Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Elche

Grundad: 1922

Manager: Fran Escribá

Hemmaarena: Estadio Martínez Valero

Smeknamn: Los Franjiverdes

Elche, eller kort och gott Elx, från staden med samma namn i utkanterna av Alicante på den spanska östkusten grundades för snart 100 år sedan. En anrik förening på många sätt, med mängder av år i La Liga, men det som verkligen gör laget historiskt är att de som första och hittills enda laget någonsin blev nedflyttade från den spanska högstadivisionen på grund av, milt uttryckt,  ekonomiska oegentligheter. Säsongen 2014/15 skrevs tvångsnedflyttningen till Segunda Divisíon in i historieböckerna och med en länsad trupp åkte de rakt ur även andradivisionen följande säsong. Där och då vände klubben blad, startade sitt nya projekt, och under tränare Juan José Rojo Martin byggdes ett nytt spännande lag som, trots den femte minsta budgeten i Segundan, sommaren 2020 kvalade sig tillbaka till La Liga genom att slå Girona i Playoff. En solskenshistoria utan dess like om det inte vore för att supertränare Juan José, även kallad Pacheta, av oklar anledning inte fick förlängt kontrakt. Mannen som skulle ratta laget i återkomsten till La Liga var istället 49-årige argentinaren Jorge Almíron som hämtades in från Al-Shabab FC i Saudiarabien. Ett relativt oskrivet kort som fick kliva åt sidan efter ett drygt halvår på posten. Fran Escribá återkom till Elche efter sex år på vift och chefen från Valencia räddade kontraktet för Alicantes armé med två poängs marginal.

Läs mer om lagen i La Liga

Spela på Elche hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Elche

Gonzalo Verdú

Född: 1988-10-21

Land: Spanien

Position: Försvarare

Gonzalo Verdú är en av alla skickliga spanska spelare som aldrig under sin karriär lyckats slå igenom på riktigt. Spanjoren har tillbringat sin tid i klubbar som Pinatar, Novelda, Cartagena och Guadalajara, men aldrig spelat högt upp i seriesystemet. Det ändrades säsongen 2018/19 när försvararen spelade 37 matcher för Elche i Segunda. Säsongen 2019/20 var mittbacken återigen ordinarie när Elche tog steget hela vägen upp till La Liga. Nu ska Verdú, som fyller 33 i oktober, för andra gången få spela fotboll i högstaserien. Räkna med att den defensiva fotbollsspelaren inte kommer lägga några fingrar emellan. Verdú har faktiskt dragit på sig massvis gula kort de senaste säsongerna och lär fortsätta att göra detsamma även hädanefter. Det kan vara värt ett bet att Gonzalo blir La Ligas mest varnade spelare kommande säsong.

Fidel Fidel 

Född: 1989-10-27

Land: Spanien

Position: Mittfältare

Elches bästa målskytt den lyckosamma säsongen 2019/20, som slutade med uppflyttning till La Liga, var något oväntat Fidel Fidel. Ytterspringaren, som fyller 32 i höst, hade gjort 14 mål på 97 matcher för Almería och Las Palmas under tre säsonger innan han tog steget till Elche. Väl där hittade spanjoren rätt och det blev nio fullträffar under debutåret för den nygamla mittfältaren. Dessutom drog han på sig tio varningar vilket visar att det är en fotbollsspelare som inte är rädd för att ge sig in i dueller. Detta är andra sejouren i klubben för Fidel som var här när den sydliga klubben senast spelade i La Liga. I sina bästa stunder är nummer 16 en riktig trollkarl med bollen och sju assist under den succéfyllda säsongen (2019/20) i Segunda División visade också  att han vet när det är läge att släppa bollen. Räkna med fler poäng från Fidels fötter även i kommande upplaga av La Liga.

Pere Milla 

Född: 1992-09-23

Land: Spanien

Position: Mittfältare

Getafe-produkten Pere Milla var Elches kanske bästa värvning inför säsongen 2019/20. Ytterspringaren, som även används som anfallare, bidrog med både mål och assist och var en av lagets absolut viktigaste spelare i återtåget till La Liga. Inte minst eftersom det var just han som gjorde matchens enda, helt avgörande mål i Play off-finalen mot Girona. En succésäsong utan dess like för spanjoren som nu gör sitt tredje försök i högstadivisionen efter fem matcher för Eibar år 2018. Den tidigare sejouren var mindre lyckad och efter att Elche sålde anfallsstjärnan Jonathas till Förenade Arabemiraten under sommaren 2020 vilar ett tungt ansvar på Milla, som fyller 29 år i september, för att Elche återigen ska klara nytt kontrakt. Det återstår att se hur han svarar upp, men ska laget lyckas är oddsen låga på att just Pere Milla finns i förgrunden.

Lucas Boyé 

Född: 1996-02-28

Land: Argentina

Position: Anfallare

Lucas Boyé stod för en godkänd låne-sejour i Elche i fjol och faktum är att den spanska fotbollsklubben trivdes så pass bra med argentinaren att de bestämde sig för att värva honom permanent inför säsongen 2021/22. Boyé kallas för “El Tanque” och för alla med hyfsade kunskaper inom det spanska språket är det inte svårt att förstå vad smeknamnet innebär. 25-åringen bufflar sig fram på topp och hans hårda slit är otroligt viktigt för Elches anfallsspel. I fjol stod Boyé för sju strutar i La Liga och när nu framtiden är säkrad till åtminstone sommaren 2024, då kontraktet med Elche löper ut, lutar mycket åt att Boyé kan bättra på den målskörden under kommande säsong.

Till startsida Fotboll