Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Espanyol

Till La Liga startsida

Grundad: 1900-10-13

Manager: Vicente Moreno

Hemmaarena: RCDE Stadium

Smeknamn: Periquitos, Blanquiazules

RCD Espanyol är en klubb från Katalonien som grundades år 1900 under namnet Sociedad Espanola de Football. Genom åren har Espanyol vunnit Copa del Rey fyra gånger och nått final i UEFA-cupen två gånger. Espanyol är en klassisk spansk fotbollsklubb och bara storklubbarna Real Madrid, FC Barcelona och Athletic Bilbao har fler säsonger i La Liga än de blåvita. Av de nuvarande klubbarna i finrummet är det bara, utöver tidigare nämnda, Valencia, som gjorde fler säsonger i svit i högsta ligan än katalanerna som trillade ur finrummet säsongen 2019/20. El derbi Barceloni kallas derbyt mellan Espanyol och FC Barcelona. Klubbarna har mötts i tävlingsmatcher över 200 gånger genom åren. Barca har vunnit flest matcher, men Espanyol-fansen minns nog med glädje 2-1-segern på Camp Nou 2009 och längre tillbaka 6-0-segern på hemmaplan från säsongen 1950/1951. Räkna med glödheta derbyn denna säsong när Espanyol är tillbaka där de hör hemma!

Spela på Espanyol hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Espanyol

Sergi Darder

Född: 1993-12-22

Land: Spanien

Position: Mittfältare

Espanyols nummer 10 är en publikfavorit som heter duga. Efter att ha spenderat ett år i katalanernas B-lag mellan 2011 och 2012 är Sergi Darder sedan 2017 tillbaka, men denna gång i representationslaget. Den otroligt spelbegåvade mittfältaren gjorde sig ett namn i Lyon där Ligue 1-publiken fick skåda det ena artisteriet efter det andra och nu ska Darder, med sina trollkonster, hjälpa Espanyol att åter etablera sig i det spanska finrummet. Den 27-årige mittfältaren hade förmodligen kunnat vara ett namn för det spanska landslaget om inte konkurrensen hade varit så ofantligt hård och kan han prestera sin bästa fotboll är det långt ifrån otänkbart att Espanyol löser kontraktet utan större problem.  

Landry Dimata 

Född: 1997-09-01

Land: Belgien

Position: Anfallare

Landry Dimata är en stortalang som bara väntar på att få slå igenom. Säsongen 2016/17 smattrade belgaren in tolv strutar för KV Oostende vilket i sin tur ledde till att Wolfsburg fick upp ögonen för anfallaren. I Tyskland blev dock speltiden knapp och säsongen 2018/19 lånades därför 23-åringen ut till Anderlecht. Där blev det 13 mål på 20 matcher och den belgiska storklubben var inte sena med att göra lånet till en permanent övergång. Dimata lyckades med det sagt aldrig stadga sig i Anderlecht och efter en halvlyckad lånesejour i Espanyol är belgaren nu i Katalonien på permanent basis. Får Dimata acklimatisera sig i den blåvita tröjan är många mål att vänta från den belgiska fotbollsspelaren.

Raúl de Tomás 

Född: 1994-10-17

Land: Spanien

Position: Anfallare

Madridsonen Raúl de Tomás har gjort mål var han än har spelat. Förutom i Real Madrid. Trots att de Tomás tillhörde “Marängerna” från 2014 till 2019 blev det aldrig ett enda framträdande i den helvita dressen. Istället fick Córdoba, Valladolid och Rayo Vallecano dra nytta av anfallarens målskytte och det var framför allt hos de sistnämnda som den spanska fotbollspelaren slog igenom för den breda massan. I fjol gick flyttlasset till Espanyol och på kort tid lyckades 26-åringen göra sig så pass hemmastadd i Katalonien att han var en stor bidragande orsak till att de blåvita tog sig upp i La Liga. Med sina 23 ligamål vann Raúl de Tomás skytteligan och var enligt många Segunda Divisións bästa spelare. Oddsen talar definitivt för att han ska kunna leverera även i La Liga.

Till startsida Fotboll