Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Fakta om Cremonese

Efter fem år i Serie B är Cremonese äntligen tillbaka i stövelns finaste fotbollsrum. De grårödrandiga kommer därmed fira sitt 120-årsjubileum i Serie A, 90 år efter att Tigrarna för första gången huserade i högsta ligan. Många läckra pjäser har passerat genom Lombardiets tigerkula genom årens lopp. Exempelvis Enrico Chiesa, Gianluca Vialli och vår egen Anders Limpar. Märkligt nog avgick Fabio Pecchia från tränarposten trots att han lotsade Cremonese till den attraktiva andraplatsen i andradivisionen. 64-åringen som tillträdde 2021 hade skrivit ett tvåårskontrakt. Oavsett styrman lär det bli tufft för nykomlingen att hänga kvar i Serie A. Truppens värde uppskattas till 26 miljoner euro, det är lägst av samtliga i ligan. Som en jämförelse värderas Malmö FF:s spelare till sammanlagt 25 miljoner euro. Den djärve lär få ett matigt odds på att Le Tigri klamrar sig fast i finrummet.

Grundad: 1903
Scudettos: 0 st
Hemmaarena: Giovanni Zini
Manager: Massimiliano Alvini
Smeknamn: I Grigiorossi, Le Tigri

Aktuella kuponger

Spelare i Cremonese

Cremonese lyckades ta sig upp till Serie A utan att egentligen ha någon utpräglad målskytt i laget. Ska sejouren i Serie A bli mer än ettårig krävs det dock någon som stoppar in bollarna i nät. Frågan är om det verkligen finns i truppen eller om Cremonese hinner göra klart med en anfallare av hög klass innan fönstret stänger.

Matteo Bianchetti

Född: 1993-03-17

Land: Italien

Position: Försvarare

Det blev ett 30-tal matcher i ungdomslandslagen men i A-landslaget har Matteo Bianchetti aldrig fått dra på sig den azurblå dräkten. Samma visa i klubblaget, mittbacken värvades till mäktiga Inter redan som 14-åring men det blev aldrig någon A-lagsmatch under de sex år som Matteo huserade i modemeckat. Debuten i Serie A skedde hösten 2013 när Bianchetti verkade hos Verona. På sedvanligt italienskt vis följde en rad av utlåningar till Spezia, Empoli och Spezia igen. De senaste tre säsongerna har Matteo blommat ut ordentligt i Cremoneses backlinje. Killern från Como hade en stor del i det blåröda avancemanget till finrummet, inte minst då 29-åringen bär kaptensbindeln.

Cristian Buonaiuto 

Född: 1992-12-29

Land: Italien

Position: Anfallare

Det har blivit en herrans massa hattande och duttande för Cristian Buonaiuto. Sex(!) utlåningar till olika klubbar är det få som trumfar. Tre sejourer i Benevento har det blivit för 29-åringen som är född och uppvuxen i Neapel. På ålderns höst, nåja, ska nu äntligen Buonaiuto få smaka på spel i finrummet för första gången. Med tanke på vilken stark säsong tröja nummer 10 har i ryggen så finns goda utsikter för att göra avtryck även på den högsta hyllan. 30 framträdanden i Serie B, sällan 90-minutare, och ändå ett dussin personliga pinnar. Cristian är mångfacetterad och kan användas på samtliga av mittfältets positioner förutom sitt naturliga habitat som kantråtta i en tremannakedja. Neapelitanarens kontrakt löper till sommaren 2024 så nu är det dags att rota sig i Cremona för att nå maximal utväxling.

Samuel Di Carmine 

Född: 1988-09-29

Land: Italien

Position: Anfallare

Signore Samuel är ytterligare en i raden på Cremoneses tema att försöka restaurera skadat gods. 33 år må vara en tämligen hög ålder men att ha betat av elva olika föreningar är likväl vidlyftigt. Större delen av Di Carmines karriär har spenderats i den italienska andradivisionen. Över 300 framträdanden finns noterade i Serie B med ett tresiffrigt antal personliga pinnar på saldot. Säsongen 2020/21 tillbringade forwarden i högsta serien med elva framträdanden för Crotone och lika många insatser hos Hellas Verona. Sommaren 2021 bar det av till Cremona för spel i den gråröda fronten och i huvudsak länkspel till Ciofani samt Zanimacchia. Den gamle Fiorentina-produkten bör få en nyckelroll i Cremoneses nybygge då få herrar besitter samma mustiga CV som centertanken från Florens.