Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Fakta om Almeria

En av elitfotbollens yngsta fotbollsföreningar har sin hemvist i Andalusien. Almería Club de Fútbol var namnet i begynnelsen, för 33 år sedan. Tolv år senare togs det nuvarande namnet, Unión Deportiva Almería. Staden Almeria hade sin första fotbollsklubb redan 1909 men den verksamheten lades sedermera ner. I slutet av 80-talet inleddes Almerías resa i femtedivisionen och första gången de rödvita såg dagens ljus i finrummet var 2007. Två år senare anslöt Henok Goitom från Real Murcia, totalt noterades svenskeritreanen för åtta pytsar på 78 framträdanden. Andalusierna med smeknamnet Indálicos ägs av en högt uppsatt politiker från Saudiarabien, vid namn Turki Al-Sheikh.
Spela på La Liga 2022/2023

Logga med färger som representerar La Liga-laget Almeria

Grundad: 1989
Manager: Rubi
Hemmaarena: Estádio de los Juegos Mediterráneos
Smeknamn: Rojiblancos, La Unión, Almeriensistas, UDA, Indálicos

Spelare i Almería

Att Almería vann den spanska andradivisionen i fjol var till stor del tack vare det täta försvarsspelet. Inget lag släppte in färre mål än Almería och nu har den lagdelen förstärkts ytterligare av Kaiky, Poza och Babic. Ska det bli en lyckosam säsong i det spanska finrummet behöver defensiven arbeta lika hårt som under förra året.

Fernando

Född: 1990-06-10
Land: Spanien
Position: Målvakt

Almerías trotjänare Fernando gör, 32 år gammal, sin första säsong någonsin i den spanska högstadivisionen. En målvakt stöpt enligt klassiskt spansk form där linjespel, reflexer och spel med fötterna är av större vikt än en tvåmetersbjässe som plockar ner inlägg. Den Valencia-fostrade Fernando Martinéz gjorde sin proffsdebut i Murcia för nära ett decennium sedan men det var egentligen först under det gamla Real Madrid-geniet Gutis styre i Almería år 2019-2020 som han blev förstaval i kassen. Med 16 hållna nollor i Segunda División i fjol är han, ihop med Umar Sadiq, den kanske starkast bidragande orsaken till att Almería för första gången på sju år spelar La Liga säsongen 2022/23.

Alejandro Pozo

Född: 1999-02-22
Land: Spanien
Position: Högerback

Huévar del Aljarafe är en by med blott 2500 invånare så det är givetvis med stor stolthet de fostrat en pjäs av La Liga-klass. Alejandro Pozo lotsades tidigt in i Sevillas akademi och debuterade för reservlaget som 17-åring. Att ta en skjorta i A-laget var desto svårare, efter fyra år av utlåningar till fyra olika klubbar var det dags att lämna Andalusiens mest framträdande armada för en lite mindre. Under säsongen 2021/22 var Pozo starkt bidragande i Almerías serieseger i Segunda División. 23-åringen ockuperade högerflanken från flagga till flagga och levererade därtill en skaplig skörd poäng. Att Rojiblancos tror mycket på Alejandro stod klart när lånet övergick i ett köp och kontrakt som löper fem år framåt.

Umar Sadiq

Född: 1997-02-02
Land: Nigeria
Position: Anfallare

Nigerianen Umar Sadiq är den enskilt största anledningen till att Almería vann Segunda Divisíon säsongen 2021/22 och tog sig tillbaka till La Liga. Den reslige forwarden är ovanligt stark i huvudspelet med spanska mått mätt och har öst in mål sedan han, som en av sydkustklubbens dyraste fotbollsspelare någonsin, gjorde flytten från Partizan sommaren 2020. Karriären har annars varit brokig och efter att Sadiq som 17-åring skrev på sitt första proffskontrakt för Spezia, det enda lag han inte spelat en seniormatch för, har han hunnit representera hela åtta olika klubbar. Fortsätter Almerías bäste spelare att prestera på samma nivå som de senaste två säsongerna väntar troligen ännu en ny, större klubbadress inom kort.

 

Spela på La Liga