Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Fakta om Getafe

Getafe CF grundades i sin nuvarande form 1983. Staden ligger utanför huvudstaden Madrid och “Geta” har sina stora rivaler i Leganés och spelar mer sällskapliga derbyn mot storebröderna Real- och Atlético Madrid. Fotbollsklubben gick för första gången upp i La Liga till säsongen 2004/05 och höll sig kvar i finrummet i tolv säsonger innan man åkte ur 2015/16. Sessionen i Segunda División blev dock bara ettårig då Getafe var tillbaka i La Liga för att stanna. Femteplatsen under 2018/19 är klubbens bästa genom tiderna, vilket till stor del berodde på att bara Atlético Madrid släppte in färre mål än Getafe. På tal om ett fåtal insläppta mål anlitades Quique Sánchez Flores under fjolårssäsongen när Getafe gick mot degradering. Sánchez Flores vände dock upp och ner på defensiven och lyckades med ett sylvasst försvarsöga lotsa sitt herrskap kvar i La Liga. Det blir inte lätt att göra mål på Getafe säsongen 2022/23.
Spela på La Liga 2022/2023

La Liga-laget Getafe

Grundad: 1983
Manager: Quique Sánchez Flores
Hemmaarena: Coliseum Alfonso Pérez
Smeknamn: Azulones, Geta, Azules

Spelare i Getafe

Getafe är ett defensivt starkt lag som var väldigt målsnåla åt båda hållen förra säsongen. Endast jumbon Alavés gjorde färre strutar, men samtidigt släppte huvudstadslaget in färre mål än lokalrivalen Atlético Madrid. Med Djene, Mitrovic och Cuenca kvar i laget blir det inte lätt att göra mål på getafe denna säsong heller.

David Soria

Född: 1993-04-04
Land: Spanien
Position: Målvakt

I maj 2021 förlängdes David Sorias kontrakt med Getafe CF. Det är enkelt att förstå varför Azules ville fortsätta nyttja 29-åringens tjänster. Den Madrid-födde bollstopparen var lagets bästa spelare under den gångna säsongen. Soria höll 14 nollor när Getafe endast hade en poängs marginal ner till giljotinen. Defensivt sett så presterade Geta i paritet med topplagen, Soria släppte exempelvis in färre bollar än Atlético Madrids majestät Jan Oblak. David inledde sin karriär i Real Madrids mäktiga akademi men det blev aldrig något framträdande i Marängernas A-lag. Under ungdomsåren tillhörde målvakten även Atlético Madrid samt Leicester. På seniornivå tog karriären fart i Sevilla innan Soria blommade ut ordentligt i Getafe säsongen 2018/19. På Davids meritlista märks två titlar i Europa League, 2015 utan något personligt framträdande men året därpå med desto mer egen inverkan på guldpengen.

Djené Dakonam

Född: 1991-12-31
Land: Togo
Position: Försvarare

Landslagsmannen Djené Dakonam från Togo är en av Getafes nyckelspelare i La Liga. Under sina fem  säsonger i Madrid-klubben har han varit en given pjäs i startelvan vecka ut och vecka in. 30-åringen har tagit den långa vägen till fotbollens finrum där han lämnade hemlandet tidigt för spel i Benin och Kamerun innan det blev provspel med Madrid-klubben Alcorcón i Segunda División hösten 2014. Efter att ha blivit ordinarie i laget värvades Dakonam av Sint-Truiden i den belgiska ligan innan debuten i La Liga och Getafe hösten 2017. Mittbacken är stenhård och drog under tiden i Alcorcón bland annat på sig 17 gula kort under en säsong. Djené Dakonam har fått ögonen på sig från scouter i Premier League. Både Arsenal och Everton har nämnts som klubbadresser för mittbacken under silly season. Djené är en av bara två fotbollsspelare från Togo som spelat i La Liga någonsin. Den förste var Emmanuel Adebayor som gjorde en säsong i Real Madrid 2011.

Jakub Jankto

Född: 1996-01-19
Land: Tjeckien 
Position: Mittfältare

Den hårt arbetande mittfältaren Jakub Jankto fostrades som så många andra tjecker i Slavia Prag, men redan som tonåring tog 26-åringen klivet till Serie A och Udinese. Efter en lyckad utlåning till Serie B-klubben Ascoli tog Jankto en ordinarie tröja i Udine 2016, året efter debuterade han i landslaget, samma år som Jakub tilldelades “årets talang” i Tjeckien. Den vänsterfotade mittfältaren värvades till Sampdoria inför säsongen 2018/19 och de två efterföljande säsongerna har Prag-sonen växt fram till en nyckelspelare. Säsongen 2020/21 var Jankto en av de spelare som gjorde flest framträdanden för “Il Doria” i Serie A, sex pytsar och tre målgivande passningar blev det. Därmed klev Getafe till verket och band upp tjecken på ett femårigt avtal, dessvärre präglades första säsongen på spansk mark av skador. Trots sin ringa ålder har Getafe-spelaren redan gjort 40 landskamper för Tjeckien. Får han hålla sig frisk blir det en nyttig fotbollspelare för laget denna säsong.

Jaime Mata

Född: 1988-10-24
Land: Spanien
Position: Anfallare

Jaime Mata, ej att förväxla med namnen Juan Mata i Manchester United, vann skytteligan i Getafe sina två första säsonger i klubben. Efter 14 mål debutsäsongen 2018/19 blev målskyttet säsongen därpå också tvåsiffrigt med elva strutar. 32-åringen, som precis som flera andra fotbollsspelare i Getafe haft en sen utveckling i karriären, är inte bara en anfallare som vet vart målet är beläget. De fem senaste säsongerna har Jaime Mata noterats för över 50 varningar. Häpnadsväckande siffror för en forward och med 14 gula kort säsongen 2019/20 var det bara Gerard Pique och Damian Suárez som noterades för fler i La Liga. Strikern spelar med det sagt som allra bäst när han är smågrinig. Mata har förärats med landskamper för Spanien för sitt smått finurliga anfallsspel och när Getafe nu spänner bågen mot en ny säsong är 33-åringen definitivt en viktig del av planerna.

Enes Ünal

Född: 1997-05-10
Land: Turkiet
Position: Anfallare

Familjen Ünal andas fotboll i flera led. Enes brorsa Hasan representerar Bursaspor och pappa Mesut är assisterande tränare för Inegölspor. Som nybliven 18-åring lämnade Enis sin moderklubb Bursaspor för att testa vingarna hos Manchester City. Tiden hos de penningstinna engelsmännen präglades av utlåningar till tre olika klubbar i Benelux-länderna. Avtrycket under lånet i Twente gjorde att Villarreal öppnade plånboken sommaren 2017, åter med en omedelbar utlåning(till Levante) som konsekvens. Säsongen 2021/22 är den vassaste hittills i karriären trots att det var en tung tid för Getafe som lag. Enes smällde in 16 baljor av Getas totala 33 exekveringar. Bolltrollaren från Bursa har framträtt över 50 gånger i de turkiska ungdomslandslagen och kring 30 gånger i A-landslaget. Det är låga odds på att han tar hem den interna skytteligan även denna säsong.

 

Spela på La Liga