Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Fakta om Cádiz

Cádiz Club de Fútbol S.A.D. var i fjol för första gången sedan 2005/06 tillbaka i La Liga efter att ha plockat hem Segunda División säsongen 2019/20. Sejouren då blev ettårig och för att hitta senaste gången fotbollsklubben från den andalusiska hamnstaden var etablerade i det spanska finrummet får vi gå tillbaka till sent 80-tal och tidigt 90-tal. Då var den största stjärnan salvadorianen Mágico González som bland annat lotsade de blågula till en tolfteplats 1987/88, klubbens bästa placering någonsin. Nu har herrarna från hamnstaden påbörjat en ny svit efter att ha hängt kvar vid comebacken med god marginal och landat på en tolfteplats. Den placeringen följdes upp med nytt kontrakt i fjol trots att enormt populäre tränaren Cervera ersattes med Sergio González. Lyckas den sistnämnda guida Cádiz kvar i finrummet även den här säsongen?
Spela på La Liga 2022/2023

La Liga-laget Cádiz

Grundad: 1909
Manager: Álvaro Cervera Sergio González
Hemmaarena: Estadio Nuevo Mirandilla
Smeknamn: El Submarino Amarillo (Den gula ubåten)

Spelare i Cádiz

Det var få lag i La Liga som gjorde färre mål än Cádiz förra säsongen, men tack vare ett ramstarkt försvar och en trupp som jobbade hårt för varandra lyckades de lösa nytt kontrakt. Det är samma sak som gäller igen om de gulklädda ska nå framgång för återigen går det att sätta ett stort frågetecken kring vem som ska göra målen.

Tomás Alarcón

Född: 1999-01-19
Land: Chile
Position: Mittfältare

Cádiz stod för en ruskigt imponerande La Liga-säsong under 20/21 och för att maximera chanserna att klara kontraktet under den klassiskt svåra andrasäsongen värvade “Den gula ubåten” in Tomás Alarcón från den chilenska fotbollsklubben O’Higgins. Alarcón är en defensiv mittfältare som trivs utmärkt med att vara spindeln i nätet i anfallsspelet och chilenarens distansskott var ett som Cádiz-publiken hoppades få njuta av under fjolårssäsongens gång. Det blev dock bara 23 framträdanden i ligaspelet och för såväl Alarcón som hela Cádiz – som med nöd och näppe klarade kontraktet – gäller det att ta nya tag till hösten.

Álex Fernández

Född: 1992-10-15
Land: Spanien
Position: Mittfältare

Álex Fernández, eller Álex som han kort och gott kallas för, stod för sin bästa säsong i karriären 2019/20. Fullkomligt given från start i ett Cádiz som tog steget upp i La Liga och även 13 mål kom från den nu 29-årige mittfältaren. Som ung kom Álex fram i Real Madrid och fick faktiskt spela en match i La Liga för de spanska giganterna. Det blev dock inte mer än så hos Marängerna och efter det har resan gått vidare via Espanyol, Rijeka, Reading och Elche innan den högerfotade fotbollsspelaren hamnade i Cádiz. Där har Álex hittat helt rätt och åter visat den talang som gjorde att han spelade i de flesta spanska ungdomslandslagen i början av sin karriär. Spelskickligheten har funnits där hela tiden, men målskyttet har överraskat. Faktum är att han innan sin magiska Segunda-säsong 2019/20 bara hade gjort 14 A-lagsmål i hela karriären tidigare. Tre mål och två framspelningar blev det i fjol och den skörden behöver förbättras om Cádiz inte ska dansa i närheten av bottenstriden även den här säsongen.

Anthony Lozano

Född: 1993-04-25
Land: Honduras
Position: Anfallare

Anthony Lozano är tveklöst en av Honduras bästa fotbollsspelare och det var egentligen aldrig något snack om att det skulle bli så. Som ung var Lozano bofast i ungdomslandslagen och bland annat tryckte han dit elva mål på åtta matcher för Honduras U17. Klubbkarriären har gått desto krokigare med diverse utlåningar och det var också så anfallaren hamnade i Cádiz, på lån från seriekonkurrenten Girona. Där blommade Lozano ut och stod för tio ligamål under första säsongen i klubben. Cádiz valde då att utnyttja sin köpoption och har nu strikern från Honduras i laget på ett kontrakt som sträcker sig till och med sommaren 2023. 29-åringen var en viktig kugge hos nykomlingen som gjorde en kanonsäsong 2020/21 och parkerade bland annat före anrika Valencia i tabellen. I fjol fortsatte succén med ytterligare produktion och Lozano blir en bärande kugge även kommande säsong. Ett spel på Lozano som klubbens bästa målskytt kan vara intressant till rätt odds.

Álvaro Negredo

Född: 1985-08-20
Land: Spanien
Position: Anfallare

Cádiz värvade under sommaren 2020  in Alvaro Negredo på ett ettårskontrakt och det var en chansning som betalade sig väl. The Beast of Vallecas, som anfallaren kallas för, har haft en finfin karriär med spel i klubbar som Sevilla, Valencia, Manchester City, Middlesbrough och Besiktas. Närmast kom strikern från Al-Nasr i Förenade Arabemiraten där det blev 25 mål på 36 spelade matcher. Negredo gjorde under sin debutsäsong i Den gula ubåten åtta mål på 35 framträdanden och var därför en klart bidragande orsak till att nykomlingarna klarade sig kvar i finrummet efter en överraskande stark säsong. Den klassiskt svåra andra säsongen blev svår för både Negredo och hans lag, men i slutet lyckades Cádiz ändå greja kontraktet.

Lucas Pérez

Född: 1988-09-10
Land: Spanien
Position: Anfallare

Lucas Pérez ansågs aldrig vara någon supertalang när han kom upp genom ungdomsleden och hade svårt att få speltid i Rayo Vallecanos A-lag. Det blev bara ett framträdande i Segunda innan anfallaren insåg att det krävdes en annan väg för att nå framgång. Den vänsterfotade ynglingen valde då att söka lyckan österut och skrev kontrakt med Karpaty Lviv i Ukraina. Där blev det succé och efter ett par säsonger i kalla Ukraina knackade PAOK från varma Grekland på dörren. Sedan dess har karriären fortsatt i klubbar som Deportivo La Coruna, Arsenal och West Ham innan Pérez sommaren 2019 kom till Alavés, som han under en period spelade för som ungdom. Säsongen 2019/20 blev ingen större framgång för baskerna men Lucas noterades för elva mål i La Liga och hade ett intressant partnerskap med Joselu längst fram. I januari 2022 valde Pérez att byta till Cádiz och där var anfallaren med och bidrog till “Den gula ubåtens” säkrade kontrakt.

 

Spela på La Liga