Atalanta BC

Till Serie A startsida.
Atalanta BC är från staden Bergamo. Klubben bildades 1907 och är uppkallad efter den kvinnliga hjältinnan Atalanta i den grekiska mytologin. En av Sveriges mest kända fotbollsspelare, Glenn Strömberg, har gjort åtta säsonger i det blåsvarta stället. Klubben har tagit en titel genom åren och det är Coppa Italia år 1963.

Smeknamn: La Dea, Nerazzurri
Manager: Gian Piero Gasperini
Hemmaarena: Stadio Atleti Azzuri d’Italia - hitta till arenan här och kolla hur det ser ut inne på arenan här.

Spela på Atalanta hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Atalanta

Etrit Berisha
Albanen Etrit Berisha, född i Kosovo, kom till Sverige och Kalmar FF 2007 och blev ordinarie i KFF 2010. Under 2013 gick ryktena varma om en flytt till Italien för Berisha. Det blev till slut SS Lazio som skrev kontrakt med 29-åringen, även om Chievo menade att albanen egentligen var klar för dem. Etrit Berisha lyckades faktiskt ta en plats i Lazio när förstemålvakten Federico Marchetti skadade sig, och fick stå kvar mellan stolparna några matcher när Marchetti var tillbaka. Under säsongerna 2014/15 och 2015/16 var dock Berisha andravalet hos de himmelsblå. Till säsongen 2017/18 köptes Berisha loss av Bergamo-laget Atalanta och har varit ordinarie på målvaktsposten sedan han kom till klubben.

Alejandro Gómez
Den lille argentinaren Alejandro Dario Gómez, eller Papu Gómez, gör sin femte säsong i Glenn Strömbergs gamla klubb Atalanta och är lagets kapten. Papu har hunnit bli 30 år och har haft en relativt framgångsrik fotbollskarriär, om än med en del oväntade klubbval. För när spelare som jämngamle Sergio Agüero hamnade i de europeiska topplagen, valde Papu Gómez spel i Ukraina och Metalist Kharkiv. 2014 anslöt Gomez till Atalanta där han blivit en ledare och mer av en framspelare i sin släpande forwardsroll. Den fyrfaldige landslagsmannen för Argentina har varit involverad i vissa rykten under silly season, med klubbar som Liverpool i Premier League och Lazio i Serie A. Men oddsen talar ändå för att Papu Gómez blir Atalanta trogen.

Josip Ilicic
Den 29-årige slovenen Josip Ilicic har många framgångsrika säsonger bakom sig i Serie A. 2010 värvades den vänsterfotade mittfältaren till Palermo. Det blev tre år på Sicilien och Ilicic imponerade så pass mycket att Fiorentina värvade honom 2013 för 9 miljoner euro. Under sina fyra år hos Viola var Ilicic tongivande och det blev över 100 Serie A-matcher för de lila. I debutsäsongen 2017/18 för de blåsvarta gjorde den offensiva mittfältaren elva mål och åtta assist. I det slovenska landslaget har det totalt blivit 52 landskamper och fem mål. Ilicic kontrakt sträcker sig till 2020 med Atalanta.

Duvan Zapata
Duvan Zapata gjorde två säsonger på lån till Udinese från Napoli. Förra säsongen spelade den 27-årige anfallaren i Sampdoria, där den kraftfulle colombianen gjorde elva mål på 31 matcher. Genua-klubben köpte loss anfallaren tidigare under sommaren men i mitten av juli valde Samp att låna ut colombianen till Atalanta med en köpoption. I Bergamo kommer Zapata framför allt att få konkurrera med dansken Andreas Cornelius, Guido Marilungo och den stora talangen Marco Tuminello. Låneavtalet gäller till och med 2020.

Andreas Cornelius (utlånad till Bordeaux)
25-årige Andreas Cornelius är bofast i det danska landslaget i fotboll men har haft svårare att hitta rätt när det väntat proffsäventyr. Anfallaren köptes av Cardiff i Premier League för 87 miljoner kronor år 2013 men var tillbaka i FC Köpenhamn efter bara ett halvår. Sommaren 2017 värvades den 193 centimeter långe centerforwarden av Atalanta i Serie A, men det blev bara tre matcher från start för dansken den första säsongen, och hela 24 som oanvänd avbytare. Nu hoppas han kunna blomma ut på allvar. Cornelius startade två matcher för Danmark i VM i Ryssland 2018 och har ett kontrakt med Atalanta som sträcker sig till 2020. 

Spela på Atalanta.

Läs mer om fotboll på Svenska Spel.