Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Fakta om Villarreal

Villarreal CF, eller Villarreal Club de Fútbol SAD, är en fotbollsklubb från Villarreal i regionen Valencia. Största europeiska meriterna är två semifinaler i Champions League, två semifinaler i UEFA-cupen/Europa League samt 2021 års triumf i Europa League då Manchester United slogs tillbaka efter en rafflande straffläggning i finalen. Villarreal har även nosat på en ligatitel men fått nöja sig med en andraplats våren 2008. Villarreal tog för första gången klivit upp till den spanska högstadivisionen säsongen 1998/99 och har efter det, förutom ett år i andraligan, parkerat i finrummet. Klubben har varit på tydlig uppgång de senaste åren och även om ligaspelet inte var något vidare i fjol (de slutade sjua) imponerade det stort att ta sig hela vägen till semifinal i Champions League där Liverpool var pressade. Framgången gör att Emery och company har stora förväntningar på sig att gå långt i Europa och lösa en bättre placering i La Liga. Dessutom är det så klart alltid viktigt att vinna Derbi de la Comunitat mot Valencia.
Spela på La Liga 2022/2023

La Liga-laget Villarreal

Grundad: 1923
Manager: Unai Emery
Hemmaarena: Estadio de la Cerámica
Smeknamn: El Submarino Amarillo (Den gula ubåten)

Spelare i Villarreal

Danjuma och Moreno hade stor show i Champions League för några månader sedan där Villarreal skrällde ordentligt. Den duon finns kvar och får nu sällskap av lurige Morales som ansluter från Levante. Bakåt är Torres och Albiol en mittbacksduo av allra högsta klass och får Emery behålla den stommen ska de gulklädda kunna sluta högre upp än fjolårets sjundeplats.

Pau Torres

Född: 1997-01-16
Land: Spanien
Position: Försvarare

Jordi Alba? Nelson Semedo? Försvarare allihop, och samtliga snabba som vinden. Snabbast av alla är dock Villarreals 23-åriga mittbackstalang Pau Torres som med en uppmätt topphastighet på 34.93 km/h både springer ifrån en genomsnittlig EPA-traktor och klockade in den femte snabbaste topphastigheten av samtliga spelare i hela La Liga under säsongen 2019/20. Efter ett antal utlåningar var säsongen 19/20 hans första som ordinarie bredvid den rutinerade Raúl Albiol och Pau imponerade direkt så pass mycket att han fick göra sin landslagsdebut under hösten 2019. Även det blev en succé av stora mått, och efter ynka 59 sekunder på plan gjorde han sitt första landslagsmål någonsin. Säsongen 2020/21 var Torres en nyckelspelare i Villarreal och toppade säsongen med att lyfta Europa League-bucklan. Imponerande givetvis, och här har både Spanien och Villarreal, om de lyckas behålla honom när Pep Guardiola med flera letar förstärkningar, en mittback att bygga laget runt en lång tid framöver.

Juan Foyth

Född: 1998-01-12
Land: Argentina
Position: Försvarare

Juan Marcos Foyth är född i La Plata och argentinaren spenderade sina ungdomsår i den anrika klubben Estudiantes. 2017 gick flyttlasset till Tottenham i Premier League där den mångsidige försvararen dock hade svårt att ta chansen när den väl gavs. När Maurizio Pochettino försvann till Paris Saint-Germain skickades Foyth på lån till Villarreal och det är också Den gula ubåten som 24-åringen numera tillhör permanent. Unai Emery har många gånger hyllat sin defensiva guldklimp i media och det är inte så konstigt. Den argentinska fotbollsspelaren kan spela mittback, högerback och defensiv mittfältare och det är sannerligen ingen dålig repertoar att besitta. Lyckas Foyth ta ytterligare steg i sin utveckling kan Villarreal skatta sig lyckliga.

Dani Parejo

Född: 1989-04-16
Land: Spanien
Position: Mittfältare

Född bara någon mil utanför huvudstaden Madrid ville Dani Parejo, som de flesta andra spelarna från regionen, spela för Real Madrid när han växte upp. Den drömmen blev sanning när mittfältaren kom till fotbollsklubben som 14-åring. Där visade det sig att Parejo var en talang utöver det vanliga och snabbt blev det debut i klubbens B-lag samtidigt som Parejo fick representera Spanien hela 43 gånger på ungdomsnivå. Real Madrid är dock inte världens enklaste klubb att slå sig in i och efter endast fem framträdanden i den vita tröjan gick resan vidare till grannklubben Getafe. 2011 hamnade mittfältaren så småningom i Valencia där han verkligen blommade ut. Efter 280 ligamatcher hos Los Che, varav ungefär hälften som kapten, tog sagan dock slut. Valencia skeppade av ekonomiska skäl iväg det mesta med en någorlunda lön under sommaren 2020 och det var lokalkonkurrenten Villarreal inte sena att utnyttja när de signade Dani gratis. Där var mittfältaren en viktig kugge i det lag som vann Europa League och slutade sjua i ligan. Senaste säsongen tog Parejo åter ett kliv upp på hyllan över hyllade framspelare med tio lyckade leveranser i ligaliret.

Arnaut Danjuma

Född: 1997-01-31
Land: Nederländerna
Position: Mittfältare/Anfallare

Titeln “årets värvning” i La Liga säsongen 2021/22 tillfaller Arnaut Danjuma. Villarreals köp från Bournemouth gick under radarn till en början, men när debutsäsongen hos den gula ubåten summerades var succén snarast total. Den kvicke nederländaren, som kan spela både som ytter och central forward, skickade in tio mål på 23 matcher i ligan och ytterligare sex baljor i Champions League. Något som tog spanjorerna till en sensationell semifinal trots att stjärnan Gerard Moreno gick skadad stora delar av säsongen. Kan Danjuma fortsätta utvecklas under sin andra säsong i klubben är det fina odds på att Villarreal ska kunna utmana om tredjeplatsen bakom Barcelona och Real Madrid..

Gerard Moreno

Född: 1992-04-07
Land: Spanien
Position: Anfallare

Karl Toko Ekambi och Gerard Moreno blev Villarreals dyraste värvningar genom tiderna sommaren 2018 och anfallarna slutade etta och tvåa i den interna skytteligan. Den sistnämnda har verkligen börjat betala av prissumman på 20 miljoner euro. 18 ligamål under säsongen 2019/20 blev 23 baljor i La Liga säsongen därefter, något som räckte till en tredjeplats i skytteligan. Gerard var också en stor anledning till att Villarreal vann Europa League 2021. Det var han som stod för målet i finalen mot Manchester United som tog klubben till straffar. Framgångarna i klubblaget har lett till att Moreno blivit ett vant inslag i det spanska landslaget där han fick gott om speltid i förra sommarens Europamästerskap. Säsongen 2021/22 spolierades av skador, med det i åtanke får nio pytsar i La Liga ses som klart godkänt. Ett bet på Moreno att vinna skytteligan kan definitivt vara värt en slant till förvånansvärt högt odds.

 

Spela på La Liga