Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Fakta om Real Valladolid

Real Valladolid är sedan 1980-talet ett stabilt La Liga-lag, men har sedan 2005 inte spelat mer än tre sammanhängande säsonger i det spanska finrummet. Valladolid har som bäst en fjärdeplats i La Liga, från säsongen 1962/63. Real är också kända för sin udda matchtröja, som är lila och vit. Klubben från Kastilien och León har provat på spel i både UEFA-cupen och Cupvinnarcupen, där man bland annat slog ut Djurgårdens IF säsongen 1989/90. Svenske Daniel Larsson gjorde två säsonger i Valladolid 2013 och 2014 och även Henok Goitom har varit här en sväng. I övrigt är det tunnsått med blågula representanter under den 94-åriga historien. Majoritetsägare i klubben är gamle storspelaren Ronaldo vilket har gett mycket uppmärksamhet och brassen ska nu försöka leda sin fotbollsklubb mot en bra säsong i La Liga efter att Pucela slutat tvåa i Segunda under fjolåret och därmed gått upp till det spanska finrummet.
Spela på La Liga 2022/2023

La Liga-laget Valladolid

Grundad: 1928
Manager: Pacheta
Hemmaarena: Estadio José Zorrilla
Smeknamn: Pucela, Blanquivioletas

Spelare i Real Valladolid

Israelen Shon Weissman var mäktig när Valladolid tog steget upp till La Liga. Israelen stod för 20 fullträffar och är de lilavitas största hopp om förnyat kontrakt i finrummet tillsammans med Gonzalo Plata som har köpts loss av klubben efter fjolårets lån. Bakåt ser det tunnare ut och frågan är om försvaret håller på den högsta nivån.

Jordi Masip

Född: 1989-01-03
Land: Spanien
Position: Målvakt

Den 180 centimeter korta målvakten Jordi Masip valde sommaren 2017 till slut att lämna Barcelona efter att bara ha fått spela en match i La Liga på fyra säsonger med A-laget. Masip kom till den spanska storklubben som 15-åring år 2004 och gjorde i den vevan även knappa dussinet U17-landskamper för Spanien. Men det blev mest spel i Barcelona B under tiden hos katalanerna. När Masip anlände till Valladolid tog han direkt hand om förstaplatsen mellan stolparna och spelade mest av alla i laget när klubben gick upp i La Liga. Han har varit det givna förstavalet sedan dess och efter tio hållna nollor säsongen 2021/22 går det definitivt att argumentera för att Masip är den kanske allra bäste målvakten utanför topp sex i Spanien. Jordi Masip har kontrakt med Real Valladolid till 2023 och med kaptensbindeln på sin biceps finns fog att tro på en förlängning.

Óscar Plano  

Född: 1991-02-11
Land: Spanien
Position: Anfallare

Óscar Plano är född i Madrid och den stora pojkdrömmen var nog uppfylld när fotbollsspelaren kom till storklubben Real Madrids ungdomsakademi. Där gick den offensiva mittfältaren genom C-laget och B-laget, men där tog det stopp. Det blev aldrig någon match för Reals A-lag och istället följde först ett lån och sedan en permanent övergång till Alcorcón som ligger i huvudstadsregionen. Då tog karriären ordentlig fart för den tekniske fältaren som 2017 gick vidare till Valladolid. Där är Plano en viktig del av det hårt arbetande lilavita kollektivet och stod för 32 framträdanden under föregående säsong. Tre mål är dock lite för lite för Óscars position och frågan är om han har fler mål än så i sig. Det återstår att se!

Shon Weissman

Född: 1996-02-14
Land: Israel
Position: Anfallare

Heter man Shon Weissman behövs inget artistnamn. Mannen från Maccabi Haifa spenderade hela nio år i sin israeliska barndomsklubb innan den stora genombrottssäsongen i Wolfsberger AFC 2019/20 där han piskade in 30 mål på 35 matcher. Något som fick Valladolids president, den riktige Ronaldo, att få upp ögonen och punga ut drygt 60 miljoner för israelen sommaren 2020. Weissmans första säsong i Spanien går inte till historieböckerna, men i fjol slog han till med 20 baljor och var därmed både Valladolids klart bäste målskytt samt den kanske största enskilda orsaken till lagets återtåg till La Liga. Ska de lyckas i återkomsten krävs att israelen med över 20 landskamper på meritlistan hittar målformen återigen.

 

Spela La Liga