AC Milan

Till Serie A startsida.
AC Milan är en klubb från Milano som bildades 1899. Klubben är en av de mest framgångsrika i italiensk fotbollshistoria. 18 Serie A-titlar, fem Coppa Italia-titlar och utöver detta även 18 internationella titlar. Med det sistnämnda är man bäst i världens tillsammans med Boca Juniors.. Milan har även en stark svensk anknytning då den fruktade trion, Gre-No-li, Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Nils Liedholm spelade i klubben i början av 1950-talet.

Smeknamn: Rossoneri, Il Diavolo
Manager: Gennaro Gattuso
Hemmaarena: San Siro - hitta till arenan här och kolla hur det ser ut inne på arenan här.

Spela på Milan hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Milan

Gianluigi Donnarumma
Gianluigi Donnarumma föddes 1999, två år efter att namnen och målvaktskollegan Gianluigi Buffon debuterade för det italienska landslaget. I september 2016 debuterade Donnarumma för Gli Azzurri, när han byttes in i paus i en match mot Frankrike, mot just Buffon. Buffon har vunnit VM med Italien, och en annan legendarisk målvakt som vunnit VM för Italien, Dino Zoff, har sagt att Donnarumma kan bli en världsmålvakt. 19-åringen blev den yngste målvakten någonsin att debutera för det italienska landslaget och han blev 2015 den yngste målvakten att debutera för AC Milan genom tiderna. Donnarumma har varit ordinarie i Milan de tre senaste säsongerna och ryktats till flera storklubbar, bland annat Real Madrid. Under 2017 lämnade supertalangen själv in en transferbegäran och ett ultimatum mot Milan, men efter många om och men togs denna tillbaka och Donnarumma signade istället ett lukrativt avtal med Milan till 2021.

Hakan Calhanoglu
Hakan Calhanoglu är en av många fotbollsspelare som är född och uppvuxen i Tyskland, men som valt att representera Turkiet i landslagssammanhang. 24-åringen debuterade för A-landslaget som 19-åring, efter att ha tillhört samtliga U-landslag. Med fotbollsfostran i Karlsruhe debuterade den offensive mittfältaren i Bundesliga för Hamburg. Efter bara en säsong i Hamburg såldes Calhanoglu till rivalen Bayer Leverkusen för 14,5 miljoner euro sommaren 2015. En inte helt okontroversiell övergång. I Leverkusen var turken en av lagets viktigaste spelare under sina tre år hos klubben. Storsatsande Milan pungade därför upp 22 miljoner euro för Calhanoglu sommaren 2017. Debutsäsongen hos de rödsvarta var fullt godkänd. Turken spelade 31 matcher och stod för sex mål. Nu siktar mittfältaren med den känsliga högerfoten på att göra sitt bästa år någonsin.

Ricardo Rodriguez
Vänsterspringaren Ricardo Rodriguez har en spansk pappa och chilensk mamma men representerar Schweiz på landslagsnivå. 26-åringen debuterade redan som 17-åring för Zürich i cupen i Schweiz. Säsongen efter varvade Rodriguez spel i startelvan med bänken. Säsongen 2011/12 blev Rodriguez ordinarie i Zürich och Bundesligaklubbar fick upp ögonen för vänsterbacken. Wolfsburg handlade snabbt och betalade 7,5 miljoner euro för 19-åringen som då bara hade en halv säsong som ordinarie under västen. Under 5,5 säsong i Bundesliga var dock Rodriguez given i Wolfsburg, där han dessutom snittade fyra mål per säsong från sin ytterbacksplats. Hans framfart gjorde att Milan köpte loss schweizaren för 18 miljoner euro under sommarfönstret 2017. Även om Rodriguez inte hade sin bästa säsong i Milan i fjol så var han given på vänsterbacken. 2014 fick Ricardo Rodriguez Schweiz motsvarighet till Guldbollen, nationens bästa fotbollsspelare. Kontraktet med Milan sträcker sig till 2021.

