Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Fakta om Empoli

30 kilometer sydväst om Florens ligger den lilla staden Empoli som gett namn åt stadens stolthet som vann Serie B. Därmed är Gli Azzurri tillbaka i Serie A efter två års bortavaro. Säsongen 2006/2007 var Empolis bästa någonsin när laget slutade på en imponerande sjundeplats vilket betydde klubbens hittills enda deltagande i Europaspel. Toscanarna åkte emellertid ut direkt mot FC Zürich, men ribban sattes för framtiden. En av klubbens största namn någonsin är göteborgaren Johnny Ekström som på 80-talet fick smeknamnet “Il Ciclone” (Cyklonen) för sin exceptionella fart ute på planen. 2021/22-säsongens målkonung heter Andrea Pinamonti som med sina 13 strutar såg till att Empoli i egenskap av nykomling landade på en trygg mittenplacering och åter huserar i högsta serien för 15:e gången i ordningen. Dock var Inter-spelaren bara på lån hos Gli Azzurri, så det återstår att se vem som ska exekvera för de blåklädda framledes.

Grundad: 1920
Scudettos: 0 st
Manager: Paolo Zanetti
Smeknamn: Gli Azzurri
Hemmaarena: Stadio Carlo Castellani - hitta till arenan här och kolla hur det ser ut inne på arenan här.

Spela på Empoli hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Spelare i Empoli

Empoli spelade en oerhört underhållande fotboll i fjol och deras matcher innehöll ett snitt på över tre mål per match. Bäst av alla var Pinamonti med sina 13 ligamål och med nyförvärvet Destro vid sin sida ser anfallet riktigt spännande ut. Bakåt krävs det dock mycket jobb för att förbättra den usla siffran 70 insläppta bollar från förra säsongen.

Nedim Bajrami  

Född: 1999-02-28

Land: Albanien

Position: Mittfältare

Redan vid tio års ålder blev Nedim Bajrami haffad av Grasshoppers grymma akademi. I Zürich stannade albanen i åtta år innan det skallrade i hörselgångarna av lockrop från pizza och carbonara. Efter att ha varit på lån hos Empoli under den första säsongen blev övergången till Toscana permanent för Bajrami till fyndpriset av en halv miljon euro. I förfjol noterades den attackerande mittfältaren för 13 personliga poäng på 36 matcher i Serie B när Johnnys gamla gäng tog sig tillbaka till högsta serien. Än mer imponerande var att Bajrami följde upp med samma antal pinnar i finrummet när nummer 10 starkt bidrog till att Empoli nådde en trygg placering i Serie A. Under våren 2021 deklarerade Schweiz U21-landslagstränare Lustrinelli att Nedim Bajrami som lirat i samtliga rödvita ungdomslandslag har beslutat sig för att representera det albanska A-landslaget framöver.

Petar Stojanovic

Född: 1995-10-07

Land: Slovenien

Position: Försvarare

Klubbar av Empolis medelmåttiga nivå brukar sällan hushålla vinnarskallar likt Petar Stojanovic. Gasellen från Ljubljana har redan vid 26 års ålder håvat in 15 stycken titlar. Som 16-åring var Petar med och vann både slovenska ligan och slovenska cupen med NK Maribor. Efter sju stycken pokaler i hemlandet virvlade högerbacken vidare längs Balkan och landade i Zagreb. Hos Dinamo inkasserade Stojanovic tre cuptitlar samt fem stycken kroatiska mästerskapsguld. Sloveniens landslagsförsvarare klev direkt in i stövelriket och levererade på lån hos Empoli under föregående säsong. 33 framträdanden och ett tiotal kort noterades från flåbusen som hädanefter är hos Gli Azzurri på ett envägskontrakt.

Mattia Destro

Född: 1991-03-20

Land: Italien 

Position: Anfallare

31-åringen Mattia Destro öste in mål som junior och har varit relativt framgångsrik som senior, om än inte alls på samma nivå. Han var given i alla italienska U-landslag där han bland annat gjorde 16 mål på 14 landskamper med U19-landslaget. Debuten för A-landslaget gjordes redan 2012. Destro gick till Inter som 14-åring och spelade då bland annat med den ett år äldre Mario Balotelli. När Inter 2010 värvade Andrea Ranocchia från Genoa var Mattia Destro en del av betalningen. Sin hittills målbästa säsong kom 2013/14 då Destro tillhörde AS Roma, den säsongen noterades han för 13 strutar på 20 Serie A-framträdanden. Även fast Destro inte riktigt blivit den spelare många hade hoppats på har han visat att han fortfarande kan göra skillnad. Under de senaste två säsongerna i Genoas kedja har veteranen snittat tio strutar i högsta serien. Kontraktet med Empoli är ettårigt, att Mattia blir lagets måste målskytt är knappast någon högoddsare.