Real Sociedad

Till La Liga startsida.
Real Sociedad är en klubb från San Sebastián i Baskien. Klubben grundades 1909. Sociedad hade sina största framgångar i början av 1980-talet där man med två ligasegrar samt seger i Supercupen firade stora framgångar. Slutade sexa i La Liga säsongen 2016/17 och är ett lag på uppgång.

Smeknamn: Los Txuri-Urdin (De vit-blåa)
Manager: Asier Garitano
Hemmaarena: Estadio Anoeta

Spela på Real Sociedad hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Real Sociedad

Asier Illarramendi
Asier Illarramendi, eller Illarra, har bara representerat Real-lag. Han gick igenom hela Real Sociedads organisation hela vägen till A-lagsdebut. Han debuterade i La Liga för Sociedad 1,5 månad före sin 21-årsdag 2011 men spelade större delen av säsongen i B-laget. De två kommande säsongerna tog han en ordinarie plats på Sociedads centrala mittfält och sommaren 2013 lade storklubben Real Madrid upp över 32 miljoner euro för Illarra och gjorde honom därmed till världens dyraste spanske spelare. Det blev dock ingen framgång för Illarra på Santiago Bernabéu,  utan han fick mest tillbringa tid på bänken. Trots ett sexårsavtal med Real Madrid flyttade Illarra tillbaka till Sociedad efter bara två år. Sommaren 2018 skrev han på ett nytt femårskontrakt med moderklubben och 28-åringen är åter ordinarie i La Liga. Har spelat massor av landskamper på U-nivå för Spanien, och även gjort några seniorlandskamper med La Roja.

Adnan Januzaj
Belgaren Adnan Januzaj köptes sommaren 2017 loss från Manchester United för tio miljoner euro, efter att ha varit utlånad de två senaste säsongerna, först till Borussia Dortmund i Bundesliga och sedan till Middlesbrough i Premier League. 23-åringen hade hittills sin mest framgångsrika säsong som 19-åring när han tog Premier League med storm, fick debutera i landslaget och sedan även blev uttagen till EM 2014. Sedan dess har dock yttern varit skadedrabbad men verkar ha hittat hem i Sociedad. Januzaj togs ut till VM 2018 där Belgien vann brons. I den enda matchen Januzaj fick spela i turneringen stod han dessutom för ett drömmål. Har kontrakt med Real Sociedad till 2022.

Imanol Agirretxe
31-årige Imanol Agirretxe har gjort över 360 matcher för Real Sociedads A- och B-lag i La Liga och Segunda, men har bara startat två matcher de senaste säsongerna på grund av skador. Anfallaren har kämpat sig till en plats i klubben han representerat hela sin karriär. Det dröjde ända till han blev 26 år innan han tog en plats i startelvan på Anoeta. Säsongen 2015/16 vann Agirretxe den interna skytteligan överlägset, och de 13 målen var tangerat personbästa för spanjoren. Men sedan dess har det faktiskt inte blivit något mål för klubbens kapten. Agirretxe har kontrakt med Sociedad till 2020.

Willian José
26-årige Willian José da Silva, ej att förväxla med Willian Borges da Silva som spelar i Chelsea, har gjort två säsonger i Real Sociedad och vunnit skytteligan i klubben båda åren. Trots transferrykten ser centertanken ut att bli kvar i La Liga där han spelat de fem senaste säsongerna i Real Madrid, Real Zaragoza, Las Palmas och för närvarande Sociedad. Hemma i Brasilien har Willian José tillhört de klassiska klubbarna Gremio och Sao Paolo. Fortsätter Willian José på den inslagna vägen med att öka sin målskörd även säsongen 2018/19 är det ingen högoddsare att det blir spel i både landslaget och en större klubb inom kort.

Mikel Merino
Real Sociedad sålde Álvaro Odriozola till Real Madrid i början av juli 2018 för 400 miljoner kronor och en vecka senare presenterades Mikel Merino som ny spelare, som den tredje dyraste i klubbens historia. För att ha så ringa meriter som den 22-årige mittfältaren har, har han haft ett ganska högt marknadsvärde. Efter två säsonger som ordinarie i Osasuna i Segunda, såldes han för 38 miljoner kronor till Borussia Dortmund i Bundesliga år 2016. Efter en säsong med sparsamt med speltid i Tyskland såldes han för 70 miljoner till Newcastle i Premier League. Det räckte med en säsong där, där han fick vara fler matcher på bänken än på planen, för att Real Sociedad skulle punga upp 120 miljoner kronor för spanjoren. Blir säsongen 2018/19 året då innermittfältaren med den fina spelförståelsen får sitt stora genombrott?

Spela på Real Sociedad.

Läs mer om fotboll på Svenska Spel.