Suso
Spanjoren Jesús Joaquín Fernández Sáenz de la Torre, eller Suso, valde bort Real Madrid och Barcelona som tonåring för spel i klassiska Liverpool i Premier League. 24-åringen har varit given i alla Spaniens U-landslag men inte provat på spel i seniorlandslaget ännu. Suso fick debutera som 18-åring för Liverpool i Premier League, men sommaren 2013 valde han att gå på ett säsongslångt lån till Almeria i La Liga. Susos tid i Liverpool kantades dock av viss friktion med ledning och medspelare så när hans kontrakt var på väg att gå ut skrev han på för AC Milan istället. Övergången skulle egentligen gälla från sommaren 2015, men Milan valde att köpa loss spanjoren för 1,3 miljoner euro. 24-åringen har blommat ut på allvar de senaste säsongerna och är en viktig del i Gennaro Gattusos lagbygge. Han har kontrakt med Milan till 2022.

Andrea Conti
Högerbacken Andrea Conti var en av Serie A:s bästa spelare säsongen 2016/17 när han var med och hjälpte Atalanta till en fjärdeplats. Milan slantade upp 25 miljoner euro för 24-åringen som gjort massvis med U-kamper för Italien och var en del av Italiens trupp i U21-EM 2017. Contis första säsong på San Siro vill han dock nog helst glömma. Ytterbacken åkte på en korsbandsskada under inledningen av säsongen och gjorde bara två framträdanden i den rödsvarta tröjan i fjol. Nu är han dock återställd och laddad för att hjälpa stjärnspäckade Milan till en framskjuten placering. Conti är känd som ett riktigt offensivt rivjärn som dock drar på sig lite för många varningar. Under den avslutande säsongen i Atalanta blev det hela åtta mål för högerbacken, men också tolv varningar som var fjärde flest i hela Serie A. Kontraktet med de rödsvarta löper till 2022.

Patrick Cutrone
20-årige Patrick Cutrone vann skytteligan i AC Milan säsongen 2017/18 med tio gjorda mål, trots att han bara startade 17 matcher för Rossoneri. Frågan är om det är ett resultat av Cutrones stora talang, eller bristen på talang runt honom. Milans ledning verkar tro på det senare och har värvat bland andra Gonzalo Higuain samt plockat hem Carlos Bacca efter ett lån i La Liga. Patrick Cutrone har gått hela vägen genom AC Milans akademi och upp i A-laget. Han har också tillhört alla Gli Azzurris landslag och även fått debutera i seniorlandslaget. Med den forwardssituation som råder i Milan vore det en högoddsare om Cutrone blir kvar i klubben hela säsongen.

Gonzalo Higuain
Anfallaren Gonzalo Higuain har öst in mål vart han än varit. 29-åringens flytt för 90 miljoner euro från Napoli till Juventus var en av de mest omtalade sommaren 2016. Legendaren Daniel Passarella sa tidigt att anfallaren skulle bli en superstjärna, när argentinaren dominerade ett Superclasico mellan Boca Juniors och Higuains River Plate 2006. Real Madrid värvade den dåvarande 20-åringen för 12 miljoner euro i början av 2007 och efter en säsong på bänken gjorde Higuain över 20 mål tre av fem säsonger med mesta Champions League-mästarna. Sommaren 2013 såldes Higuain till Napoli i Serie A. 2015/2016 gjorde Higuain 36 mål i Serie A och tangerade därmed rekordet för flest mål under en säsong, ett rekord som stått sig sedan 1929. Svenske Gunnar Nordahl är förresten delad tvåa på den listan med sina 35 mål för Milan 1950. Just Milan tillhör Higuain denna säsong efter att Juventus lånat ut strikern till de rödsvarta. Det återstår att se om argentinaren kan göra fler än 20 mål för ännu en Serie A-klubb.

Spela på Milan.

Läs mer om fotboll på Svenska Spel.