Athletic Club

Till La Liga startsida.
Athletic Club, även kallat Athletic Bilbao eller Atlético de Bilbao, är en klubb från Baskien. Bilbao är ett av lagen som cementerat sig fast i La Liga och aldrig åkt ur. Klubben har vunnit spanska ligan åtta gånger och Copa del Rey (spanska cupen) 24 gånger.

Smeknamn: Los Leones, Rojiblancos
Manager: Eduardo Berizzo
Hemmaarena: Estadio San Mamés

Spela på Athletic Club hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Athletic Bilbao

Mikel San José
Den defensive mittfältaren Mikel San José har tillhört både Barcelona och Liverpool, men har sedan 2009 gjort över 300 matcher för Athletic Bilbao och dessutom bitvis slagit sig in i det spanska landslaget. 29-åringen från Pamplona är en stenhård mittfältare som drar på sig många gula kort, men som också gör ett och annat mål från sin defensiva position. Kan även spela mittback om nöden kräver. Trots att San José inte tillhört La Liga-giganterna Real Madrid eller Barcelona som senior har han gjort sju landskamper för La Roja, men togs inte ut till truppen som spelade VM i Ryssland.

Aritz Aduriz
Anfallaren Aritz Aduriz har haft en minst sagt bakvänd karriär. Som 35-åring blev han uttagen till sitt första stora mästerskap för Spanien, EM 2016, och han satte dessutom personligt målbästa i karriären med 20 mål i La Liga för Athletic Bilbao. Den rutinerade strikern följde upp det med att göra 16 mål säsongen 2016/17. I fjol blev det dock bara nio mål för Aduriz, hans sämsta siffra på sex säsonger. Aduriz har tvingats ifrån sitt Athletic två gånger i sin karriär, med utflykter till Valladolid, Mallorca och Valencia, men hela tiden kommit tillbaka. Har kontrakt med baskerna till 2019.

Iker Muniain
25-årige Iker Muniain har varit en talang hela livet och också varit Baskien och Bilbao trogen hela sin karriär. Muniain har gjort hela 60 U-landskamper för Spanien och även fått göra en seniorlandskamp för La Roja. Vänsteryttern har varit ordinarie i Athletic Bilbao i åtta säsonger, men förra säsongen (2017/18) drog Muniain sönder knät och missade nästan hela säsongen. Trots att han bara startade sju matcher gjorde han ändå fyra mål och två assists. Det har förekommit vissa rykten involverade Iker Muniain, bland annat ligakollegan Sevilla och Marseille i Ligue 1 sägs varit ute efter hans signatur, men baskiska spelare blir i hög grad sin klubb trogen. Det blir sannolikt fallet även med Muniain.

Raúl García
32-årige Raúl García gör sin fjärde säsong i Athletic Bilbao efter en lång karriär i Atlético Madrid. Den offensive mittfältaren har varit en stabil spelare i La Liga, strax under den yttersta toppen av spanska fotbollsspelare. Han har fått prova på spel med La Roja två gånger, men oftast blivit ratad. García har varit desto mer framgångsrik i klubblagen. Han är en spelare med finess och mean streak. Det är anmärkningsvärt att han dragit på sig minst nio gula kort vid nio olika säsonger, och gjort minst tio mål vid fyra olika tillfällen. Trots att Raúl García aldrig tillhört Real Madrid eller Barcelona har han vunnit La Liga, Copa del Rey och Europa League. Sommaren 2018 förlängde spanjoren sitt kontrakt med Bilbao till 2020.

Spela på Athletic Bilbao.

Läs mer om fotboll på Svenska Spel.