Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Fakta om Celta Vigo

Celta Vigo är en klubb från provinsen Galicien. Storhetstiden, en kort sådan, hade man i slutet av 90-talet och början av 2000-talet. Sina bästa resultat nåddes 2001/02 då Celta aldrig låg sämre än sexa i La Liga under hela säsongen. På senare år har man byggt laget på egna produkter. Fotbollslaget från Vigo spelade Europafotboll för första gången på tio år säsongen 2016/17 och gick då till semifinal i Europa League. Celta har haft en extremt stor spelaromsättning de senaste åren. Svenske landslagsmannen John Guidetti gjorde 2,5 år i klubben 2015-2018. En spelare som dock varit Celta Vigo trogen nästan hela sin karriär är Iago Aspas, klubbens meste målskytt genom tiderna. Säsongerna 2018/19 samt 2019/20 var galicierna på vippen att åka ur La Liga. Därefter (2020/21) tog Los Celestes ett rejält steg uppåt i tabellen och landade på åttondeplatsen, precis under Europaplatserna. I fjol var Los Celestes tillbaka på den undre halvan och oddsen är låga på att de tillhör något annat än mittenskiktet även kommande säsong.
Spela på La Liga 2022/2023

La Liga-laget Celta Vigo

Grundad: 1923
Manager: Eduardo Coudet
Hemmaarena: Balaídos
Smeknamn: Los Celestes(The Sky Blues), O Celtina

Svenskar i Celta Vigo

John Guidetti lämnade Celta Vigo utan något större avtryck. Nu har vi dock återigen en svensk i den spanska klubben som hoppas att han ska kunna göra större vågor. Efter en magnifik vår i Allsvenskan öppnade Celta plånboken för att köpa Williot Swedberg och han lär få sina chanser i La Liga. Ett spännande äventyr för den svenska stortalangen.

Williot Swedberg  

Född: 2004-02-01
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Att Williot Swedberg skulle bli en fotbollsspelare låg i blodet. Frågan var bara hur bra han skulle bli. Med två landslagsmeriterade föräldrar i Hasse Eskilsson och Malin Swedberg fanns onekligen förutsättningarna. Med en  Bajen-ikon som pappa var det naturligt för Williot att starta sin bana i Hammarby dit han gick redan som 7-åring.  Där har han krigat sig uppåt i ungdomsleden och efter en lyckad utlåning till samarbetsklubben Frej var det dags att testa på A-lagsfotboll i det svenska finrummet. Där gjorde Williot allsvensk debut redan som 17-åring 2021 hemma mot Degerfors framför en rörd pappa Hasse på läktaren. Utvecklingen sedan dess har gått spikrakt uppåt för den tekniska och snabba mittfältaren. Under våren 2022 var Williot Hammarbys kanske bästa spelare och det var bara en tidsfråga innan någon större klubb skulle köpa talangen. Det längsta strået i den kampen drog Celta Vigo som slantade upp cirka 50 miljoner kronor för Swedbergs namnteckning. Nu ska det bli väldigt intressant att se hur 18-åringen står sig i en av världens bästa ligor, La Liga.

Spelare i Celta Vigo

Iago Aspas kom tvåa i skytteligan i fjol med 18 fullträffar och det är knappt pengarna tillbaka på att han blir Celta Vigos bästa målskytt igen. Aspas är tveklöst lagets största stjärna och en garant för att de ljusblåa inte ska behöva slåss i botten av tabellen. Tillsammans med Santi Mina ser Aspas till att Celta har en giftig offensiv ännu ett år.

Denis Suárez  

Född: 1994-01-06
Land: Spanien
Position: Mittfältare

Mittfältaren Denis Suárez var, tillsammans med Santi Mina, sommarens stora värvning 2019 av Celta Vigo, och är faktiskt klubbens tredje dyraste fotbollsspelare genom tiderna, efter Catanha och Emre Mor. Denis Suárez Fernández spelade i Celta som ung och var en supertalang med mängder av U-landskamper för Spanien. Som 17-åring värvades han av Manchester City men gjorde inga seniormatcher för klubben. Istället vände mittfältaren tillbaka till hemlandet och storklubben FC Barcelona. Efter en utlåning till Sevilla och en försäljning till Villarreal med köpa-tillbaka-klausul var han tillbaka i Barca 2016 och tillhörde klubben under tre säsonger med begränsad speltid. 25-åringen hann under 2019 även med en utlåning till klassiska Premier League-klubben Arsenal. Många storklubbar finns därmed på mittfältarens CV och för att göra detsamma rättvisa är det nu också dags för Suárez att steppa upp på plan. Det kommer att behövas om Celta ska vara med i kampen om Europaplatser framöver.

Iago Aspas

Född: 1987-08-01
Land: Spanien
Position: Anfallare

Iago Aspas fortsätter att vara en av de bästa spelarna utanför storklubbarna i Spanien. Han gjorde bejublad comeback i moderklubben Celta Vigo sommaren 2015 och har gjort över 100 mål i La Liga sedan dess, trots att han hunnit fylla 35 år. Aspas köptes sommaren 2013 av anrika Liverpool i Premier League. Men tiden på Merseyside blev misslyckad, det blev bara fem starter på hela säsongen och inga mål. Säsongen därpå lånades anfallaren ut till Sevilla i La Liga men fick knappt spela något där heller. Så sommaren 2015 köptes han tillbaka av Celta Vigo. Förutom 19 mål i ligan gjorde han även flera mål i cupen och Europa League, när Celta Vigo nådde semifinal i båda turneringarna säsongen 2015/2016. Aspas debuterade i landslaget sent, som 29-åring, men spelade sommaren 2018 VM för Spanien. 35-åringen har kontrakt med Celta till 2023. Oddsen talar för att Aspas blir Celtas bästa fotbollsspelare även denna säsong.

 

Spela på La Liga