Valencia

Till La Liga startsida.
Valencia CF, även kallade Valencia Club de Fútbol, är en klubb från Valencia som bildades 1919 med smeknamnet ”Los Ché”. Man har bland annat vunnit Copa Del Rey sju gånger, La Liga sex gånger och UEFA Cupen tre gånger. Har haft storspelare i sitt lag genom åren som exempelvis Carlos Marchena, David Villa och Roberto Soldado.

Smeknamn: Los Che, Xotos
Tränare: Marcelino García Toral
Hemmaarena: Mestalla

Spela på Valencia hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Valencia

Simone Zaza
Italienaren Simone Zaza kom till Mestalla på lån under andra halvan av säsongen 2016/2017 och imponerande tillräckligt mycket för att Valencia skulle lägga upp ansenliga 16 miljoner euro för att köpa loss anfallaren från Juventus. Det är dock faktiskt två miljoner euro mindre än Juventus betalade Sassuolo för Zaza sommaren 2015. Landslagsmannen för Italien har även provat på spel i Premier League och West Ham, dock utan framgång. Säsongen 2014/15 gjorde Zaza elva mål för Sassuolo i Serie A och säsongen 2017/2018 satte han personligt målrekord i en högstaliga i fotboll genom att göra 13 mål för Valencia i La Liga. Som mest har Zaza gjort 18 mål under en säsong, i Serie B.

Martín Montoya
Sommaren 2016 valde Martín Montoya att lämna storklubben Barcelona och skriva på för Valencia. Barca hade haft stort tålamod med talangen Martín Montoya som nu hunnit bli 27 år. Han fick debutera i La Liga knappt två månader före sin 20-årsdag och har varit ett givet inslag i Spaniens U-landslag. Hos Los Che har han lyckats betydligt bättre än på Camp Nou och nu gör han sin tredje raka säsong på Mestalla. Där har Montoya ett fast grepp om högerbacksplatsen. Kontraktet sträcker sig till 2020.

Rodrigo
Rodrigo Moreno Machado, eller bara Rodrigo, kom till Spanien från Brasilien redan i tonåren, och började spela organiserat med Celta Vigo. Anfallaren, som även kan användas som offensiv mittfältare, flyttade sedan till Real Madrid som 18-åring 2009. Det blev dock inget spel i A-laget hos Los Blancos för Rodrigo. 2010 köptes han loss av Benfica där han direkt blev utlånad till Premier League och Bolton Wanderers. Där blev det mest se och lära innan han gjorde tre bra säsonger med Benfica. Sommaren 2014 lyckades Valencia i La Liga låna Rodrigo, eftersom det varit oklart vem exakt som ägde spelaren. Året efter blev Rodrigo permanent klar för Valencia för en summa av 30 miljoner euro. Rodrigo fick sitt stora genombrott säsongen 2017/18 när han smällde in 16 mål för Los Che, och gjorde det fördelat över hela säsongen, med en imponerande jämnhet. Har kontrakt med Valencia till 2022.

Neto
Brassen Neto är förstemålvakt i Valencia, men inte så bra att han tar en plats i landslaget. Till VM i Ryssland hade Brasilien med sig tre målvakter, men Neto var inte en av dem. Han har dock en silvermedalj i prisskåpet från OS i London med landslaget. Neto kom från Juventus där han varit med och vunnit Serie A och Coppa Italia. När Liverpool skulle värva målvakt sommaren 2018 nämndes Netos namn, men det blev till slut landsmannen Alisson som hamnade på Merseyside. 29-åringen spelar istället vidare i La Liga och har kontrakt med Los Che till 2021.

Geoffrey Kondogbia
Fransmannen Geoffrey Kondogbia har hunnit bli 25 år gammal och inte riktigt levt upp till de förväntningar som funnits på honom. Redan som 22-åring hade han inkasserat sina klubbar över en halv miljard kronor i transfersummor och dessutom gjort en handfull landskamper för Frankrike. Men sedan dess har formkurvan planat ut för mittfältaren, och det har inte blivit några fler landskamper sedan 2015. 2012 köptes Kondogbia av Sevilla för 40 miljoner kronor, året efter lade AS Monaco upp 200 miljoner för fransmannen och 2015 betalade Inter 300 miljoner för honom. Efter två år på San Siro lånades han ut till Valencia där han under fjolåret hade en strålande säsong. Det gjorde att Los Che köpte loss fransmannen för 250 miljoner kronor och skrev ett kontrakt som gäller till 2022.

Carlos Soler
21-årige Carlos Soler får fortfarande räknas som en talang. Han har sedan debuten strax före lucia 2016 sakta men säkert jobbat sig in i A-laget hos moderklubben Valencia. Soler har också varit bofast i det spanska U21-landslaget. Efter att ha suttit en del på bänken sin första säsong i Valencia startade han nästan alla matcher säsongen 2017/18 men blev samtidigt utbytt i de flesta av matcherna. Återstår nu att ta nästa steg och bli en 90-minutersspelare till höger på mittfältet hos Los Che. Carlos Soler har fått storklubbarna i Europa att visa intresse. Manchester United i Premier League, Bayern Munchen i Bundesliga och Real Madrid i La Liga, har alla kopplats ihop med spanjoren. Fortsätter Soler sin utvecklingskurva är det ingen högoddsare om han hamnar i någon av de klubbarna förr eller senare.

Spela på Valencia.

Läs mer om fotboll på Svenska Spel.