Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Fakta om Valencia

Valencia CF, även kallade Valencia Club de Fútbol, är en klubb från Valencia som bildades 1919 med smeknamnet ”Los Ché”. Man har bland annat vunnit Copa Del Rey åtta gånger, La Liga sex gånger och UEFA-cupen tre gånger. Valencia är det bästa spanska fotbollslaget utanför storstäderna Madrid och Barcelona historiskt sett. Klubben utmed medelhavskusten hade kanske sin mest framgångsrika period runt millennieskiftet när man vann La Liga två gånger och gick till final i Champions League vid två tillfällen. Vid den tiden spelade också de svenska landslagsmännen Joachim Björklund och Stefan Schwarz för Los Che. Valencia är också känd som plantskola för spelare som sedan utvecklats till superstjärnor som Gaizka Mendieta, David Silva, Isco, Jordi Alba, Raúl Albiol och Paco Alcácer. Under säsongen 2019/20 slutade Valencia på en niondeplats. Ett gigantiskt misslyckande för klubben som sparkade tränare Celades och fick se sin sportchef César Sánchez avgå. Kräftgången har fortsatt efter det med en 13:e-plats 2020/21 och en niondeplats i fjol. Nu har Gennaro Gattuso tagit över styret och frågan är om han kan väcka liv i den sovande jätten.
Spela på La Liga 2022/2023

La Liga-laget Valencia

Grundad: 1919
Manager: Gennaro Gattuso
Hemmaarena: Mestalla
Smeknamn: Los Che

Spelare i Valencia

Soler och Guedes var ständigt farliga framåt förra säsongen och då det fortfarande är unga spelare kommer de göra mycket nytta på Mestalla ännu en säsong. Ska Valencia nå större framgång behöver dock det läckande försvaret tätas till. Kan Guillamón ta nästa steg i utvecklingen och styra defensiven till stordåd?

Jasper Cillessen

Född: 1989-04-22
Land: Nederländerna
Position: Målvakt

Livet som målvakt kan vara otacksamt eftersom det bara finns en position i laget. Holländaren Jasper Cillessen var ordinarie i hemmaklubben NEC Nijmegen och värvades till Ajax. Där fick han sitta på bänken i två säsonger innan han blev ordinarie i den klassiska klubben. I samband med att Cillessen blev ordinarie i Ajax 2013 blev han också uttagen till landslaget, och har varit landslagsman för Holland sedan dess. Efter tre säsonger i den holländska huvudstaden värvades 33-åringen för stora pengar till storklubben FC Barcelona, för att ta upp kampen i målet med tysken ter Stegen. Men på tre säsonger lyckades Jasper Cillessen inte bli ordinarie i Barca, samtidigt som han haft ögonen på sig från andra fotbollsklubbar, bland annat Valencia. Sommaren 2019 betalade Los Che 350 miljoner kronor, plus målvakten Neto, för Cillessen. Prislappen var Valencias näst dyraste genom tiderna, efter Goncalo Guedes, och i ärlighetens namn har den holländska keepern inte betalat av sig. Jasper har inte ens fått förtroendet i hälften av ligamatcherna under de tre säsonger som avverkats hos Fladdermössen.

José Gayà

Född: 1995-05-25
Land: Spanien
Position: Försvarare

Vänsterbacken José Luis Gayà Pena har varit ordinarie i Valencia sedan han var tonåring och det är utan tvekan så att den egna produkten är en av Los Ches viktigaste spelare. Nu kliver han in på sin nionde säsong i A-laget. 27-åringen har varit en talang hela sin karriär och har gjort 34 ungdomslandskamper för Spanien. 2018 fick han också debutera för La Roja. Rykten har gått om en flytt men Gayà är alltjämt de vitklädda trogen. Med moderklubben har den defensivt skicklige fotbollsspelaren vunnit Copa del Rey. Oddsen talar för att Jordi Albas naturlige ersättare spelar i en större klubb inom en snar framtid.

Carlos Soler

Född: 1997-01-02
Land: Spanien
Position: Mittfältare

Carlos Soler har sedan debuten strax före Lucia 2016 sakta men säkert jobbat sig in i A-laget hos moderklubben Valencia. Soler har också varit bofast i det spanska U21-landslaget. Efter att ha suttit en del på bänken sin första säsong i Valencia har Soler startat majoriteten av matcherna de fem senaste åren. Hög potential finns hos den egna produkten som normalt figurerar till höger på mittfältet hos Los Che. Carlos har varit en av lagets klart bästa spelare de senaste två åren, både 2020/21 och 2021/22 blev det elva baljor i La Liga. Carlos Soler har också fått storklubbarna i Europa att visa intresse. Manchester United i Premier League, Bayern Munchen i Bundesliga och Real Madrid i La Liga har alla kopplats ihop med spanjoren. Det är ingen högoddsare att poängproducenten hamnar i någon storklubb framöver.

Goncalo Guedes

Född: 1996-11-29
Land: Portugal
Position: Yttermittfältare

Den nye Cristiano Ronaldo? Efter genombrottet i Benfica och den därpå följande flytten till Paris Saint Germain för 300 miljoner kronor sommaren 2017 var lovorden både många och smickrande. Jämförelserna likaså. Någon succé blev det dock aldrig i Frankrike och efter blott ett år i den franska huvudstaden flyttade den portugisiske landslagsmannen till Valencia. Klubben hade då ännu inte gått in den konstanta kris de nu befinner sig i men Goncalo Guedes prislapp på 400 miljoner, som Valencia betalade och som än idag är klubbrekord, är däremot en högst bidragande orsak till apelsinodlarnas förfall. 28 mål och 28 assist på 150 matcher i Valenciatröjan samt 7 mål på 32 landskamper är förvisso skapliga siffror, men den gångna säsongen var hans sämsta och när skadorna nu börjat hopa sig lutar kurvan nedåt för superstjärnan som aldrig blev.

Maximiliano Gómez

Född: 1996-08-14
Land: Uruguay
Position: Anfallare

Efter en debutsäsong i La Liga hos Celta Vigo med 17 gjorda mål slog Maxi Gómez marknadsvärde i taket. 26-åringen följde upp med 13 mål och det fick Valencia att betala 150 miljoner kronor för uruguayanen. Gómez togs ut till VM-truppen för det sydamerikanska landet sommaren 2018 och fick spela en halvtimme i kvartsfinalen mot blivande världsmästarna Frankrike. Men konkurrensen om anfallsplatserna i landslaget är stenhård med spelare som Luis Suárez och Edinson Cavani. Första säsongen i Valencia var Gómez en av få godkända spelare med tio fullträffar. Med det var han bästa målgörare. De efterföljande säsongerna har dock varit mer brokiga sådana för både Gómez och Valencia och känslan är definitivt att den uruguayanska fotbollsspelaren hade mått bra av ett miljöombyte för att få fart på karriären igen.

 

Spela La Liga