Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Atalanta BC är från staden Bergamo. Fotbollsklubben bildades 1907 och är uppkallad efter den kvinnliga hjältinnan Atalanta i den grekiska mytologin. En av Sveriges mest kända fotbollsspelare, Glenn Strömberg, har gjort åtta säsonger i det blåsvarta stället.
Spela på Serie A 2022/2023

Fakta om Atalanta

Atalanta har tagit en stor titel genom åren och det är Coppa Italia år 1963. Efter ett par års suveräna prestationer med andraplatser i Serie A blev det en liten rekyl under senaste säsongen. Det innebär att de blåsvarta efter tre säsonger i rad i Champions League kommer att utebli från Europaspel helt. “La Dea” var dessutom Serie A:s mest målglada lag både säsongen 2019/20 och 2020/21 där de var på vippen att fixa tresiffrigt antal mål framåt. Bara Inter, Milan och Juventus har tidigare nått den milstolpen vilket skedde för omkring 70 år sedan. När Gasperinis grabbar kan fokusera på ligaliret är det knappast någon högoddsare att Atalanta även den här säsongen gör flest mål i hela ligan.

Grundad: 1907
Scudettos: 0 st
Smeknamn: La Dea, Nerazzurri
Manager: Gian Piero Gasperini
Hemmaarena: Gewiss Stadium hitta till arenan här och kolla hur det ser ut inne på arenan här.

Här kan du spela på Atalanta hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Spelare Atalanta

Atalanta har de senaste åren utvecklat sin spelstil till en offensiv sådan. Tränare Gasperini har lyckats köpa billigt och förädlat sina fotbollsspelare för att passa in i sina roller. Räkna med att det svänger om Bergamo-klubben denna säsong också!

Remo Freuler 

Född: 1992-04-15
Land: Schweiz
Position: Mittfältare

Schweizaren slog igenom i FC Winterthur dit han flyttade 2005 från moderklubben FC Hinwli. Mittfältaren flyttade 2011 till Grasshoppers, men gjorde bara en halv säsong där med mediokra tolv matcher och ett mål innan han var tillbaka i Winterthur. Där blev det mellan 2011 och 2014 70 kamper och åtta mål innan Luzern fick upp ögonen för den dåvarande U21-landslagsmannen. Med flera jämna säsonger bakom sig, och med Markus Babbel som tränare som fick fram det bästa ur spelaren, var steget till en större liga naturligt. I januari 2016 slantade Atalanta upp drygt sex miljoner euro för Freulers påskrift. Sedan hösten 2016 är Remo bofast i de blåsvartas startelva och i mars 2019 gjorde 30-åringen sitt första mål i landslagsdressen i 3-3-kampen mot Danmark. I fjol var schweizaren en av de spelare som Gian Piero Gasperini använde sig mest av då han gjorde 29 framträdanden i Serie A.

Mario Pasalic 

Född: 1995-02-09
Land: Kroatien
Position: Mittfältare 

Som så många andra talanger i Chelseas akademi fick aldrig den tysklandsfödde kroaten Mario Pasalic chansen i London-klubben. Efter ett par lyckade lånesejourer i Spanien, Frankrike, Italien och Ryssland föll tillslut valet på Atalanta där han varit en nyckelspelare under fyra säsonger. Förra säsongen missade den offensiva mittfältaren blott en ligamatch för de blåsvarta – med sina 13 fullträffar i Serie A blev Pasalic Atalantas främsta målgörare i fjol. Trots stenhård konkurrens har även Mario gjort avtryck i landslaget där han gjort upp mot 40 landskamper. Att Pasalic återigen blir Bergamo-klubbens bästa målgörare känns som ett spännande bet till högt odds. 

