Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Celta Vigo

Till La Liga startsida

Grundad: 1923

Manager: Eduardo Coudet

Hemmaarena: Balaídos

Smeknamn: Los Celestes(The Sky Blues), O Celtina

Celta Vigo är en klubb från provinsen Galicien. Storhetstiden, en kort sådan, hade man i slutet av 90-talet och början av 2000-talet. Sina bästa resultat nåddes 2001/02 då Celta aldrig låg sämre än sexa i La Liga under hela säsongen. På senare år har man byggt laget på egna produkter. Fotbollslaget från Vigo spelade Europafotboll för första gången på tio år säsongen 2016/17 och gick då till semifinal i Europa League. Celta har haft en extremt stor spelaromsättning de senaste åren. Svenske landslagsmannen John Guidetti gjorde 2,5 år i klubben 2015-2018. En spelare som dock varit Celta Vigo trogen nästan hela sin karriär är Iago Aspas, klubbens meste målskytt genom tiderna. Säsongerna 2018/19 samt 2019/20 var galicierna på vippen att åka ur La Liga. Därefter tog Los Celestes ett rejält steg uppåt i tabellen och landade på åttondeplatsen, precis under Europaplatserna.

Spela på Celta Vigo hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Celta Vigo

Néstor Araujo 

Född: 1991-08-29

Land: Mexiko

Position: Försvarare

Den 29-årige mexikanen Néstor Araujo värvades till La Liga och Celta Vigo sommaren 2018 och mittbacken gick direkt in och tog en startplats i laget. Araujo var uttagen till Mexikos trupp inför fotbolls-VM i Ryssland, men fick lämna återbud på grund av skada. Néstor Araujo är en klassisk, rejäl mittback som mäter 188 centimeter och väger 87 kilo. Under några veckor i januari och februari 2019 lyckades Araujo också att fördubbla sina karriärs sammanlagda målskörd när han gjorde mål i tre matcher. Säsongen 2019/20 blev det ytterligare en fullträff. Före tiden i Celta hade mexikanen gjort åtta säsonger som senior och bara nätat tre gånger sammanlagt. Under 2019 var han med och vann nord- och mellanamerikas motsvarighet till EM, CONCACAF Gold Cup där Mexico bara släppte in fyra mål på sex matcher och besegrade rivalen USA i finalen. 

Denis Suárez  

Född: 1994-01-06

Land: Spanien

Position: Mittfältare

Mittfältaren Denis Suárez var, tillsammans med Santi Mina, sommarens stora värvning 2019 av Celta Vigo, och är faktiskt klubbens tredje dyraste spelare genom tiderna, efter Catanha och Emre Mor. Denis Suárez Fernández spelade i Celta som ung och var en supertalang med mängder av U-landskamper för Spanien. Som 17-åring värvades han av Manchester City men gjorde inga seniormatcher för klubben. Istället vände mittfältaren tillbaka till hemlandet och storklubben FC Barcelona. Efter en utlåning till Sevilla och en försäljning till Villarreal med köpa-tillbaka-klausul var han tillbaka i Barca 2016 och tillhörde klubben under tre säsonger med begränsad speltid. 25-åringen hann under 2019 även med en utlåning till klassiska Premier League-klubben Arsenal. Många storklubbar finns därmed på mittfältarens CV och för att göra detsamma rättvisa är det nu också dags för Suárez att steppa upp på plan. Det kommer att behövas om Celta ska vara med i kampen om Europaplatser. 

Santi Mina 

Född: 1995-12-07

Land: Spanien

Position: Anfallare

Santi Mina är sedan en tid tillbaka i Vigo efter fyra säsonger i Valencia, som en del i affären som tog Maxi Gómez till Valencia. Maxi Gómez som gjorde näst flest mål i Celta säsongen 2018/19, efter Iago Aspas. Mina lyckades inte alls fylla Gómez skor utan noterades bara för sex baljor när Celta Vigo slogs i botten av La Liga säsongen 2019/20. Den 23-årige anfallaren var en gång i tiden en stor talang och har bland annat gjort 16 stycken U19-landskamper för Spanien. Fotbollsspelaren slog igenom som 19-åring och blev den yngste någonsin som gjort fyra mål i en match i La Liga. Någon stor målskytt har emellertid Mina aldrig varit genom sin karriär, men det har inte hindrat honom från att ta en ordinarie tröja under Eduardo Coudets ledning. Argentinaren såg ut att ha något riktigt spännande på gång med detta Celta under föregående säsong och kan stommen behållas blir fotbollsklubben från Vigo inte lätt att tas med anno 2021/22. 

Iago Aspas 

Född: 1987-08-01

Land: Spanien

Position: Anfallare

Iago Aspas fortsätter att vara en av de bästa spelarna utanför storklubbarna i Spanien. Han gjorde bejublad comeback i moderklubben Celta Vigo sommaren 2015 och har gjort över 100 mål i La Liga sedan dess, trots att han fyllde 33 den första augusti 2020. Aspas köptes sommaren 2013 av anrika Liverpool i Premier League. Men tiden på Merseyside blev misslyckad, det blev bara fem starter på hela säsongen och inga mål. Säsongen därpå lånades anfallaren ut till Sevilla i La Liga men fick knappt spela något där heller. Så sommaren 2015 köptes han tillbaka av Celta Vigo. Förutom 19 mål i ligan gjorde han även flera mål i cupen och Europa League, när Celta Vigo nådde semifinal i båda turneringarna säsongen 2015/2016. Aspas debuterade i landslaget sent, som 29-åring, men spelade sommaren 2018 VM för Spanien. 34-åringen har kontrakt med Celta till 2023. Oddsen talar för att Aspas blir Celtas bästa spelare även denna säsong. 

Till startsida Fotboll