Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Fakta om Girona

Klubben bildades på ett litet kafé i Katalonien för 92 år sedan. Inte kunde herrarna runt kaffekopparna förutse hur modern klubb Girona skulle vara på andra sidan seklet. Det är svårt att vara mer up to date än Blanquivermells är, på gott och ont. De rötvitrandiga katalanerna är en del av City Football Group, tillsammans med bland andra Manchester City, New York City och Melbourne City. Tillvaron har huvudsakligen spenderats i Tercera Division, den tredje högsta serien. Senaste steget upp till Segunda División togs av Girona 2008 och det allra första klivet in i finrummet togs 2017. En viktig del i La Liga-projektet var att värva erfarne målskytten Cristhian Stuani och uruguayanen har inte gjort katalanerna besvikna. Sir Stuani har smällt in över 100 mål och dagens lagkapten är en legendar i de rödvita historieböckerna.
Spela på La Liga 2022/2023

La Liga-laget Girona

Grundad: 1930
Manager: Míchel
Hemmaarena: Municipal de Montilivi
Smeknamn: Gironistes, Blanquivermells

Spelare i Girona

Efter ett par år med misslyckade kval lyckades Girona ta sig upp till den spanska högstadivisionen igen. Veteranen Stuani var den stora hjälten med 22 ligamål och en fullträff i playoff-finalen mot Tenerife. I övrigt är truppen inget att skryta med, men Stuani är en spelare som de flesta lagen i serien får svårt att stoppa. Räkna med att 35-åringen från Uruguay löser tvåsiffrigt antal baljor igen.

Bernardo

Född: 1989-07-11
Land: Colombia
Position: Mittback

Bernardo José Espinosa Zúñiga eller bara Bernardo är en colombiansk fotbollsspelare som är inne på sin sjätte säsong i Girona-dressen (ett år utlånad till Espanyol). Den långe sydamerikanen har under tid blivit en publikfavorit på Estadi Montilivi där ett alltid uppoffrande försvarsspel står i fokus. Äventyret på spansk mark inleddes nere i Málaga med juniorspel i UD Dos Hermanas San Andrés men Sevillas organisation såg talang och snappade snabbt upp den 192 centimeter långe backen. Även om det bara blev ett ynka framträdande i Sevillas A-lag fanns snabbt intresse från andra klubbar på den iberiska halvön och innan Bernardo de senaste åren hittat rätt har även spel med Racing Santander, Sporting Gijon och även en liten avstickare till Premier League med spel i Middlesbrough hunnits med. Kontraktet med Girona sträcker till och med sommaren 2023.  

Samuel Sáiz

Född: 1991-01-22
Land: Spanien
Position: Mittfältare

Redan åtta år gammal klev den Madrid-födde Samuel Sáiz in i Real Madrids akademi. Något spel i Galacticos A-lag blev det aldrig men väl ett par framträdanden i både B- och C-lag. Den något korta och lätta offensiva mittfältaren har därefter fått kämpa sig uppåt i hierarkin och fick sitt stora genombrott först efter sin flytt till Huesca runt 2015. Väl i Aragonien hittade Sáiz sig själv, sitt spel och med både snabbhet och kreativa fötter blev det hela tolv mål i Segundan 2016/17 och Leeds var därefter snabba med att fynda. Samuel Sáiz lämnade sin tillvaro på den iberiska halvön och Leeds betalade ungefär 35 miljoner kronor då han lämnade för spel i England 2017. De senaste tre säsongerna har Sáiz åter varit tillbaka på spansk mark och gjort riktigt fina säsonger med Girona. 2022/23 får dessutom 31-åringen chansen i La Liga “på riktigt” för första gången.

Cristhian Stuani

Född: 1986-10-12
Land: Uruguay
Position: Anfallare

När Cristhian Stuani skrev på för Girona var han över 30 år gammal. Med detta i åtanke är det onekligen anmärkningsvärt att nuvarande kontrakt löper nio år framåt från att den första uruguayanska kråkan sattes på pränt i Katalonien. Stuani tillhör en mycket liten skara tillsammans med Eran Zahavi och Zlatan Ibrahimovic som oavsett ålder och nivå på omgivningen kan garantera måleri. Den 50-faldige landslagsmannen har sprutat in över 80 strutar i La Liga och över 80 strutar i Segundan. Strikern från Tala vann den gångna säsongen återigen skytteligan i den spanska andradivisionen, vid en ålder av 35 taggar och med kaptensbindeln runt sin biceps. Att slåttermaskinen Stuani fortsätter leverera vid återkomsten till finrummet är en no-brainer. Ett lir på veteranen som skyttekung i La Liga kan mycket väl vara värt en liten penning till högt odds.

 

Spela på La Liga