efter ett något kortare utlandsäventyr i Turkiet. 34-åringen inledde sin fotbollskarriär på mammas gata då han startade sin karriär i TSV Reinbek, staden där Kruse växte upp. Därefter har vägen gått igenom fotbollsklubbar som Werder Bremen, St. Pauli, Freiburg, Borussia Mönchengladbach, Wolfsburg och Fenerbahce innan han var åter i hemlandet för spel med Union Berlin. Kruse hade en rejäl topp av sin karriär under 2015-2016. Inte nog med att strikern öste in hela 15 mål för Werder Bremen, han bidrog även med tre mål och tre assist i EM-kvalet för Tyskland. Den nyss avsatta tiden i Berlin fick ett abrupt slut då Kruse plötsligt bröt sitt kontrakt under vintern 2022 för att flytta tillbaka till sitt gamla Wolfsburg han en gång i tiden representerat. De grönvita ska han nu vara trogen fram till och med sommaren 2023 och frågan är om den då 35-årige veteranen kommer fortsätta lira boll på yttersta toppnivå. Även utanför planen visar dock tysken talang. Max är nämligen också en riktigt duktig pokerspelare som bland annat kommit trea i 2014-års No-Limit 2-7 Draw Lowball-event under WSOP-tävlingarna i Las Vegas.

Här kan du spela på Wolfsburg