Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Osasuna

Till La Liga startsida

Grundad: 1920

Manager: Jagoba Arrasate

Hemmaarena: Estadio El Sadar

Smeknamn: Gorritxoak, Los Rojillos

Club Atletico Osasuna har gjort nästan exakt lika många säsonger i La Liga som i Segunda División, men varit ett regelbundet inslag i det spanska finrummet under 2000-talet. Fyra av de sju senaste säsongerna har dock de röda tillbringat i andradivisionen. Säsongen 2018/19 vann Osasuna Segunda för fjärde gången och comebacken i La liga i blev en mer än godkänd sådan. Los Rojillos tog poäng i 26 av 38 omgångar och slutade på en tiondeplats i serien. Därefter följde ytterligare en klart godkänd insats då Pojkarna från Pamplona slutade på elfte plats. 2005 gick den lilla röda klubben till final i Copa del Rey och året efter slutade Osasuna fyra i La Liga, klubbens bästa placering någonsin. Blir det en framskjuten placering även 2021/22?

Spela på Osasuna hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Osasuna:

Oier 

Född: 1986-05-25

Land: Spanien

Position: Mittfältare

Osasunas lagkapten heter Oier Sanjurjo Maté, men det står kort och gott Oier bak på tröjan. 35-åringen har spelat hela sin karriär i Pamplonaklubben, undantaget en säsong på lån i Celta Vigo 2011/12. 2017 gjorde han sin 200:e match för fotbollsklubben och uppmärksammades bland annat med en specialtryckt matchtröja. Den centrale mittfältaren, och ofta vikarierande mittbacken, spelar alltid på gränsen och det är inte sällan som Oier drar på sig gula kort. Toppnoteringen på hela femton gula kort kom säsongen 2015/16. Oier är tålig och har aldrig varit allvarligt skadad under karriären. Lagkaptenens och kultbärarens kontrakt sträcker sig till 2022.

Rúben García 

Född: 1993-07-14

Land: Spanien

Position: Mittfältare

Två år på lån tog det för att övertyga Osasuna att öppna plånboken och lägga 30 miljoner kronor för att köpa loss Rúben Garcia från moderklubben Levante. Den offensive mittfältaren, som gärna håller till på en kant, tackade för förtroendet och smällde in hela åtta mål och två assist under säsongen 2019/20. Hans klart bästa notering i karriären sedan La Liga-debuten för Levante år 2012 och även om han kanske inte riktigt har nivån för att flytta till ett topplag är det en otroligt viktig spelare för Plamplona-klubben. Trots det har den Valenciafödde spanjoren fått mest rubriker utanför planen där han under 2020 varit väldigt öppen och tydlig i kampen för de homosexuellas rätt i Spanien. Något han ofta lyfter i intervjuer och mediasammanhang vilket fått stor spridning i landet under coronapandemin. 

Roberto Torres 

Född: 1989-03-07

Land: Spanien

Position: Mittfältare

Roberto Torres är en ovanlig man i fotbollens värld, och han har alltjämt endast representerat ett enda lag, CD Osasuna där han debuterade redan 2011. Den numera 32-årige offensive mittfältaren är född och uppvuxen i Pamplona och spelar allt som oftast strax bakom anfallarna. Det har gett resultat och säsongen 2019/20 stod spanjoren för sin bästa notering någonsin i La Liga med sju mål och åtta assist. Inte illa för en mittfältare i ett nykomlingslag, och om det inte vore för Osasunas “one club man” kunde säsongen 2019/20 slutat betydligt värre än den fina mittenplacering de parkerade på tillslut. Ska grabbarna från Pamplona hänga kvar i La Liga ytterligare en säsong krävs det att Torres fortsätter leverera.

Ante Budimir 

Född: 1991-07-22

Land: Kroatien

Position: Anfallare

Ante Budimir fick säsongen 2013/14 sitt stora genombrott i Lokomotiva Zagreb och sedan dess har kroaten varit runt på ett sällan skådat europeiskt äventyr innan han under föregående säsong hittade både lycka och mål i Osasuna-tröjan. Fotbollsklubben från Pamplona var så pass nöjda med sin inlånade spelare att de tog in honom på permanent basis. Kontraktet som Budimir skrivit på sträcker sig fram till 2025 och kan 30-åringen förbättra sina elva mål från fjolåret är mycket vunnet både för honom själv och Osasuna. Ante fanns med i sommarens EM för sitt Kroatien, men någon speltid blev det dessvärre inte. Fler chanser lär dock komma i landslagströjan om han fortsätter på inslagen väg.

Mer om Fotboll