Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Fakta om Espanyol

RCD Espanyol är en klubb från Katalonien som grundades år 1900 under namnet Sociedad Espanola de Football. Genom åren har Espanyol vunnit Copa del Rey fyra gånger och nått final i UEFA-cupen två gånger. Espanyol är en klassisk spansk fotbollsklubb och bara storklubbarna Real Madrid, FC Barcelona och Athletic Bilbao har fler säsonger i La Liga än de blåvita. Av de nuvarande klubbarna i finrummet är det bara, utöver tidigare nämnda och Valencia, som gjort fler säsonger i svit i högsta ligan än katalanerna som trillade ur finrummet säsongen 2019/20. El derbi Barceloni kallas derbyt mellan Espanyol och FC Barcelona. Klubbarna har mötts i tävlingsmatcher över 200 gånger genom åren. Barca har vunnit flest matcher, men Espanyol-fansen minns nog med glädje 2-1-segern på Camp Nou 2009 och längre tillbaka 6-0-segern på hemmaplan från säsongen 1950/1951. I fjol fick Espanyol äntligen spela derbyn igen och oddsen är låga på att Barcelona får en  tuff match mot lillebror även 2022/23.
Spela på La Liga 2022/2023

La Liga-laget Espanyol

Grundad: 1900-10-13
Manager: Diego Martínez
Hemmaarena: RCDE Stadium
Smeknamn: Periquitos, Blanquiazules

Spelare i Espanyol

Espanyol förlitade sig väldigt mycket på Raúl de Tomás förra säsongen då strikern stod för 17 av lagets 40 mål i seriespelet. Landslagsmannen kommer vara en viktig pjäs även denna säsong och han behöver komma upp i liknande siffror igen om de blåvita från Barcelona ska lösa en placering i mitten av tabellen igen.

Aleix Vidal

Född: 1989-08-21
Land: Spanien
Position: Högerback

Rekordartad är listan över antalet flyttar som genomförts av Aleix Vidal. Inkluderas lån och återkomster är 32-åringen uppe i 22 skiften av klubbadress. Nomaden har mestadels hållit sig i hemlandet, sex olika spanska lag i La Liga har representerats av den mångfacetterade mannen. Likaledes har Vidal skiftat position i högre utsträckning än de flesta andra fotbollsspelare. Totalt sett har Aleix avverkat mer än en hel säsongs spel på följande fyra positioner: högerback, högermittfältare, högerytter, vänsterytter. Mellan 2011 och 2015 hade virtuosen från Valls sin mest vassaste poängproduktion, hos Almería samt Sevilla. Därefter följde tre säsonger hos Barcelona med ytterst sparsmakad speltid. Sju titlar inkasserades likväl av den enfaldige landslagsmannen hos Blaugrana. Vidal har under sin tid i Kataloniens näst bästa lag övergått från poängproducent till flåbuse. Senaste säsongen noterades Aleix för tio stycken ostskivor.

Sergi Darder

Född: 1993-12-22
Land: Spanien
Position: Mittfältare

Espanyols nummer 10 är en publikfavorit som heter duga. Efter att ha spenderat ett år i katalanernas B-lag mellan 2011 och 2012 är Sergi Darder sedan 2017 tillbaka, men denna gång i representationslaget. Den otroligt spelbegåvade mittfältaren gjorde sig ett namn i Lyon där Ligue 1-publiken fick skåda det ena artisteriet efter det andra och nu ska Darder, med sina trollkonster, hjälpa Espanyol att åter etablera sig i det spanska finrummet. Under säsongen 2021/22 visade Sergi sina förmåga att agera hovleverantör genom tio stycken framspelningar. Den 28-årige mittfältaren hade förmodligen kunnat vara ett namn för det spanska landslaget om inte konkurrensen hade varit så ofantligt hård och kan han prestera sin bästa fotboll är det långt ifrån otänkbart att Espanyol löser kontraktet igen utan större problem.

Javi Puado

Född: 1998-05-25
Land: Spanien
Position: Anfallare

Kung i Segundan och bonde i finrummet, så kan man sammanfatta Javi Puados karriär. Som 20-åring fick katalanen mestadels agera inhoppare i den förening som fostrat honom, med en ynka framspelning som skörd. Vid utlåningen till Real Zaragoza tog karriären fart i Segunda División. Vid återkomsten till Espanyol var Puado starkt bidragande när den blåvitröda bataljonen återtog en plats i La Liga, 20 personliga pinnar varav ett dussin fullträffar är tung tobak. Javi som mestadels agerar vänstervinge hade åter svårt i högsta serien under den senaste säsongen då det blott blev en handfull personliga pinnar. Den hittills enda stora skalpen är OS-silvret från 2021 där Puado bidrog främst i semifinalen mot Japan.

Raúl de Tomás

Född: 1994-10-17
Land: Spanien
Position: Anfallare

Madridsonen Raúl de Tomás har gjort mål var han än har spelat. Förutom i Real Madrid. Trots att de Tomás tillhörde “Marängerna” från 2014 till 2019 blev det aldrig ett enda framträdande i den helvita dressen. Istället fick Córdoba, Valladolid och Rayo Vallecano dra nytta av anfallarens målskytte och det var framför allt hos de sistnämnda som den spanska fotbollsspelaren slog igenom för den breda massan. För två år sedan gick flyttlasset till Espanyol och på kort tid lyckades 26-åringen göra sig så pass hemmastadd i Katalonien att han var en stor bidragande orsak till att de blåvita tog sig upp i La Liga. Där har han också hållit dem kvar.  Med sina 17 ligamål kom Raúl de Tomás trea i  skytteligan och var enligt många La Ligas bästa spelare utanför Barcelona och Real Madrid den gångna säsongen. Något som också gjort att han fått spela i det spanska landslaget för första gången sedan en U19-landskamp 2013. Oddsen talar definitivt för att de Tomas ska kunna leverera i La Liga även nästa år.

 

Spela på La Liga