Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Celta Vigo

Till La Liga startsida.

Fakta om Celta Vigo

Celta Vigo är en klubb från Vigo i provinsen Galicien. Klubbens storhetstid, en kort sådan, hade man i slutet av 90-talet och början av 2000-talet. Sina bästa resultat nåddes 2001/2002 då klubben aldrig låg sämre än sexa i La Liga under hela säsongen. På senare år har man byggt laget på egna produkter. Spelade Europafotboll för första gången på tio år säsongen 2016/2017 och gick till semifinal i Europa League. Celta har haft en extremt stor spelaromsättning de senaste åren. Bara sommaren 2019 har nio spelare kommit och åtta lämnat klubben. Svenske landslagsmannen John Guidetti gjorde 2,5 år i klubben 2015-2018. En spelare som dock varit klubben trogen nästan hela sin karriär är Iago Aspas, klubbens meste målskytt genom tiderna. 2019 var Celta Vigo på vippen att åka ur La Liga och gjorde sin sämsta säsong sedan 2013. Med nyförvärv som Denis Suárez och Santi Mina bör dock Celta inte löpa någon större risk att åka ur. 


Smeknamn: Os Célticos, Os Celestes, O Celtiná
Manager: Fran Escribá
Hemmaarena: Estadio Balaidos

Spela på Celta Vigo hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Celta Vigo

Iago Aspas
Iago Aspas fortsätter att vara en av de bästa spelarna utanför storklubbarna i Spanien. Han gjorde bejublad comeback i moderklubben Celta Vigo sommaren 2015 och har gjort minst 19 mål i La Liga tre år i rad, trots att han numera är 32 år fyllda. Tre säsonger i rad har Aspas blivit bäste spanska målskytt i La Liga. Aspas köptes sommaren 2013 av anrika Liverpool i Premier League. Men tiden på Merseyside blev misslyckad, det blev bara fem starter på hela säsongen för anfallaren, och inga mål. Säsongen därpå lånades han ut till Sevilla i La Liga men fick knappt spela något där heller. Så sommaren 2015 köptes han tillbaka av Celta Vigo. Förutom 19 mål i ligan gjorde han även flera mål i cupen och Europa League, när Celta Vigo nådde semifinal i båda turneringarna, säsongen 2015/2016. Aspas debuterade i landslaget sent, som 29-åring, men spelade sommaren 2018 VM för Spanien. 32-åringen har kontrakt med Celta till 2023.

Néstor Araujo
Den 28-årige mexikanen Néstor Araujo värvades till La Liga och Celta Vigo sommaren 2018 och mittbacken gick direkt och tog en startplats i laget. Araujo var uttagen till Mexikos trupp inför fotbolls-VM i Ryssland, men fick lämna återbud på grund av skada. Néstor Araujo är en klassisk, rejäl mittback som mäter 188 centimeter och väger 87 kilo. Under några veckor i januari och februari 2019 lyckades Araujo också att fördubbla sina karriärs sammanlagda målskörd när han gjorde mål i tre matcher. Före säsongen i Celta hade mexikanen gjort åtta säsonger som senior och bara gjort tre mål sammanlagt. Under 2019 var han med och vann nord- och mellanamerikas motsvarighet till EM, CONCACAF Gold Cup där Mexico bara släppte in fyra mål på sex matcher, och där man besegrade rivalen USA i finalen.

Denis Suárez
Mittfältaren Denis Suárez var, tillsammans med Santi Mina, sommarens stora värvning 2019 av Celta Vigo, och är faktiskt klubbens tredje dyraste spelare genom tiderna, efter Catanha och Emre Mor. Denis Suárez Fernández spelade i Celta som ung och var en supertalang med mängder av u-landskamper för Spanien. Som 17-åring värvades han av Manchester City men gjorde inga seniormatcher för klubben. Istället vände han tillbaka till hemlandet och storklubben FC Barcelona. Efter en utlåning till Sevilla och en försäljning till Villarreal med köpa-tillbaka-klausul var han tillbaka i Barca 2016 och tillhörde klubben under tre säsonger med begränsad speltid. 25-åringen har under 2019 även hunnit med en utlåning till klassiska Premier League-klubben Arsenal. Nu blir den centrale mittfältaren, med offensiva kvaliteter, en nyckelspelare för Celta Vigo i La Liga.

Santi Mina
Santi Mina är tillbaka i Vigo efter fyra säsonger i Valencia, som en del i affären som tog Maxi Gómez till Valencia. Maxi Gómez som gjorde näst flest mål i Celta förra säsongen, efter vicekaptenen Iago Aspas. Den 23-årige anfallaren var en stor talang som bland annat gjort 16 U19-landskamper. Han slog igenom som 19-åring och blev den yngste någonsin som gjort fyra mål i en match i La Liga. Valencia reagerade snabbt och värvade Mina sommaren 2015. Santi Mina var under sina år en stabil spelare för Valencia, om än inte någon nyckelspelare. Med Los Che vann Mina Copa del Rey. Trots talangen som ung har det inte blivit några landskamper för Santi Mina. I Celta Vigo anno 2019/20 kommer han dock spela en huvudroll, var så säker.

Spela på Celta Vigo.

Till startsida Fotboll