Bologna

Till Serie A startsida.
Bologna grundades 1909 och är historiskt sett en av de mest framgångsrika klubbarna i Italien, även om man har haft det tuffare på senare år. Klubben har vunnit Serie A inte mindre än sju gånger, senast 1964, och Coppa Italia två gånger. Bologna har även en del svenska anknytningar då Kenneth Andersson, Klas Ingesson och Teddy Lucic har spelat där. Något som verkar ha hängt kvar då två svenska spelare representerar Bologna den här säsongen.

Smeknamn: Rossoblu
Manager: Filippo Inzaghi
Hemmaarena: Stadio Renato Dall’Ara - hitta till arenan här.

Spela på Bologna hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Bologna

Filip Helander
Vikingen Filip Helander har vid 25 års ålder en mäktig meritlista. Två SM-guld, EM-guldmedaljör i U21-EM och i Fotbolls-VM i Ryssland fanns han också med. Skåningen köptes av Hellas Verona sommaren 2015 och fick relativt mycket speltid sin första säsong i Serie A. Men Verona åkte ur högsta ligan i Italien och Filip Helander fick en chans att stanna kvar i ligan genom att gå på lån till Bologna. Under låne-sejouren i Bologna gjorde den svenska mittbacken elva framträdanden och sommaren 2017 valde den klassiska klubben att köpa loss Helander. I fjol var Filip en viktig kugge i mittlåset tillsammans med Giancarlo González och Sebastian De Maio. Helander har ett kontrakt med Bologna som sträcker sig till 2022.

Mattia Destro
27-åringen Mattia Destro öste in mål som junior och har varit relativt framgångsrik som senior, om än inte alls på samma nivå. Han var given i alla italienska U-landslag där han bland annat gjorde 16 mål på 14 landskamper med U19-landslaget. Destro gick till Inter som 14-åring och spelade då bland annat med den ett år äldre Mario Balotelli. När Inter 2010 värvade Andrea Ranocchia från Genoa var Mattia Destro en del av betalningen. 26-åringen har sedan dess gjort över tio Serie A-mål för både Siena och AS Roma och har dessutom hunnit med att bli utlånad till AC Milan. Under sommarfönstret 2015 gjorde Bologna sin stora värvning för säsongen när de signade Destro. Sedan dess tillhör han klubben och har stått för 19 mål. Anfallaren har åtta A-landskamper i bagaget och kontrakt med Bologna till 2020.

Mattias Svanberg
19-årige Mattias Svanberg blev faktiskt Malmö FF:s fjärde dyraste försäljning genom tiderna, efter Zlatan Ibrahimovic, Markus Rosenberg och Afonso Alves, när svenskklubben Bologna betalade 50 miljoner kronor för mittfältaren med det fina tillslaget. Mattias Svanberg, son till den gamle SM-guldvinnaren i ishockey, Bo Svanberg, har varit bofast i de svenska U-landslagen och det är inga höga odds på att han även finns på förbundskapten Janne Anderssons radar. Frågan är hur mycket speltid han kommer få under sin debutsäsong i Serie A?

Federico Santander
Anfallaren Federico Santander, från Paraguay, ska vid 27-års ålder för första gången få visa upp sig i en europeisk toppliga i fotboll. Santander gjorde förvisso en säsong på lån i Ligue 1 säsongen 2010/11, men sedan sommaren 2018 tillhör han Serie A-klubben Bologna som värvat honom från FC Köpenhamn för 54 miljoner kronor. Landslagsmannen har haft tre bra säsonger i den danska ligan där han slutade etta eller tvåa i interna skytteligan i FCK alla år i klubben och vann dubbeln vid två tillfällen. Centerforwarden ska nu försöka ta steget till att bli en pålitlig målskytt även på den högsta nivån i fotbollseuropa. Oddsen är höga på att han lyckas, men det kan vara värt att satsa en slant och chansa på att han gör det.

Emil Krafth
Den relativt reslige (183 cm) högerbacken Emil Krafth slog igenom i klassiska Öster i Superettan som 17-åring 2011. De Allsvenska klubbarna hade dragkamp om smålänningen där främst Malmö och Helsingborg krigade om ytterbackens signatur. Krafth valde till slut Olympia och Helsingborg. Efter en säsong för att se och lära var Krafth ordinarie under 2,5 säsonger, till sommaren 2015 när Bologna i italienska Serie A värvade honom för ungefär 4,5 miljoner kronor. 24-åringen har varit given i alla svenska u-landslag och har nu också spelat in sig i det svenska landslaget. Krafth har kontrakt med Klas Ingessons gamla klubb till 2020 men lämnade Italien på lån till franska Amiens under säsongen 18/19.

Spela på Bologna.

Läs mer om fotboll på Svenska Spel.