Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Rayo Vallecano

Till La Liga startsida

Grundad: 1924-05-29

Manager: Andoni Iraola

Hemmaarena: Campo de Fútbol de Vallecas

Smeknamn: Los Franjirrojos, Los Vallecanos

Rayo Vallecano är ett klassiskt jojolag som sedan 80-talet flitigt pendlat mellan La Liga och Segunda División. Säsongen 1981/82 nådde Rayo hela vägen till semifinal i Copa del Rey trots att de då tillhörde andraligan, en bedrift som det än idag pratas flitigt om i Vallecas. Säsongen 2018/19 slutade Rayo toksist i La Liga vilket innebar degradering till Segunda División. Där missade Rayo med nöd och näppe playoff mot finrummet med sin sjundeplats, men under föregående säsong var Los Franjirrojos överens med Fru Fortuna. Sjätteplatsen från 2020/21 innebar playoff och i detsamma visade Andoni Iraolas mannar sig från sin bästa sida när de tog sig hela vägen tillbaka till finrummet. Lyckas Iraola få de förstärkningar han efterfrågar ska det bli oerhört spännande att följa Rayos framfart under säsongen som kommer.

Spela på Rayo hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Rayo Vallecano

Luca Zidane 

Född: 1998-05-13

Land: Frankrike

Position: Målvakt

Att gå i en framgångsrik faders eller moders fotspår är sällan enkelt när det kommer till fotbollen. En som har en minst sagt stor mantel att försöka axla är Luca Zidane. 23-åringen är en av fyra söner till ingen mindre än Zinedine Zidane och föga förvånande fick Luca sin fostran i Real Madrids ungdomsled. Konkurrensen var dock benhård och istället har burväktaren valt att pröva lyckan i Rayo Vallecano. Under fjolåret var Zidane utlånad till Rayo som då spelade i Segunda División och efter att förstaslipsen Dimitrievski drog och spelade EM fick Luca chansen mellan stolparna. Det hela slutade med uppflyttning till La Liga och det ska bli spännande att se om Zidane Jr lyckas lägga beslag på platsen som förstamålvakt. 

Óscar Trejo 

Född: 1988-04-26

Land: Argentina

Position: Anfallare

Óscar Guido Trejo har hunnit bli 33 år gammal och den kommande säsongen ska han försöka skjuta Rayo Vallecano kvar i La Liga. Argentinaren har representerat Rayo sedan 2017 och med sitt spelsinne och näsa för mål är Trejo en publikfavorit i Vallecas. Någon potentiell skyttekung är med det sagt inte fotbollsspelaren och ska nykomlingen ha chans att hänga kvar i det spanska finrummet krävs det förmodligen att Trejo överträffar sina tidigare noteringar när det kommer till målproduktionen. Kapacitet finns det gott om hos 33-åringen och framtiden får utvisa om den är tillräcklig för La Liga.

Álvaro García 

Född: 1992-10-27

Land: Spanien

Position: Anfallare

Álvaro García hittade aldrig riktigt rätt under de inledande åren av karriären och det var inte förrän 2016, då i Cádiz, som det på allvar tog fart med målskyttet. Då stod García för nio strutar i Segunda División vilket fick Cádiz att signera honom på ett fyraårskontrakt. Två år senare gjorde Cádiz klart med Huesca om en potentiell övergång, men efter att García vägrat spela för de sistnämnda gick istället flyttlasset till Rayo Vallecano. Där har det hittills blivit ganska blygsamma elva strutar på över 100 matcher och lyckas inte anfallaren bättra på sin målskörd markant löper Rayo stor risk att trilla ur La Liga redan efter en säsong. 

Läs mer om fotboll