Josip Ilicic 

Född: 1988-01-29
Land: Slovenien
Position: Mittfältare

Slovenen Josip Ilicic har många framgångsrika säsonger bakom sig i Serie A. 2010 värvades den vänsterfotade mittfältaren till Palermo. Det blev tre år på Sicilien och Ilicic imponerade så pass mycket att Fiorentina värvade honom 2013 för 9 miljoner euro. Under sina fyra år hos Viola var Ilicic tongivande och det blev över 100 Serie A-matcher för de lila. Sedan debutsäsongen för de blåsvarta 2017/18 har Ilicic varit en av Atalantas absolut bästa fotbollsspelare och en stor anledning till Bergamo-klubbens framgångar. Tråkigt nog gled Ilicic in i en depression under covid19-uppehållet. Det var till och med tal om att slovenen skulle sluta helt med fotboll, på toppen av sin karriär. Han har dock, till Atalantas stora glädje, tagit sig tillbaka i spel. 20 seriestrider blev det den gångna säsongen och den mest skrala poängskörden på åtta år. Frågan är hur länge 34-åringen orkar?

Jérémie Boga

Född: 1997-01-03
Land: Elfenbenskusten
Position: Anfallare

Jérémie Boga föddes 1997 i Marseille men flyttade redan 2008 till London. Den offensiva vänsterlöparen fostrades i Chelsea men någon ärlig chans fick aldrig den franskfödde ivorianen hos The Blues. Boga blev under åren i Chelsea utlånad till klubbar som Rennes, Granada och Birmingham City. Sommaren 2018 kritade Jérémie på för Sassuolo och i Emilia-Romagna har den tekniske och kvicke fotbollsspelaren verkligen blommat ut. 2019/20 gjorde Sassuolo en väldigt fin säsong i Serie A, mycket tack vare Bogas framfart. Elva fullträffar och två målgivande passningar noterades Jérémie för. Förra vintern slantade Atalanta upp drygt 20 miljoner euro för den kvicke kantslickaren som bör passa väldigt bra in i Gian Piero Gasperinis offensiva fotboll. 

Luis Muriel  

Född: 1991-04-16
Land: Colombia
Position: Anfallare

Sevilla grävde djupt i plånboken 2017 när man värvade anfallaren Luis Muriel från Sampdoria i Serie A. Colombianen kostade 20 miljoner euro att köpa loss och blev därmed Sevillas dyraste värvning genom tiderna. Landslagsmannen spelade VM 2018 och slutade tvåa i den interna skytteligan efter Wissam Ben Yedder säsongen 2017/18. Den tuffa konkurrensen i Andalusien gjorde dock att 31-åringen lånades ut till Fiorentina under våren 2019. Där gjorde strikern stora avtryck med sex mål på 19 matcher. Något som fick Atalanta att slanta upp 15 miljoner euro samma sommar. Muriel har sedan dess bildat ett fruktat anfallspar tillsammans med landsmannen Duván Zapata. På tre säsonger i Bergamo har colombianen noterats för 49 pytsar i Serie A. Det råder inga höga odds på att Muriel blir en av Atalantas bästa målskyttar även framledes. Till protokollet skall föras att Luis enligt nuvarande kontrakt blir free agent sommaren 2023.

Duván Zapata 

Född: 1991-04-01
Land: Colombia
Position: Anfallare

Atalanta lånade inför säsongen 2018/19 in kraftfulle Duván Zapata från Sampdoria. Dealen var två säsonger på lån med en köpoption. Det blev en riktig braksuccé direkt i den blåsvarta tröja för 31-åringen. Den colombianska tanken gick från elva mål säsongen innan i Sampdoria till att skyffla in hela 23 baljor i Serie A 2018/19. Det var bara den evigt unge Fabio Quagliarella som gjorde fler mål än Zapata i hela ligan. På fyra säsonger i Bergamo har Duván gjort 66 ligamål och tillsammans med Muriel har Atalanta en colombiansk duo av världsklass som dessutom kompletterar varandra på ett utmärkt sätt. Säsongen 2021/22 blev dessvärre ett mellanår, även om den hårfagre spjuvern satte tio kassar, då Zapata missade stora delar av vintern på grund av en skada. Det är ingen högoddsare att en frisk Zapata slår fjolårets målskörd den här säsongen. 

Spela på Serie A 2022/2023