Celta Vigo

Till La Liga startsida.
Celta Vigo är en klubb från Vigo i provinsen Galicien. Klubbens storhetstid, en kort sådan, hade man i slutet av 90-talet och början av 2000-talet. Sina bästa resultat nåddes 2001/2002 då klubben aldrig låg sämre än sexa i La Liga under hela säsongen. På senare år har man byggt laget på egna produkter. Spelade Europafotboll för första gången på tio år säsongen 2016/2017 och gick till semifinal i Europa League.

Smeknamn: Os Célticos, Os Celestes, O Celtiná
Manager: Miguel Cardoso
Hemmaarena: Estadio Balaidos

Spela på Celta Vigo hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Celta Vigo

Iago Aspas
Iago Aspas gjorde bejublad comeback i moderklubben Celta Vigo sommaren 2015 och har ökat sin målproduktion i La Liga tre år i rad, trots att han numera är 31 år fyllda. Två säsonger i rad har Aspas blivit bäste spanska målskytt i La Liga. Aspas köptes sommaren 2013 av anrika Liverpool i Premier League. Men tiden på Merseyside blev misslyckad, det blev bara fem starter på hela säsongen för anfallaren, och inga mål. Säsongen därpå lånades han ut till Sevilla i La Liga men fick knappt spela något där heller. Så sommaren 2015 köptes han tillbaka av Celta Vigo. Förutom 19 mål i ligan gjorde han även flera mål i cupen och Europa League, när Celta Vigo nådde semifinal i båda turneringarna, säsongen 2015/2016. Aspas debuterade i landslaget sent, som 29-åring, men spelade sommaren 2018 VM för Spanien. 31-åringen har kontrakt med Celta till 2022.

Maximiliano Gómez
Efter en debutsäsong i La Liga med 17 gjorda mål har Maxi Gómez marknadsvärde slagit i taket. 22-åringen från Uruguay köptes av Celta Vigo sommaren 2017 för 43 miljoner kronor och har nu ett marknadsvärde på 220 miljoner. Tottenham Hotspur i Premier League nämns som tänkbar klubbadress, men även Borussia Dortmund i Bundesliga. En intressant detalj är att trots att Gómez slutade sjua i skytteligan i La Liga var han bara tredje bästa målskytt från Uruguay, med Luis Suárez och Cristhian Stuani framför sig i landslagsligan. Maxi Gómez togs ut till VM-truppen för det sydamerikanska landet sommaren 2018 och fick spela en halvtimme i kvartsfinalen mot blivande världsmästarna Frankrike. Även om oddsen är låga på att Maxi Gómez blir kvar kontraktstiden ut, så gäller i alla fall avtalet med Celta Vigo till 2022.

Néstor Araujo
Den 27-årige mexikanen Néstor Araujo värvades till La Liga och Celta Vigo sommaren 2018 och det blir första gången som mittbacken provar sina vingar i Europa. Araujo var uttagen till Mexikos trupp inför fotbolls-VM i Ryssland, men fick lämna återbud på grund av skada. Néstor Araujo är en klassisk, rejäl mittback som mäter 188 centimeter och väger 85 kilo. Frågan är nu om mexikanen klarar omställningen till europeisk fotboll och lever upp till prislappen på 70 miljoner kronor?

Emre Mor
Dansk-turken Emre Mor är född i Danmark och spelade u-landskamper för Danmark, men har sedan valt att spela för Turkiet. Den 168 cm korte ytterforwarden är bara 20 år och gjorde bara en säsong i danska högstaligan med Nordsjaelland innan Borussia Dortmund värvade talangen sommaren 2016 för 5 miljoner pund. Underbarnet Emre Mor är bara i början av sin karriär men har en diger uppgift att slå sig in i ett lag med offensiva spelare som Marco Reus, Mario Götze och Andre Schurrle. Det blev endast sex matcher för Dortmund. I augusti 2017 köpte Celta Vigo Mor från Dortmund. Kan karriären ta fart i Spanien?

Spela på Celta Vigo.

Läs mer om fotboll på Svenska Spel.